Connect with us

Horvátország

FORDULAT: Nyerhet-e parlamenti választásokat is a baloldal Horvátországban?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Kattints ide a cikk meghallgatásához

Zoran Milanović győzelme után felvetődik a kérdés, hogy mi várható a horvátországi parlamenti választásokon, amelyeket szintén idén tartanak. Az elnökválasztáson aratott baloldali siker előrevetítheti, hogy mi történhet a parlamenti választásokon. A Davor Bernardić által vezetett Szociáldemokrata Párt megerősödve jött ki az elnökválasztási küzdelemből, de vajon felnőtt-e a szociáldemokrata pártelnök a feladathoz, hogy a jelenlegi miniszterelnök, Andrej Plenković helyébe lépjen?

Egység és kétség

Zoran Milanović újonnan megválasztott horvát államfő és Davor Bernardić szociáldemokrata pártelnök viszonya sohasem volt felhőtlen.

Bernardić a párton belüli ellenzék vezérének számított, amikor Milanović volt a szociáldemokraták elnöke. Azt a szégyent is megérnte, hogy Milanović törölte őt a zágrábi polgármesterjelöltek listájáról.

Milanović távozását követően Bernardić azzal vádolta meg elődjét, hogy elhanyagolta a párt működtetését, passzivitásba süllyesztette a tagságot, nem fejlesztette a párt “vezetői kapacitásait”, nem teljesítette az ígéreteket és nem hajtotta végre a szükséges reformokat.

Ebben az időszakban az is előfordult, hogy Milanović hívei a parlamentben nem támogatták Bernardić javaslatait, és ellenzékiként inkább szavaztak a kormányra, mint saját pártjuk vezetőjére.

Milanović és Bernardić saját pártjában a másik megbuktatására, befeketítésére, lekicsinylésére, sértegetésére és megvádolására törekedett, a nagy cél érdekében azonban összefogtak.

Pontosabban fogalmazva: Bernardić beállt Milanović mögé.

A sírós pártelnök

Bernardić az elnökválasztási kampányban félretette a korábbi ellentéteket vagy sérelmeket, és erőteljesen kiállt az általa korábban keményen bírált Milanović mögött.

Munkatársai szerint Bernardić ezzel a viselkedésével egyesítette a Szociáldemokrata Pártot, amelyben még azok is Milanović győzelméért dolgoztak, akik nem kedvelték a volt miniszterelnököt.

Bernardić elsírta magát, amikor biztossá vált Milanović győzelme az elnökválasztáson, és sírt az uniós választások eredményhirdetését követően is, amikor kiderült, hogy a Szociáldemokrata Párt ugyanannyi mandátumot szerzett, mint jobboldali vetélytársa.

A szociáldemokrata pártelnök örömében elsírja magát, és még olyankor is könnyek szöknek a szemébe, amikor mások sikerének örül.

A szociáldemokrata pártelnök szemébe még olyankor is könnyek szöknek, amikor mások sikerének örül.

Bernardić korábbi bírálói azonban azt elismerik, hogy a “sírós” pártelnöknek jelenleg nincs igazi ellenzéke a Szociáldemokrata Párton belül, és most ilyesmire nincs is szükség.

Ugyanakkor Andrej Plenković kudarcot vallott a párttagság egyben tartásában, hiszen az elnökválasztás első fordulójában két komoly jobboldali jelölt indult, ami igencsak megosztotta a Horvát Demokrata Közösség szavazótáborát.

Ez kétségességessé teheti a jobboldal győzelmét a parlamenti választásokon.

A karizma hiánya

Egyes előrejelzések szerint már az év első felében – vagyis a soros uniós elnöki tisztség lejárása előtt – parlamenti választásokat tartanak Horvátországban, ami a “lendületben lévő” baloldalnak kedvezhet.

A Horvát Demokrata Közösségnek ezért jobban megfelelne, ha a parlamenti választásokat csak ősszel tartanák, amikorra a jobboldalon már kihevernék “a mostani vereség fáradalmait”.

A baloldalon a legnagyobb probléma az, hogy egyelőre kevés szavazó gondolja valóban úgy, hogy Davor Bernardić sikeres miniszterelnök lehet, és komoly esélyekkel indulhat a jelenlegi miniszterelnök, Andrej Plenković ellenében.

Ezért a szociáldemokraták számára a legfontosabb feladat Davor Bernardić felépítése és vezetői képességeinek hangsúlyozása.

Az új út

A szociáldemokraták vezetője legutóbbi beszédében röviden már összefoglalta, hogy pártja milyen “csapásvonalak” mentén kíván haladni.

– Látom az egységet és az erőt, ezért büszke vagyok és szerencsésnek érzem magam, hogy ehhez a nagy és fontos családhoz tartozom, amely a haladás, az egység, a szolidaritás és az ember szolgálatában áll. Ezek a mi értékeink, amelyekben hiszünk.

Bernardić szerint az elnökválasztások alkalmával a választók “új utat” jelöltek ki, és a szociáldemokraták képesek arra, hogy átugorják az ezen az úton jelentkező akadályokat.

– Mi új politikát alkotunk, a bátorság, az őszinteség és a bizalom politikáját, és azért sikerült győznünk, mert az emberek hittek nekünk, és támogattak bennünket. Ezt folytatjuk a végső győzelemig, hogy az embereknek jobb és igazságosabb életet biztosítsunk, mert Horvátországnak büszke országgá és sikeres közösségé kell válnia. Mi ezt elérjük, mert egyesültünk az értékeink mentén

– mondta a szociáldemokrata vezető az elnökválasztási győzelmet követően.

Bernardić hangsúlyozta, hogy a szavazóknak sikerült legyőzniük a változásoktól való félelmet, a Szociáldemokrata Párt pedig ismételten arról ismerhető fel, hogy képviseli őket.

Kéz a kézben

Más vélemények szerint az újév környékén elnökké választott Zoran Milanovićnak nem felel meg, hogy a Szociáldemokrata Párt Bernardić vezetésével megnyeri a parlamenti választásokat, mert Horvátországban eddig egyetlen elnököt sem választottak újra, amikor párttársai voltak kormányon.

Kérdés, hogy Milanović érez-e “politikai hálát” Bernardić iránt?

Matematikai értelemben kisebb hiba csúszott ebbe a számításba, miután az elnököt öt éves időszakra választották, a kormány viszont csak négy évre kap megbízást. Ezért Milanović elnöksége alatt jó esetben is lesz még egy parlamenti választás.

A lényeg azonban az, ha a Szociáldemokrata Pártban évekig nem sikerült megteremteni az egységet Milanović és Bernardić híveinek belharcai miatt, ez azonban már a múlté.

Bernardić az elnökválasztási kampány során megtette a magáét, és most Milanovićon a sor, hogy “revansot adjon”, vagyis rávegye híveit arra, hogy most semmiképpen se Plenkovićra, hanem Bernardićra szavazzanak.

Kérdés, hogy Milanović érez-e “politikai hálát” Bernardić iránt?Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia10 óra telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia6 nap telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország1 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország1 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava