Connect with us

Szerbia

BALKÁNI ABSZURD: A partizángyerekeket egy csetnik rajzolta, az egyikből a legjobb jugoszláv focista lett

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Kattints ide a cikk meghallgatásához

– Mirko, vigyáz golyó! – figyelmeztette a barátját Slavko. Mirko lehajolt, hogy elkerülje a golyót, majd odavetette barátjának: – Köszönöm, Slavko! Megmentetted az életemet. – Ezt a párbeszédet mindenki ismerte a volt Jugoszláviában, ahol a múlt évszázad hatvanas-hetvenes éveiben az ifjúság képregényeken nevelkedett. A “rajzolt hősök” többsége külföldről szivárgott be, de gyártottak hazai példaképeket is a fiataloknak, hogy már gyerekkorban hozzászoktassák őket a szocializmushoz, és megszerettessék velük a “dicső partizánokat”.

Mirko és Slavko

A legnépszerűbb képregények Olaszországból érkeztek a volt Jugoszláviába, mint például Blek Stena (Il Grande Blek), amely valójában egy “spagetti képregény” volt, hiszen a története az amerikai függetlenségi háború idején játszódott.

Szintén Olaszországból költözött át a délszláv térségbe Alan Ford, aki egy félreértés folytán titkos ügynök lett, és különös kalandokba keveredett New Yorkban.

A harmadik főhős Zagor, akit szintén Itáliában álmodtak meg, de ugyancsak amerikai identitást kapott. Zakor Pennsylvaniában védte az indián törzseket, és harcolt a bármilyen bőrszínű bűnözők ellen.

Voltak még más képregények is, de egyik sem volt olyan népszerű, mint a hazai gyártású “Mirko és Slavko”, amelynek két főhőse a partizánháború és a szocializmus “kultikus brandjévé” vált.

A két főszereplő, Mirko és Slavko, gyerekpartizánok voltak, bátrak, félelmetesek és természetesen legyőzhetetlenek, akárcsak a partizánfilmek hősei.

Kultikus hősök

Mirko és Slavko első története 1958 novemberében jelent meg a Dječje novine összjugoszláv gyerekmagazinban, amelyet a szerbiai Gornji Milanovacban adtak ki.

A két főhős számról számra népszerűbbé vált, történeteik 1963-ban már külön, önálló képregényként jelentek meg a gyerekújságon kívül.

A Vardartól egészen a Triglávig, vagyis Macedóniától Szlovéniáig szinte mindenki ismerte a németek ellen küzdő partizánlegényeket, a róluk szóló történetek több mint hatszázezer példányban jelentek meg.

A sikernek köszönhetően – mint Amerikában szokás – a képregényből a volt Jugoszláviában is filmet forgattak, amelyben az egyik főszerepet a jugoszláv partizánfilmek nemrég elhunyt doyenje, Velimir Bata Živojinović játszotta.

Mirko és Slavko alakja pólókon, iskolatáskákon, füzetborítókon és miegymáson is feltűnt.

Partizánok és csetnikek

A történelmet a győztesek írják, ez viszont a volt jugoszláv képregényekre nem igaz. Mert azokat egy kiugrott csetnik rajzolta, akit Desimir Žižović Buinnak hívtak.

Desimir Žižović a második világháború elején a csetnikmozgalomhoz szegődött, és kezdetben a csetnikeknek rajzolt képregényeket, 1944-ben azonban átállt a partizánokhoz, és jelentkezett az ottani “művészegyletbe”.

Valószínűleg nem véletlen, hogy Mirko és Slavko kizárólag a németeket ölte, és egyetlenegy alkalommal sem harcolt a csetnikek ellen.

Desimir Žižović autodidakta művész volt, Mirkot a saját fiáról mintázta meg, Slavkot pedig egy katonatiszt csemetéjéről, aki később még a gyerekhősöknél is nagyobb hírnévre tett szert.

A fiút Slobodan Santračnak hívták, aki a jugoszláv futball egyik leggólerősebb játékosa lett, 453 hivatalos meccsen 276 gólt lőtt.

Santrač az ország szétesésének idején – 1994-től 1998-ig volt a jugoszláv válogatott szövetségi kapitánya, és ebben a tisztségében vett részt az 1998-as franciaországi világbajnokságon.

A korszellem

Természetesen nem Desimir Žižović Buin volt az egyetlen csetnik, aki annakidején átállt a partizánokhoz.

A volt Jugoszlávia területén – különösen Szerbiában – ma is ápolják az átállás “korántsem haladó hagyományát”, és úgy váltanak pártot vagy világnézetet a politikusok, hogy öröm nézni.

Az ilyen személyek neve a szerb nyelvben a “preletač”, vagyis az “átrepülő”.

Szerbiában a 2008-tól 2019-ig terjedő időszakban parlamenti mandátumhoz jutó 744 politikus közül legalább kétszázan fordultak meg több pártban, pedig most még háború sincs.

De ez már egy másik történet. A fent elmondottakból csak annyit érdemes megjegyezni, hogy mindenképpen figyelmeztessük a barátunkat, ha látjuk, hogy jön a golyó!

Mert életet menthetünk vele!

Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia7 óra telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia6 nap telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország1 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország1 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava