Connect with us

Magyarország

Szijjártó programja borult a köd miatt, így Banja Lukába repült először

A magyar külügyminiszter a Dodik melletti kiállás egyértelmű jeleként közölte, hogy a magyar kormány nem hogy jóvá semmilyen szankciót, amit a nyugat-balkáni térség politikai vezetőivel szemben akar életbe léptetni az uniós bürokrácia, illetve megvétóz minden olyan intézkedést, ami a régió országaiban zajló fejlesztési projektektől vonna el támogatást

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A magyar külügyminiszter a köd miatt előbb Banja Lukába repült, ahol kijelentette, hogy a magyar uniós elnökség egyik kiemelt prioritása lesz a nyugat-balkáni térség államaival szemben megakadt uniós bővítés felgyorsítása
A magyar uniós elnökség egyik kiemelt prioritása lesz a nyugat-balkáni térség államaival szemben megakadt uniós bővítés felgyorsítása (Forrás: Screenshot, RTRS)
Listen to this article

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mai boszniai látogatásának menetrendjét felborította a szarajevói nemzetközi repülőteret belepő köd, így Milorad Dodikkal, a Köztársság elnökével tervezett találkozójára Kelet- helyett Banja Lukában került sor. Dodik bejelentette, hogy számít a magyar állam részvételére a szerb ásványkincseinek kiaknázásában, míg Szijjártó közölte, hogy a 2022-ben megkezdett agrártámogatási projekthez további 6,5 milliárd forintot ad a magyar kormány.

A köd borította a menetrendet

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mai napra tervezett szarajevói látogatása kapcsán elsőként a köztelevíziójának szerepét betöltő RTRS számolt be arról, délelőtt fél tízkor, hogy a látogatás eredetileg tervezett menetrendje a szarajevói nemzetközi repülőtér körül megült vastag ködtakaró miatt teljesen felborult.

A miniszteri delegációt szállító repülőgép nem tudott leszállni a boszniai fővárosban, így a gép Banja Luka felé vette az irányt, ahol az RTRS cikkének megjelenése körüli időben már végre is hajtotta a leszállást.

Dodik tizenegyest kapott. A boszniai szerb elnök örül annak, hogy Magyarország hamarosan átveszi az Európai Unió soros elnökségét. Boszniai szerb részről kiemelten szeretnék javítani az együttműködést az energia területén

Dodik tizenegyest kapott. A elnök örül annak, hogy Magyarország hamarosan átveszi az Európai Unió soros elnökségét. részről kiemelten szeretnék javítani az együttműködést az energia területén (Forrás: Milorad Dodik, X platform)

A szarajevói nemzetközi repülőtér ismert arról, hogy különösen a téli hónapokban gyakran van pár órás üzemszünet a kifutópálya körül kialakuló köd miatt. A ma reggeli órákban is kritikusak voltak a látási viszonyok, mivel kevesebb, mint 200 méterre lehetett a repülőtér környezetében ellátni, így a reptér vezetése a légi ideiglenes felfüggesztése mellett döntött.

Emiatt kényszerült Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is arra, hogy a programját módosítsa, és elősként Banja Lukába repülve találkozzon Milorad Dodikkal, a Köztársaság elnökével.

Banja Lukában Dodikkal és Viškovićtyal tárgyalt

Szijjártó a sikeres landolását követően Dodikkal és Radovan Višković entitási miniszterelnökkel találkozott a Köztársasági Palotában (Palata Republike).

A két vezetővel való egyeztetést kövezően Szijjártó Dodikkal tarott sajtótájékoztatót. A szerb elnöke elmondta, hogy az ő gépe sem tudott leszállni Szarajevóban, így neki is vissza kellett repülnie Banja Lukába, ahol rögtönzött fogadást rendeztek a magyar delegáció érkezésére.

A négyszemközti tárgyalás témái közül Dodik kiemelte, hogy a magyar féllel a korábbi években kialakított gazdasági együttműködés terén határoztak meg újabb előremutató lépéseket.

Ezekről a szerb első embere sejtelmesen annyit jegyzett meg, hogy körülbelül másfél hónap múlva lesznek láthatók az új fejlemények. Az érintett szektorok között a mezőgazdaság és az energetika mellett az ásványi anyagok kitermelését említette, aminek kapcsán, mint mondta, kifejezetten támogatja, hogy Magyarország aktívan vegyen részt a szerb természeti kincseinek, vagyis az ásványi nyersanyagkészleinek kiaknázásában.

Dodik ezen felül ismét megköszönte, hogy a magyar kormány támogatja Bosznia-Hercegovina EU integrációját, és megerősítette, hogy a Köztársaság továbbra is az útján kíván haladni. Utóbbi kapcsán reményét fejezte ki abban a tekintetben, hogy a leendő magyar uniós elnökség ideje alatt sikerül megvalósítani több pontot is az EU Bizottság által korábban meghatározott 14 csatlakozási feltételből.

Dodik jelezte azonban azt is, hogy az uniós csatlakozási folyamatban csak azzal a feltétellel hajlandók együttműködni, ha az uniós szervek tiszteletben tartják a Bosznia-Hercegovina entitásai közti koordinációs mechanizmusokat és az egyes entitások szuverenitását, valamint a hatályos boszniai alkotmányt.

A NATO-tagság kapcsán Dodik továbbra is hajthatatlannak mutatkozik, mint mondta, a szerb nép negatív történelmi tapasztalatai miatt. Így az észak-atlanti szervezettel való együttműködést ugyan elképzelhetőnek tartja, azonban az ahhoz való csatlakozást továbbra sem.

Viktort is Banja Lukába látogat

A szerb nemzet Miléje tudatta továbbá a közvéleménnyel, hogy megegyeztek Szijjártóval következő boszniai látogatásáról, azonban annak időpontját sem ő, sem Szijjártó nem közölte.

Korábbi cikkünkben számoltunk be arról, hogy idén a Köztársaság január 9-én esedékes függetlenségnapi ünnepségén Dodik a magyar kormányfőt tüntette ki a szerb legmagasabb fokú kitüntetésével, a Republika Srpska érdemérmével a lánccal.

Az ünnepélyes átadón nem tudott részt venni, azonban Dodik már akkor közölte, hogy a magyar kormányfővel való egyeztetés eredményeként februárban várja Orbánt a átadása érdekében Banja Lukában.

Szijjártó Péter külügyminiszter a sajtótájékoztatón elsősorban a brüsszeli bürokráciának fogalmazott meg üzeneteket.

Az egyik legfontosabb kijelentése az volt, hogy a magyar uniós elnökség egyik kiemelt prioritása lesz a nyugat-balkáni térség államaival szemben megakadt uniós bővítés felgyorsítása. Ezzel összefüggésben azt a követelményt fogalmazta meg, hogy a régió országainak vezetőivel szemben tisztelettel kell az EU intézményeknek bánniuk, tekintettel arra, hogy ezeket a politikusokat is a népakarat juttatta vezetőpozícióba.

A Dodik melletti kiállás egyértelmű jeleként közölte, hogy a magyar kormány nem hagy jóvá semmilyen szankciót, amit a nyugat-balkáni térség politikai vezetőivel szemben akar életbe léptetni az uniós bürokrácia, illetve megvétóz minden olyan intézkedést, ami a régió országaiban zajló fejlesztési projektektől vonna el támogatást.

Szijjártó végül megerősítette, hogy folytatják a mezőgazdasági támogatási projektet, amelynek a keretében a entitásban gazdálkodók 6,5 milliárd forint összegű támogatást kapnak Magyarországon gyártott mezőgazdasági gépek és felszerelések vásárlásához.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


25
Magyarország növelni akarja a gazdasági szerepét a boszniai Szerb Köztársaságban

Ez egy jó döntés?

other answer noteIde írd be a javaslatodat.

A szavazás jelenlegi állása

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York
English2 hét telt el azóta

Returning from America: Will the Ambassador become the Minister of Foreign Affairs or the Prime Minister?

TartalomjegyzékA köd borította a menetrendetBanja Lukában Dodikkal és Viškovićtyal tárgyaltOrbán Viktort is Banja Lukába látogatMini közvélemény-kutatás Listen to this article...

war hysteria or reality war hysteria or reality
English4 hét telt el azóta

War Hysteria: Croatians Also Joining the Race

TartalomjegyzékA köd borította a menetrendetBanja Lukában Dodikkal és Viškovićtyal tárgyaltOrbán Viktort is Banja Lukába látogatMini közvélemény-kutatás Listen to this article...

The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there
English1 hónap telt el azóta

New Gas Pipeline Under Construction Towards Hungary Between Niš and Horgos, Plans Underway

TartalomjegyzékA köd borította a menetrendetBanja Lukában Dodikkal és Viškovićtyal tárgyaltOrbán Viktort is Banja Lukába látogatMini közvélemény-kutatás Listen to this article...

ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia
English1 hónap telt el azóta

Lithium was also found in the Republika Srpska in Bosnia, which is likely to go to Mercedes

TartalomjegyzékA köd borította a menetrendetBanja Lukában Dodikkal és Viškovićtyal tárgyaltOrbán Viktort is Banja Lukába látogatMini közvélemény-kutatás Listen to this article...

Jöhet a sorkatonai szolgálat Jöhet a sorkatonai szolgálat
English2 hónap telt el azóta

Serbia reinstates mandatory military service, allegedly not preparing for war

TartalomjegyzékA köd borította a menetrendetBanja Lukában Dodikkal és Viškovićtyal tárgyaltOrbán Viktort is Banja Lukába látogatMini közvélemény-kutatás Listen to this article...

Egy hét legjava