ÚJABB CSATÁRA KÉSZÜLNEK: Két hónap alatt háromszor találkozott Orbán és Vučić

Utolsó módosítás:

Valóban jószomszédi kapcsolatok alakultak ki Szerbia és Magyarország között. Falusi példával illusztrálva ezt úgy mondhatnánk, hogy a jó viszonynak köszönhetően bármikor át lehet ugrani a szomszédba egy tojásért, disznóvágáskor pedig viszünk nekik kóstolót. A magyar miniszterelnök és a szerb államfő alig két hónap alatt most találkozott harmadszor, hogy megbeszélje a további teendőket. Most például egy újabb csatára készülnek.

“Magyarország morálisan megerősödött”

A magyar miniszterelnök Belgrádban úgy fogalmazott, hogy várakozásai szerint a két ország a továbbiakban is bátorítja egymást, és nem csak szóban, hanem tettekben is.

És miért is? Mert a koronavírus felett aratott győzelmet követően következik egy másik ütközet, amelyet a gazdaság felemeléséért vívnak.

A magyar miniszterelnök a csata hevében néhány ágyúgolyót kilőtt az Európai Unióra is.

Magyarország sajátos jogi rendszert alakított ki, amely lehetővé tette a kormány számára, hogy azonnal felléphessen a járvány ellen. A különleges felhatalmazásokat, amelyeket kaptunk, május végén visszaadhatjuk a parlamentnek

– nyilatkozta a belgrádi sajtónak a magyar miniszterelnök.

Amikor ez megtörténik, akkor mindenkinek adunk egy esélyt, hogy elnézést kérjen Magyarországtól az igaztalan vádakért

– tette hozzá Orbán Viktor, aki úgy úgy vélte, hogy az Európai Unióval folytatott vitából Magyarország “morálisan megerősödve és hatalmas tapasztalatokkal” kerül ki.

Erős Magyarország, erős Szerbia // Strong Hungary, strong Serbia

Erős Magyarország, erős Szerbia // Strong Hungary, strong Serbia

Közzétette: Orbán Viktor – 2020. május 15., péntek

Közép-Európa és a Nyugat

A magyar miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a közép-európai országok jobb együttműködést folytattak egymással, mint a nyugati államok.

Folyamatosan kapcsolatban álltunk minden szomszédos országgal, a regionális együttműködés rendkívül jó, és ha a barát a bajban ismerkszik meg, akkor Magyarország arra a következtetésre juthat, hogy elég sok barátja van.

A miniszterelnök rámutatott, hogy Kína százhúsz repülőgép segélyt küldött, így Magyarország elegendő készlettel rendelkezett, hogy másokat megsegítsen, és felkészüljön a járvány lehetséges második hullámára.

Biztosak lehetünk abban, hogy az EU-nak nincs közös egészségügyi politikája, minden tagország a maga problémáival volt elfoglalva

– mondta Orbán, aki arra számít, hogy az EU a második hullám idején jobb helyzetben lesz, és az együttműködés is sikeresebb lesz.

Vučić vagy egy Bólogató János

A szerb elnök kijelentette: meg sem fordul a fejében, hogy bármi rosszat mondjon Magyarországra és Orbán Viktorra csak azért, hogy megszerezze az európai baloldali liberális körök támogatását és a külföldi sajtó elismerését.

Szerbia állampolgáraitól kérdezem – ért valami rossz is bennünket Magyarország és Orbán irányából. Megromlottak a kapcsolataink a magyarokkal Szerbiában, Orbán ösztönözte erre őket? Mikor volt Magyarország ellenünk az európai és más nemzetközi fórumokon? Ki volt hangosabb a szerbek jogainak védelmében a térségben és Koszovóban … És most nekem a baloldali liberális körök ügyvédjeként kellene megjelennem, akit a mainstream újságok és televíziók dicsérnek? Eszembe sem jut. Nekem van méltóságom és büszkeségem

– mondta Aleksandar Vučić.

A szerb elnök a magyar kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatón megjegyezte, hogy amíg ő lesz Szerbia elnöke, addig a polgárok érdekeit képviseli, de egy hónap múlva választások várhatók Szerbiában, aztán meg lehet választani egy Bólogató Jánost.

Viktor volt az egyetlen, aki néhány nappal ezelőtt egy videokonferencián többször megismételte, hogy az Európai Uniónak ma inkább szüksége van Szerbiára, mint fordítva. Hány más vezető jelent ki valami ilyesmit, bár Boriszov, Micotakisz és mindenki támogat minket? És most én mondjak valami rosszat ezekről az emberekről? Hát, nem fogok. Győzzetek le a választásokon, és találjátok meg azokat, akik hízelegni fognak, én nem fogok

– folytatta a szerb elnök a Magyarországgal és Orbán Viktorral kapcsolatos védőbeszédét.

Vučić megjegyezte, hogy miközben mások még gondolkodnak, a magyaroknak már akkor van egy-két jó szavuk Szerbiával kapcsolatban.

View this post on Instagram

Мађарски народ у Србији је мост нашег искреног пријатељства. Захвалан сам мађарском руководству, посебно премијеру Орбану што је имао жељу, храбрости да пре неколико година кренемо у борбу са ветрењачама прошлости и градимо будућност – успели смо у томе. Oдноси Србије и Мађарске најбољи cy у савременој историји, како у политичкој и економској, тако и у осталим сферама живота.

A post shared by Александар Вучић (@avucic) on

A szerb elnök elmondása szerint a szerbiai magyarok a “barátság őszinte hídját” jelentik, és ezért nincsenek incidensek, de még rejtett problémák sem a két ország között.

A szerb elnök egy vallomást is tett azzal kapcsolatban, hogy a vízilabdázók összecsapásain mindig Magyarországnak szurkol, kivéve, amikor a szerbek ellen játszanak.Varga Szilveszter

Varga Szilveszter

1989-1991: az Újvidéki Rádió munkatársa, a BBC magyar adásának és a Magyar Rádiónak a tudósítója. 1991-2000: a Magyar Rádió munkatársa, 1993-1996: a Magyar Rádió belgrádi tudósítója. 1997-2005: a Beta Hírügynökség budapesti tudósítója, 2003-2018: a Hír Televízió munkatársa, 2018-tól Aegon Prémium, megtakarítási tanácsadó, privátbankár, 2019-től a BALK főszerkesztője

Mondd el a véleményedet!