Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Bosznia

PUSHBACK-POLITIKA: A migránsokat Horvátországban megverik, ugye?

immigrants not welcome

Olvasási idő: 6 perc

A svájci közszolgálati televízió (SRF) az utóbbi időben két alkalommal is foglalkozott azzal, hogy a migránsokat Horvátországban megverik, majd a zöld határon keresztül “ipari módon” visszaküldik Bosznia-Hercegovinába. Ez az úgynevezett “pushback-politika”. A svájci televízió ugyanakkor felvetette azt is, hogy Svájc a horvát gyakorlat haszonélvezője, hiszen az alpesi országban idén csökkent a menedékkérők száma. A horvát elnök ugyanakkor azt firtatja, hogy mit tenne a svájci határvédelem, ha a migránsok ezrével kísérelnék meg az ottani határok illegális átlépését.

Az alaphelyzet

A svájci közszolgálati televízió a napokban tíz perces riportot közölt arról, hogy a horvát rendőrök miként bánnak a migránsokkal.

Megemlítette azonban a svájci kormányzat felelősségét is, Svájc ugyanis a schengeni övezet tagjaként és a Dublini Jegyzőkönyv aláírójaként hasznot húz abból, hogy a horvát hatóságok a kitoloncolás erőszakos módját alkalmazzák a migránsokkal szemben.

A tíz perces beszámolót Nicole Vögele és Georg Häuser készítette.

Vöegle korábban már készített egy hasonló tartalmú tudósítást, amelyben azt bizonyította be, hogy a horvát rendőrök törvényellenesen küldik vissza a migránsokat a zöld határon keresztül Bosznia-Hercegovinába.

Häuser pedig azt az interjút készítette, amelyben az elnökasszony állítólag beismerte a pushback-politika alkalmazását, amivel Horvátország megszegi a nemzetközi konvenciókat és a horvát törvényeket.

A pushback-politika

A horvát rendőrök naponta 40-50 migráns küldenek vissza törvényellenesen Bosznia-Hercegovinába, de ezt nem csak a svájci televízió állítja.

A tíz perces riportfilmben viszont újabb felvételeket mutatott be a horvát-boszniai határról.

Beszélgetéseket tettek közzé Velika Kladuša-i helyszínnel, amelyek szerint

a horvát rendőrség időnként autóbuszokkal szállítja a migránsokat a határra, és erővel kényszeríti őket Horvátország elhagyására.

A zöld határ közelében élő egyik boszniai férfi elmondta a svájci televíziónak, hogy gyakran hall lövéseket, és szemtanúja volt annak, hogy a horvát rendőrség Bosznia-Hercegovinába toloncolja ki a migránsokat.

rectangulartrue100.10.02

kis festett kabatok222kis festett kabatok

A határ térségében élő szemtanúk szerint Horvátország naponta átlagban 40-50 embert küld ily módon vissza Horvátországba, és ezzel megszegi a migránsok emberi jogait.

A bántalmazások

A svájci televízió beszélgetést készített néhány migránssal is, akiket az utóbbi időben küldtek vissza Horvátországból.

A migránsok arról számoltak be, hogy álarcos horvát rendőrök vártak rájuk, akik botokkal verték őket.

Megmutatták a riporternek a frissen szerzett sérüléseiket a lábukon és főleg a hátukon, ahol a horvát rendőrök „előszeretettel” verik a migránsokat.

Elmondásuk szerint nyolc horvát rendőrök folyosót alkotott. Az egyik és másik oldalán is négy-négy rendőr állt fel, kezükben botokkal.

A migránsoknak ezen a folyosón kellett áthaladniuk. Amikor odaértek a folyosóhoz, a rendőrök ütlegelni kezdték őket a lábukon és a hátukon.


srf migrants

A beszámoló szerint a ugyanilyen módon verték a rabokat a (titói időkben) a Goli otok elnevezésű fogolyszigeten.

Svájc felelőssége

A riportnak különösen az a része érdekes, amely a svájci hatóságok felelősségével foglalkozik, hiszen a svájci kormányzat hasznot húz a migránsokkal szembeni horvát fellépésből.

A beszámoló kiemeli, hogy a két kis európai ország kitűnő kapcsolatokat ápol.

Elhangzik az is, hogy Svájcban idén csökkent a menedéket kérők száma, és mindez annak köszönhetően történhetett meg, hogy az Európai Unió peremén lévő országok, köztük Horvátország is a pushback-politikát alkalmazza.

A svájci közszolgálati televízió (SRF) beszámolója szerint Samira Marti, a svájci parlament képviselőnője kéréssel fordult a svájci kormányhoz.

A képviselő asszony a berni kabinet állásfoglalást kéri azzal kapcsolatban, hogy a horvát jogrendszer biztosítja-e a migránsok számára a hozzáférést a menedék intézményéhez.

A svájci kormány a migránsokkal kapcsolatban mindeddig azt kommunikálta, hogy Svájc a határok hatékony ellenőrzésének híve a nemzetközi konvenciók és az emberi jogokról szóló európai normák betartása mellett.

Ami a svájci hatóságok Horvátországgal kapcsolatos álláspontját illeti, a berni kormány a zágrábi vezetés hivatalos nyilatkozataira hagyatkozik, amelyek a beszámoló szerint azonban hazugságnak bizonyulnak.

A horvát rendőrök

A riportban megemlítik azt a horvát rendőrök levelét is, amelyet Lora Vidović ombudsmannak küldtek, és amelyben áttételesen feljelentették a feletteseiket.

A levél szerint a rendőrök parancsba kapják, hogy erőszakkal utasítsák ki a migránsokat Bosznia-Hercegovinába.

Nap mint nap papírok nélkül küldjük vissza őket Bosznia-Hercegovinába, függetlenül attól, hogy kikről van szó. Nők vagy gyermekek, mindenkivel szemben ugyanaz az eljárás. Nincs menedékérelem, csak kivételes esetekben, amikor a média éppen figyel ránk.

– olvasható egyebek között a levélben, amelyben a visszaküldés módjáról is beszámolnak a horvát rendőrök.

Napi szinten 20-50 migránst küldünk vissza Bosznia-Hercegovinába. Amikor behozzák őket más parancsnokságokról, a migránsok fáradtak, néha meg is verték őket. Mi éjszakánként kivisszük őket a határra, és erővel visszaküldjük őket Boszniába. Van itt minden, a rendőrök közül néhányan a fegyverüket is használják.

A levél kitér arra is, hogy a horvát rendőrök közül kik bántalmazzák leginkább a migránsokat.

Ez az igazság azzal kapcsolatban, hogy miként bánunk a migránsokkal. Az ország más részeiből ideküldött kollégák különösen durván lépnek fel velük szemben. Ők dühösek, mert itt kell lenniük. És mivel rövid ideig vannak itt, ezért a kontroll hiányában azt csinálnak, amit akarnak. Úgy viselkednek, mint a janicsárok, bántalmazzák a migránsokat és eltulajdonítják a tárgyaikat. Ez sajnálatos, de igaz.

A levél írói különösen azt sérelmezik, hogy mindez a helyi és más parancsnokok tudtával történik.

Az a helyi parancsnok, a vezetők és az igazgatóság parancsa, hogy mindenkit papírok nélkül küldjünk vissza. Nincsenek nyomok, vegyük el a pénzüket, törjük össze a telefonjaikat, és dobjuk el őket a …, vagy azt is vegyük el tőlük, és erővel küldjük vissza őket Boszniába.

Az ombudsmannak panaszkodó horvát rendőröket különösen az keseríti el, hogy minderre azok a parancsnokok buzdítanak, akiknek a törvények tiszteletben tartásával kellene foglalkozniuk, és éppen nekik kellene megtiltaniuk az ilyen viselkedést.

phone srf migrants

A horvát elnökasszony

Kolinda Grabar-Kitarović tőle szokatlan módon, igencsak hevesen reagált a svájci televízió és a horvát rendőrök állításaira, és rendre utasította az Lora Vidović ombudsmant, valamint a horvát újságírókat is.

Ami egyesek levelét illeti, minden rendőrnek és rendőrnőnek, aki valamilyen törvénytelenséget akar jelenteni, azt mindenekelőtt az illetékes szerveknek kell megtennie, amelyeknek kötelességük lefolytatni a nyomozást. A belügyminiszter úr határozottan meggyőzött arról, hogy minden valós bejelentés esetében lefolytatják a megfelelő eljárást. Személyesen is jártam a határon, nem lehet tudni, hogy kik azok az emberek, akik ide érkeznek, és hogy miért is jönnek.

A horvát elnökasszony támadást intézett az emberi jogvédő (ombudsman) ellen, akinek a szemére vetette, hogy nem is járt kint a határon, ahol a migránsok az országba érkeznek.

Azt mondanám az ombudsmanasszonynak, hogy az ő elsődleges feladata a horvát állampolgárok emberi jogainak a védelme, akik nem tudnak normálisan élni. Amikor a határ térségében jártam, akkor a piacon az emberek megszólítottak: „Elnök Asszony! Mikor teszik lehetővé számunkra, hogy normálisan járjunk-keljünk éjszaka is? Nem fogom megengedni, a horvát rendőrök és rendőrnők besározását! Nem fogom megengedni sem Horvátországban, és Európában sem, mert ők nemcsak Horvátországot, hanem az egész Európai Uniót védik.

Erőszak vagy erélyes fellépés?

A horvát elnök szerint a svájci közszolgálati televízió (első) beszámolójának semmi köze sincs a professzionális újságíráshoz, mert az SRF úgy viselkedett, mint az alávaló bulvárlapok. Ráadásul rosszul is tolmácsolták a szavait.

Kolinda Grabar-Kitarović szerint a svájci televízió riportja(i) semmit sem változtatnak azon a tényen, hogy a horvát rendőrség viszont professzionálisan dolgozik, és nagyfokú humánumról tesz tanúbizonyságot a migránsokkal való bánásmód során.

Tehát én azt mondtam, hogy megfelelő erőt alkalmaz, amire néha szükség van, de nem lépi túl a horvát és az európai törvényhozás által felvázolt határokat.

Tehát a horvát elnökasszony szerint a horvát rendőrök nem alkalmaznak erőszakot, csak megfelelő erélyességgel lépnek fel.

Az előretolt helyőrség

Nem maradt el a svájci kormánynak szóló üzenet sem, elvégre – mint a svájci közszolgálati televízió is megjegyezte – Svájc haszonélvezője, hogy az Európai Unió peremén lévő országok pushback-politikájának.

Ezzel kapcsolatban akár azt is lehetne mondani, hogy Horvátország Svájc, és nemcsak Svájc előretolt helyőrsége a Balkánon.

Amennyire én tudom, Svájcban referendumot tartottak, amelyen követelték, hogy Svájcba ne engedélyezzék a további bevándorlást. Tehát érdekelne, hogy miként reagálna a svájci határrendőrség, ha a svájci határokon annyi migráns jelenne meg, ahány migráns van a határ túlsó oldalán Bosznia-Hercegovinában.

Csak zárójelben mondva, körülbelül 7-8 ezer migránsról van szó, akik folyamatosan ostromolják a horvát határokat.

Kinek az érdekét kell szolgálni?

Kolinda útbaigazította a horvát újságírókat, és felhívta a figyelmüket arra, hogy milyennek kell lennie a horvát professzionális újságírásnak.

Önöknek itt a horvát médiában a történet horvát oldalát kell bemutatniuk, ne engedjék megvezetni magukat a külföldi médiától, amely ki tudja, hogy kinek az érdekeit szolgálja.

A horvát elnökasszony szerint tehát a történetnek van horvát oldala, de vannak más érdekek is.

A horvát újságíróknak azonban a horvát oldalt kell szolgálniuk. Mert ki tudja, mások kinek a szolgálatában állnak.

Fotók: Are You Syrious?, SRF

Napi hírlevél
Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!CSATORNA 2: Nigel Farage sokallja, hogy egy év alatt több, mint 3000 albán gyermek született Nagy-Britanniában
A Daily Mail a múlt hétvégén tovább görgette az albánveszélyt taglaló témáját, amire a Twitteren reagált Nigel Farage a brit ...
Bővebben…
ÖSSZEESKÜVÉS-ELMÉLET: Vučić az amerikai tervek "legkomolyabb végrehajtója" a régióban
A Balkán-félszigeten 2019-ben indult geopolitikai folyamatok napjainkra, úgy tűnik, hogy konkrét formát öltenek. Természetesen a Nyílt Balkán (Open Balkan) kezdeményezésről ...
Bővebben…
KORLÁTOZÁSOK KOSZOVÓBAN: 6 órát lesz áram, majd 2 órát nem
Mától ismét áramkorlátozásokat vezetnek be Koszovóban. Tavaly decemberben már voltak hasonló intézkedések. A koszovói áramszolgáltató (KEDS) bejelentése szerint 6 órán ...
Bővebben…
VÁLSÁGOS: Szerbiai gyerekekkel teli busz borult fel Bulgáriában
Leszaladt az autópályáról, és felborult egy szerbiai autóbusz Bulgáriában, Stara Zagora közelében. Az autóbusszal 11 felnőtt és 38 gyermek utazott, ...
Bővebben…
ÚJ ÉBREDÉS SZERBIÁBAN: A szélsőjobb az emberek egzisztenciális félelmeiből profitál
A migránsok európai inváziója, a világjárvány és az ukrajnai háború a szélsőjobbnak kedvez, amely a Facebookról és a Twitterről történt ...
Bővebben…
GYANÚ: Orosz ellenzékit hallgattak le Belgrádban, akit később Moszkvában csuktak le
A szerb belügyminiszter visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint orosz ellenzékieket hallgattak le Belgrádban. Aleksandar Vulin úgy ítéltek meg, hogy ...
Bővebben…
DRÁMAI NÖVEKEDÉS: Szerbia tavaly 1,3 milliárd dollárért rendelt fegyvereket, főleg Oroszországtól
Egy balkáni biztonsági portál szerint Szerbia tavaly 1 milliárd 318 millió dollár értékben szerződött fegyverek és katonai felszerelések beszerzésére. Ez ...
Bővebben…
FONTOS AZ IDŐZÍTÉS: Fegyverrel rontana a belgrádi melegfelvonulásra a bánáti szerb püspök
Nikanor bánáti szerb püspök nyilvános prédikációjában mássága és horvát felmenői miatt szidalmazta Ana Brnabić szerb miniszterelnököt, szüleit mészárosoknak nevezte, és ...
Bővebben…
ELVEK: Szerbiának nem kellenek orosz bázisok, és Vučić nem nyaralna soha a horvát tengerparton
Megint és újfent és ismét háborús témákkal hozakodott elő szerb elnök a Prva televíziónak adott interjújában. Ennek során kijelentette, hogy ...
Bővebben…

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: