Connect with us

Magyarország

Szijjártó programja borult a köd miatt, így Banja Lukába repült először

A magyar külügyminiszter a Dodik melletti kiállás egyértelmű jeleként közölte, hogy a magyar kormány nem hogy jóvá semmilyen szankciót, amit a nyugat-balkáni térség politikai vezetőivel szemben akar életbe léptetni az uniós bürokrácia, illetve megvétóz minden olyan intézkedést, ami a régió országaiban zajló fejlesztési projektektől vonna el támogatást

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A magyar külügyminiszter a köd miatt előbb Banja Lukába repült, ahol kijelentette, hogy a magyar uniós elnökség egyik kiemelt prioritása lesz a nyugat-balkáni térség államaival szemben megakadt uniós bővítés felgyorsítása
A magyar uniós elnökség egyik kiemelt prioritása lesz a nyugat-balkáni térség államaival szemben megakadt uniós bővítés felgyorsítása (Forrás: Screenshot, RTRS)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mai boszniai látogatásának menetrendjét felborította a szarajevói nemzetközi repülőteret belepő köd, így Milorad Dodikkal, a boszniai Szerb Köztársság elnökével tervezett találkozójára Kelet-Szarajevó helyett Banja Lukában került sor. Dodik bejelentette, hogy számít a magyar állam részvételére a szerb entitás ásványkincseinek kiaknázásában, míg Szijjártó közölte, hogy a 2022-ben megkezdett agrártámogatási projekthez további 6,5 milliárd forintot ad a magyar kormány.

A köd borította a menetrendet

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mai napra tervezett szarajevói látogatása kapcsán elsőként a boszniai szerb entitás köztelevíziójának szerepét betöltő RTRS számolt be arról, délelőtt fél tízkor, hogy a látogatás eredetileg tervezett menetrendje a szarajevói nemzetközi repülőtér körül megült vastag ködtakaró miatt teljesen felborult.

A miniszteri delegációt szállító repülőgép nem tudott leszállni a boszniai fővárosban, így a gép Banja Luka felé vette az irányt, ahol az RTRS cikkének megjelenése körüli időben már végre is hajtotta a leszállást.

Dodik tizenegyest kapott. A boszniai szerb elnök örül annak, hogy Magyarország hamarosan átveszi az Európai Unió soros elnökségét. Boszniai szerb részről kiemelten szeretnék javítani az együttműködést az energia területén

Dodik tizenegyest kapott. A boszniai szerb elnök örül annak, hogy Magyarország hamarosan átveszi az Európai Unió soros elnökségét. Boszniai szerb részről kiemelten szeretnék javítani az együttműködést az energia területén (Forrás: Milorad Dodik, X platform)

A szarajevói nemzetközi repülőtér ismert arról, hogy különösen a téli hónapokban gyakran van pár órás üzemszünet a kifutópálya körül kialakuló köd miatt. A ma reggeli órákban is kritikusak voltak a látási viszonyok, mivel kevesebb, mint 200 méterre lehetett a repülőtér környezetében ellátni, így a reptér vezetése a légi forgalom ideiglenes felfüggesztése mellett döntött.

Emiatt kényszerült Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is arra, hogy a programját módosítsa, és elősként Banja Lukába repülve találkozzon Milorad Dodikkal, a boszniai Szerb Köztársaság elnökével.

Banja Lukában Dodikkal és Viškovićtyal tárgyalt

Szijjártó a sikeres landolását követően Dodikkal és Radovan Višković entitási miniszterelnökkel találkozott a Köztársasági Palotában (Palata Republike).

A két boszniai szerb vezetővel való egyeztetést kövezően Szijjártó Dodikkal tarott sajtótájékoztatót. A szerb entitás elnöke elmondta, hogy az ő gépe sem tudott leszállni Szarajevóban, így neki is vissza kellett repülnie Banja Lukába, ahol rögtönzött fogadást rendeztek a magyar delegáció érkezésére.

A négyszemközti tárgyalás témái közül Dodik kiemelte, hogy a magyar féllel a korábbi években kialakított gazdasági együttműködés terén határoztak meg újabb előremutató lépéseket.

Ezekről a szerb entitás első embere sejtelmesen annyit jegyzett meg, hogy körülbelül másfél hónap múlva lesznek láthatók az új fejlemények. Az érintett szektorok között a mezőgazdaság és az energetika mellett az ásványi anyagok kitermelését említette, aminek kapcsán, mint mondta, kifejezetten támogatja, hogy Magyarország aktívan vegyen részt a szerb entitás természeti kincseinek, vagyis az ásványi nyersanyagkészleinek kiaknázásában.

Dodik ezen felül ismét megköszönte, hogy a magyar kormány támogatja Bosznia-Hercegovina EU integrációját, és megerősítette, hogy a boszniai Szerb Köztársaság továbbra is az uniós integráció útján kíván haladni. Utóbbi kapcsán reményét fejezte ki abban a tekintetben, hogy a leendő magyar uniós elnökség ideje alatt sikerül megvalósítani több pontot is az EU Bizottság által korábban meghatározott 14 csatlakozási feltételből.

Dodik jelezte azonban azt is, hogy az uniós csatlakozási folyamatban csak azzal a feltétellel hajlandók együttműködni, ha az uniós szervek tiszteletben tartják a Bosznia-Hercegovina entitásai közti koordinációs mechanizmusokat és az egyes entitások szuverenitását, valamint a hatályos boszniai alkotmányt.

A NATO-tagság kapcsán Dodik továbbra is hajthatatlannak mutatkozik, mint mondta, a szerb nép negatív történelmi tapasztalatai miatt. Így az észak-atlanti szervezettel való együttműködést ugyan elképzelhetőnek tartja, azonban az ahhoz való csatlakozást továbbra sem.

Orbán Viktort is Banja Lukába látogat

A szerb nemzet Miléje tudatta továbbá a közvéleménnyel, hogy megegyeztek Szijjártóval Orbán Viktor magyar miniszterelnök következő boszniai látogatásáról, azonban annak időpontját sem ő, sem Szijjártó nem közölte.

Korábbi cikkünkben számoltunk be arról, hogy idén a boszniai Szerb Köztársaság január 9-én esedékes függetlenségnapi ünnepségén Dodik a magyar kormányfőt tüntette ki a szerb entitás legmagasabb fokú kitüntetésével, a Republika Srpska érdemérmével a lánccal.

Az ünnepélyes átadón Orbán Viktor nem tudott részt venni, azonban Dodik már akkor közölte, hogy a magyar kormányfővel való egyeztetés eredményeként februárban várja Orbánt a kitüntetés átadása érdekében Banja Lukában.

Szijjártó Péter külügyminiszter a sajtótájékoztatón elsősorban a brüsszeli bürokráciának fogalmazott meg üzeneteket.

Az egyik legfontosabb kijelentése az volt, hogy a magyar uniós elnökség egyik kiemelt prioritása lesz a nyugat-balkáni térség államaival szemben megakadt uniós bővítés felgyorsítása. Ezzel összefüggésben azt a követelményt fogalmazta meg, hogy a régió országainak vezetőivel szemben tisztelettel kell az EU intézményeknek bánniuk, tekintettel arra, hogy ezeket a politikusokat is a népakarat juttatta vezetőpozícióba.

A Dodik melletti kiállás egyértelmű jeleként közölte, hogy a magyar kormány nem hagy jóvá semmilyen szankciót, amit a nyugat-balkáni térség politikai vezetőivel szemben akar életbe léptetni az uniós bürokrácia, illetve megvétóz minden olyan intézkedést, ami a régió országaiban zajló fejlesztési projektektől vonna el támogatást.

Szijjártó végül megerősítette, hogy folytatják a mezőgazdasági támogatási projektet, amelynek a keretében a boszniai szerb entitásban gazdálkodók 6,5 milliárd forint összegű támogatást kapnak Magyarországon gyártott mezőgazdasági gépek és felszerelések vásárlásához.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


25
Magyarország növelni akarja a gazdasági szerepét a boszniai Szerb Köztársaságban

Ez egy jó döntés?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava