Connect with us

Horvátország

SZERENCSECSILLAG: A legszerencsésebb ember a világon, illetve kicsoda is anyuci kedvenc Mikimausza?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

PLENXI MOUSE ÉS MINI ORSOLYA: Igencsak szívélyesen üdvözölte a bizottsági elnök a horvát kormányfőt. Az albánok - Edi Rama és Dritan Abazović - meg csak néznek. De hol van Pete? (Forrás: Screenshot, Večernji List)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Nyakunkon a hétvége, ilyenkor ildomos könnyebb témákkal járni az olvasók kedvében – mármint, ha a politika és a világhelyzet nem szól közbe. Szóval, ha a Google keresőbe – népiesen gugli – bepötyögjük, hogy “luckiest man in the world”, akkor első helyen Frano Selak horvát állampolgár élettörténetét fogja felajánlani. 1929-ben Dubrovnikban született, foglalkozására nézve zenetanár volt. Selak arról nevezetes hogy hét halálos balesetet élt át komolyabb következmény nélkül, és mindennek tetejébe a lottón 900 ezer eurót nyert.

“Lehetetlen” élettörténet

A “lehetetlen sztori” 1962-ben kezdődött, amikor a vonat, amellyel Dubrovnikba utazott, kisiklott és egy befagyott folyóba zuhant. Tizenhét utas fulladt a jeges habokba, Franenak csak a karja törött el.

Egy évvel később igazi borzalmat élt át, amikor egy Fiumeba (Rijeka) tartó repülőgépen utazás közben kinyílt az ajtó, és a szívóhatás húsz embert kirántott az ülésekről. Mindenki meghalt, kivéve Selakot, aki egy szénakazalra zuttyant, és kutya baja sem történt.

1966-ban busszal utazott Splitbe, amely ismét csak egy folyóban landolt. Négy embert nem tudtak megmenteni, de Selak pár karcolással megúszta.

Két “kisebb” baleset következett, amikor az utolsó pillanatban sikerült kiugrania a vezetés közben kigyulladó autókból, melyek utána fel is robbantak. 2008-ban egy busz ütötte el egy zágrábi utcán, de a szerencsés Frane ismét súlyos sérülések nélkül vészelte át az esetet.

1996-ban a Škodáját vezette egy hegyi úton, amikor egy ENSZ-teherautó az ellenkező irányból egy kanyarban belerohant. Autója egy 300 méter mély szakadékba zuhant, de Selak korábban kiesett az ajtón, esését egy fa ágai fogták fel.

Szerencséje volt a lottón is, 2002-ben eltalált egy hetest (Magyarországon ez ötös), és majdnem 7 millió kunát (kb. 900 ezer euró) kapott.

Selak elosztotta a vagyont, Petrinjába költözött, és csak annyi pénzt hagyott a csípőműtétjére, hogy utána ötödik feleségével, Katával élvezhesse nyugdíjas napjait. 87 éves korában halt meg, még a földrengés előtt, így nyilván egy fantasztikus “túlélő történettel” lettünk megrövidítve.

Kicsoda anyuci kedvenc Mikimausza?

Ursula von der Leyen az EB elnöke és Andrej Plenković horvát miniszterelnök közötti “szívélyes viszony” nem titok, ám a csütörtöki (november 3-i), berlini, Nyugat- Balkánnal foglalkozó EU-csúcstalálkozó megnyitója előtt igazán nem mindennapi látványban volt részünk.

Európa egyetlen Mini Orsolyája – amikor megpillantotta Plenkovićot, nem titkolta el érzelmeit: tárt karokkal, repesve rohant megölelni kedvenc barátját. Így nem is kell csodálkozni azon, hogy Brüsszel meglátása szerint Horvátország kifogástalan jogállam, és hogy özönlik a pénz az országba.

A kedves kis történet nem nyerte el mindenki tetszését, így az egyik kommentelő sommásan megüzente:

– Európai értékek. Brávó! Az imént vásároltam 1 kiló krumplit 7 kunáért (kicsit kevesebb mint 1 euró) és egy vekni kenyeret 12 kunáért (kb. 1,7 euró)… Brávó, Plenx!

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava