Connect with us

Bulgária

KÖTELEZŐ KATONAI SZOLGÁLAT? Fegyver lesz elég, de lesz-e elég katona?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Kattints ide a cikk meghallgatásához

A jelek szerint igaza lesz a Сега (szega = most) című bolgár napilapnak, amely már több mint két évvel ezelőtt azt állította egy összeállításának a címében, hogy “Lassan, de biztosan visszatér a kötelező katonai szolgálat” rendszere. Bár a népszerű újság akkori jóslata elsősorban nem Bulgáriára vonatkozott, ma már egyre több jel utal arra, hogy a szófiai vezetés is azon töri a fejét: hogyan lehetne elérni a fegyveres erők – 20 százalék fölötti – létszámhiányának a felszámolását.

Nem népszerű a katonai pálya

A Duma című bolgár napilap minisztériumi adatokat ismertető összeállítása szerint a tavalyi év végére például a szárazföldi erőknél 26 százalékos volt a létszámhiány, míg a tiszteknél a betöltetlen posztok aránya 19 százalékos, a harcosok /matrózok/ körében pedig 29 százalékos.

A bolgár rádió Horizont című programja részletesen beszámolt arról a kampányról, amelyet a szófiai védelmi minisztérium és a fegyveres erők indítottak tavaly a katonai pálya népszerűsítése érdekében.

Míg 5-6 évvel ezelőtt általában öten pályáztak Bulgáriában egy szerződéses katonai megbízás elnyeréséért, manapság nehéz megfelelő számú jelöltet találni.

A szerződésesek kezdő fizetése havi bruttó 900,- leva (1 BGN = 183,06 HUF), és ezt évente 2 százalékkal automatikusan megemelik.

Az első szerződést 3 éves időtartamra kötik, a jelentkezők a 28. életévüket be nem töltöttek közül kerülhetnek ki, akik majd 46 éves korukig szolgálhatnak a seregben.

Törvényt kellett módosítani

A jelek szerint a népszerűsítő kampány ugyan megállította a létszámhiány további növekedését, ám nem hozott átütő sikert, így a bolgár parlament a napokban első olvasatban már módosította is a katonai szolgálatról szóló törvényt.

Ennek alapján lehetővé teszik a 40. életévet még be nem töltöttek számára a 6 hónapos önkéntes katonai szolgálatot.

Bulgáriában egy évtizeddel ezelőtt szüntették meg a kötelező sorkatonai szolgálatot, azóta mintegy 32 ezer fős hivatásos hadsereg áll szolgálatban, ám a hivatásos és szerződéses katonák rendszere nem tudja biztosítani a fegyveres erők létszámigényének a kielégítését.

Kraszimir Karakacsanov miniszterelnök-helyettes és védelmi miniszter szeptember végén a légierő Dolna Mitropolija-i iskolájának az újranyitásakor adott nyilatkozatában ki is jelentette:

– Az önkéntes katonai szolgálat rendszerének visszaállítása csak az első lépést jelenti, mert továbbra is úgy vélem, hogy védelmünkben csak akkor tudjuk megoldani a problémákat, ha helyreállítjuk a sorkatonai szolgálat rendszerét, ahogyan az több európai országban is történik.

A miniszter a BTA bolgár hírügynökségnek adott nyilatkozatában elmondta azt is, hogy a kormány jövő márciusig tartó mandátumának a lejártáig a minisztériuma tervbe vette a fegyveres erők állományába tartozók fizetésének a 10 százalékos megemelését.

Fegyver lesz bőven

A puszta számok alapján kedvezőbbnek tűnik a helyzet a bolgár katonai költségvetés növekedése és a haditechnikai fejlesztések terén.

Bulgária ugyanis a NATO azon országai közé tartozik, amelyek már 2019-ben a GDP-jük 2 százalékát költötték védelmi kiadásokra, és ezzel teljesítették a 2014-ben, a walesi NATO-csúcson kitűzött célt.

Az eredmény annak köszönhető, hogy Szófia megrendelte a Lockheed Martin amerikai repülőgépgyártó cégtől 8 darab F-16-os Block 70-es negyedik generációs vadászgép legyártását.

A gépekből Bulgária még egyet sem kapott meg, az F-16-osokat 2024-ig szállítják le az amerikaiak, ám a szerződésben foglaltaknak megfelelően Szófiának már tavaly szeptemberben ki kellett fizetnie a gyártónak 2,2 milliárd levát.

Az investor.bg honlap tavaly ősszel részletesen ismertette a bolgár televízió szakértőkre hivatkozó elemzését arról, hogy 2019-ben az Egyesült Államok után Bulgária került a második helyre a NATO-országok közül a GDP-arányos védelmi kiadásokat tekintve.

Az ismertetésben azt írták, hogy tavaly új fegyverekre és fegyverzetre 1,4 milliárd levát fordítottak, így a 8 darab F-16-os vásárlására költötték a védelmi kiadások 60 százalékát.

A Duma című napilap már idézett cikkében viszont nyíltan megírták, hogy a gépvásárlást nem számítva csak 246,4 millió levával nőttek a megelőző évhez viszonyítva a védelmi kiadások, ami csak 0,11 százalékos növekedést jelent.

Nekik nem nyolc kell, hanem tizenhat

A védelmi miniszter a közelmúltban már bejelentette, hogy minisztériuma újabb 8 darab F-16-os gép megvásárlását tervezi, mégpedig úgy, hogy eladná a légierő MiG-29-es gépeinek egy részét.

A további bolgár fegyverkezési tervekből már annyi nyilvánosságra került, hogy Szófia 300 millió levát fordít az érkező amerikai vadászgépek kiszolgálásának és fenntartásának a biztosítására.

Ezen kívül közel 984 millió levát költenek két járőrhajó megvásárlására haditengerészete számára, még az idén hozzákezdenek 40 darab T-72-es harckocsi korszerűsítéséhez, és a következő 8 évben 1,5 milliárd leva értékben pedig mintegy 150 páncélozott szállító járművet szereznek be.

Fegyver és fegyverzet tehát lesz, a kérdés csak az, hogy a létszámgondok fényében Szófia visszaállítja-e a kötelező sorkatonai szolgálatot.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia2 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország2 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava