Connect with us

Horvátország

HORVÁT-MAGYAR: A splitieknek nem szóltak, hogy náluk lesz a meccs

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

hajduk split poljud
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A következő horvát-magyar összecsapás állítólag Splitben lesz, a splitiek azonban erről a médiából értesültek. A hírt a Horvát Labdarúgó Szövetség (Hrvatski nogometni savez) jelentette meg, de előzőleg nem konzultáltak a dalmátokkal.

Az MTI szerdán este közölte, hogy Splitben rendezik a horvát és a magyar labdarúgó-válogatott októberi -bajnoki selejtezőjét. A horvát szövetség szerdán a közösségi oldalán jelentette be, hogy az ország második legnagyobb városában található Poljud Stadionban tartják a találkozót október 10-én, 20.45-től.

A spliti Slobodna Dalmacija megkereste a spliti Hajduk focicsapatot, hogy kommentálják a hírt. A válasz rövid volt.

Nekünk nem szóltak

– Semmiféle hivatalos információt nem kaptunk a hírrel kapcsolatban, mi is a médiából értesültünk róla.

Nem sokkal az első reakciót követően megszólalt a spliti Hajduk igazgatóságának elnöke is. Marin Brbić szerint a Horvát Labdarúgó Szövetség „egyoldalú döntést” hozott.

Most először
marin brbic hajduk split bijelihMarin Brbić, a spliti Hajduk igazgatóságának elnöke: A szabályok szerint a nemzeti válogatott házigazdájára vonatkozó döntést a Horvát Labdarúgó Szövetségnek, mint szervezőnek, és a Hajduknak, mint házigazdának, közösen kellett volna meghoznia, függetlenül attól, hogy formálisan Split városa, mint a stadion tulajdonosa, szintén lehet házigazda. Most fordult elő először, hogy egy ilyen döntést semmiféle megállapodás nem előzött meg a klubbal, és tudomásom szerint Split városával sem.

Tény, hogy a horvát közvélemény megosztott azzal kapcsolatban, hogy a Horvát Labdarúgó Szövetség miként viszonyul a spliti Hajduk labdarúgó klubhoz, ezért a mostani egyoldalú döntés meggondolatlan, nem táplálja a másik iránti tiszteletet, és megoszlást idéz elő.

– A bizalom építésének, valamint a jobb és minőségibb kapcsolatok ápolásának feltétele nem teremthető meg egy ilyen egyoldalú döntéssel, ami ráadásul kontraproduktív is.

Ez a döntés diszkreditálja azokat, akik készek a párbeszédre és a megállapodásra, velük szemben azokat hozza előnyösebb helyzetbe, akik a klub és a szövetség közötti összetűzés hívei – jegyzik meg mindezt a spliti klub háza táján.

Kizárólagos felelősség

A spliti Hajduk szerint ezért a mérkőzés megszervezéséért kizárólag a Horvát Labdarúgó Szövetségnek kell vállalnia a felelősséget, ha ezt a döntést annak a figyelmen kívül hagyásával hozta, amiről valójában beszélni és megállapodni kellene: az pedig a horvát labdarúgás jövője, valamint a tisztességes és átlátható viszonyok megteremtése, amiben a spliti Hajduk kimondottan érdekelt.

A magyar válogatott őszre negyedik alkalommal lép pályára Horvátországban. Ha minden úgy marad, ahogy a Horvát Labdarúgó Szövetség közölte, akkor a magyarok Splitben először szerepelnek, eddig ugyanis kétszer Zágráb, egyszer pedig Eszék adott otthont a mérkőzéseknek.

A két csapat budapesti mérkőzését március 24-én 2-1-re a magyarok nyerték. A selejtezőcsoport állása a május 11-i meccseket követően:

1. Magyarország       4  3 – 1     6- 4     9 pont
2. Szlovákia               3  2 – 1     7- 2     6
3. Horvátország        3  2 – 1     5- 4     6
4. Wales                     3  1 – 2     2- 3     3
5. Azerbajdzsán        3  – – 3     3-10    0

Horvátország

Sztrájkügyben a bíróság a kormány ellen döntött, új multiplex mozi nyílt Koszovóban

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

sztrájk, multiplex
Széleskörű találkozó a kormány "tartalék főhadiszállásán" (Forrás: Twitter, Andrej Plenković )
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Hétfőn Horvátországban azzal kezdődött a nap, hogy tíz óra tájban a zágrábi Megyei Bíróság bejelentette a döntését, amely lehetővé teszi a köztisztviselők és közalkalmazottak sztrájkját az igazságszolgáltatásban. Tehát az összes bírósági tisztviselő, gyorsíró, sofőr, takarítónő és más alkalmazott, aki ma reggel 7 órakor kezdte meg a sztrájkot, immár legálisan folytathatja a megmozdulást. Ezzel a bíróság lényegében a kormány ellen döntött, mert a kabinet a sztrájk betiltását követelte.

Szabad sztrájkolni

Történelmi nap ez a szakszervezetek, különösen a „nem reprezentatívak” számára, mert a bíróság kimondta, hogy törvényes a munkavállalók sztrájkja a bíróságokon és az ügyészségeken.

– Délelőtt 10 órakor ott voltunk a megyei bíróságon a sztrájkot jogszerűnek nyilvánító ítélethirdetésen, 10 óra 5 perckor pedig meghívást kaptunk Ivan Malenica igazságügyi minisztertől, hogy ma fél háromkor menjünk be tárgyalni. Nos, ez a megmozdulás legalább arra jó volt, hogy létrejöjjön a találkozó

– mondta Iva Sušković, az Állami és Helyi Alkalmazottak Szakszervezetének (SDLS) elnöke a zágrábi városi polgári bíróság előtt röviddel déli 12 óra előtt tartott tüntetésen.

Salamoni döntés

A kormány „tartalék főhadiszállásán”, a zágrábi Nemzeti és Egyetemi Könyvtárban Andrej miniszterelnök fél tízkor találkozott a közszolgálati szakszervezetek képviselőivel.

A találkozón a miniszterelnök mellett részt vett Oleg Butković miniszterelnök-helyettes és tengerügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter, Marko Primorac pénzügyminiszter, Ivan Malenica igazságügyi és közigazgatási miniszter, Davor Filipović gazdasági és fenntartható fejlődési miniszter, Marin Piletić a munkaügyi kérdésekért és a nyugdíjrendszerért, valamint a család- és szociálpolitikáért felelős miniszter, Vili Beroš egészségügyi miniszter, valamint Radovan Fuchs tudományos és oktatási miniszter.

sztrájk, multiplex

Andrej Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője (Forrás: Twitter, Andrej Plenković)

Nem sokkal 11 óra után véget ért a találkozó, amelyet követően Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője állt ki a sajtó munkatársai elé.

– A párbeszéd keretében arra jutottunk, hogy a következő napokban egyetértési megállapodást kötünk, amely megelőlegezi a kormány döntését az állami alkalmazottak és a köztisztviselők ideiglenes illetménykiegészítésének kifizetéséről

– jelentették be a találkozót követően tartott sajtótájékoztatón.

– Ezt a köz- és állami alkalmazottak fizetéséről szóló új törvény kidolgozásával összefüggésében kell érteni

– nyilatkozta Plenković miniszterelnök, hozzátéve, hogy a törvénynek január 1-jéig hatályba kell lépnie, és hozzátette, hogy két különböző rendeletet fogadnak el, egyet az állami tisztviselők, és egyet a köztisztviselők vonatkozásában.

Plenković szerint a közös döntések 219 000 alkalmazott bérét érintik, és bejelentette, hogy a legalacsonyabb bérek 100 euróval emelkednek.

Azok, akiknek valamivel magasabb fizetésük van, 80 vagy 60 euró növekedéssel számolhatnak. Ugyanakkor a kormányfő azt is közölte, hogy a nyaralási pótlék mindenki számára azonos lesz, azaz 300 euró.

Új mozi Koszovóban

Amíg Európa döntő többsége egy újabb háború kirobbanásával ijesztgeti magát Szerbia és Koszovó között, a német-horvát Blitz Cinestar, amely a régió legnagyobb filmszínházhálózatát működteti, bejelentette, hogy június 2-án, pénteken megnyitotta eddigi legnagyobb, 15 moziteremmel büszkélkedő megaplexét Koszovó fővárosában, Prištinában.

megamozi pristian

Fő a kényelem, a pristinai megamozi egyik terme a tizenötből (Forrás: Cineuropa)

A megamozi Európa azon részének legnagyobb bevásárlóközpontjában, a Prishtina Mallban működik, fittyet hányva mindenféle vérgőzös jóslatnak.

A prištinai CineStar Megaplex a legnagyobb, legmodernebb, és egyben a legszebb mozi Koszovóban.

A Wall-to-wall Harkness vásznakat, a Barco 4K RGB lézerprojektorokat, a Real D Ultimate 3D-t, a JBL hangszórókat és a Crown audioerősítőket magában foglaló technológia mellett a prištinai CineStar belső berendezése, a zágrábi Franić & Šekoranja tervezőiroda munkáját dicséri.

A zágrábi tervezőiroda más, díjnyertes CineStar mozik belső berendezéséért is felelős, köztük a 2018-as Európa legjobb új építésű mozijának díjával büszkelkedő CineStar Split belső berendezése is az ő terveik után készült.

Körülbelül ennyit a háborúról, ami körül szakértők sora aggodalmaskodik Belfasttól České Budějovicéig.

Addig amíg nem zárják be a Ferizaj (szerbül Uroševac) melletti Camp Bondsteelt, illetve az amerikaiak nem vonulnak ki Koszovóból, nyugodtan lehet fagyizni és moziba járni, főleg most, hogy már van hova a CineStar jóvoltából.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava