Connect with us

Szerbia

BALKÁNI ABSZURD: Előfordulhat, hogy a Belgrád jelképének számító szobor nem szerb, hanem albán férfit ábrázol

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

pobednik2
tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Olvasási idő: 3 perc

A Balkánon szembe jön az abszurd, nem kell sokat keresgélni. Tavaly október 10-én emelték le talapzatáról a legismertebb belgrádi lakost, hogy Zoran Kuzmanović szobrász szendrői (Smederevo) műhelyébe vigyék, ahol számos műtétet hajtottak végre rajta. A 92 éves „bronzférfi” nem kevesebb mint 30 sebet kapott az idők folyamán, a legtöbbet a második világháború idején. A „Győztest” eredetileg a törökök balkáni kiűzésének emlékére akarták felállítani a szerb fővárosban, végül mégis a Szaloniki-front áttörésének évfordulóján leplezték le. A ma már Belgrád szimbólumának tekinthető szobrot egy horvát művész készítette, a szobor állítólag albán férfit mintáz, aki éppen Ausztria felé néz.

A képeslapok hőse

Belgrádban ezrek mentek ki a Kalemegdánra, hogy szemtanúi legyenek a „Győztes” visszatérésének.

A szobrot tavaly októberben 10-én emelték le a talapzatáról és szállították el gyógykezelése egy szerb művész szendrői „szanatóriumába”, ahonnan négy hónap után tért vissza teljesen gyógyultan.

A „Győztest” ma, 125 nap után visszatért arra a helyre, ahol 91 évig ‘őrizte’ városunkat. Ez történelmi nap Belgrád számára, hiszen mindenki tudja, hogy nincs olyan képeslap Belgrádról, amelyen a „Győztes” ne tűnne fel. Belgrád számára nagyon fontos, hogy a helyreállítás sikeresen befejeződött

– jelentette ki Goran Vesić, belgrádi alpolgármester, a Szerbiai Haladó Párt belgrádi helytartója.

A belgrádi alpolgármester a sikeres munka elvégzéshez gratulált a Belgrádi Műemlékvédelmi Intézetnek, Zoran Kuzmanović szobrászművésznek és a munkálatokat irányító cégnek.

A „Győztes” a felújítás után „egyenes derékkal” őrizheti tovább a belgrádiak álmát és békéjét, mert a talapzatot is helyreállították, miután a történelem viharaiban kimozdult a helyéből, és ezért a szobor 30 centire megdőlt.

Egyes jelentések szerint viszont a szobor mégiscsak „megdőlt állapotban” maradt, mert veszélyesebb lett volna a beavatkozás, mint a jelenlegi állapot „konzerválása”.

Forrás: Radio Slobodna Evropa

Az eredeti tervek

A szobrot nem a mostani helyére tervezték, és felállításának körülményei is sok tekintetben megváltoztak az eredeti elképzelésekhez képest.

Eredetileg az I. Balkán-háborúban, a törökök fölött aratott győzelem emlékére készült volna, mégis a Szaloniki front áttörésének tizedik évfordulóján állították fel.

A bolgár-szerb-görög-motenenegrói erők 1912 végén és 1913 elején, vagyis az I. Balkán-háború során óriási csapást mértek az Oszmán Birodalomra.

A törökök elveszítették európai területüknek 83%-át, európai lakosságuknak pedig 63%-át.

Ljubomior Davidović Belgrád akkori polgármestere a város elöljáróival egyetértésben úgy döntött, hogy a dicső eseménynek emlékművet állítanak.

Az emlékművet a Terazijera képzelték el, ami a mostani Moszkva Szálló környékét jelenti, mégpedig egy szökőkút közepén, amelyet négy nagy oroszlán tartott volna.

A „Győztest” egy oszlop tetejére álmodták, amely öt gyűrűből állt volna össze. Az öt gyűrű a török uralom öt évszázadát szimbolizálta volna.

Az emlékmű elkészítésével a horvát származású Ivan Meštrović szobrászművészt bízták meg, aki azonnal munkának is látott.

A meztelenség ára

A felkért horvát szobrászművész a monumentális emlékmű elkészítésére kapott megbízást követően Belgrádba költöztette át a műhelyét.

Ivan Meštrović rövid idő alatt elkészítette a főalaknak számító „Győztes” és az oroszlánfejek öntőformáját, amelyeket Csehországba küldött.

Az I. világháború miatt azonban kiürültek a pénzalapok, a horvát mester pedig ingyen nem volt hajlandó dolgozni.

Más források szerint Meštrović az osztrák, magyar és német okkupáció miatt kényszerült távozásra Belgrádból.

Az első világháború után ismét felmerült az ötlet, hogy felállítsák az emlékművet, de csak a „Győztes” és az oroszlánfejek kiöntésére maradt pénzt, ráadásul a horvát szobrászművész vitába is keveredett a szerb fővárossal.

Eközben a „Győztes” a belgrádi vízművek egyik raktárában hevert.

Mit mondjak? Ha a belgrádi vezetés a Terazijén akarja felállítani a szobrot, hát tegye. Ha jobb helyet talál neki, akkor állítsa fel ott – bár én nem értem, hogy miért ne kerülhetne az eredetileg tervezett helyre. De végső soron ott is maradhat, ahol van, a raktárban

– írta annak idején a horvát művész.

Egyes források szerint miután a szökőkút és a többi rekvizitum nélkül különösen feltűnő lett volna a férfialak meztelensége, és ez zavarta volna a belgrádi hölgyeket. A szobrot ezért száműzték a várkertbe, vagyis a Kalemegdánra.

A szobornak albán orra van

A „Győztes” felállítására új apropót kellett találni, így esett a választás a Szaloniki front áttörésének tizedik évfordulójára, vagyis 1928. október 7-re.

A szobor felállítását ezáltal nem egy, hanem azonnal két győzelemmel lehetett összefüggésbe hozni.

Hogy a választás nem volt véletlen, ez azzal is magyarázható, hogy egyesek szerint a „Győztes” nem Isztambul, hanem Ausztria felé néz.

A tudatos szerb hazafiak azóta összeeszkábáltak maguknak egy összeesküvés elméleteit is, amely szerint a „Győztes” alakja nem szerb, hanem éppenséggel albán férfit ábrázol, a horvát szobrászművész ugyanis ezzel akarta megalázni a szerbeket.

pobednik orr

Az elmélet azon alapul, hogy olyan orrformájuk csak az albánoknak van, mint amilyennel Ivan Meštrović a „Győztest” megformázta.

?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html

Ennél szembetűnőbb bizonyítéknak tekintik az összeesküvés elmélet hívei, hogy a „Győztes” haját hátul albán fez, vagyis egy karimátlan fejfedő takarja.

A jelek szerint azonban a belgrádiak jó részét már nem érdeklik az ilyen apróságok.

Ezért fordulhat elő, hogy egy olyan szobor a szerb főváros szimbóluma, amelyet egy híres horvát szobrász készített, aki ráadásul a „Győztes” fejébe a gyanú szerint albán sapkát nyomott.
Szerbia

Homokvihar okozott tömegszerencsétlenséget Szabadka és Topolya között

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Homokvihar
Totálkárosra tört autók Szabadka környéken (Forrás: Subotica.com)
trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Olvasási idő: 1 perc

Homokvihar idézett elő tömegszerencsétlenséget Szabadka és Topolya között, mindössze 20-30 kilométerre a magyar határtól. A Vajdaságban szokatlan természeti jelenség következtében 14 autó szaladt egymásba, miután a sofőrök semmit sem láttak.

Homokvihar miatt ütköztek össze

A járművek egy pillanat alatt eltűntek a viharban a Szabadkáról Nagyfény (Žednik) felé vezető „régi úton”, amikor a szél a környező földeken felkavarta a homokot.

Az ütközések következtében több jármű totálkárosra tört, de a tömegszerencsétlenség – valami csoda folytán – emberéleteket nem követelt.

Az ütközések következtében tizenegy ember került a szabadkai kórházban, de egyikük sincs életveszélyben, ketten szenvedtek súlyosabb, kilencen pedig könnyebb sérüléseket.

A videóban látható autó utasai megpróbálták kikerülni az egymásba szaladt autókat, amikor nagy valószínűséggel valaki nekik ütközött.

Ekkor kiszálltak az autóból, hogy megállítsák az újonnan érkezők autókat a nagyobb a baj elkerülése érdekében.

hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Az olvasás folytatása

Szerbia

Szerbia és Görögország támogatja egymás területi integritását, lassan jöhet a gáz délről is

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Szerbia és Görögország
Közösen hitet tettek egymás területi integritásának tiszteletben tartása mellett (Forrás: N1, Screenshot)
?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 3 perc

A Görögországból érkezett Katerina Szakellaropoulou államfő kétnapos látogatás kivitelezésébe kezdett a baráti & testvéri Szerbiában. Ennek során vendéglátójával, Aleksandar Vučić szerb elnökkel közösen hitet tettek egymás területi integritásának tiszteletben tartása mellett. Ez magyarra fordítva azt jelenti, hogy a görög államfő biztosította Szerbiát, hogy Görögország a nyilvánvaló amerikai nyomás ellenére sem ismeri el Koszovó függetlenségét, a szerb elnök pedig a maga részéről megtámogatta a görögök területi épségét a török követelésekkel szemben.

Kölcsönös integritás

Szakellaropoulou a görög-szerb csúcstalálkozót követően félreérthetetlenül kijelentette, hogy hazájának az álláspontja változatlan és szilárd maradt Koszovó el nem ismerését illetően, bár a görög elnök nem tagadta, hogy van nyomás Athénra, de az nem befolyásolja a görög álláspontot.

Mi következetesek vagyunk a saját politikánkat illetően, fontos, hogy a (Koszovó és Szerbia közötti) párbeszéd folytatódjon

– jegyezte meg a görög elnök, aki szerint Görögország pragmatikus és konstruktív megközelítést követ Koszovóval kapcsolatban, amelynek célja a stabilitás és a biztonság megerősítése, valamint az egész régió uniós integrációja.

Ezt az álláspont Görögország évtizedeken át következetesen támogatja és hirdeti. Az Európai Unió nem teljes a Nyugat-Balkán nélkül

– mondta Szakellaropoulou, aki egy olyan ország elnöke, amelyre Vučić úgy tekint, mint Szerbia igazi és őszinte barátjára, és ezért abban bízik, hogy a két ország még sok jelentős lépést tehet előre az együttműködés területén.

Mindez azt jelzi, hogy Szerbiában a barátságot gyakran „Koszovóban” mérik, bár Magyarország estében a szerbek mintha kerülnék ennek a mértékegységnek a használatát.

Görögország, LNG

Leültek tárgyalni (Forrás: szerb elnöki Instagram)

Szerbia is támogatja Görögországot

Szerbia cserében ugyancsak támogatta a görög állam területi egységét szárazföldön, vízen és levegőben egyaránt, vagyis kicsit kifordítva a nyilatkozatot, Szerbia elutasította a török követeléseket Görögországgal szemben a szigeteket vagy a szárazföldi és tengeri határvonalat illetően.

Szerbia ugyanúgy támogatja Görögország integritását, ahogy Görögország támogatja Szerbia területi egységét, szárazföldön, vízen, a szigeteken és a levegőben, és ez a politika nem változik

– jelentette ki Vučić, aki megbecsüléssel beszélt a szerb integritás görög részről történő támogatást illetően, és miután így „körbe integrálták, és körbe támogatták egymást”, „rá is fordultak az „európai útra”.

A szerb elnök egy újabb közhelyes hajbóklás közepette „hálát rebegett” Görögországnak azért, hogy akkor is Szerbia segítségére sietett, amikor az nem volt könnyű, bár konkrétan ezzel kapcsolatban nem mondott semmit, pedig mondhatott volna bármit, mert Szerbiának „szinte sohasem könnyű”.

A maga elé révedő szerb elnök annak a reményének adott hangot, hogy Szerbia még idén előrébb lép az uniós csatlakozás terén, arról azonban nem beszélt, hogy ezt a véleményét mire alapozza.

A szerb gyorsvasút, görög LNG

A szerb elnök itt arra is kitért, hogy két év sem kell ahhoz, hogy Szerbia (szélsebesen) megépítse a gyorsvasutat a magyar határig, és felhívta a figyelmet arra is, hogy megkezdődik a Niš irányába vezető szakasz kivitelezése, és ezt később Észak-Macedónia irányába folytatják.

Nekünk szörnyen fontos a Budapest-Belgrád-Szkopje-Pireusz/Szaloniki korridor, amely lehetővé teszi Szerbia számára, hogy tengeri úton jóval olcsóbban jusson hozzá bizonyos árukhoz, de ez a vasút jelentősen megkönnyíteni a két nép és a két ország kapcsolatait

– nyilatkozta a szerb elnök, aki „dupla gyakorisággal” szokott Görögországba látogatni, hol az athéni vezetést keresi fel, hol pedig a Athos-hegyi Hilandar kolostort, ahova legutóbb a fiát is elvitte.

Görögország, LNG

Legutóbb a fiát is elvitte az Athosz-hegyre (Forrás: szerb elnöki Instagram)

A görög elnökasszonnyal folytatott megbeszélés másik, illetve harmadik fontos témájaként a két ország között energetikai kapcsolatokat, ezen belül pedig az energetikai összeköttetés megteremtését nevezte meg, beleértve a cseppfolyós gáz vásárlását Alexandroupoliszon, vagyis az ott lévő LNG-terminálon keresztül.

Néhány nappal ezelőtt a belgrádi Demostat kutató központ azt írta a szerbiai bányászati ​​és energiaügyi minisztériumra hivatkozva, hogy a szerbek gázkapacitásokat foglalhatnak le az említett görög terminálban, amit a horvát krki terminál esetében korábban nem kívántak megtenni.

Belgrádban akkor azt állították, hogy a Krk feklől érkező gáz Szerbia számára túl drága, legalábbis a különböző szakemberek erről győzködték a szerb közvéleményt a kormányközeli sajtóban.

Nyilván ennek politikai okai is voltak, mert sem a horvátok, sem a bizonyos értelemben közvetítőként fellépő Szijjártó Péter, magyar külgazdasági és külügyminiszter sem említette, hogy honnan származik majd a Krk szigetén keresztük érkező földgáz, ki szállítja a horvát terminálig, és azt sem taglalták, hogy ez mennyivel lesz drágább, mint a csővezetéken keresztül érkező (orosz) gáz.

Azóta azonban változtak a geopolitikai körülmények, Szerbia viszont továbbra is szinte teljesen az orosz gáztól függ, amelyet a Török Áramlaton keresztül szállítanak Oroszországból, a Fekete-tenger alatt. Amíg valaki fel nem robbantja a vezetéket, mint az például kicsit északabbra történt.

A szerb és a görög elnök találkozóját követően elhangzott bejelentés ugyanakkor arra utal, hogy Szerbia mindezek után mégsem veti el eleve a cseppfolyóst gázt, ha az nem Horvátországon keresztül érkezik, és még az sem kizárt, hogy Vučić Katarban tett nemrégi látogatása alkalmával erről erről is beszélt az ottani vezetőkkel.

?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: