Connect with us

Szerbia

FŐ A BIZTONSÁG: Új-Belgrádban egy biztonsági őr lefejelt egy nőt, aki összeesett

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

lefejeleses
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Az eset tíz nappal ezelőtt történt, de a szerb sajtó csak mostanában számolt be róla. Szerbiában már nem csak a maffiózok veszik saját kezükbe a törvényt, hanem a biztonsági őrök is. Miután nem ez az első eset, hogy valakit brutálisan bántalmaznak Szerbiában – volt egy ennél még durvább eset is Újvidéken – úgy gondoltuk, hogy beszámolunk róla, mert ez már, sajnos, nem „bulvárkodás”, hanem társadalmi probléma.

Lefejeltek egy nőt

Szeptember végén egy újbelgrádi bevásárlóközpont előtt posztoló biztonsági ember brutálisan lefejelt egy középkorú nőt.

Az esetet a biztonsági kamerák rögzítették, a felvételehez pedig hozzájutott a belgrádi Telegraf hírportál.

A Telegraf szerint a biztonsági őr és a középkorú nő között egy kísérő nélküli kisfiú miatt alakult ki szóváltás, és a nő csak azt szerette volna megtudni, hogy a gyerek jól van-e?

– Azt kérdeztem a kisfiútól, hogy hol vannak a szülei, amire azt mondta, hogy bent vásárolnak, és ő kint várja őket. Arra a kérdésre, hogy szeretné-e, hogy együtt keressük meg őket, a gyerek igennel válaszolt. Megpróbáltam bemenni vele a bevásárlóközpontba…

És ekkor következett az .

A biztonsági őr még azt követően is fenyegetődzött, hogy áldozata eszméletlenül feküdt a földön.

Először csak pénzbírságot kapott

Az incidenst követően a középkorú nő orvoshoz fordult, de az orvosok nem küldték el azonnal a rendőrségnek a látleletét.

Ezt azzal magyarázták, hogy ha az elkövető könnyű sérüléseket okoz, fegyver vagy más eszköz igénybe vétele nélkül, akkor az ügyet csak magánvádas eljárásban vizsgálják.

A sértett három nappal később juttatta el rendőrséghez a látlelet, amelyben végül súlyos testi sértés szerepel, kiderült ugyanis, hogy eltört a sértett orra, véraláfutások jelentek meg a fején, és felszakadt az ajka.

Az ügyészség azonnal kezdeményezte a bűnvádi eljárás megkezdését, bár korábban csak 15 ezer dinár, vagyis közel 50 ezer forint bírságot rótt ki az elkövetőre.

A rendőrség tehát újra elővette az ügyet, és súlyos testi sértés okozása miatt feljelentést tett az elkövető ellen.

Koszovó

Az EU-nak három kívánsága van, különben „súlyos következmények” lesznek

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

kívánság, Borrell
BRÜSSZELI KÁPOSZTA: Sajnálom, apa, többé nem csinálok ilyet - hazudja a szerb elnök Josep Borrellnek (Forrás: Twitter, Le Chou News)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Brüsszelnek három kívánsága van, vajon melyik teljesül ezek közül? Josep Borrell, az Európai Unió külpolitikai és biztonsági főképviselője új helyhatósági választások kiírását kérte a szerbek lakta észak-koszovói településeken. Egyúttal azt is szorgalmazta, hogy a szerbek vegyenek részt a választási folyamatban, és hogy a koszovói hatóságok biztosítsák a szerb többségű települések szövetségének létrehozását.

Három kívánság

Borrell csütörtökön este azt írta a Twitteren, hogy Aleksandar Vučić szerb államfővel és Vljosa Osmani koszovói elnökkel is megbeszélést folytatott az Észak-Koszovóban kialakult „veszélyes helyzetről”.

A bejegyzésben továbbá közölte, hogy Emmanuel Macron francia elnökkel és Olaf Scholz német kancellárral közösen tárgyalt a vezető szerbiai és koszovói politikussal, de külön-külön is megbeszélést folytatott mind Vučićtyal, mind Osmanival.

kívánság, Borrell

ÉDES NÉGYES: Macron Vučić, Scholz pedig Osmani ügyvédje (Forrás: Twitter, Josep Borrell)

Ez azt jelenti, hogy Osmani ugyan elutasította a luxemburgi miniszterelnök kezdeményezését, hogy találkozzon a szerb államfővel, viszont ezt már Macron és Scholz esetében valamilyen, számunkra ismeretlen okból nem kívánta megtenni.

– Három egyértelmű követelésünk van: azonnali új helyhatósági választások, a koszovói szerbek részvételének biztosítása a választási folyamatban, valamint a a szerb többségű önkormányzatok közösségének létrehozása az EU égisze alatt zajló párbeszéden belül

– írta Borrell, ez azonban valószínűleg nem lesz ínyére egyik félnek sem.

Itt a legkritikusabb pont az, hogy ezeket az önkormányzatokat a 2013-ban elfogadott megállapodás alapján hozzák-e létre, a pristinai (albán) vezetés ugyanis ezt egyértelműen elutasítja, a szerbek viszont ragaszkodnak hozzá, hogy a tíz évvel ezelőtt elfogadott dokumentum betűje szerint jöjjön létre a Szerb Községek Közössége.

Borrell befenyített

Az Európai Unió külpolitikai és biztonsági főképviselője azt írta, hogy ha a három kívánságot nem teljesítik az érintett felek, annak súlyos következményei lesznek a további kapcsolatok tekintetében.

Borrellt megelőzően szinte azonos kezdeményezést terjesztett elő Franciaország és Németország nevében Emmanuel Macron francia .

Macron tegnap este Moldovában bejelentette, hogy Párizs és Berlin felhívást intézett Szerbiához és Koszovóhoz, hogy mielőbb új helyhatósági választásokat szervezzenek a négy, szerb többségű észak-koszovói önkormányzat területén, amelyen a közös javaslat szerint részt kellene venniük a koszovói szerbeknek is.

A szerb elnök némileg kényelmetlen helyzetbe került, mert éppen a napokban „dicsérte meg” a mostani javaslatot előterjesztő Macront a Koszovót elmarasztaló állásfoglalásáért.

A szerbiai politikai elit egy részének ugyanakkor vannak ellenérzései Németországgal szemben, pedig sok szerb dolgozik ott, és kiemelkedően magas a német beruházások száma Szerbiában.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava