Connect with us

Románia

KATONAI TURBÓSÍTÁS: A NATO kész katonákat küldeni Romániába, Ukrajna megvédése viszont nem kötelessége

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

nato katonak
A cikk meghallgatása

Klaus Johannis román államfő tavaly december elején arra kérte az Egyesült Államokat, hogy a NATO erősítse meg jelenlétét a “keleti szárnyon”, elsősorban a Fekete-tenger térségében. A válasz nem sokáig váratott magára, a román elnöki kérés meghallgattatott nemcsak Washingtonban, hanem Párizsban is. Johannis erre reagálva Twitter-bejegyzésekben üdvözölte, hogy Emmanuel Macron francia és Joe Biden amerikai elnök is kész katonákat küldeni Romániába.

Előretolt állások

A román elnök egyik bejegyzésében Macronnak az elzászi Haguenauban mondott szerdai beszédére reagált, amelyben a francia elnök kitért arra, hogy Franciaország a NATO-missziók révén eddig is küldött csapatokat a balti térségbe, ami által szavatolta európai szövetségesei biztonságát, és továbbra is ezt fogja tenni.

– Készek vagyunk továbblépni a NATO keretében, és újabb, előretolt megerősített jelenlét típusú küldetésekben szerepet vállalni, főleg Romániában

– idézte a román média Macron francia katonák előtt mondott beszédét.

A Macron bejelentéséről beszámoló G4Media hírportál kiemelte: az ígéret olyan körülmények között hangzott el, amikor újabb csúcsra emelkedett a feszültség Kelet- Európában, miután Oroszország több mint százezer katonát vont össze az ukrán határoknál.

Iohannis szerint a francia katonák részvétele egy romániai megerősített NATO-jelenlétben hozzájárul a francia-román stratégiai partnerség megszilárdításához a Fekete-tenger térségében.

Ukrajnát nem védik meg

A román elnök nem sokkal később Joe Biden “explicit bejelentését” is üdvözölte, melyben az Egyesült Államok elnöke leszögezte: növelni fogják az amerikai katonai jelenlétet Lengyelországban és Romániában, ha tovább romlik a biztonsági helyzet a térségben.

– Üdvözlöm Joe Biden elnök úr határozott bejelentését az USA katonai jelenlétének növelésére Romániában, a keleti szárnyon, ha a biztonsági helyzet tovább romlik. Románia és az Egyesült Államok stratégiai partnerek, és nagyon erős a NATO-szolidaritás

Biden hivatalba lépésének egyéves évfordulója alkalmából tartott szerdai sajtóértekezletén arra hivatkozott, hogy az Egyesült Államoknak a NATO ötödik cikkelye értelmében “szent kötelessége” megvédeni ezeket az országokat, ugyanis NATO-tagállamok.

Nem áll fenn ugyanez a kötelezettség Ukrajnával kapcsolatban, de nagyon aggasztónak tartjuk, ami ott történik

– idézte Bident egy román hírportál.

A NATO-szövetségesek bejelentéseit – a román hadsereg élén korábban vezérkari főnöki tisztséget betöltő – Nicolae Ciucă román miniszterelnök és Bogdan Aurescu külügyminiszter is üdvözölte.

Bukarest évek óta szorgalmazza a NATO keleti szárnyának, a védelmi szövetség fekete-tengeri katonai jelenlétének megerősítését, és Oroszország “agresszív magatartását” teszi felelőssé a térségben kialakult feszültségért.

Romániának 650 kilométernyi közös szárazföldi határa van Ukrajnával, a Fekete-tenger térségében közvetlen szomszédja az odesszai terület, légvonalban pedig mintegy 200 kilométer választja el az Oroszország által annektált Krím-félszigettől.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava