Connect with us

Románia

Csigatempó rakétaszállítás-ügyben, a román elnök lassítja a Patriotok átadást Ukrajnának

Klaus Iohannis román elnök kritikák kereszttüzébe került a Patriot rakétarendszerek Ukrajnának való átadásának késleltetése miatt. Annak ellenére, hogy a NATO és Washington nyomást gyakorolnak rá, a román elnök ragaszkodik a döntés alapos áttekintéséhez

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Eddigi tesze-toszakodásáért Klaus Iohannis át is vehette a Distinguished International Leadership kitüntetést, az Atlanti Tanács nevű amerikai agytrösz díját
Eddigi tesze-toszakodásáért Klaus Iohannis át is vehette a Distinguished International Leadership kitüntetést, az Atlanti Tanács nevű amerikai agytrösz díját (Forrás: Atlanti Tanács)
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A NATO vezérkara és Washington is nyomást gyakorol Romániára, hogy adjon az általa korábban vásárolt Patriot rakétavédelmi rendszerekből Ukrajnának. Volodimír Zelinszkij ukrán elnök szerint így csökkenthető az orosz hadigépezet fölénye, csak a Patriot birtokában tartható a front. Bukarest közel négy milliárd dollárt fizetett hét rakétavédelmi rendszerért, de eddig csak négyet sikerült Romániába szállítani, s csak egy üzemképes. Két héttel ezelőtt a román diplomáciának sikerült kieszközölnie, hogy Klaus Iohannis államfőt fogadja Washingtonban Joe Biden amerikai elnök. Korábban a miniszterelnöknek, Marcel Ciolacunak nem sikerült elérnie ezt.
Lobbizni ment Amerikába Klaus Iohannis. Próbálta meggyőzni Joe Bident arról, hogy a holland Mark Rutténél ő alkalmasabb a NATO-főtitkári posztra. Cserében fél szájjal Ukrajnának ígért légvédelmi rendszert és újabb fegyverüzleteket az Egyesült Államoknak. Kudarc lett a látogatás vége. Joe Biden udvariasan dicsérte ugyan a román elnököt a sajtó előtt, de egy árva szót sem ejtett a NATO-jelöltségéről. Ráadásul John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője épp Iohannis washingtoni látogatása alatt tartotta fontosnak megerősíteni, hogy az Egyesült Államok továbbra is Mark Ruttét támogatja.

Te sem adtál kalácsot, én se adok tanácsot!

Ezt gondolhatta hazatérte után az öntelt román államfő. Azonnal bejelentette, hogy nem ő, hanem a nemzetbiztonsági legfelsőbb tanács hivatott dönteni az Ukrajnának átadandó Patriot-rendszer ügyében. Azt is mondta, hogy az ügy rendkívül összetett, ezért hosszas mérlegelést igényel.

Klaus Iohannis egyébként arról híres, hogy nem sieti el a döntéseit, legszívesebben elodázná azokat.

Joe Bidennel való találkozója után egy nappal már köntörfalazott, ás alkudozni kezdett: „lássuk, hogyan vethetjük fel a problémát, mit tudunk ajánlani, és elsősorban mit kapunk érte cserében, mert szerintem teljesen elfogadhhatatlan, hogy Romániét légvédelem nélkül hagyjuk.”

Klaus Iohannis román elnök ismét azt nyilatkozta a digi24-nek, hogy egy román Patriot-üteg Ukrajnába történő szállítása csak akkor jöhet szóba, ha cserét kapnának

Klaus Iohannis román elnök ismét azt nyilatkozta a digi24-nek, hogy egy román Patriot-üteg Ukrajnába történő szállítása csak akkor jöhet szóba, ha cserét kapnának (Forrás: X-platform)

Iohannis meggyőződését fejezte ki, hogy Románia talál megoldást a helyzetre, és valószínű, hogy az egyik, egyelőre nem üzemképes légvédelmi rendszert átadja Ukrajnának.

Ej, ráérünk arra még!

Két hét elteltével Iohannis megismételte, az ügy összes vetületét tüzetesen meg kell vizsgálnia a legfelsőbb védelmi tanácsnak, és nem szabad elsietnie a fontos döntést.

Azt azonnal leszögezte, hogy Románia nem küld harcosokat az orosz–ukrán frontra, a Patriot-rendszer átadásának időszerűségét pedig a honvédelmi minisztérium szakértői vizsgálják. Mikor ezzel végeznek, akkor fogja összehívni a legfelsőbb védelmi tanácsot, amely illetékes dönteni az ügyben.

Korábban a védelmi tárca vezetője, Angel Tîlvar határozottan kijelentette, hogy ellenzi a Románia birtokéban található légvédelmi eszközök átadását Ukrajnának.

Harcos ex-elnök

A valóban érthetetlen huzavona ellen kikelt Traian Băsescu, ex-elnök, aki jelenleg Európai Parlamenti képviselő. Szerinte káros azt firtatni, hogy mit kap Románia a Patriot-rendszer ellenértékeként, amikor világos, hogy az Egyesült Államok Ukrajna támogatására megszavazott pénzekből kifizetik az átadott légvédelmi rendszert. Ezért azt mihamarabb át kellene szállítani Ukrajnába.

Klaus Iohannis és Volodimir Zelenszkij januárban az ukrán-román stratégiai partnerség megerősítéséről beszélgetett - Zelenszkij szerint

Klaus Iohannis és Volodimir Zelenszkij januárban az ukrán-román stratégiai partnerség megerősítéséről beszélgetett – Zelenszkij szerint

Hasonlóan nyilatkozott a vezérkari főnök, Gheorghiță Vlad is, aki emlékeztetett arra, hogy a Honvédelmi Minisztérium egyik tervezetében szerepel a hadsereg Románián kívüli beavatkozásának kérdése az ország védelmére.

Traian Băsescu szerint hiba lenne, ha Románia nem adná át az egyik légvédelmi üteget Ukrajnának.

– Akik arról nyitnak vitát, hogy ez szükséges-e vagy sem, azok Európa hülyegyerekei módjára viselkednek

– fogalmazott kertelés nélkül a volt államfő. Meg is magyarázta, miért:

– Az oroszok bármilyen csekély győzelme is fenyegetést jelent Romániára, plusz kockázatot a nemzetbiztonságnak. Egyelőre az ukránok értünk is harcolnak, nem csak magukért.

Közvetve utódja, Klaus Iohannis módszereit is bírálta.

– Mi az, hogy a közvélemény elé tárjuk, hogy mit kapunk a légvédelmi rendszerért cserébe. Azt kell gyorsan eldönteni, hogy adjuk a légvédelmi rendszert vagy sem. A többit zárt ajtók mögött, csendben kell megtárgyalniuk azoknak, akik ebben illetékesek. Ukrajnában emberek halnak meg, s te arról dumálsz, hogy te mit nyersz, ha átadod? Elment Washingtonba, hogy megkapja a NATO-főtitkári tisztséget, és Patriot-rakétákat kapott Ukrajnának

– mondta Traian Băsescu, aki szerint ha Románia visszautasítja az amerikai elnök kérését az politikai és katonai tévedés.

Csigavér!

Más megfontolásból, de Klaus Iohannis román államfő is egyetért elődjével. Úgy véli, valóban nem a közvéleményre tartozik a vita.

Abban azonban hajthatatlan, hogy a döntést nem szabad elsietni. Egy elodázott, meg nem hozott döntés nem lehet se jó, se rossz. Így nem kell viselni annak következményeit. S ha ez eddig, közel tíz évig mindig bevált, miért ne válna be most is?

Eddigi tesze-toszakodásáért át is vehette a Distinguished International Leadership kitüntetést, az Atlanti Tanács nevű amerikai agytröszt díját.

Pató Páli taktikáját erősíti az is, hogy a díj indoklása szerint kimagasló pályafutása, Románia példamutató vezetése, valamint transzatlanti és európai vezetői szerepe elismeréseként jár a kitüntetés.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava