Connect with us

Migráció

BOTRÁNYOS GRAFFITI: Halálos fenyegetés Zomborban, egyelőre nem tudni, hogy ki az elkövető

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Kattints ide a cikk meghallgatásához

Angol nyelvű felirat jelent egy zombori ház falán. Az ismeretlen elkövető azt fújta fel a falra, hogy “Halál a szerbekre, Allāhu akbar”. Legalábbis ezt jelentette a SrbijaDanas hírportál.

Egyelőre nincsenek részletek azzal kapcsolatban, hogy milyen körülmények között jelent meg az inkriminált falfirka Zomborban.

Azt sem tudni, hogy ki az elkövető, a városban tartózkodó migránsok, vagy esetleg provokációról van szó.

A szerbiai rendőrség honlapján egyetlen szó sem található arról, hogy valójában mi is történt.

Incidens a központban

Időközben kiderült, hogy az újévet megelőző napokban komolyabb incidens történt a zombori befogadó központban.

A soinfo.rs helyi hírportál jelentése szerint két fiatal migráns érintett az eseményben.

A fizikai konfrontáció során valamiféle hideg fegyver is előkerült, de nem tudni, hogy késről, tőrről vagy más vágóeszközről van-e szó.

A rendelkezésre álló információk szerint a sérültet ellátták, a gyanúsított ellen pedig súlyos testi sértés miatt feljelentést tettek.

A sérülések mértékéről nincsenek információk. Az illetékes ügyészség egyelőre nem tett konkrét lépéseket az eset kapcsán.

Hányan vannak hivatalosan?

Az UNHCR a legutóbbi, december 22-én közzétett jelentésében közölte, hogy novemberben csaknem 8.000 menekült, illetve migráns tartózkodott Szerbiában.

Az említett jelentés szerint a zombori befogadó központban a befogadottak száma októberhez képest 400-al, 1.155-ről 753-ra csökkent.

A jelentés szerint 2020-ban 24.180 migráns lépett be Szerbiába, legalábbis ennyi a “látható migránsok” száma.

November folyamán az újonnan érkezők száma a jelentés szerint 1.650 körül volt, ami 800-al kevesebb, mint egy hónappal korábban.

Az UNHCR becslése szerint a Szerbiában tartózkodó 8.600 migráns közül több mint 6.900 a befogadó központokban található.

A legtöbben a magyar határ közelében lévő Zombor és Szabadka térségében, valamint a horvát határ közelében lévő Šid környékén, illetve Belgrádban vannak.

Az UNHCR jelentése szerint a szomszédos országok csak novemberben 3.500 embert küldtek vissza Szerbiába, ami a meghiúsult próbálkozások számát jelenti.

A legtöbb migráns Afganisztán területéről érkezik, a második helyen a Szíriából származók vannak. Őket a pakisztániak, a bangladesiek és a marokkóiak követik.

A regisztrált migránsok között további 48 ország állampolgárai találhatók.

Hányan vannak nem hivatalosan?

Nem hivatalos becslések szerint jelenleg mintegy kétezer migráns él Zomborban.

Az utóbbi időben a migránsközpontnak otthont adó külvárosi részek lakói szerint megnövekedett a migránsok száma.

A 800 férőhelyes zombori központ gyakorlatilag egész évben tele van, így a migránsok “különböző vendéglátóhelyeken” találnak maguknak szállást, már akinek erre van pénze.

A helyi lakosok aggódnak a lakóingatlanok illegális bérbeadása miatt, miközben a jelek szerint a migránsok megszállhatják egy helyi sportegyesület épületét is, amelyben évek óta nincs áram és víz.

– Minden nap tanúi vagyunk annak, hogy a migránsok jelentős része, főleg a fiatalabbak, “játékban vannak”, és nem válogatnak a módszerekben, amikor a Horvátországba vagy a Magyarországra történő belépésről van szó. De ez egyre kevesebbeknek sikerül

– írja a helyi hírportál.

A “játék” migránsnyelven a határátlépést jelenti. Ennek a kifejezésnek a használata arra utal, hogy számukra csak játék, ami egyébként véresen komoly.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás az a Hírlevélre


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia3 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország2 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava