Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Horvátország

FORDULAT: Nyerhet-e parlamenti választásokat is a baloldal Horvátországban?

bernardic milanovic

Olvasási idő: 3 perc

Zoran Milanović győzelme után felvetődik a kérdés, hogy mi várható a horvátországi parlamenti választásokon, amelyeket szintén idén tartanak. Az elnökválasztáson aratott baloldali siker előrevetítheti, hogy mi történhet a parlamenti választásokon. A Davor Bernardić által vezetett Szociáldemokrata Párt megerősödve jött ki az elnökválasztási küzdelemből, de vajon felnőtt-e a szociáldemokrata pártelnök a feladathoz, hogy a jelenlegi miniszterelnök, Andrej Plenković helyébe lépjen?

Egység és kétség

Zoran Milanović újonnan megválasztott horvát államfő és Davor Bernardić szociáldemokrata pártelnök viszonya sohasem volt felhőtlen.

Bernardić a párton belüli ellenzék vezérének számított, amikor Milanović volt a szociáldemokraták elnöke. Azt a szégyent is megérnte, hogy Milanović törölte őt a zágrábi polgármesterjelöltek listájáról.

Milanović távozását követően Bernardić azzal vádolta meg elődjét, hogy elhanyagolta a párt működtetését, passzivitásba süllyesztette a tagságot, nem fejlesztette a párt “vezetői kapacitásait”, nem teljesítette az ígéreteket és nem hajtotta végre a szükséges reformokat.

Ebben az időszakban az is előfordult, hogy Milanović hívei a parlamentben nem támogatták Bernardić javaslatait, és ellenzékiként inkább szavaztak a kormányra, mint saját pártjuk vezetőjére.

Milanović és Bernardić saját pártjában a másik megbuktatására, befeketítésére, lekicsinylésére, sértegetésére és megvádolására törekedett, a nagy cél érdekében azonban összefogtak.

Pontosabban fogalmazva: Bernardić beállt Milanović mögé.

A sírós pártelnök

Bernardić az elnökválasztási kampányban félretette a korábbi ellentéteket vagy sérelmeket, és erőteljesen kiállt az általa korábban keményen bírált Milanović mögött.

Munkatársai szerint Bernardić ezzel a viselkedésével egyesítette a Szociáldemokrata Pártot, amelyben még azok is Milanović győzelméért dolgoztak, akik nem kedvelték a volt miniszterelnököt.

rectangulartrue100.10.02

kis festett kabatok222kis festett kabatok

Bernardić elsírta magát, amikor biztossá vált Milanović győzelme az elnökválasztáson, és sírt az uniós választások eredményhirdetését követően is, amikor kiderült, hogy a Szociáldemokrata Párt ugyanannyi mandátumot szerzett, mint jobboldali vetélytársa.

A szociáldemokrata pártelnök örömében elsírja magát, és még olyankor is könnyek szöknek a szemébe, amikor mások sikerének örül.

A szociáldemokrata pártelnök szemébe még olyankor is könnyek szöknek, amikor mások sikerének örül.

Bernardić korábbi bírálói azonban azt elismerik, hogy a “sírós” pártelnöknek jelenleg nincs igazi ellenzéke a Szociáldemokrata Párton belül, és most ilyesmire nincs is szükség.

Ugyanakkor Andrej Plenković kudarcot vallott a párttagság egyben tartásában, hiszen az elnökválasztás első fordulójában két komoly jobboldali jelölt indult, ami igencsak megosztotta a Horvát Demokrata Közösség szavazótáborát.

Ez kétségességessé teheti a jobboldal győzelmét a parlamenti választásokon.

A karizma hiánya

Egyes előrejelzések szerint már az év első felében – vagyis a soros uniós elnöki tisztség lejárása előtt – parlamenti választásokat tartanak Horvátországban, ami a “lendületben lévő” baloldalnak kedvezhet.

A Horvát Demokrata Közösségnek ezért jobban megfelelne, ha a parlamenti választásokat csak ősszel tartanák, amikorra a jobboldalon már kihevernék “a mostani vereség fáradalmait”.


A baloldalon a legnagyobb probléma az, hogy egyelőre kevés szavazó gondolja valóban úgy, hogy Davor Bernardić sikeres miniszterelnök lehet, és komoly esélyekkel indulhat a jelenlegi miniszterelnök, Andrej Plenković ellenében.

Ezért a szociáldemokraták számára a legfontosabb feladat Davor Bernardić felépítése és vezetői képességeinek hangsúlyozása.

Az új út

A szociáldemokraták vezetője legutóbbi beszédében röviden már összefoglalta, hogy pártja milyen “csapásvonalak” mentén kíván haladni.

Látom az egységet és az erőt, ezért büszke vagyok és szerencsésnek érzem magam, hogy ehhez a nagy és fontos családhoz tartozom, amely a haladás, az egység, a szolidaritás és az ember szolgálatában áll. Ezek a mi értékeink, amelyekben hiszünk.

Bernardić szerint az elnökválasztások alkalmával a választók “új utat” jelöltek ki, és a szociáldemokraták képesek arra, hogy átugorják az ezen az úton jelentkező akadályokat.

Mi új politikát alkotunk, a bátorság, az őszinteség és a bizalom politikáját, és azért sikerült győznünk, mert az emberek hittek nekünk, és támogattak bennünket. Ezt folytatjuk a végső győzelemig, hogy az embereknek jobb és igazságosabb életet biztosítsunk, mert Horvátországnak büszke országgá és sikeres közösségé kell válnia. Mi ezt elérjük, mert egyesültünk az értékeink mentén

– mondta a szociáldemokrata vezető az elnökválasztási győzelmet követően.

Bernardić hangsúlyozta, hogy a szavazóknak sikerült legyőzniük a változásoktól való félelmet, a Szociáldemokrata Párt pedig ismételten arról ismerhető fel, hogy képviseli őket.

Kéz a kézben

Más vélemények szerint az újév környékén elnökké választott Zoran Milanovićnak nem felel meg, hogy a Szociáldemokrata Párt Bernardić vezetésével megnyeri a parlamenti választásokat, mert Horvátországban eddig egyetlen elnököt sem választottak újra, amikor párttársai voltak kormányon.

Kérdés, hogy Milanović érez-e “politikai hálát” Bernardić iránt?

Matematikai értelemben kisebb hiba csúszott ebbe a számításba, miután az elnököt öt éves időszakra választották, a kormány viszont csak négy évre kap megbízást. Ezért Milanović elnöksége alatt jó esetben is lesz még egy parlamenti választás.

A lényeg azonban az, ha a Szociáldemokrata Pártban évekig nem sikerült megteremteni az egységet Milanović és Bernardić híveinek belharcai miatt, ez azonban már a múlté.

Bernardić az elnökválasztási kampány során megtette a magáét, és most Milanovićon a sor, hogy “revansot adjon”, vagyis rávegye híveit arra, hogy most semmiképpen se Plenkovićra, hanem Bernardićra szavazzanak.

Kérdés, hogy Milanović érez-e “politikai hálát” Bernardić iránt?Napi hírlevél
Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!CSATORNA 2: Nigel Farage sokallja, hogy egy év alatt több, mint 3000 albán gyermek született Nagy-Britanniában
A Daily Mail a múlt hétvégén tovább görgette az albánveszélyt taglaló témáját, amire a Twitteren reagált Nigel Farage a brit ...
Bővebben…
ÖSSZEESKÜVÉS-ELMÉLET: Vučić az amerikai tervek "legkomolyabb végrehajtója" a régióban
A Balkán-félszigeten 2019-ben indult geopolitikai folyamatok napjainkra, úgy tűnik, hogy konkrét formát öltenek. Természetesen a Nyílt Balkán (Open Balkan) kezdeményezésről ...
Bővebben…
KORLÁTOZÁSOK KOSZOVÓBAN: 6 órát lesz áram, majd 2 órát nem
Mától ismét áramkorlátozásokat vezetnek be Koszovóban. Tavaly decemberben már voltak hasonló intézkedések. A koszovói áramszolgáltató (KEDS) bejelentése szerint 6 órán ...
Bővebben…
VÁLSÁGOS: Szerbiai gyerekekkel teli busz borult fel Bulgáriában
Leszaladt az autópályáról, és felborult egy szerbiai autóbusz Bulgáriában, Stara Zagora közelében. Az autóbusszal 11 felnőtt és 38 gyermek utazott, ...
Bővebben…
ÚJ ÉBREDÉS SZERBIÁBAN: A szélsőjobb az emberek egzisztenciális félelmeiből profitál
A migránsok európai inváziója, a világjárvány és az ukrajnai háború a szélsőjobbnak kedvez, amely a Facebookról és a Twitterről történt ...
Bővebben…
GYANÚ: Orosz ellenzékit hallgattak le Belgrádban, akit később Moszkvában csuktak le
A szerb belügyminiszter visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint orosz ellenzékieket hallgattak le Belgrádban. Aleksandar Vulin úgy ítéltek meg, hogy ...
Bővebben…
DRÁMAI NÖVEKEDÉS: Szerbia tavaly 1,3 milliárd dollárért rendelt fegyvereket, főleg Oroszországtól
Egy balkáni biztonsági portál szerint Szerbia tavaly 1 milliárd 318 millió dollár értékben szerződött fegyverek és katonai felszerelések beszerzésére. Ez ...
Bővebben…
FONTOS AZ IDŐZÍTÉS: Fegyverrel rontana a belgrádi melegfelvonulásra a bánáti szerb püspök
Nikanor bánáti szerb püspök nyilvános prédikációjában mássága és horvát felmenői miatt szidalmazta Ana Brnabić szerb miniszterelnököt, szüleit mészárosoknak nevezte, és ...
Bővebben…
ELVEK: Szerbiának nem kellenek orosz bázisok, és Vučić nem nyaralna soha a horvát tengerparton
Megint és újfent és ismét háborús témákkal hozakodott elő szerb elnök a Prva televíziónak adott interjújában. Ennek során kijelentette, hogy ...
Bővebben…

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: