Connect with us

B A Balkanac

Visszametszett fesztivál: Kikinda Short ’24

Dragan Velikić szerb író szerint ahhoz, hogy az arcátlan profitálás zavartalanul folytatódhasson, a hatalomnak mindenképp el kell takarítania útjából a józanész és bátorság, tehát a polgári ellenállás utolsó maradványait is, ami foltokban még esetleg fellelhető a szerb társadalomban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Kikinda- Nagykikinda
Nagykikinda városának polgármestere betiltotta a fesztivált, arra hivatkozva, hogy azon rendszerkritikus szerzők is részt vesznek
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 8 Átlag: 5]

Hallgasd meg ezt a cikket!

– A könyvtárban ma este nem lesz megtartva semmi – mondta ki kerek perec a minap egy senki, aki beképzelte magának, hogy valaki. Azzal mintegy megelőzni igyekezvén a bajt, megakadályozta a hagyományos, sorrendben 18. kikindai rövidpróza-fesztivál megtartását. Mindössze két órával annak kezdete előtt.

Sötét kapualj, a nagykikindai könyvtár bejárata

Sötét kapualj, a nagykikindai könyvtár bejárata

Ezt Dragan Velikić szerb író, a Radar hetilap kolumnistája írta le lapjának szánt, kérésünkre megolvasásra nekünk is szívélyesen eljuttatott, MIRDITA KIKINDA című cikkében, amelyben nem igazából rejtette véka alá érzéseit. Szövegét aztán valahogy úgy folytatta, hogy a magát országnak képzelő kaszálóhoz-mezőhöz illő módon a tilalom élőszóban hangzott el. Azzal a hozzája fűzött helybeli magyarázattal, hogy hát péntek van, a pecsét elzárva, az indoklást írásban majd hétfőn kapja meg mindenki. Kikindai Šapićunk (utalás a haladókat megszégyenítő radikalizmust felmutató belgrádi főpolgármesterre, Aleksandar Šapićra*) ezt ráadásul megtoldotta még azzal, hogy neki személyesen semmi baja a szervezőkkel, annál inkább a meghívott vendégekkel. Ugyanis nem engedheti meg, hogy városában olyan emberek jussanak szóhoz, akik nem tisztelik Kikindát, a hazáját és annak elnökét. – Ezzel így – állapítja meg Velikić – a MIRDITA, DOBAR DAN (albánul, szerbül így hangzik a jó napot!) menten be is árnyékolta Kikinda felett a jobb sorsra érdemes napot.

Dragan Velikić szerb író, a Radar hetilap kolumnistája

Dragan Velikić szerb író, a Radar hetilap kolumnistája

A továbbiakban arra emlékeztet D. V. – aki meghívott részvevője volt a rendezvénynek –, hogy ez a minifeszt, amelyet Belgrádban és Pristinában minden évben megtartanak, a szerb-albán kulturális közeledés jegyében fogant, és hogy anno a két miniszterelnök, az albán Edi Rama és a szerb Aleksandar Vučić kézfogásával adta rá az áment. – Ám azok akkor egészen más idők voltak, akkor a haladópártiak európéert játszottak. Azóta azonban minden megváltozott. Olyan hanyatlás következett be, amilyenre eleddig nem volt példa. Szerbia a metasztázis szakaszába került. A Szerb Haladó Párt pedig nem párt, hanem gyógyíthatatlan betegség.

Pár sorral lejjebb meg az található értelemszerűen, miszerint ahhoz, hogy az arcátlan profitálás zavartalanul folytatódhasson, a hatalomnak mindenképp el kell takarítania útjából a józanész és bátorság, tehát a polgári ellenállás utolsó maradványait is, ami foltokban még esetleg fellelhető a szerb társadalomban.

Nos, ugye – vesszük vissza a szót Dragan kollégától, keserű kifakadását olvasva, részében átmesélve, hozzája pár mondatot fűzve: – talán nem is akkora csoda, hogy becses személye jókora szálka a hatalom szemében. Nem kevésbé a hasonszőrű, Urukat nem ismerő, átkozott tollforgatók ugyancsak. Ezzel együtt itt a remény haljon meg utoljára úgyszint’. A szomorú történetet záró pozitív fejlemény nála is kidomborul. Nevezetesen az a tény, hogy a KIKINDA SHORT-ot mindenek ellenére megtartották.

Dafke.

Truccból, iz inata, albánul meg nem tudjuk…

Udvari fesztivál nem udvari írókkal és közönséggel

Udvari fesztivál nem udvari írókkal és közönséggel

Megtartották magánterületen, ugyanakkor a történtek jellegéhez méltó módon: a szokásosnál sokkalta nagyobb visszhanggal. Ahogy az már a be- és megtiltások esetén gyakorta – az Ördög határtalan megelégedésére és jókedvére – lenni szokott.

* A Belgrád polgármesterére, Aleksandar Šapić biztos kezű világbajnok vízilabdázóra való célzás itt nem a fényes medálok okán történt, hanem a nagykikindai betiltáshoz hasonló rémség miatt, amelyben ennek az eseménysornak (Mirdita-Dobar dan) a szerb fővárosi kibontakozását nacionalista huligánbandák bevetésével akadályozták meg.

Okvetlenül említésre méltó, hogy a Kikinda Shortnak (v. másik változatban kicsivel: shortnak) magyar érdekeltsége is van. Fő összekötő kapocs ebben az ügyben Orcsik Roland tollforgató, szerkesztő úr a Tisza tájáról. Annak, ami így csonkán is, de meglett, annak pedig az idei magyar résztvevője írónk, újságírónk, éles pengéjű kritikusunk, Szerbhorváth György volt.

Egyébként az egész csapat többi, eddig nem említett tagja: Dejan Atanacković, Mirjana Đurđević, Tomislav Marković, Edi Matić, Dragoljub Draža Petrović, Marko Šelić Marčelo és Marko Vidojković.

Nos, ez történt „Kekendán”, meg történt Belgrádban. Történt, hogy ne történjen, aminek történnie kellett volna zavartalanul. Amúgy. Az események kapcsán pedig vajdasági magyar írók, publicisták, kultúremberek egész sora hallatta hangját. Csatoljuk az ebből az alkalomból született kétnyelvű nyilatkozatot, továbbá az aláírók listáját. (Megj.: a megmozdulás visszhangra lelt immár a szerb sajtóban ugyancsak.)

Szolidaritási nyilatkozat

A tizennyolcadik alkalommal meghirdetett, rangos, szerbiai nemzetközi rövidpróza-fesztivált, a Kikinda shortot durva hatalmi beavatkozás érte. Nagykikinda városának polgármestere betiltotta a fesztivált, arra hivatkozva, hogy azon rendszerkritikus szerzők is részt vesznek.

A fesztivál belgrádi záróeseménye is ellehetetlenült. A belgrádi polgármester ahelyett, hogy megvédte volna a szélsőségesek fenyegetésétől, inkább betiltotta a 2014 óta létező Mirdita – Dobar Dan [Jónapot] elnevezésű albán–szerb kulturális fesztivált. Ugyanazon a helyszínen zajlott volna a Kikinda Short záróeseménye is, ám a betiltás miatt erre sem kerülhetett sor.

Szolidaritást vállalunk mindkét fesztivál szervezőivel, szerzőivel és közönségével. Elítéljük a szellemi élet és a vélemény szabadsága ellen irányuló hatalmi túlkapást.
A Kikinda short többek között a magyar kultúra iránt is nyitott, indulásától fiatal magyar prózaírókat is vendégül lát. Mi, alulírott vajdasági magyar írók és irodalmárok támogatjuk az olyan kezdeményezéseket, amelyek a párbeszéd elmélyítését tűzik ki célul. Minden dialógust gátló, az együttműködést ellehetetlenítő törekvést elítélünk.

Izjava solidarnosti

Uvaženi međunarodni festival kratke proze Kikinda short ove godine puni osamnaestu godinu. U međuvremenu festival je doživeo brutalni napad: gradonačelnik Kikinde je zabranio festival zbog autora koji su kritični prema trenutnoj srpskoj vlasti.

Festival je onemogućen i u Beogradu. Umesto da je gradonačelnik Beograda odbranio od ekstremnih šovinista albansko-srpski kulturni festival Mirdita-Dobar Dan, on je zabranio manifestaciju koja postoji od 2014. godine. Na istom mestu je trebalo da se dogodi zatvaranje Kikinde shorta.

Podržavamo organizatore, autore i publiku oba festivala. Osuđujemo prekomernu reakciju vlasti protiv slobode duhovnog života i mišljenja.

Kikinda short je među ostalim otvoren i na mađarsku kulturu, na festivalu od početka gostuju i mladi mađarski pisci. Mi, dole potpisani mađarski pisci i književnici iz Vojvodine podržavamo svaku inicijativu sa ciljem produbljenja dijaloga. Osuđujemo svako onemogućavanje dijaloga i saradnje.

2024. 07. 02. / 02. 07. 2024.

Bakos Petra – Petra Bakoš
Balázs Attila – Atila Balaž
Bence Erika – Erika Bence
Bencsik Orsolya – Oršolja Benčik
Beszédes István – Ištvan Besedeš
Bicskei Gabriella – Gabrijela Bičkei
Bíró Tímea – Timea Biro
Celler Kiss Tamás – Tamaš Kiš Celer
Csányi Erzsébet – Eržebet Čanji
Fehér Miklós – Mikloš Feher
Fekete J. József – Jožef J. Fekete
Jódal Kálmán – Kalman Jodal
Jódal Rózsa – Roža Jodal
Kollár Árpád – Arpad Kolar
Kontra Ferenc – Ferenc Kontra
Kormányos Ákos – Akoš Kormanjoš
Ladányi István – Ištvan Ladanji
Ladik Katalin – Katalin Ladik
Mirnics Gyula – Ɖula Mirnič
Nagy Abonyi Árpád – Arpad Abonji Nađ
Oláh K. Tamás – Tamaš K. Olah
Orcsik Roland – Roland Orčik
Orovec Kriszta – Krista Orovec
Pataki Angéla – Angela Pataki
Pressburger Csaba – Čaba Presburger
Rajsli Emese – Emeše Rajšli
Sirbik Attila – Atila Širbik
Szabó Palócz Attila – Atila Paloc Sabo
Szerbhorváth György – Ɖerđ Serbhorvat
Szombathy Bálint – Balint Sombati
Szögi Csaba – Čaba Segi
Toldi Éva – Eva Toldi
Tolnai Ottó – Oto Tolnai
Tóbiás Krisztián – Kristian Tobijaš
Vasagyi Mária – Marija Vašađi
Virág Gábor – Gabor Virag

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 8 Átlag: 5]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava