Connect with us

Bosznia

DISTRICT BH: Hot-spot ország lehet Bosznia-Hercegovina

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Bosna i Hercegovina hot spot
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 5 perc

Az EuroActive a napokban írt arról, hogy Bosznia- Hercegovinára a migránsválságban a hot-spot szerepe jut. Ha akarja ezt a balkáni ország, ha nem. Az EU-tagállamok megpróbálják megakadályozni a migránsok beáramlását a kontinensre, illetve az Európa Unióba. Ezért bevándorlók ezrei vagy akár tízezrei ragadhatnak Bosznia- Hercegovinában, ahol azonban nem túlzottan szívesen látott vendégek. Sem Bihács környékén, sem a boszniai Szerb Köztársaságban.

Akik látták a District 9 című filmet, azok tudják, hogy miről van szó. Sok más filmhez hasonlóan a District 9 is az idegenekkel foglalkozik egy sci-fibe ültetve a témát. A kérdést azonban egészen más aspektusból közelíti meg! Nem űrlény-megszállásról vagy tréfás kapcsolatteremtésről szól, hanem arról, hogy ha már itt vannak az “alienek”, akkor hogyan integrálódhatnak a társadalomba.

District 9
district 9 johanesburgJohannesburg fölé egyszer csak űrhajó érkezik. Az emberek csodálva nézik, várják azt a pillanatot, amikor kapcsolatot létesíthetnek az űrlakókkal. Ez a pillanat azonban nem jön el, hiszen a hajó csak lebeg, de semmilyen lény, vagy hírvivő nem hajlandó belőle kiszállni. A kormány ezt megelégelve erőszakkal hatol be az óriási jármű belsejébe, ahol éhező, megtépázott, helyüket nem találó “alieneket” talál. A hatóságok úgy döntenek, hogy Johannesburg szélén kialakítanak egy menekülttábort az újonnan érkezetteknek, ahol élelmet, felszerelést biztosítanak számukra. A közel egymillió lény így él húsz évig, miközben a társadalom egyre inkább azt kívánja, hogy bárcsak ne lennének ilyen közel hozzájuk. Az idegenek integrálódni nem tudtak. Az emberek nem szívesen látták őket boltjaikban, ráadásul rossz magaviseletük miatt már a segítségadók is teljesen elhatárolódtak tőlük. Nincs mit tenni – gondolta a katonaság, az “alieneknek” menniük kell. Nem megölni, csupán kilakoltatni szeretnék őket, messze Johannesburgtól, ahol madár sem jár. (GameStar) Jusson eszünkbe Bihács és a vučjaki migránsgettó!

District BH

Ami Bosznia- Hercegovinát és az idegeneket illeti, Európa igyekszik fizetni a számlát, de ez nem mindenkit boldogít. AZ EU bosznia-hercegovinai küldöttségének szóvivője februárban közölte, hogy az Európai Bizottság tavaly összesen 9,2 millió eurót különített el a megnövekedett migrációs beáramlás megoldására. Bosznia- Hercegovina 2007-től összesen 24,6 millió eurót kapott arra, hogy megoldja a határ- és a migrációs problémákat.

Milorad Dodik, a bosznia-hercegovinai elnökség elnöke – aki nemrég járt Magyarországon – nem örül ennek a megoldásnak. “Pénzt küldenek ide, hogy tegyünk valamit, és aztán azt mondják nekünk, hogy maradjunk csendben, és legyünk elégedettek ezzel” – kifogásolta Dodik az uniós “jótékonyságot”.

Nem kell a pénzük!
milorad dodik eu district bhMilorad Dodik, a bosznia-hercegovinai elnökség elnöke: Ők teremtették meg ezt a problémát. Most egyesek azt mondják az EU-ban, hogy migránstáborokat kell létrehozni az Európai Unióval szomszédos országokban, amit az EU fizet. Sem a pénzünkre, sem a migránsoktáborokra nincs szükségünk. Vigyék innen a migránsokat, és oldják meg saját területükön ezt a kérdést! Ha már van rá pénzük, akkor állítsák fel a maguk területén a táborokat.

Az Európai Unió csak nyomja a pénzt

Brüsszelben nem sokat hederítettek Dodik véleményére. Június elején az Európai Bizottság úgy döntött, hogy újabb 1,5 millió eurót biztosít Bosznia- Hercegovina számára. A boszniai szerbek arra figyelmeztetnek, hogy a migránsok többsége számára minden bizonnyal Bosznia- Hercegovina lesz az utolsó állomás, ami az egész Bosznia- Hercegovina számára veszélyt jelenthet.

Demográfiai változások
eljko Budimir stručnjak za međunarodne odnoseŽeljko Budimir, a banjalukai Politikatudomány Egyetem főelőadója: Az első szempont a terrorizmus, mivel az ide érkező emberek semmiféle dokumentumokkal nem rendelkeznek. A második szempont a migráció által előidézett demográfiai változások egy olyan helyen, ahol bajok vannak a populáció terén. A harmadik szempont a Bosznia- Hercegovinában uralkodó politikai helyzet, ami a jelen pillanatban igencsak labilis. Az új kormány még nem jött létre (a választások után), ezért nem létezik egyetlen hatékony módszer sem arra, hogy megküzdjünk bármivel is, nemhogy egy olyan problémával, mint amilyen a migránsválság.

A banjalukai Politikatudományi Egyetem főelőadója szerint nyilvánvaló, hogy a közép-európai országok nem szeretnénk befogadni a migránsokat. Ehhez a bosznia-hercegovinai parlament egyik szerb tagja hozzáteszi: képmutatás azt kérni a sok problémával küzdő fejletlen országoktól, hogy fogadják be a migránsokat, amikor ezt nem teszik azok az országok sem, amelyek rendelkeznek megfelelő feltételekkel.

Jöhetnének repülővel is
Nenad Stevandić, a bosznia-hercegovinai szerb parlamenti képviselőpredsjednik Ujedinjene Srpske i šef Srpskog kluba poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić: Bosznia- Hercegovinának ki kell szállnia ebből a történetből. Egyáltalán, miért kényszerítik rá ezeket az embereket arra, hogy többezer kilométert gyalogoljanak, hogy pénz követeljenek tőlük a határokon, és hogy bárki megzsarolhassa őket. Ha Ausztriában, Németországban, Luxemburgban vagy Belgiumban helyezik el őket, akkor akár a repülőjegyüket is kifizethették volna, hogy ne kelljen annyit utazniuk.

Inzko, a kiöregedett helytartó

A bosznia-hercegovinai szerbeket (ismételten) felbőszítette az osztrák származású Valentin Inzko bosznia-hercegovinai főmegbízott is, aki szerint a boszniai Szerb Köztársaságban van elegendő hely a migránsok számára. Željka Cvijanović, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke szerint komolytalan Valentin Inzko nyilatkozata, de az osztrák politikus fölött egyébként is eljárt már az idő. A boszniai szerb elnök ezzel nem éppen udvariasan utalt arra, hogy Valentin Inzko május 22-én betöltötte hetvenedik életévét, és hogy már 2009 óta melegíti a boszniai főmegbízotti széket.

Falak és szögesdrót
Predsjednica Republike Srpske Željka CvijanovićŽeljka Cvijanović, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke: Ők úgy döntöttek, hogy falakkal és szögesdróttal veszik körül magukat, nekünk viszont azt javasolják, hogy fogadjuk be a migránsokat. Nem rendelkezünk kapacitásokkal és lehetőségekkel a migránsok befogadására, és a mi álláspontunk ezzel kapcsolatban teljesen világos.

Cvijanović egyúttal feltette a kérdést, hogy a nemzetközi szervezetek tagjai közül sokan, és maga Inzko is, miért nem telepítik le a migránsokat a saját hazájukban, és miért ajánlgatják ezt Bosznia- Hercegovinának, ezen belül pedig a boszniai Szerb Köztársaságnak.

Valójában most arról folyik a vita, hogy hol legyen a migránsokat befogadó District 9. Görögország már erősen küzd a migránsok hadával, és hasonló sorsra juthat Bosznia- Hercegovina is. Nem sokat tévedett az, aki a migránsválság 2015-ös hajnalán arra figyelmeztetett, hogy a Balkán pufferzónává válhat Európa és Ázsia, illetve némileg Európa és Afrika között.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Bosznia

Hamis titkosszolgálati igazolványt találtak egy Szerbiában elfogott boszniai képviselőnél

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

igazolvány
Tiszteletbeli ügynökként működött a bosnyák Föderáció egyik képviselője (Forrás: Klix)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 6 perc

Salko Zildžić, a Demokratikus Akció Pártjának (Stranka Demokratske Akcije, SDA) tuzlai vezetőjét lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés miatt vették őrizetbe a Szerbiába történő belépésekor a határőrök, a személygépjárműve átvizsgálásakor pedig felleltek egy a bosznia-hercegovinai Hírszerző és Biztonsági Szolgálat (Obavjestajna i Sigurnosna Agencija, OSA) által kibocsátott „tiszteletbeli szolgálati igazolványt”. Bár a honatya kiadatása azóta megtörtént, az eset kapcsán parlamenti vizsgálat indul a nyugat-balkáni Csodaországban.

Fegyver helyett igazolványt találtak

Annak ellenére, hogy a nyári politikai uborkaszezon után a boszniai közvélemény érdeklődésének centrumában változatlanul a Milorad Dodik vezette Független Szociáldemokraták Szövetségének (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) “alkotmányos szabadságharca” áll, a korábbi napokban újfent a bosnyák konzervatívok zászlóshajójának minősülő SDA-ra terelődött a figyelem.

A párttal kapcsolatos legfrissebb botrány érintettje Salko Zildžić, a horvát-bosnyák Föderáció parlamentjének képviselője, és az SDA tuzlai alapszervezetének vezetője, akit még szeptember 19-én vettek őrizetbe a szerb határőrök a Drina szerbiai oldalán fekvő Bajina Bašta határátkelőhelyen.

Zildžić elfogása kapcsán a szerbiai hatóságok kezdetben mindössze annyit közöltek, hogy a boszniai föderációs honatya által használt személyautó átvizsgálása során egy maroklőfegyvert találtak 15 darab lőszerrel. Zildžićnek a fegyverre ugyan volt engedélye, azonban azt Szerbiába nem vihette volna magával.

igazolvány

Nem mindennapi igazolvánnyal rendelkezett Salko Zildžić, a bosnyák-horvát entitás parlamenti képviselője (Forrás: Klix)

Az užicei bíróság nem volt rest mindezek alapján elrendelni a boszniai föderációs honatya előzetes letartóztatását.

Az eset további körülményei ettől a mozzanattól kezdődően eltérő értelmezés alá esnek az érintettek részéről, annyi azonban bizonyos, hogy Zildžić előzetes letartóztatásba vételét követően a szerbiai illetékesek tüzetesebben átvizsgálták a járművét, vélhetően további fegyverek után kutatva.

Így találták meg a bosznia-hercegovinai Hírszerző és Biztonsági Szolgálat (Obavještajna i Sigurnosna Agencija, OSA) igazolványát Zildžić nevére kiállítva.

A nyugat-balkáni sajtóviszonyokat és a hivatalos szervek adatkezelési gyakorlatát jól leképezi, hogy vélhetően előbb jelent meg a nem mindennapi hír a mindig jól értesült szarajevói Klix hírportálon, mint ahogy a BIA-t vezető Aleksandar Vulint tájékoztatták volna az okmány lefoglalásáról.

Az igazolvány kapcsán a szerbiai illetékesek nem is igen tudtak mit kezdeni a helyzettel. Egyfelől azért nem, mert annak birtoklása önmagában még nem valósít meg semmilyen bűncselekményt, így legfeljebb kellemetlen kérdések hada várhatta Zildžićet emiatt a fogdában.

Másfelől pedig a dokumentumon öles betűkkel a „tiszteletbeli szolgálati igazolvány” (Počasna službena iskaznica) felirat szerepelt, ami miatt annak eredetiségével kapcsolatban komoly aggályok merülhettek fel.

Hogyan kaphatott igazolványt?

Zildžić személye kapcsán nem ismert, hogy a korábbi években bármilyen kapcsolatban állt volna az OSA-val. Sőt, az önéletrajza meglehetősen letisztult, mondhatni transzparens, mivel a 2006-ban megkezdett politikai karrierje előtt is széles körben ismert volt a boszniai nyilvánosság előtt, mint élsportoló, aki bokszolóként és cselgáncsozóként jeleskedett nemzetközi szinten.

Az OSA működését szabályozó törvény ugyan lehetőséget ad a szervezet vezetőjének, hogy diszkrecionális jogkörében eljárva, egyedi esetekben adományozzon olyan igazolványt, amin a „tiszteletbeli” jelző szerepel, azonban az N1 Bosna csatorna értesülése szerint ezt a gyakorlatot a korábbi években kizárólag a komoly szakmai teljesítményt nyújtó, nyugállományba vonulók esetében követték a szervezetnél.

Zildžić tekintetében nyugállományról és komoly szakmai teljesítményről nem lehet szó, a sportszakmai karrierje mellett azért sem, mert mindössze 42 éves.

Parlamenti vizsgálat lesz

Önmagában Zildžić elfogása és előzetes letartóztatásba vétele nem érte el a boszniai politikai ingerküszöböt, a nem mindennapi okmány fellelése azonban nagy lendületet adott az eseményeknek.

Elsőként a bosnyák konzervatívok által szerbpárti nézetei miatt évek óta támadott Aleksandar Vranješ, Belgrádba akkreditált boszniai nagykövet jelezte a sajtóban, hogy tud a fogva tartás tényéről, teendője azonban nincs, tekintettel arra, hogy Zildžić nem kért konzuli közbenjárást az ügyében.

Sabina Čudić, a liberális Naša Stranka parlamenti képviselője nyilatkozatában jelezte, hogy kezdeményezte az OSA működését felügyelő parlamenti bizottság rendkívüli ülésének összehívását az eset kapcsán. Szerinte egy vizsgálat keretében kell tisztázni, hogy a korábbi években kik és milyen okból kaptak hasonló igazolványt.

Čudić nyilatkozatára reagálva Ilija Cvitanović, a HDZ 1990 parlamenti képviselője jelezte, hogy mint az illetékes bizottság elnöke megtette a szükséges intézkedéseket ahhoz, hogy a bizottság rendkívüli ülésére 10 napon belül sort kerítsenek. Az ülésen meghallgatják Almir Džuvót, az OSA idén tavasszal kinevezett vezetőjét, akinek válaszolni kell az igazolvány keletkezésével kapcsolatos kérdésekre.

Cvitanović bejelentése csak részben nyugtatta meg a közvéleményt, mert az eset kapcsán lényegében mindenki Osman Mehmedagić, az SDA-t vezető Bakir Izetbegovićtyal szoros kapcsolatban álló korábbi OSA-vezető érintettségét feltételezi. Mehmedagić a vele kapcsolatban megjelent híresztelésekre reagálva közleményt adott ki, amelyben tagadta, hogy ő adott volna utasítást a kérdéses dokumentum kiállítására.

Össze-vissza védekezik

Zildžić az ominózus igazolvány léte és eredete kapcsán az ügy kirobbanása óta több variációt ismertetett a nagyérdeművel. Még a szerbiai fogva tartása alatt ügyvédje útján azt közölte, hogy az igazolvány létezik, az azonban nem eredeti, hanem egy másolat, amit „hülyeségből készítettek neki a barátai, akikkel a Državna Bjezbednost (magyarul Állambiztonság) nevű Viber-csoportot alkotják.”

Zildžić azt is elárulta, hogy mintegy 10 fő tagja ennek a csoportnak, azonban konkrét személyeket nem nevezett meg. Ezen túlmenően arra sem akart magyarázatot adni, miért volt szüksége egy ilyen jellegű dokumentumra, és azt miért vitte magával Szerbiába.

A szeptember 27-i Szarajevóban adott sajtótájékoztatóján Zildžić egy eddig ismeretlen külső tényező vagy a józan logika hatására módosította a védekezését. A szerbiai fogságban ugyanis sem ő, sem az ügyvédje nem számolt azzal, hogy a dokumentum létének és birtoklásának elismerése miatt a boszniai ügyészség okirathamisítás és azzal visszaélés gyanúja miatt nyomozást rendel el.

Így az ügyészek munkáját nehezítendő Zildžić utóbb azzal állt elő, hogy nem is volt nála a kérdéses igazolvány, az nem az övé. Ebből adódóan azt nem találhatták meg nála. A különös nevű Viber csoport létezik ugyan, azonban tagadta, hogy annak a tagjai készítették volna „hülyéskedve” a dokumentum másolatot.

Az általa csak felhajtásnak minősített ügy céljaként pedig a személye lejáratását jelölte meg, továbbá azt, hogy ismeretlen okból minél tovább Szerbiában tartsák.

Tagadta továbbá, hogy valaha használta volna az igazolványt, és perdöntő bizonyítékként arra hivatkozott, hogy az okmányon a róla készült kép régi, így az a közreműködése nélkül kellett, hogy készüljön.

A lőfegyver és a lőszerek kapcsán konzekvensen azzal a magyarázattal állt elő, hogy azok a sajátjai, amiket engedéllyel tartott magánál, csak éppen elfelejtette kivenni az autójából, amikor Szerbiába indult. Azt pedig nem tartotta kommentárra érdemesnek, hogy milyen indokok miatt tartott a személygépjárművében egy lőfegyvert honatyai minőségben.

Megegyezett a szerbekkel

Zildžić kiadatására szeptember 25-én került sor. Ezt megelőzően a lőfegyver és a lőszerek jogosulatlan határon való átvitele miatt az užicei ügyészség gyorsított eljárásban megegyezést kötött vele.

Ennek keretében Zildžić elismerte bűnösségét, és elfogadta az egy éves szabadságvesztést azzal, hogy kiadják Bosznia-Hercegovinának a büntetés végrehajtása végett.

Utóbbi amiatt volt fontos számára, mert a szabadságvesztést meglehetősen szerényen osztó boszniai büntetőjog keretében lehetősége nyílik a jövőben a szerbiai büntetést, mint rövid időtartalmú szabadságvesztést pénzbírsággal megváltani, így a 365 nap szabadságvesztés helyett 365.000 konvertibilis márka, vagyis megközelítőleg 72 millió forint kifizetése ellenében mentesül a szabadságvesztés végrehajtása alól.

Már csak azt kell tisztáznia a parlamenti bizottság és az ügyészség felé az eddigieknél hihetőbb módon, hogy miként került az arcképe egy olyan okmányra, ami a Klix portál által megkérdezett szakértők szerint teljesen egyezik az OSA által kiadott igazolvánnyal.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava