Connect with us

Szerbia

Szerbiai dezorientáció, Aleksandar Vulin virágot helyezett el Sztálin sírjánál

Egy szerbiai politikai elemző szerint Vulinnak magánemberként joga van virágot elhelyezni bárki sírján, a szerb kormány tagjaként viszont nincs, és csak remélni lehet, hogy nem azt a feladatot kapta, hogy ezáltal üzenjen a másként gondolkodóknak azzal kapcsolatban, hogy mi vár rájuk, ha nem sorakoznak fel az egyre tekintélyelvűbbé váló szerb elnök mögött

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Aleksandar Vulin tiszteleg Sztálin előtt, de vitt ő már virágot Slobodan Milošević volt jugoszláv/szerb elnök sírjára is
Aleksandar Vulin tiszteleg Sztálin előtt, de vitt ő már virágot Slobodan Milošević volt jugoszláv/szerb elnök sírjára is (Kép forrása: állítólag a szerb kormány)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 2 Átlag: 5]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A több napos moszkvai látogatáson tartózkodó Aleksandar Vulin kiruccanása önmagában is azt jelzi, hogy Szerbia egyre erőteljesebben közeledik Oroszország felé. A szerb miniszterelnök-helyettes tárgyalásairól szórványosan számol be a szerb sajtó, és arról is lehetett olvasni, hogy Aleksandar Vulin virágot helyezett el Sztálin sírjánál. A jelentések úgy próbálják emészthetővé tenni az “eseményt”, hogy a Moszkvába szerbiai állami küldöttség élén utazó Vulin a “nácizmus felett győzelmet arató Sztálin előtt tisztelgett”, akit a Hitler-ellenes koalíció legfontosabb vezetőjének nevezett a Novosti, belgrádi kormányközeli szennylap. A szerecsenmosdatásra tett gyenge kísérletet még inkább erőtlenné tette, hogy a Novosti által közölt fotó állítólag a szerb kormánytól, vagyis hivatalos forrásból származik, ami egészen különös fényt vet a történtekre.

Az “orosz-ügyi miniszterelnök-helyettes” virágai

A kilencvenes évek baloldali turbó-nacionalistájának számító Vulint szinte egyetlen kormányából sem hagyja ki Aleksandar Vučić, – az mellékes kérdés, hogy “de jure” nem ő a miniszterelnök – aki az említett időszakban a jobboldali nacionalizmust erősítette, most éppen tárcanélküli miniszterelnök-helyettesnek tette meg Vulint, ami kitűnő bizonyíték arra, hogy a párhuzamos nacionalizmusok nem a végtelenben találkoznak.

Vulin – akinek korábban is erős kapcsolatai voltak Oroszország felé – szerbiai belügyminiszterként aszimmetrikus találkozót tartott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, majd Belgrádban szervezkedő orosz ellenzékieket nyomott fel Moszkvánál – így akár orosz-ügyi miniszterelnök-helyettesnek is tekinthető.

A főleg biztonsági, védelmi és titkosszolgálati ügyekben tárgyaló Vulin több napig tartózkodott Moszkvában. Önmagánban már ez a tény is azt jelzi, hogy Vulinnak bizonyára sok elintéznivalója volt arrafelé, és hogy a szerb vezetés mit tart prioritásnak, annak ugyanis még nem voltunk szemtanúi, hogy egy szerb miniszterelnök-helyettes napokig téblábolt volna Washingtonban vagy Brüsszelben, hogy az ottani politikai elit kegyeit keresse.

Vulin minden moszkvai tárgyalását – legyenek azok moszkvai és belgrádi megítélések és közhelyek szerint bármennyire is fontosak a szerb-orosz kapcsolatok fejlődése és a balkáni orosz jelenlét tovább erősödése szempontjából – beárnyékolja az a tény, hogy a szerbek baloldali turbó-nacionalistája virágot – és nem koszorút – helyezett el Sztálin generalisszimusz sírján.

A szerbiai udvari vagy hátsóudvari sajtótermékek ezzel kapcsolatban azt írták, hogy Vulin a nácizmus felett győzelmet arató Sztálin előtt tisztelgett, miután Sztálin volt a Hitler-ellenes koalíció legfontosabb vezetője, így próbálva szalonképessé tenni a szovjetek véreskezű Józsiját.

A baloldali nacionalista Vulin fiatalkorában nem Sztálin arcképe előtt pózolt

A baloldali nacionalista Vulin fiatalkorában nem Sztálin arcképe előtt pózolt (Forrás: az Interneten széltében-hosszában terjedő kép)

Joszif Visszarionovics Sztálin az Informbüró miatt nem volt közkedvelt figura a volt Jugoszláviában, ahol megítélése különösen negatív volt a Tito-féle viszonylag puha diktatúra idején, miután az 1948-as szakítás után gazdasági blokádot vezetett be és katonai feszültségeket szított a hatalmukat éppen csak megszilárdított jugoszláv kommunistákkal szemben.

Miután azonban orosz megítélés szerint a nácizmus reneszánszát éli Ukrajnában, és ezt az ideológiát egyszer már állítólag legyőző Sztálin “megvirágozása” akár szimbolikus gesztusnak is tekinthető az orosz propaganda megítélése szerint az “ukrán nácizmus” kiirtásán serénykedő Putyin felé.

Ugyanakkor nagyon komoly figyelmeztetés a szerbiai belpolitikai térben a kormányzat ideológiai szimpátiáit illetően, mert hogy a belgrádi vezetés egyik legfontosabb emberéről van szó, aki nem csak megélhetési, hanem meggyőződéses baloldali turbó-nacionalista, és ráadásul Milorad Dodik boszniai szerb vezető szenátora, és adott esetben nótázgató pajtása is.

Hivatalos állami aktus volt

Dimitrije Milić, az Új Harmadik Út (Novi treći put) csoport politikai elemzője szerint Vulin lépése dezorientációt tükröz. Míg Vulin a szuverenitás és a nyugati befolyás elleni küzdelmet hangoztatja, addig egy olyan vezető előtt tiszteleg, aki egykor el akarta törölni Jugoszlávia szuverenitását. Milić hangsúlyozta, hogy jobb lenne, ha Vulin a Sztálin terrorja során elhunyt ártatlan áldozatok előtt tisztelegne.

Aris Movsesijan, a Szabad Polgárok Mozgalmának alelnöke szerint Vulin lépései azt mutatják, hogy Szerbia továbbra is két széken ülve próbálja egyensúlyozni a nyugati és keleti kapcsolatait. Movsesijan úgy véli, hogy Vulin lépései inkább a belpolitikai haszonszerzést szolgálják, miközben rombolják az ország európai integrációs esélyeit.

A Vulin-Dodik duó, együtt nótázgatnak

A Vulin-Dodik duó, együtt nótázgatnak (Forrás: X platform)

Aleksandar Olenik, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnökségi tagja arra emlékeztetett, hogy Vulin oroszországi látogatása és találkozói az orosz katonai és rendőri vezetőkkel arra utalnak, hogy Vulin és Szerbia közvetlenül támogatja az Ukrajna elleni orosz agressziót. Olenik úgy véli, hogy Vulin lépései súlyos következményekkel járhatnak, ezért hazaérkezését követően hazaárulás vádjával kellene őt letartóztatni.

Dragomir Anđelković politikai elemző és történész szerint Vulinnak magánemberként joga van virágot helyezni bárki sírjára, de a szerb kormány tagjaként nincs, és csak remélni lehet, hogy nem azt a feladatot kapta, hogy ezáltal üzenjen a másként gondolkodóknak azzal kapcsolatban, hogy mi vár rájuk, ha nem sorakoznak fel az egyre tekintélyelvűbbé váló szerb elnök mögött.

Bojan Vranić a belgrádi Politikatudományi Egyetem professzora szerint az esetnek két vetülete van: a Szocialista Mozgalom vezetőjeként elvben érthető, hogy Sztálin előtt tiszteleg. A második vetület azonban a hír közvetítésének módja, Vulint ugyanis nem szocialista vezetőként, hanem miniszterelnök-helyettesként említették, így a szovjet generalisszimusz előtt történt tisztelgés hivatalos állami aktus volt.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 2 Átlag: 5]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava