Connect with us

Vajdaság

Pásztor: Az aktivista nem mondja meg, hogy a Fideszre szavazz!

– Amennyiben a polgár megkérdezi, hogy hol van a Fidesz, melyiket kell beikszelni, akkor nyilván az aktivista ebben segít. De olyan, hogy az aktivista azzal megy be, hogy márpedig a Fideszre kell szavazni, ilyen nem volt és nincs – jelentette ki a VMSZ elnöke kampányzáró sajtótájékoztatóján a CHM-aktivisták szerepével kapcsolatban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Pásztor Bálint kampányzáró sajtótájékoztatója Szabadkán, amelyen beszélt a CHM-aktivisták szerepéről is
Pásztor Bálint kampányzáró sajtótájékoztatója Szabadkán, amelyen beszélt a CHM-aktivisták szerepéről is (Forrás: Vajdasági Magyar Szövetség)
SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 2 Átlag: 5]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke tegnapi kampányértékelőjén elmondta, hogy a VMSZ intenzív és pozitív kampányt folytatott az elmúlt bő három hétben, amely során 303 kampányrendezvényt bonyolítottak le. A vajdasági magyar politikus utalt arra, hogy három kampány folyt párhuzamosan: a június 9-i európai parlamenti, az önkormányzati, és külön hangsúllyal a szabadkai önkormányzati választási kampány. Pásztor közölte, hogy a VMSZ 23 önkormányzati listát állított, és a politikusai az elmúlt bő három héten minden vajdasági, magyarok által is lakott településre ellátogattak.

Stratégiai partnerek és a testvérnépek

Pásztor az EP-választásokkal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy Deli Andor az elmúlt tíz évben nemcsak a vajdasági magyarok, hanem egész Szerbia érdekeit képviselte az Európai Parlamentben, “miközben Brüsszel leginkább Magyarországot és Szerbiát támadta.”

A VMSZ vezetője síkra szállt azért is, hogy a Fidesz-KDNP listája minél több szavazatot kapjon a vajdasági magyar kettős állampolgároktól. Ennek egyik oka, hogy a listán befutó helyen található Vicsek Annamária, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke és korábbi oktatásügyi államtitkára.

A másik ok szerint a VMSZ-nek érdeke, hogy az Európai Parlamentnek minél több olyan tagja legyen, aki hasonlóan gondolkodik, és hasonló értékeket vall, mint a vajdasági magyar közösség túlnyomó többsége. A harmadik ok pedig az, hogy támogassuk a Fidesz-KDNP-t, amely a Vajdasági Magyar Szövetség stratégiai szövetségese Magyarországon.

A VMSZ elnöke a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a szerbek és a magyarok az elmúlt tíz év megbékélési politikájának köszönhetően testvérnépnek számítanak.

– Ahogy a Fidesz a stratégiai partnerünk Magyarországon, úgy a Szerb Haladó Párt a stratégiai partnerünk Szerbiában. Ez így volt, és így van most is, meg így lesz a választásokat követően is

– jelentette ki a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, aki külön foglalkozott Szabadka kérdésével is, hiszen ott van a párt központja, és ezért logikus, hogy külön figyelmet fordítanak a városra.

Aleksandar városa, azaz Sándorfalva

A BALK-on többször is foglalkoztunk azzal, hogy a VMSZ három vajdasági városban szerezheti meg a polgármesteri tisztséget: Zentán, Topolyán és Magyarkanizsán, de valószínűleg továbbra is álom marad, hogy Szabadkán ismét magyar polgármestere lesz az általunk csak migránsvadásznak nevezett haladó Stevan Bakić jelenlegi polgármester helyett, akit pártja ismét indít a posztért.

A választási kampány során szócsata alakult ki Pásztor és Bakić között, aki azzal érvelt, hogy soha ennyi pénz nem érkezett köztársasági és tartományi szintről Szabadkára, mint amióta a Szerb Haladó Párt vezeti a várost.

Bakić nehezményezte, hogy Szabadkával kapcsolatban felmerült a “balkanizálódás” kérdése, amivel kapcsolatban feltette a kérdést, hogy miért kell minden választási kampányt arra felhasználni, hogy megszégyenítsék Szerbiát és a szerb népet?

– Azt mondják, hogy semmi sem lesz ugyanolyan hétfőtől. Nem is lesz! Szabadka díszpolgári címét Aleksandar Vučić viseli, ez Aleksandar városa és az eredménynek is ilyennek kell lennie.

– húzta elő a “legnagyobb ütőkártyát” a Szerb Haladó Párt listavezetője, amivel Bakić maga erősítette meg a BALK egyik korábbi megállapítását, hogy Maria Theresiopolis mostantól Sándorfalva lett.

Az aktivista nem mondja meg…

Visszatérve Pásztor Bálint szabadkai kampányzáró sajtóértekezletére a VMSZ elnöke kitért arra is, hogy több olyan esemény is volt, “amely akkor is megtörtént volna, ha nincs kampány,” mint például a nagybányai remekművek kiállítása Szabadkán, Petőfi mellszobrának felavatása Zentán, valamint a Prosperitati szerződéskötések, amelyekre három év után került sor.

– És igen, voltak közben választási kampányok és nem, nem voltak szerződés aláírások, tehát ez egy örömteli pillanat, hogy most annak köszönhetően, hogy november 15-én Orbán Viktor miniszterelnök úrral megbeszéltem a támogatási rendszer folytatását, eljutottunk a szerződéskötésig is és örülök annak, hogy ennyi vajdasági magyar család, gazda és vállalkozó pályázott.

– hangsúlyozta Pásztor, aki reagált a levélszavazatokkal kapcsolatban a BALK-on is megjelent felvetésre, hogy a VMSZ-hez közeli CMH aktivistái segítenek a borítékok kézbesítésében.

Pásztor ezt azzal magyarázta, hogy ha a Szerb Postára bízzák a kézbesítést, akkor a levelek nem érkeztek volna meg időben, mivel Szerbia nem tagja az EU-nak és “a postai szolgáltatások picit lassabban működnek.”

A VMSZ vezetője megjegyezte, hogy a Szerb Postának minden szempontból megkérdőjelezhetetlen szerződése van a CMH irodákkal, s mindez csupán azért történik, hogy minden levélszavazat időben eljusson a Nemzeti Választási Irodához.

Pásztor ugyanakkor elutasította azt a feltételezést, hogy a Concordia Minoritatis Hungaricae (CMH) aktivistái befolyásolnák a szavazókat a levélszavazatok leadása során.

– Amennyiben a polgár megkérdezi, hogy hol van a Fidesz, melyiket kell beikszelni, akkor nyilván az aktivista ebben segít. De olyan, hogy az aktivista azzal megy be, hogy márpedig a Fideszre kell szavazni, ilyen nem volt és nincs

– mondta a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, aki ezzel indokolta, hogy a korábban már “jól bevált módszert” alkalmazzák a levélszavazatok leadásakor.

Itt jegyezzük meg, hogy a Szabadkai Magyar Főkonzulátus által közzétett dokumentum szerint a szavazatot tartalmazó válaszboríték átadása és leadása háromféleképpen történhet: postai úton, a főkonzulátuson, vagy Magyarországon, bármelyik országgyűlési egyéni választókerületi választási irodában, és ebben nincs benne a Vajdasági Magyar Szövetséghez közeli CMH Egyesület.

Hivatalosan a levélcsomag kizárólag a választópolgár által előzetesen megjelölt helyszínen és módon vehető át.

Hivatalosan a levélcsomag kizárólag a választópolgár által előzetesen megjelölt helyszínen és módon vehető át. A teljes dokumentum megtekintéséhez kattinst ide, más alternatíva elvben nincs!

Nyilatkozat: A fentiek a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének álláspontját tükrözik, és a kampányzáró sajtótájékoztató során elhangzottak alapján készültek.


Mini közvélemény-kutatás

Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


17
A levélszavazatok Vajdaságban ismét a VMSZ közeli aktivisták által kerülnek kézbesítésre, ahogy két évvel ezelőtt is

Redben van ez így?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 2 Átlag: 5]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava