Connect with us

Koronavírus

CSAPÁSRA CSAPÁS: Szerbiában gyorsan terjed a koronavírus, a migránsokat karanténba zárják

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

korona kek virus
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

A koronavírus miatt későbbre halaszthatják a szerbiai parlamenti választásokat. Ez csak az egyik következménye lehet a koronavírus egyre gyorsabb szerbiai terjedésének. A szerb elnök, aki egyelőre két-három hetes halasztást helyezett kilátásba, erről még feltételesen beszélt, azt viszont kilátásba helyezte, hogy karanténba helyezik a migránsokat.

Tizennyolc beteg ember

Szerbiában gyorsan növekszik a koronavírusban megbetegedettek száma.

A legfrissebb adatok szerint 18 embert regisztráltak, akit a koronavírus fertőzött meg.

Ez azt jelenti, hogy egy nap alatt több mint a háromszorosára növekedett az érintett személyek száma, pontosan 24 órával ezelőtt ugyanis még csak öt embernél mutatták ki a betegséget.

Egy személy állapota súlyos, őt az újvidéki klinikai központban ápolják. Minden bizonnyal arról a férfiról van szó, aki nemrég Olaszországban élő fiánál járt.

Goran Stevanović, a belgrádi fertőző- és trópusi betegségek klinikájának igazgatója szerint a férfi a fertőzés klasszikus tüneteit mutatja, tüdőgyulladása van, de állapota stabil.

A szerbiai oktatási minisztérium közben közölte, hogy az óvodák és az iskolák bezárására nincs szükség, mivel erre “egyetlen releváns jel” sem utal.

A Belgrádi Egyetemen is folytatódik az oktatás, de az előadásokat kisebb csoportok számára tartják, miután Szerbiában is száz főre korlátozták az egy légtérben tartózkodó emberek számát.

Ezért például a közismert belgrádi Atelje 212 színház visszavonásig lemondta minden előadását.

Egy másik hír szerint a Magyarkanizsán igencsak rossz fényben feltűnő Lasta, belgrádi buszvállalt bejelentette, hogy minden járatát törölte Olaszországba és Svájcba. A belföldi járatok korlátozásáról nem volt szó.

A politikai hatás

A koronavírus miatt Szerbiában később tarthatják meg az április 26-ra kiírt parlamenti választásokat, de ez még nem biztos.

Aleksandar Vučić szerb elnök szerint legfeljebb két-három héttel tolhatják későbbre az időpontot, de a szerb elnök ezt egyelőre nem tartja szükségesnek.

Vučić erről a jövő héten kíván egyeztetni a pártokkal, amelyeket arra kér, hogy áprilistól a “szabad levegőn”, vagyis a szabadban tartsák a választási összejöveteleiket.

A szerb elnök pártja részéről bejelentette, hogy a Szerb Haladó Párt április elsejéig lemond minden választási gyűlést, mert ezzel is szeretne hozzájárulni a koronavírus további terjedésének megakadályozásához.

Az ellenzéki Demokrata Párt – amely nem vesz részt a parlamenti választásokon – elhalasztotta azt a megemlékezést, amelyet Zoran Đinđić volt miniszterelnök 2003. március 12-i meggyilkolásának évfordulójára terveztek.

20200304 171258 scaled

Migránskarantén

Aleksandar Vučić kilátásba helyezte, hogy a migránsok esetében is hoznak különleges intézkedéseket.

Ennek alapján minden migráns, aki Szerbia területére lép, azonnal elkülönítésre kerül, és majd csak a “lappangási időt” követően folytathatja az útját.

– Itt van a migránsválság, és különleges intézkedéseket hozunk a migránsok esetében. Aki Szerbia területére lép, az Preševóban megy a karanténba, és csak azután folytathatja az útját, amíg nem döntünk úgy, hogy lezárjuk a határt.

A szerb elnök megjegyezte, hogy a világot migránsválság és olajválság rázkódtatja meg, ráadásul megjelent a koronavírus is, Szerbiának pedig még a koszovói problémával is meg kell küzdenie.

Ha ehhez hozzátesszük, hogy Pakisztánban sáskahadak pusztítanak, akkor ez már összesen négy-öt csapás. Vajon mikor lesz ki a tíz?

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

KORONAVÍRUS: Öt fertőzött spanyol járt-kelt Dubrovnikban, majd elment bevásárolni, de nem botlottak Indiana Jonesba

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

indiana uj
Indiana Jones Dubrovnikban
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

Horvátországban öt spanyol állampolgárt azzal gyanúsítanak, hogy végigsétáltak Dubrovnikon, pedig tisztában voltak azzal, hogy pozitív a koronavírus-tesztjük. A bíróság nem rendelte el előzetes letartóztatásukat, ám az ügyészség nem ért egyet a döntéssel, amit az interneten ország-világ tudtára adott.

Beteg spanyolok

Az eset még a júliusban történt, de a hír csak most került nyilvánosságra.

Az ügyészség szerint megalapozott a gyanúja annak, hogy az érintett öt spanyol állampolgár – akik mindannyian 1996-ban születtek – július 22-én este fél kilenc körül a dubrovniki utcákon jártak-keltek, bár tisztában voltak azzal, hogy a repülőtéren végzett gyorsteszt kimutatta náluk a vírust, ami miatt az illetékes járványügyi szakember házi karantént rendelt el számukra.

Ők azonban elhagyták kijelölt tartózkodási helyüket, elmentek a városba, ahol be is vásároltak, és ezáltal más személyeket is veszélyeztetettek. Az esetet a házi karatén betartását felügyelő rendőrök vették észre.

A zágrábi Index hírportál szerint az illetékes ügyészség úgy véli, hogy a spanyolok a karantén elhagyásával a fertőző betegségek terjesztésének és továbbadásának bűncselekményét követték el.

Közben feltűnt Dubrovnikban Indiana Jones, azaz Harrison Ford is, de ő nem terjesztett semmiféle betegséget, és valószínűleg nem találkozott az öt “spanyol beteggel” sem, miután őt a napokban kapták lencsevégre az Adria egyik gyöngyszemének számító városban.

Európa tovább romlik

Az ECDC (Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ) legújabb térképe szerint a betegség egyre nagyobb méreteket ölt Európában és Horvátországban is, ahol a tengerpartot követően a főváros, Zágráb is besárgult.

KORONAVÍRUS: Öt fertőzött spanyol járt-kelt Dubrovnikban, majd elment bevásárolni, de nem botlottak Indiana Jonesba

Zágráb városa után a leginkább veszélyeztetett térségnek Split- Dalmácia, Zágráb, Šibenik- Knin, Zára és Dubrovnik– Neretva megye számít.

Horvátországban az utóbbi 24 órában 333 új esetet regisztráltak, ezzel 1552-re emelkedett az aktív megbetegedések száma. Jelenleg 192-en vannak kórházban, ebből 19-en lélegeztetőgépen, három ember pedig elhunyt.

Házi karanténban 4568 személy tartózkodik, kivéve az öt spanyolt.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava