Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Koronavírus

CSAPÁSRA CSAPÁS: Szerbiában gyorsan terjed a koronavírus, a migránsokat karanténba zárják

korona kek virus
Olvasási idő: 2 perc

A koronavírus miatt későbbre halaszthatják a szerbiai parlamenti választásokat. Ez csak az egyik következménye lehet a koronavírus egyre gyorsabb szerbiai terjedésének. A szerb elnök, aki egyelőre két-három hetes halasztást helyezett kilátásba, erről még feltételesen beszélt, azt viszont kilátásba helyezte, hogy karanténba helyezik a migránsokat.

Tizennyolc beteg ember

Szerbiában gyorsan növekszik a koronavírusban megbetegedettek száma.

A legfrissebb adatok szerint 18 embert regisztráltak, akit a koronavírus fertőzött meg.

Ez azt jelenti, hogy egy nap alatt több mint a háromszorosára növekedett az érintett személyek száma, pontosan 24 órával ezelőtt ugyanis még csak öt embernél mutatták ki a betegséget.

Egy személy állapota súlyos, őt az újvidéki klinikai központban ápolják. Minden bizonnyal arról a férfiról van szó, aki nemrég Olaszországban élő fiánál járt.

Goran Stevanović, a belgrádi fertőző- és trópusi betegségek klinikájának igazgatója szerint a férfi a fertőzés klasszikus tüneteit mutatja, tüdőgyulladása van, de állapota stabil.

A szerbiai oktatási minisztérium közben közölte, hogy az óvodák és az iskolák bezárására nincs szükség, mivel erre “egyetlen releváns jel” sem utal.

A Belgrádi Egyetemen is folytatódik az oktatás, de az előadásokat kisebb csoportok számára tartják, miután Szerbiában is száz főre korlátozták az egy légtérben tartózkodó emberek számát.

Ezért például a közismert belgrádi Atelje 212 színház visszavonásig lemondta minden előadását.kis festett kabatok222kis festett kabatok

Egy másik hír szerint a Magyarkanizsán igencsak rossz fényben feltűnő Lasta, belgrádi buszvállalt bejelentette, hogy minden járatát törölte Olaszországba és Svájcba. A belföldi járatok korlátozásáról nem volt szó.

A politikai hatás

A koronavírus miatt Szerbiában később tarthatják meg az április 26-ra kiírt parlamenti választásokat, de ez még nem biztos.

Aleksandar Vučić szerb elnök szerint legfeljebb két-három héttel tolhatják későbbre az időpontot, de a szerb elnök ezt egyelőre nem tartja szükségesnek.

Vučić erről a jövő héten kíván egyeztetni a pártokkal, amelyeket arra kér, hogy áprilistól a “szabad levegőn”, vagyis a szabadban tartsák a választási összejöveteleiket.

A szerb elnök pártja részéről bejelentette, hogy a Szerb Haladó Párt április elsejéig lemond minden választási gyűlést, mert ezzel is szeretne hozzájárulni a koronavírus további terjedésének megakadályozásához.

Az ellenzéki Demokrata Párt – amely nem vesz részt a parlamenti választásokon – elhalasztotta azt a megemlékezést, amelyet Zoran Đinđić volt miniszterelnök 2003. március 12-i meggyilkolásának évfordulójára terveztek.


20200304 171258 scaled

Migránskarantén

Aleksandar Vučić kilátásba helyezte, hogy a migránsok esetében is hoznak különleges intézkedéseket.

Ennek alapján minden migráns, aki Szerbia területére lép, azonnal elkülönítésre kerül, és majd csak a “lappangási időt” követően folytathatja az útját.

Itt van a migránsválság, és különleges intézkedéseket hozunk a migránsok esetében. Aki Szerbia területére lép, az Preševóban megy a karanténba, és csak azután folytathatja az útját, amíg nem döntünk úgy, hogy lezárjuk a határt.

A szerb elnök megjegyezte, hogy a világot migránsválság és olajválság rázkódtatja meg, ráadásul megjelent a koronavírus is, Szerbiának pedig még a koszovói problémával is meg kell küzdenie.

Ha ehhez hozzátesszük, hogy Pakisztánban sáskahadak pusztítanak, akkor ez már összesen négy-öt csapás. Vajon mikor lesz ki a tíz?


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: