Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Szerbia

Bevezetik a tényleges életfogytiglani szabadságvesztést Szerbiában

zakon eletfogytiglan

Olvasási idő: 2 perc

Bevezetik a tényleges szabadságvesztést Szerbiában a nemi erőszakot elkövetők, valamint a gyermekgyilkosok, illetve a várandós nők és a magatehetetlenek gyilkosai számára, miután a szerb elfogadta a büntető törvénykönyv erre vonatkozó módosítását.

A törvényjavaslat a 2014-ben meggyilkolt tizenöt éves édesapja és a Blic című napilap kezdeményezésére készült el, és került a parlament elé. Szerbiában nem ez az első eset, hogy a sajtó politikacsináló szerepet játszik, ezúttal azonban bevallottan, a Blic ugyanis tevőlegesen felvállalta a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés bevezetésére tett kezdeményezés támogatását.

Tijana Jurić gyilkosát 40 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. A kislány édesapja azt mondta, elégedett a büntetéssel, később mégis petíciót indított az életfogytig tartó börtönbüntetés bevezetésére, amelyet több mint 160 ezren írtak alá, így a javaslat a parlament elé került. Igor Jurić a Blic támogatásával gyűjtötte össze az aláírásokat, és a napilap segítségével juttatta el a törvényjavaslat tervezetét is Maja Gojković parlamenti elnöknek.A gyilkosság, amely megrázta Szerbiát
Tijana Jurić 1999-ben született Szabadkán, ám a közeli Bajmokon rabolták el, ahol édesanyja szülei éltek, általában náluk töltötte a nyári szünetet.  tijana juricA kislány 2014. július 25-én tért haza Szabadkára a tengerről, és még aznap este Bajmokra utazott az ottani barátokhoz. Éjfél körül tűnt el, a barátai szinte azonnal keresni kezdték, de csak a tornacipőjét találták meg. A szerb rendőrség augusztus 7-én közölte, hogy letartóztatták a gyilkosát, és megtalálták Tijana holttestét egy szemétdombon a Bajmoktól 23 kilométerre lévő Csonoplyán. A gyilkosságot egy 34 éves hentes, Dragan Đurić követte el, és ő mutatta meg a öknek, hogy hol temette el áldozatát. A hentest a Belgrád közelében lévő szurcsini üzletében tartóztatták le, ahol a szerint békésen szeletelte a húsokat, amikor a érte mentek, és semmiféle megbánást nem tanúsított, úgy viselkedett, mintha mi sem történt volna.

A szerb parlament döntését követően egyúttal megszűnik a korábbi, 40 évig terjedő börtönbüntetés, így életfogytig tartó börtönbüntetésre lesznek ítélhetők a jövőben a különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságok végrehajtói, a kiskorúak megrontói, a legmagasabb állami méltóságok gyilkosai, az alkotmányos rend és biztonsága ellen súlyosan vétők, valamint a népirtásra, emberiesség elleni bűncselekményekre, háborús bűnökre vagy terrorista cselekményekre szövetkezők.

A törvénymódosítás szerint az elítéltek ezentúl legalább 27 letöltött év után lesznek feltételesen szabad lábra helyezhetők, kivéve a gyermekek, várandósok és magatehetetlenek gyilkosai, esetükben nem lesz mód a feltételes szabadon bocsátásra. Ez utóbbi módosítást szerb és jogászok is bírálták, szerintük ugyanis nem emberséges, és ellentétes a nemzetközi joggal az, hogy egy elítéltnek ne legyen lehetősége a fellebbezésre.

A törvénymódosítással súlyosbították a visszaeső bűnözők büntetési tételeit. Emellett szigorúbb büntetések szabhatók ki ezentúl a kínzásért, a zaklatásért, a családon belüli erőszakért, az adócsalásért, az állatkínzásért és -gyilkolásért, a hivatalos személy munkájának hátráltatásáért, a hivatalos személy elleni ért, valamint a sporteseményeken történő erőszakos viselkedésért.

Az ördög ügyvédje
az ordog ugyvedjeA Szerbiai Ügyvédi Kamara javaslatára a büntető törvénykönyvbe új büntetési tételként került be az ügyvédek elleni támadás, az utóbbi időben ugyanis több ügyvéd is gyilkosság áldozata lett. Legutóbb 2018 júliusában vált gyilkosság áldozatává , aki Slobodan Milošević, egykori szerb diktátor egyik védőügyvédje volt a Hágai Törvényszék előtt, de védte Milošević feleségét, Mire Markovićot, valamint az egyik legismertebb szerbiai bűnözőt, Luka Bojovićot is.

A szerbiai Btk. módosítására a 250 tagú parlament 159 képviselője szavazott igennel, az ülésen nem vettek részt a törvényhozás munkáját hónapok óta bojkottáló ellenzéki képviselők. A büntető törvénykönyv módosítása azonban csak a hatályba lépés után elítéltekre vonatkozik, így Tijana Jurić gyilkosa büntetése kétharmadának letöltését követően kérheti feltételes szabadon bocsátását.

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: