MIGRÁCIÓ: Példát statuált egy szlovén bíróság négy embercsempész elítélésével

Utolsó módosítás:

A migránsok nagy része az utóbbi időben elkerüli Magyarországot. Az új útvonal Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szlovénia érintésével vezet nyugat felé. A horvátok a schengeni tagságra hajtanak, ezért minden megengedett és kevésbé megengedett eszközzel igyekeznek megállítani a migránsinváziót. Szlovénia ugyanakkor szeretné megelőzni, hogy Olaszország kerítést építsen a határán. Ez lehetett az oka annak a drákói ítéletnek, amit négy embercsempész ellen hoztak Szlovéniában.

Az elrettentés a cél

Több mint tizenöt év börtönre ítélt a szlovén bíróság négy embercsempészt. A négy koperi férfire kimondott ítélet egyelőre nem jogerős.

Mind a négyen letöltendő büntetést kaptak, pedig

a vádlottak közül kettő ártatlannak vallotta magát a bírósági tárgyaláson.

Sajtójelentések szerint a vádlottak 2018 februárjától májusig csempésztek migránsokat Horvátországból Szlovéniába Ilirksa Bistirica és az isztriai Mlini térségében.

Bűnszervezetként működtek

A négy koperi férfit egy horvát embercsempész szervezte be. A bűnszövetkezetben többen vettek részt.

Egy részük Zágrábban toborozta a migránsokat, akiket elszállítottak a horvát-szlovén határra, ahol útmutatót kaptak, hogyan keljenek át gyalog a határon.

Az elítéltek közül ketten megszervezték a továbbszállításukat, ketten pedig végrehajtották a feladatot.

Két vádlott, egy 29 és egy 28 éves férfi beismerte bűnösségét, az előbbit másfél, a másikat 8 és fél év börtönbüntetésre ítélte a bíróság.

Az előbbi 1200 óra közmunkával kiválthatja a börtönt, utóbbi pedig azért kapott súlyosabb büntetést, mert balesetet is okozott, és elmenekült a helyszínről.

A magát ártatlannak valló két másik vádlottra három, valamint három és fél év börtönbüntetést rótt ki a bíróság, továbbá 1000 és 2000 euró pénzbírságot.

Az új útvonal

Boštjan Poklukar szlovén belügyminiszter júliusban arról beszélt a sajtónak, hogy Ilirska Bistrica egyike azon határ menti településeknek, ahol a leginkább érződik a migrációs nyomás.

A rendőrség ebben az évben 130 embercsempészt tartóztatott le, zömében külföldi állampolgárt.

Görögországból 5 ezer euróért, a horvát-szlovén határon 300 euróért csempészik át a migránsokat

– mondta a tárcavezető.

A Görögországból Macedónián, Szerbián és Magyarországon át Közép-Európa más országaiba vezető úgynevezett balkáni migrációs útvonal lezárása miatt a menedékkérők alternatív útvonalon igyekeznek eljutni Nyugat-Európába.

Ez Bosznia-Hercegovinán, Horvátországon és Szlovénián keresztül vezet.

A fotó illusztráció, forrás: a Policijska uprava Koper Facebook-oldalaVarga Szilveszter

Varga Szilveszter

1989-1991: az Újvidéki Rádió munkatársa, a BBC magyar adásának és a Magyar Rádiónak a tudósítója. 1991-2000: a Magyar Rádió munkatársa, 1993-1996: a Magyar Rádió belgrádi tudósítója. 1997-2005: a Beta Hírügynökség budapesti tudósítója, 2003-2018: a Hír Televízió munkatársa, 2018-tól Aegon Prémium, megtakarítási tanácsadó, privátbankár, 2019-től a BALK főszerkesztője

Mondd el a véleményedet!