Connect with us

Helló, írd be ide, amit keresel

Horvátország

MIGRÁCIÓ: A horvát elnök szerint Horvátország az EU határait védi

MIGRÁCIÓ: A horvát elnök szerint Horvátország az EU határait védi MIGRÁCIÓ: A horvát elnök szerint Horvátország az EU határait védi kitarovic

Olvasási idő: 2 perc

A Görögországból Macedónián, Szerbián és Magyarországon át Közép-Európa más országaiba vezető, úgynevezett balkáni migrációs útvonal “lezárása” óta a menedékkérők alternatív útvonalon – Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szlovénia érintésével – igyekeznek eljutni Nyugat-Európába. A horvát-boszniai határon mindennaposak a határsértések. A helyszínre látogató horvát elnök közölte, hogy Horvátország az Európai Unió határait védi.

Horvátország belépne a schengeni övezetbe

Kolinda Grabar-Kitarović Károlyváros (Karlovac) megyében találkozott helyi önkormányzati vezetőkkel, akikkel az illegális migrációról és a határokon kialakult helyzetről tárgyalt, majd Davor Božinović belügyminiszter kíséretében a határra utazott.


Kolinda Grabar-Kitarović megköszönte a rendvédelmi szervek “emberfeletti munkáját”, amelyet a hátárok védelme érdekében végeznek.

A horvát államfő kifejtette, hogy a világon 60 millió menekült van, tíz év múlva pedig 200 millióan lesznek.

Hiba volt a migránsokat Németországba hívni

Emlékeztetett, hogy 2015-ben idegengyűlölőnek bélyegezték, amikor az illegális migrációról beszélt, és rámutatott arra, hogy azok, akik jönnek, többségében katonakorú férfiak – nők és gyerekek nélkül -, és közülük nem mindenki érkezik jó szándékkal.

A problémát máshol kell kezelni ahelyett, hogy pénzt költünk a katonakorú migránsokról való gondoskodásra.

A horvát elnök kiemelte, hogy stratégiai hiba volt 2015-ben az embereket Németországba hívni.

“Teljes politikai naivitás volt azt gondolni, hogy a migránsok átengedése Horvátországon, Magyarországon és Szlovénián keresztül majd megoldja a problémát”.

Mindazonáltal kijelentette, hogy ennek következménye lett a drótkerítés, amely még a hidegháború idején sem létezett.

Kolinda Grabar-Kitarović úgy vélte, hogy a probléma nem oldódott meg, csak a Törökországgal kötött megállapodás miatt ellenőrzés alatt áll, de tovább erősödhet.

Horvátország nem lesz hot-spot

Véleménye szerint a rendőrök fellépése a migránsokkal szemben “teljesen humánus”, vannak ugyanis olyan illegális bevándorlók, akik már negyvenedszer próbáltak meg horvát területre jutni, de mivel nem kértek menekültstátuszt, visszatoloncolták őket Bosznia-Hercegovinába.

Az államfő többször is jelezte, hogy Horvátország soha nem lesz gyűjtőközpont semmiféle migránsnak.

Horvátország továbbra is teljesíti azokat elvárásokat, amelyek a schengeni övezethez való csatlakozás feltételei, és ebben a folyamatban elvárja az EU segítségét is.

Kolinda Grabar-Kitarović annak a várakozásának adott hangot, hogy az unió pozitív véleményt fogalmaz meg Horvátország schengeni övezethez való csatlakozásáról.

Iratkozz fel a napi hírlevélre!

MIGRÁCIÓ: A horvát elnök szerint Horvátország az EU határait védi MIGRÁCIÓ: A horvát elnök szerint Horvátország az EU határait védi balkanac nagy

BALK MAGAZIN


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51
📬 contact@balk.hu
☎️ +36 30 631 3104
💁‍♂️ Rólunk - About us
📰 Impresszum
BALK Magazin © 2019-2022

Facebook-követés