Connect with us

Horvátország

SZERENCSECSILLAG: A legszerencsésebb ember a világon, illetve kicsoda is anyuci kedvenc mikimausza?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

plenxi mouse
PLENXI MOUSE ÉS MINI ORSOLYA: Igencsak szívélyesen üdvözölte a bizottsági elnök a horvát kormányfőt. Az albánok - Edi Rama és Dritan Abazović - meg csak néznek. De hol van Pete? (Forrás: Screenshot, Večernji List)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Nyakunkon a hétvége, ilyenkor ildomos könnyebb témákkal járni az olvasók kedvében – mármint, ha a politika és a világhelyzet nem szól közbe. Szóval, ha a Google keresőbe – népiesen gugli – bepötyögjük, hogy „luckiest man in the ”, akkor első helyen Frano Selak horvát állampolgár élettörténetét fogja felajánlani. 1929-ben Dubrovnikban született, foglalkozására nézve zenetanár volt. Selak arról nevezetes hogy hét halálos balesetet élt át komolyabb következmény nélkül, és mindennek tetejébe a lottón 900 ezer eurót nyert.

„Lehetetlen” élettörténet

A „lehetetlen sztori” 1962-ben kezdődött, amikor a vonat, amellyel Dubrovnikba utazott, kisiklott és egy befagyott folyóba zuhant. Tizenhét utas fulladt a jeges habokba, Franenak csak a karja törött el.

Egy évvel később igazi borzalmat élt át, amikor egy Fiumeba (Rijeka) tartó repülőgépen utazás közben kinyílt az ajtó, és a szívóhatás húsz embert kirántott az ülésekről. Mindenki meghalt, kivéve Selakot, aki egy szénakazalra zuttyant, és kutya baja sem történt.

1966-ban busszal utazott Splitbe, amely ismét csak egy folyóban landolt. Négy embert nem tudtak megmenteni, de Selak pár karcolással megúszta.

Két „kisebb” baleset következett, amikor az utolsó pillanatban sikerült kiugrania a vezetés közben kigyulladó autókból, melyek utána fel is robbantak. 2008-ban egy busz ütötte el egy zágrábi utcán, de a szerencsés Frane ismét súlyos sérülések nélkül vészelte át az esetet.

1996-ban a Škodáját vezette egy hegyi úton, amikor egy ENSZ-teherautó az ellenkező irányból egy kanyarban belerohant. Autója egy 300 méter mély szakadékba zuhant, de Selak korábban kiesett az ajtón, esését egy fa ágai fogták fel.

Szerencséje volt a lottón is, 2002-ben eltalált egy hetest (Magyarországon ez ötös), és majdnem 7 millió kunát (kb. 900 ezer euró) kapott.

Selak elosztotta a vagyont, Petrinjába költözött, és csak annyi pénzt hagyott a csípőműtétjére, hogy utána ötödik feleségével, Katával élvezhesse nyugdíjas napjait. 87 éves korában halt meg, még a földrengés előtt, így nyilván egy fantasztikus „túlélő történettel” lettünk megrövidítve.

Kicsoda anyuci kedvenc mikimausza?

Ursula von der Leyen az EB elnöke és Andrej Plenković horvát miniszterelnök közötti „szívélyes viszony” nem titok, ám a csütörtöki (november 3-i), berlini, Nyugat- Balkánnal foglalkozó EU-csúcstalálkozó megnyitója előtt igazán nem mindennapi látványban volt részünk.

Európa egyetlen Mini Orsolyája – amikor megpillantotta Plenkovićot, nem titkolta el érzelmeit: tárt karokkal, repesve rohant megölelni kedvenc barátját. Így nem is kell csodálkozni azon, hogy Brüsszel meglátása szerint Horvátország kifogástalan jogállam, és hogy özönlik a pénz az országba.

A kedves kis történet nem nyerte el mindenki tetszését, így az egyik kommentelő sommásan megüzente:

– Európai értékek. Brávó! Az imént vásároltam 1 kiló krumplit 7 kunáért (kicsit kevesebb mint 1 euró) és egy vekni kenyeret 12 kunáért (kb. 1,7 euró)… Brávó, Plenx!

Horvátország

Atyaisten! Nincs krumpli!

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

krumpli
A krumpli különböző előfordulási formái
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A krumpli, amit alantasabb elmék burgonyának neveznek, hogy ilyen módon is megkülönböztessék magukat tőlünk, parasztoktól, Horvátországban is egyike az alapélelmiszereknek. A tengerparton jellegzetesen főtten adják, mángolddal (lásd blitva, Beta vulgaris var. cicla). Likában szinte mást sem esznek, sülve-főve, jellegzetes delikátesz a pola, ami jól megmosott, felébe vágott krumplit jelent, amit némi zsiradékkal kemencében, sütőben sütnek barna-pirosra. Az ország kontinentális részén ismerik a krumplis tésztákat is, amiből mindenféle mennyei gombócot, vagy akár sufnúdlit gyártanak, vagy zsemlegombócot. Ez utóbbi megfelelő vadas mártással nejem szakértői véleménye szerint akár egytálételnek is megteszi, kell a fenének a hús hozzá. A gyerekek pomfri néven fogyasztják a hasábburgonyát, azzal az undok ketchupnak nevezett vegyszerrel, amit Magyarországon valami miatt kecsöpnek hívnak. (Dettó ugyanaz a misztérium, mint a dönhill, a Dunhill nevezetű finom ánglius cigaretta esetében. Emlékezetes Novák Laci esete a pesti trafikos nénivel, aki miután kért egy danhillt, szigorúan rendre lett utasítva, hogy talán dönhillt kér az úr? Laci erre meggondolta magát és inkább egy mörlbörőt kért…)

A tavalyi nagy megkésett következménye

Szóval, a helyzet az, hogy Horvátországban kifogytak a krumpliból, a kereskedelmi láncok egyiptomi, ciprusi importtal igyekeznek orvosolni a helyzetet, de importból sincs elég.

A Poslovni dnevnik is felfigyelt a válságra, és az egyik legnagyobb termelőnél, a muraközi Belica helységben székelő Damir Mesarićnál érdeklődött a helyzet után.

Mesarić úr elmondása szerint a mostani krumplihiány részint a magasabb üzemanyag- és vegyszerárakkal kapcsolatos, egyre erősebb vegyszerek kellenek, amiért egyre kevesebb termelő akar burgonyát termeszteni. Egyúttal a változó klíma nyomán a kultúrát sújtó betegségek száma is növekszik, és ez egész Európára nézve igaz.

– Évek óta figyelmeztetünk a dömpingárakra, merthogy ez végül a termelők számának csökkenéséhez vezet, és most éppen ez történt

– mondta Mesarić. Ehhez hozzá kell számítani, hogy a tavalyi nagy szárazság következtében a hozam a megszokottnak csupán 50-60 százaléka volt.

krumpli

KRUMPLISZEDÉSI EMLÉK: Damir Mesarić egy korábbi krumpliszedés alkalmával (Forrás: Twitter)

Mindazonáltal, a helyzet 15 napon belül rendeződik, mert megkezdik a krumpli szedését a Muraközben és Isztriában is, úgy hogy nemcsak belföldi fogyasztásra, hanem az idegenforgalmi szezonra is jut elegendő.

A horvát nagytermelő ugyanakkor egy érdekes mozzanatra is felhívta a figyelmet, nevezetesen arra, hogy a kereskedelmi láncok nemegyszer dömpingáron beszerzett importja miatt a horvátországi termelőknek külföldön kellett értékesíteni a krumplijukat, leginkább Magyarországon és Szlovéniában.

Ha elővesszük az 1×1-et, csak egy valamit vonhatunk le a történetből: az élelmiszerárak további növekedése várható.

Zoki Bond hozta a formáját

A horvát köztársasági elnök, aki a napokban azzal botránkoztatta meg a kormánypárti politikusokat, hogy tüntetőleg nem vett részt az Államiság Napjának megünneplésén (május 30-a, a hivatalos indoklás szerint ezt a napot az első demokratikusan megválasztott többpárti parlament 1990-es első ülésszakának emlékére ünneplik, amely fordulópont volt Horvátország történetében, mert a volt Jugoszláviától történő függetlenedésének kezdetét jelentette), szerdán (május 31-én) ismét nagyot rúgott a horvát-ukrán örökbarátságba.

Zoran Milanović Zágráb város díjának átadási ünnepségén állt mikrofonok és kamerák elé: a mondókáját pedig azzal kezdte, hogy Plenković miniszterelnök, ahelyett hogy rajta kéri számon, miért nem vett részt az Államiság napjának megünneplésén, inkább azokat büntesse meg, akik Zágráb központjában nem tettek eleget törvényes kötelezettségüknek, és nem lobogózták fel az épületeket.

Miután erre valaki oldalról bekiabált, hogy dicsőség Horvátországnak, dicsőség Ukrajnának, Zoki Bond vett egy mély lélegzetet, és kifejtette, hogy éppen ez az amit nem szeretne hallani, ugyanis a Szláva Ukrájini ugyanolyan jellegű jelmondat, mint a horvát Za Dom spremni!

– Ez Nyugat-Ukrajna legradikálisabb sovinisztáinak a kiáltása, akik együttműködtek a nácikkal, és zsidók, lengyelek ezreit ölték meg… Ezt nem akarom hallani Horvátországban. Az, hogy néhány vezető rákattant, nem érdekel. Találjanak ki más üdvözlési módot. Távolítsák el Oroszországot és Ukrajnát a társalgási etikettből

– jelentette ki a mi drága Zoki Bondunk, aki megjegyezte még, hogy Kijev messze van, Moszkva meg még messzebb.

Most az egyszer Milanović egy fontos dolgot mondott, és teljes mértékben igaza van, mert Sztepan Andrijovics Bandera körülbelül annyira számít „nemzeti hősnek”, mint Szálasi Ferenc, vagy mint Vidkun Abraham Lauritz Jonssøn Quisling.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava