Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Bulgária

KÖTELEZŐ KATONAI SZOLGÁLAT? Fegyver lesz elég, de lesz-e elég katona?

f 16 bulgaria

Olvasási idő: 3 perc

A jelek szerint igaza lesz a Сега (szega = most) című bolgár napilapnak, amely már több mint két évvel ezelőtt azt állította egy összeállításának a címében, hogy „Lassan, de biztosan visszatér a kötelező katonai szolgálat” rendszere. Bár a népszerű újság akkori jóslata elsősorban nem Bulgáriára vonatkozott, ma már egyre több jel utal arra, hogy a szófiai vezetés is azon töri a fejét: hogyan lehetne elérni a fegyveres erők – 20 százalék fölötti – létszámhiányának a felszámolását.

Nem népszerű a katonai pálya

A Duma című bolgár napilap minisztériumi adatokat ismertető összeállítása szerint a tavalyi év végére például a szárazföldi erőknél 26 százalékos volt a létszámhiány, míg a tiszteknél a betöltetlen posztok aránya 19 százalékos, a harcosok /matrózok/ körében pedig 29 százalékos.

A bolgár rádió Horizont című programja részletesen beszámolt arról a kampányról, amelyet a szófiai védelmi minisztérium és a fegyveres erők indítottak tavaly a katonai pálya népszerűsítése érdekében.


Míg 5-6 évvel ezelőtt általában öten pályáztak Bulgáriában egy szerződéses katonai megbízás elnyeréséért, manapság nehéz megfelelő számú jelöltet találni.

A szerződésesek kezdő fizetése havi bruttó 900,- leva (1 BGN = 183,06 HUF), és ezt évente 2 százalékkal automatikusan megemelik.

Az első szerződést 3 éves időtartamra kötik, a jelentkezők a 28. életévüket be nem töltöttek közül kerülhetnek ki, akik majd 46 éves korukig szolgálhatnak a seregben.

Törvényt kellett módosítani

A jelek szerint a népszerűsítő kampány ugyan megállította a létszámhiány további növekedését, ám nem hozott átütő sikert, így a bolgár parlament a napokban első olvasatban már módosította is a katonai szolgálatról szóló törvényt.

Ennek alapján lehetővé teszik a 40. életévet még be nem töltöttek számára a 6 hónapos önkéntes katonai szolgálatot.

Bulgáriában egy évtizeddel ezelőtt szüntették meg a kötelező sorkatonai szolgálatot, azóta mintegy 32 ezer fős hivatásos hadsereg áll szolgálatban, ám a hivatásos és szerződéses katonák rendszere nem tudja biztosítani a fegyveres erők létszámigényének a kielégítését.

rectangulartrue100.10.02

kis festett kabatok222kis festett kabatok

Kraszimir Karakacsanov miniszterelnök-helyettes és védelmi miniszter szeptember végén a légierő Dolna Mitropolija-i iskolájának az újranyitásakor adott nyilatkozatában ki is jelentette:

Az önkéntes katonai szolgálat rendszerének visszaállítása csak az első lépést jelenti, mert továbbra is úgy vélem, hogy védelmünkben csak akkor tudjuk megoldani a problémákat, ha helyreállítjuk a sorkatonai szolgálat rendszerét, ahogyan az több európai országban is történik.

A miniszter a BTA bolgár hírügynökségnek adott nyilatkozatában elmondta azt is, hogy a kormány jövő márciusig tartó mandátumának a lejártáig a minisztériuma tervbe vette a fegyveres erők állományába tartozók fizetésének a 10 százalékos megemelését.

Fegyver lesz bőven

A puszta számok alapján kedvezőbbnek tűnik a helyzet a bolgár katonai költségvetés növekedése és a haditechnikai fejlesztések terén.

Bulgária ugyanis a NATO azon országai közé tartozik, amelyek már 2019-ben a GDP-jük 2 százalékát költötték védelmi kiadásokra, és ezzel teljesítették a 2014-ben, a walesi NATO-csúcson kitűzött célt.

Az eredmény annak köszönhető, hogy Szófia megrendelte a Lockheed Martin amerikai repülőgépgyártó cégtől 8 darab F-16-os Block 70-es negyedik generációs vadászgép legyártását.

A gépekből Bulgária még egyet sem kapott meg, az F-16-osokat 2024-ig szállítják le az amerikaiak, ám a szerződésben foglaltaknak megfelelően Szófiának már tavaly szeptemberben ki kellett fizetnie a gyártónak 2,2 milliárd levát.


Az investor.bg honlap tavaly ősszel részletesen ismertette a bolgár televízió szakértőkre hivatkozó elemzését arról, hogy 2019-ben az Egyesült Államok után Bulgária került a második helyre a NATO-országok közül a GDP-arányos védelmi kiadásokat tekintve.

Az ismertetésben azt írták, hogy tavaly új fegyverekre és fegyverzetre 1,4 milliárd levát fordítottak, így a 8 darab F-16-os vásárlására költötték a védelmi kiadások 60 százalékát.

A Duma című napilap már idézett cikkében viszont nyíltan megírták, hogy a gépvásárlást nem számítva csak 246,4 millió levával nőttek a megelőző évhez viszonyítva a védelmi kiadások, ami csak 0,11 százalékos növekedést jelent.

Nekik nem nyolc kell, hanem tizenhat

A védelmi miniszter a közelmúltban már bejelentette, hogy minisztériuma újabb 8 darab F-16-os gép megvásárlását tervezi, mégpedig úgy, hogy eladná a légierő MiG-29-es gépeinek egy részét.

A további bolgár fegyverkezési tervekből már annyi nyilvánosságra került, hogy Szófia 300 millió levát fordít az érkező amerikai vadászgépek kiszolgálásának és fenntartásának a biztosítására.

Ezen kívül közel 984 millió levát költenek két járőrhajó megvásárlására haditengerészete számára, még az idén hozzákezdenek 40 darab T-72-es harckocsi korszerűsítéséhez, és a következő 8 évben 1,5 milliárd leva értékben pedig mintegy 150 páncélozott szállító járművet szereznek be.

Fegyver és fegyverzet tehát lesz, a kérdés csak az, hogy a létszámgondok fényében Szófia visszaállítja-e a kötelező sorkatonai szolgálatot.

Napi hírlevél
Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!2 X 1: A horvátok szinte a duplájára növelik az LNG-kapacitásokat, és újabb csöveket fektetnek le
A horvát kormány mai (csütörtök) ülésén meghozta a határozatot a krki Omišalj mellett lehorgonyzott LNG-terminálhajó kapacitásainak bővítéséről, illetve a Zlobin-Bosiljevo ...
Bővebben…
Amikor eljön Sálímár bohóc (Ami késik, nem múlik 2)
Az amerikai terrorizmusellenes harc főnökét fényes nappal, India nevű lánya házának küszöbén megkéseli a tulajdon kasmíri sofőrje: egy titokzatos alak, ...
Bővebben…
BALKÁNI MEDVE: Mire tanítja az EU a gyerekeket?
Az Európai Unió oktatási anyagai közé (Learning Corner) bekerült egy gyerekeknek szánt térkép is, amely rajzos formában igyekszik "megtanítani Európát" ...
Bővebben…
TÖRVÉNYTELEN: Az oroszok propaganda célokra használják fel a halállal fenyegetett zsoldosokat
Amióta a demokrácia és a szabadság bajnokai úgy határoztak, hogy letiltják a hozzáférést az orosz portálokhoz, mint amilyen a Szputnyik, ...
Bővebben…
VÉRBOSSZÚ: Újraéledhet a régi törzsi szokás Montenegróban a cetinjei ámokfutás után
Vuk Borilović nemrégiben tíz embert ölt meg Montenegróban, mielőtt valaki őt is lelőtte. Az egyelőre nem tisztázódott, hogy a rendőrség ...
Bővebben…
HALMAZÁLLAPOT: Amikor az élet lustán folyik, mint a méz
Kedves Feleim! Ha valaki véletlenül hiányolta volna hétfői megnyilvánulásomat: Cérnán búcsú volt, Nagyboldogasszony & stuff, így társadalmi életet voltam kénytelen ...
Bővebben…
SZÉKEK ÉS BÁZISOK: Amerikaiak képeznek ki szerb katonákat, az oroszoknak szúrja a szemét
Szerbia fokozta együttműködését a NATO-val, miután az orosz nagykövet kijelentette, hogy Moszkva "érdekeltségi listáján" szerepel egy orosz katonai bázis létrehozása ...
Bővebben…
MÁR BE IS VETETTÉK: Kulcsfontosságúak lehetnek-e az Ukrajnának most küldött amerikai rakéták?
Az Egyesült Államok a napokban erősítette meg, hogy lokátorromboló rakétákkal segíti Ukrajnát a legveszélyesebb orosz fegyverrendszerek megsemmisítésében. Erről a befolyásos ...
Bővebben…
VISSZATÉRTEK: Megérkeztek az EUFOR-misszióba az első német katonák
Augusztus 15-én a délutáni órákban több boszniai hírportálon jelent meg közlemény arról, hogy megérkeztek az országba az EUFOR Althea misszióhoz ...
Bővebben…

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: