Connect with us

Egészségügy

KORONASOKK: A szerb politikai vezetés döntésképtelen, miközben a betegség terjed

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Eddig még soha nem jegyeztek fel ennyi megbetegedést Szerbiában, mint az utóbbi 24 órában. A legfrissebb hivatalos adatok szerint egy nap alatt 14 015 tesztelést hajtottak végre, és 3 822 fertőzött személyt találtak, ami 27 százalékos átfertőzöttséget mutat, vagyis azt jelzi, hogy minden negyedik teszt pozitív eredménnyel jár.

A betegség terjed

És a kilátások sem jók.

Mirsad Đerlek, a szerbiai egészségügyi minisztérium államtitkára kijelentette, hogy a következő héten a koronavírusos megbetegedések további növekedésére számítanak.

A szerb illetékes egyúttal arról is beszélt, hogy Belgrádban a legkritikusabb a helyzet. A statisztikák szerint a szerb fővárosban egy nap alatt 1692 ember betegedett meg, ami az összes új megbetegedés 44 százaléka.

Belgrádban a kórházak és a kijelölt ideiglenes gyógyító központok annyira megteltek, hogy a betegeket több vidéki városba szállították, például Pozsarevácba, Szendrőbe (Smederevo) és Mladenovacba.

Az új megbetegedések terén Újvidék a második helyre pozicionálta magát, a vajdasági székvárosban 202 új megbetegedést regisztráltak, de sok a beteg Kragujevacban, Nišben és Valjevoban is.

Nincs döntés

A szerbiai válságstáb orvosi tagozata kidolgozta azokat az intézkedéseket, amelyek bevezetése ildomos lenne a jelenlegi helyzetben, ezek közé tartozik például a vendéglők és a szórakozóhelyek nyitvatartásának korlátozása.

Predrag Kon epidemiológus ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a javaslatot átadták Ana Brnabić miniszterelnöknek, aki kijelentette, hogy megértette a kérést, de időt kért arra, hogy átgondolja a helyzetet.

Esetleg informálódjon arról, hogy mi a véleménye.

Aleksandar Vučić szerb elnök úgy nyilatkozott, hogy meghallgatja a válságstáb javaslatait arról, hogy mit kell tenni a koronavírus-járvány leküzdése érdekében, de hozzátette, hogy ő a kijárási tilalmat, és nem a félmegoldásokat preferálja.

– A kijárási tilalom mellett voltam, mert a 18-tól reggel 6 óráig történő tilalom félmegoldás, ami csak kárt okoz a gazdaságnak, haszon viszont nem származik belőle, de meghallgatjuk őket

– mondta a szerb elnök a válságstáb orvosi részének javaslatára reagálva.

A szerb miniszterelnök tehát várakozik, esetleg felsőbb utasításra vár, miközben a szerb elnök szigorúbb intézkedéseket is el tudna képzelni, mint amilyeneket a válságstáb javasolt, a lényeg azonban az, hogy miközben Szerbia várakozó állásponton van, egyre többen betegszenek meg az országban.

Mindeközben Predrag Kon szombaton Faceobook bejegyzésben sürgette a szigorítások bevezetését, talán azért is, hogy esetleg megelőzze az olyan mulatságokat, mint amilyent Vuk Jeremić, a szerb Néppárt vezetőjet tartott munkatársaival az erősen veszélyeztetett Valjevoban, ahol minden bizonnyal a párt alapszervezetének a megalakulását ünnepelték meg.

A videót főleg a szerb kormánypárti média és hírportálok terjesztik, azzal a kommentárral, hogy az a Néppárt vezetőjének Instagram-oldalán jelent meg először. Ott azonban már nincs, és ki tudja, lehet, hogy nem is volt.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaHOZZÁSZÓLÁS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava