Connect with us

B A Balkanac

A zenélő homokóra (avagy a muzikális poloska)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Amire a legtöbb szót pazaroltunk és pazarolunk még ma is Szerbiában, hogy bármit mondunk-kotyogunk is ki, bárhol történjék az, van egy rémes figura, aki mindezt hallja. Ráadásul felveszi a pofátlanja. Sehol sem vagyunk biztonságban tőle. Otthon se, az irodában se; a kocsmában, a templomban vagy a klotyóban sem. Ezt a csupafül szörnyet George Sorosnak hívják, aki magyarul Gyuri bá’, zsidóul meg valami harmadik. “Szoros” (így ejti a nevét a szerbek többsége – megj. részünkről! B. A. B!) nem a szerb telefonokat hallgatja le, nem mikrofonozza be a szerb házat és hazát, a gyérülő szerb munkahelyeket, pedig lenne rá pénze dögivel. Könnyen megtehetné Gyuri bá’, aki viszont egy újabb technikai vívmányra támaszkodik. Sokkal egyszerűbbre: a kábeltévére.

– Gondolhatnánk, ez csupán buta vicc – írja Kulturális híradó című könyvében (megjelent a Danilo Kišre hajazó Peščanik könyvek sorozatában) Ivan Čolović professzor, aki itt is gulliveri magasságokban mozog, illetve hát swifti mélységekben a maró gúnyt és szatírát illetően. – Vélhetnénk, hogy ez pusztán az egyszerű, tanulatlan, mesékben hívő nép fantazmagóriája – folytatja –, azonban nem. A lélegzetelállító állítás egy neves írónktól, irodalmárunktól, jeles olasz fordítónktól, Dragan Mraović tanár úrtól származik; számtalan elismerés, fényes kokárda, többek között Belgrád Város Októberi Díjának is büszke viselőjétől. Mraović úr évekig Jugoszláviát képviselte főkonzuli tisztségben és méltóságban, hogy aztán a bölcsészettudományi tanszék docenseként folytassa ritka pályafutását Bariban.

– Ejha – csettint ezen a ponton szóban forgó könyv szerzője, Ivan Čolović doktor. –, bizony nem semmi!

drMáriás: Soros György a Világ Gonosz Uraként megakadályozza a magyar labdarúgás, egészségügy, kortárs művészet és jóformán minden feltámadását

Majd fűzi hozzá nyomban, hogy ugye ez az ördögfajzat, ez a Szoros az, akitől, nem lehet békén aludni. Folyton csikorog, mint a szélkakas, kukorékol, mint a valódi, és olyan aláaknázó tevékenységet folytat, amelynek köszönhetően Szerbiában is egyre hangosabb például a leszbikus nők amúgy kissé széteső kórusa. Egyáltalában a homoszexuálisoké, a különféle önző, elvakult kisebbségeké, a helyes útról letért, eltévelyedett szektáké stb. Nincs tőle nyugvás, és végeredményben mindez a szerb nemzeti egység rovására megy. Súlyosan károsítja a szerbség szellemi egészségét. Ugyanakkor Szoros az, aki a hasonszőrűekkel együtt teljes erővel nyomná be hórukkra Szerbiát az Európai Unióba, ami hát, tudnivaló, egyenest a szerb nép szellemi hanyatlását és pusztulását jelentené. Visszacsúszását elmúlt, sötét korszakokba, amelyek amúgy talán már túlhaladottak lennének. Simán kiikszelhetőek a megdicsőülés felé vezető fények bulvárján. – Nos, hogy mit gondolnak minderről a szerbek, mert mégiscsak szeretné tudni, nota bene, Szoros (Szaros) Gyuri bá’ idejét és erejét élemedett korában sem spórolva jött rá azt követően, hogy azok a fránya gumigerinc technikusai bevetették számára a szofisztikált technika új eszközeit. A kábeltévén keresztül való kémkedéssel így megtudhatta, végsőkig makacs ellenfelei főképp attól tartanak, hogy a kierőszakolt csatlakozás esetén elveszítenék autentikus kultúrájukat, a saját gazdag irodalmukat, amely nélkül létezni aligha tudnak. Mint amikor a virág nem kap vizet. De elsősorban a jellegzetes szerb konyha csúcsalkotásait féltik, persze, ezért Gyuri bá’ mindjárt megértette, hogy a plyeszkavicát sürgősen át kell gyúrnia hamburgerbe. És hogy végeredményben Harry Pottert is be kell vetnie.

– Mindezzel együtt a dolog egyáltalán nem naiv – idézi, mintegy rajzolja ide nekünk karikaturisztikusan, amibe mi is kicsit belesegítünk, az egyik tanár úr a másikat –, mert Harry Potteren keresztül a szerb fiatalság olyan követni való példákkal azonosul, amelyek nem csak szerbellenesek, hanem egyetemes civilizáció ellenesek is. Ugyanis ebben az esetben szintúgy ama Nagy Testvérről van szó, meg a Homo cretenicus emberi faj megteremtéséről, amely faj aztán némán bólogató rabszolgája lesz mindennemű globalizációs rendszernek. Pont úgy, ahogy egykor a kommunizmusnak. (Érdekes, hogy ebben a mintegy direkt szellemi duellumban egyetlen szó sem esik a kicsike, kívülről megtévesztően törékenynek tűnő, ám végsőkig feslett erkölcsű Hermione Grangerről, játssza Emma Watson, aki a neten utóbb megjelent fake(?)-fuck pornóképeivel még nagyobb zűrt volt képes okozni, erkölcsi birodalmak összeomlását, azonban erről majd máskor – B. A. B.!)

Egyébként, ha már a moziig jutottunk: sok film szól a lehallgatásról. Egyik klasszikus megvalósulása, egyben az egyik legsikerültebb, talán a legmegragadóbb, ezzel együtt mindenféleképp a legnyomasztóbb a Magánbeszélgetés. Francis Ford Coppola filmje a távoli 1975-ben készült, és benne a főszereplő Gene Hackman még akkora mikrofont kényszerült néha használni, amelyik kétszer nagyobb kb., mint amilyenekkel manapság a focipálya szögletzászlós sarkaiból veszik fel a lasztiba durrantás hangját. Különben a mikrotechnika ezen a téren is sokat fejlődött, és egyenest hajmeresztő, miszerint, egyes állítások szerint pl. hiába látod kikapcsolva a laptopod kameráját, a Nagy Testvér azon keresztül akkor is figyeli minden mozdulatod. Nem beszélve arról, amiket dumálsz. Valószínűleg így aztán már a kábeltelevíziót is túlhaladtuk, ám vélhetően a klasszikus, kifinomult hallású poloska még ma is él a falak repedéseiben. Túlélte idáig is az elsurranó időket, mindenféle szelet és fagyot, és ha például elképzelnénk azt, hogy valamilyen technikai csoda folytán az összes ilyen csodabogár hirtelen megfordult szerepben szólni tudna, akkor hány helyről zengene fel példának okáért Borisz Godunov tépelődő, heroikus magánszáma? Érdekes kérdésnek tűnik. (De Borisz kolléga itt csak hasból.)

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava