Connect with us

Koronavírus

CSAPÁSRA CSAPÁS: Szerbiában gyorsan terjed a koronavírus, a migránsokat karanténba zárják

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

korona kek virus
?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

A koronavírus miatt későbbre halaszthatják a szerbiai parlamenti választásokat. Ez csak az egyik következménye lehet a koronavírus egyre gyorsabb szerbiai terjedésének. A szerb elnök, aki egyelőre két-három hetes halasztást helyezett kilátásba, erről még feltételesen beszélt, azt viszont kilátásba helyezte, hogy karanténba helyezik a migránsokat.

Tizennyolc beteg ember

Szerbiában gyorsan növekszik a koronavírusban megbetegedettek száma.

A legfrissebb adatok szerint 18 embert regisztráltak, akit a koronavírus fertőzött meg.

Ez azt jelenti, hogy egy nap alatt több mint a háromszorosára növekedett az érintett személyek száma, pontosan 24 órával ezelőtt ugyanis még csak öt embernél mutatták ki a betegséget.

Egy személy állapota súlyos, őt az újvidéki klinikai központban ápolják. Minden bizonnyal arról a férfiról van szó, aki nemrég Olaszországban élő fiánál járt.

Goran Stevanović, a belgrádi fertőző- és trópusi betegségek klinikájának igazgatója szerint a férfi a fertőzés klasszikus tüneteit mutatja, tüdőgyulladása van, de állapota stabil.

A szerbiai oktatási minisztérium közben közölte, hogy az óvodák és az iskolák bezárására nincs szükség, mivel erre „egyetlen releváns jel” sem utal.

A Belgrádi Egyetemen is folytatódik az oktatás, de az előadásokat kisebb csoportok számára tartják, miután Szerbiában is száz főre korlátozták az egy légtérben tartózkodó emberek számát.

Ezért például a közismert belgrádi Atelje 212 színház visszavonásig lemondta minden előadását.

Egy másik hír szerint a Magyarkanizsán igencsak rossz fényben feltűnő Lasta, belgrádi buszvállalt bejelentette, hogy minden járatát törölte Olaszországba és Svájcba. A belföldi járatok korlátozásáról nem volt szó.

A politikai hatás

A koronavírus miatt Szerbiában később tarthatják meg az április 26-ra kiírt parlamenti választásokat, de ez még nem biztos.

Aleksandar Vučić szerb elnök szerint legfeljebb két-három héttel tolhatják későbbre az időpontot, de a szerb elnök ezt egyelőre nem tartja szükségesnek.

Vučić erről a jövő héten kíván egyeztetni a pártokkal, amelyeket arra kér, hogy áprilistól a „szabad levegőn”, vagyis a szabadban tartsák a választási összejöveteleiket.

A szerb elnök pártja részéről bejelentette, hogy a Szerb Haladó Párt április elsejéig lemond minden választási gyűlést, mert ezzel is szeretne hozzájárulni a koronavírus további terjedésének megakadályozásához.

Az ellenzéki Demokrata Párt – amely nem vesz részt a parlamenti választásokon – elhalasztotta azt a megemlékezést, amelyet Zoran Đinđić volt miniszterelnök 2003. március 12-i meggyilkolásának évfordulójára terveztek.

20200304 171258 scaled

Migránskarantén

Aleksandar Vučić kilátásba helyezte, hogy a migránsok esetében is hoznak különleges intézkedéseket.

Ennek alapján minden migráns, aki Szerbia területére lép, azonnal elkülönítésre kerül, és majd csak a „lappangási időt” követően folytathatja az útját.

Itt van a migránsválság, és különleges intézkedéseket hozunk a migránsok esetében. Aki Szerbia területére lép, az Preševóban megy a karanténba, és csak azután folytathatja az útját, amíg nem döntünk úgy, hogy lezárjuk a határt.

A szerb elnök megjegyezte, hogy a világot migránsválság és olajválság rázkódtatja meg, ráadásul megjelent a koronavírus is, Szerbiának pedig még a koszovói problémával is meg kell küzdenie.

Ha ehhez hozzátesszük, hogy Pakisztánban sáskahadak pusztítanak, akkor ez már összesen négy-öt csapás. Vajon mikor lesz ki a tíz?

hajnalcsillag 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=KarlOveKnausg%C3%A5rd%3AHajnalcsillag&t=pi
Horvátország

KORONAVÍRUS: Öt fertőzött spanyol járt-kelt Dubrovnikban, majd elment bevásárolni, de nem botlottak Indiana Jonesba

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

indiana uj
?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 1 perc

Horvátországban öt spanyol állampolgárt azzal gyanúsítanak, hogy végigsétáltak Dubrovnikon, pedig tisztában voltak azzal, hogy pozitív a koronavírus-tesztjük. A bíróság nem rendelte el előzetes letartóztatásukat, ám az ügyészség nem ért egyet a döntéssel, amit az interneten ország-világ tudtára adott.

Beteg spanyolok

Az eset még a júliusban történt, de a hír csak most került nyilvánosságra.

Az ügyészség szerint megalapozott a gyanúja annak, hogy az érintett öt spanyol állampolgár – akik mindannyian 1996-ban születtek – július 22-én este fél kilenc körül a dubrovniki utcákon jártak-keltek, bár tisztában voltak azzal, hogy a repülőtéren végzett gyorsteszt kimutatta náluk a vírust, ami miatt az illetékes járványügyi szakember házi karantént rendelt el számukra.

Ők azonban elhagyták kijelölt tartózkodási helyüket, elmentek a városba, ahol be is vásároltak, és ezáltal más személyeket is veszélyeztetettek. Az esetet a házi karatén betartását felügyelő rendőrök vették észre.

A zágrábi Index hírportál szerint az illetékes ügyészség úgy véli, hogy a spanyolok a karantén elhagyásával a fertőző betegségek terjesztésének és továbbadásának bűncselekményét követték el.

Közben feltűnt Dubrovnikban Indiana Jones, azaz Harrison Ford is, de ő nem terjesztett semmiféle betegséget, és valószínűleg nem találkozott az öt „spanyol beteggel” sem, miután őt a napokban kapták lencsevégre az Adria egyik gyöngyszemének számító városban.

Európa tovább romlik

Az ECDC (Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ) legújabb térképe szerint a betegség egyre nagyobb méreteket ölt Európában és Horvátországban is, ahol a tengerpartot követően a főváros, Zágráb is besárgult.

KORONAVÍRUS: Öt fertőzött spanyol járt-kelt Dubrovnikban, majd elment bevásárolni, de nem botlottak Indiana Jonesba

Zágráb városa után a leginkább veszélyeztetett térségnek Split-Dalmácia, Zágráb, Šibenik-Knin, Zára és Dubrovnik-Neretva megye számít.

Horvátországban az utóbbi 24 órában 333 új esetet regisztráltak, ezzel 1552-re emelkedett az aktív megbetegedések száma. Jelenleg 192-en vannak kórházban, ebből 19-en lélegeztetőgépen, három ember pedig elhunyt.

Házi karanténban 4568 személy tartózkodik, kivéve az öt spanyolt.

?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Horvátország

VESZÉLYBEN A TURISTASZEZON? Terjed a Delta Horvátországban, de kevesen akarják beoltatni magukat

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

cjepko
?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 1 perc

 
Horvátországban azt fontolgatják, hogy jutalmakat és bónuszokat kapnak azok, akik felveszik az koronavírus elleni oltást. Zágrábban már előzetes bejelentkezés nélkül, gyakorlatilag az utcáról be lehetni menni az oltópontokra, de így is alig vannak, akik szeretnék beoltatni magukat. Pedig Szlovénia után terjed a Delta Horvátországban is.

Motiváció nélkül nem megy

Hogyan lehet motiválni az embereket? – ma már ez foglalkoztatja leginkább a Horvát Közegészségügyi Intézetet, amelynek helyettes vezetője szerint jutalmazás nélkül nem nagyon lehet rávenni az embereket arra, hogy beoltassák magukat.

Egyelőre még nem publikus, hogy mi lehet a „jutalomfalat”, de egy-két városban a hegy és Mohamed történetéből okulva, úgy döntöttek, hogy ha az állampolgár nem megy a vakcinához, akkor a vakcina megy az állampolgárhoz.

A Nova TV esti híradója arról számolt be, hogy Belovár (Bjelovar) utcáin feltünt Cjepko, aki, illetve ami egy kisbusz, és házhoz viszi a vakcinát.

Andrej Plenković horvát miniszterelnök nem lelkesedik az „idomári módszerekért”, viszont felelőtlenek tartja azokat, aki nem adatják be maguknak a védőoltást, miután ez nem csak egészségügyi, hanem gazdasági és pénzügyi kérdés is.

Veszélyben a turistaszezon?

Az említett televízió szerint akár a turistaszezon is veszélybe kerülhet, mert a Delta megjelenése igazából Dalmáciában szembetűnő, bár felütötte a fejét a szlovén-horvát-magyar határ mentén lévő Muraközben, Varasdban (Varaždin), sőt magában a fővárosban, Zágrábban is.

A Nova TV mindezt egy meg nem nevezett epidemiológusra hivatkozva jelentette.

A tudósító azt állította, hogy Dalmáciában tartanak a Delta terjedéséből, miután a legtöbb esetet Šibenik-Knin megyéből jelentették, ahol összesen 19 ilyen beteget regisztráltak, vagyis körülbelül annyit, amennyit egy héttel korábban Szlovéniában.

Az indiai mutáns megjelent Split-Dalmácia megyében is, de ezzel kapcsolatban számok nem hangzottak el.

A tudósítás szerint a Delta-törzs elleni egyetlen védekezés a védőoltás lehet, amelyet Dalmáciában a lakosság mindössze 30%-a „tudhat magáénak”, vagyis ebben a tekintetben az ottaniak jelentősen elmaradnak az országos átlag mögött.

A tudósító megjegyezte, hogy a Delta vírus terjedéséről egyelőre senki sem akar beszélni, nem nehéz kitalálni, hogy miért.

?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: