Connect with us

Horvátország

Plenković szerint Navalnij halála semmit sem változtat a helyzeten Oroszországban

A horvát miniszterelnök a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián már úgy nyilatkozott, hogy megdöbbentette Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető börtönben bekövetkezett halálának híre, de Oroszország Ukrajna elleni agressziója után “már semmi sem lepi meg” . Andrej Plenković zágrábi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy Navalnij halála nem hoz változást Oroszországban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A horvát miniszterelnök az X platformon is megerősítette, hogy Horvátország támogatja Ursula von der Layent a bizottsági elnöki poszt újbóli megszerzésében, amit ezzel a fotóval is alátámasztott, mindeközben egy 53 éves baranyai férfi halált megvető bátorsággal
A horvát miniszterelnök az X platformon is megerősítette, hogy Horvátország támogatja Ursula von der Layent a bizottsági elnöki poszt újbóli megszerzésében, amit ezzel a fotóval is alátámasztott (Forrás: X platform, Andrej Plenković)
A cikk meghallgatása

Hétfőn este, a legnagyobb kormánypárt, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnökségi ülése után Andrej Plenković horvát miniszterelnök sajtótájékoztató tartott. Miután a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián már úgy nyilatkozott, hogy megdöbbentette Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető börtönben bekövetkezett halálának híre, de Oroszország Ukrajna elleni agressziója után “már semmi sem lepi meg”. A miniszterelnök zágrábi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy Navalnij halála nem hoz változást Oroszországban. Plenković azt is elmondta, hogy Horvátország számos területen kiváló együttműködést folytat Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, aki hétfőn kifejezte azon óhaját, hogy további öt évig maradjon az Európai Bizottság élén.

Horvátország támogatja Ursulát

Az Európai Unió és Horvátország kitűnő együttműködésére Plenković példaként említette a földrengés utáni újjáépítést, valamint a schengeni és az euróövezetbe való belépést.

– Nem valószínű, hogy valaki a helyünkben megváltoztatná a jelöltet

– mondta Plenković, mintegy biztosítva von der Leyent Horvátország támogatásáról.

A külpolitikai fejtegetéseket Plenx azzal zárta, hogy “nincs egyetlen európai vezető sem, aki ne reagált volna rosszul” Donald Trump valószínű republikánus elnökjelölt kijelentéseire, aki körülbelül azt mondta, hogy az Egyesült Államok nem segítene az Oroszország által megtámadott szövetségeseknek, ha azok nem fizetnek eleget a NATO-nak.

– A tény az, hogy Trump elnök néhány nyilatkozatát, amelyben a szövetségeseket nagyobb védelmi költségvetésre ösztönözte, rendkívül rossznak minősítettük. Mindannyian lojális szövetségesek vagyunk az Észak-atlanti Szerződés Szervezetén belül. Hozzájárulunk a közös transzatlanti biztonsághoz, de hozzájárulunk az európai védelem megerősítésére irányuló tevékenységekhez is

– tette hozzá Plenković, aki rámutatott arra is, hogy a kormány Horvátország biztonságát erősíti meg a horvát hadseregbe történő befektetéssel, hozzájárulva az európai biztonság- és védelempolitikához, valamint a NATO politikájához.

Kapitális választások előtti öngól

Amíg a kormányfő lazán osztotta az észt, Tomašević zágrábi főpolgármester a Bírunk! (Možemo!) vezető figurája elképesztő baklövést követett el. A főváros ugyanis elmulasztotta megszervezni a vasárnap Horvátországba visszatérő világbajnok vízipóló-válogatott ünnepélyes fogadását a főtéren, ahogy ez már Horvátországban szokás, amikor az élsportolók sikert érnek el a nemzetközi porondon.

Ezzel alaposan lenullázta a zágrábi “óriási ellenzéki tüntetés” – ezt a magyar Indexen olvastam, a baloldali pártok által szervezett tüntetésen 4-6 ezer ember volt jelen -, esetleges pozitív eredményeit. Ezzel nemcsak a saját újraválasztási esélyeit tette tönkre, de a Bírunk! és közvetve a baloldali pártok választási esélyeit is komolyan megkárosította.

A médiák vastag sugárban fecskendezik a vitriolt, a kormánypárt viszont jópofáskodik. Oleg Butković közlekedésügyi miniszter szerint például Zágrábban azért nem várták ünnepélyes keretek között a pólósokat, mert az ellenzék fáradt volt a tüntetéstől, és pihenésre volt szükségük.

Hogy mindez még nagyobb cirkusz legyen, Splitben ujjongó tömeg fogadta a dohai hősöket, ami azért valami, mert Split és Zágráb regionális szembenállása legendás, a splitiek ezentúl évtizedekig macerálják majd a zágrábiakat, hogy nem fogadták méltóan a világbajnokokat.

Annak, aki továbbra sem érti miről van szó: a nem is olyan régen függetlenségüket kivívó horvátok számára sportolóik sikere elsőrendű nemzeti büszkeség. Olyan önfeledten szoktak ilyenkor ünnepelni, mint kevesek a földkerekségen, s ezért ez a fekete pont, amit a szavazóknál a baloldal Tomašević jóvoltából beszerzett, könnyen megpecsételheti a választások sorsát. Persze, nem mintha eddig nekik állt volna a zászló.

Tour de franc, avagy a halál kapuja

Az Eszék-Baranyai Rendőrkapitányság jelentése szerint, a rendőrség szombaton este 8 órakor állított le egy kerékpárost Albertfaluban (horvátul Grabovac). Az 53 éves férfi vérében szinte hihetetlen 4,59 ezrelék alkohollal kerékpározott a baranyai faluban!

A rendőrkapitányság azt is megerősítette, hogy a mérőműszert utólagos vizsgálatnak vetették alá, és állapota kifogástalannak bizonyult. Ez azért fontos, mert a 3,5 ezrelék alkoholkoncentráció ájuláshoz vezethet, a 4 ezrelék feletti adag pedig már halálos.

A fent említett úr, bár majdnem “klinikai halott” volt, meg sem közelítette Baranya rekorderét, mert ezt a címet még mindig egy 50 éves kácsfalusi (Jagodnjak) férfi tartja, akit 2015-ben füleltek le szintén biciklizés közben, vérében irreális 5,32 ezrelék alkohollal.

Esetében is a rendőrök előbb arra gyanakodtak, hogy meghibásodott a műszer, de nem a műszer volt a hibás, hanem az ember. Az orvosok véleménye szerint ezt csak úgy lehet túlélni, hogy az idült alkoholizmus következményeként a szervezet bizonyos értelemben „hozzászokik” a túladagoláshoz.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava