Connect with us

Szerb Köztársaság

Orbánt tüntette ki idén Dodik a Szerb Köztársaság érdemérmével, tavaly Putyin kapta

Többnyire szerb nacionalista politikusok – köztük háborús bűnösök is – kapták meg azt az érdemérmét, amelyet most a boszniai Szerb Köztársaság elnöke a magyar miniszterelnöknek adományozott.

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A boszniai szerb elnök kihirdette az ide legmagasabb kitüntetés, tulajdonosát, a boszniai Szerb Köztársaság érdemérméjét a nyakékkel idén Orbán Viktor kapta (Forrás: X-platform, Milorad Dodik)
A boszniai szerb elnök kihirdette az ide legmagasabb kitüntetés, tulajdonosát, a boszniai Szerb Köztársaság érdemérméjét a nyakékkel idén Orbán Viktor kapta (Forrás: X-platform, Milorad Dodik)
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Orbán Viktor ítélték idén oda a boszniai Szerb Köztársaság érdemrendjét a nyakékkel, ami a boszniai szerb entitás vezetése által adományozható legmagasabb kitüntetés. Megjegyzendő, hogy többnyire szerb nacionalista politikusok – köztük háborús bűnösök is – kapták meg azt az érdemérmét, amelyet most a boszniai Szerb Köztársaság elnöke a magyar miniszterelnöknek adományozott. A nyakékkel adható plecsnit 1994-ben történt alapítása óta odaítélték Slobodan Milosevićnak és Aleksandar Vučićnak, de kitüntették vele a háborús bűnös Radovan Karadžićot és Ratko Mladićot, valamint Vojislav Šešelj csetnikvajdát is, tavaly óta pedig Vlagyimir Putyin orosz elnök is az érme birtokosa.

Idén Orbán kapta az érdemérmét

Milorad Dodik a boszniai Szerb Köztársaság elnöke az idei évben Orbán Viktor miniszterelnököt tüntette ki a boszniai szerb entitás legmagasabb adományozható kitüntetésével, a boszniai Szerb Köztársaság érdemérme a nyakékkel (Orden Republike Srpske na ogrlici) a szerb entitás nemzeti ünnepén, a Köztársaság Napján, amelyet évekkel ezelőtt a boszniai alkotmánybíróság illegitimnek minősített.

Az elismerés hivatalos átadására január 9-én, azaz ma került volna sor Banja Lukában a boszniai Szerb Köztársaság napja alkalmából, de a magyar miniszterelnök nem jelent meg az ünnepségen.

Dodik az érdemrend odaítélésének bejelentésekor közölte, hogy a magyar miniszterelnök elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a több más kitüntetés átadását is szolgáló ünnepi rendezvényen.

– Orbán Viktor magyar miniszterelnök elfogadta a Boszniai Szerb Köztársaság legmagasabb kitüntetését. Ez a Szerb Köztársaságot büszkeséggel tölti, és hálával annak az embernek, aki kész valós politikai tényezőként tisztelni bennünket. Az embereim és én követtük azt, amihez mindannyian hozzájárultatok: a Boszniai Szerb Köztársaságot. Olyan barátunk van, mint még soha

– mondta a boszniai szerb elnök, aki hozzátette, hogy Orbán az elismerés elfogadására irányuló válaszában jelezte, hogy idén februárban személyesen veszi át a kitüntetést Banja Lukában.

Putyin és Vučić is megkapta

Az elismerés adományozására minden évben a szerb entitás 1991. január 9-ei függetlenségének kikiáltására való emlékezés napján kerül sor.

Bár a boszniai alkotmánybíróság határozatában alkotmányellenesnek minősítette a Daytoni Békeszerződés alapján Bosznia-Hercegovina integráns részét képező entitás függetlenségéről szóló megemlékezést, a boszniai szerb politikai vezetés ennek ellenére minden évben egésznapos ünnepségsorozattal emlékezik meg a kilencvenes évek elején létezett államalakulatról.

A boszniai Szerb Köztársaság rendjének kitüntetése a nyakékkel (Forrás: predsednik.rs)

A boszniai Szerb Köztársaság rendjének kitüntetése a nyakékkel (Forrás: predsednik.rs)

A korábbi években azok a vezető politikai szereplők kapták meg a boszniai szerbség érdemérmét, akik támogatást nyújtottak a számukra a Daytoni Egyezményben rögzített jogaik megvédéséhez és a szerb entitás Bosznián belüli különállásának megőrzéséhez.

A nyakékkel adható érdemérmet 1994. évi alapítása óta főként szerbiai politikusok kapták meg, úgy mint a sokak által a Balkán mészárosaként emlegetett Slobodan Milosević szerbiai és jugoszláv elnök (1994) és Aleksandar Vučić (2018) jelenlegi szerbiai államfő.

A díjaszottak között van a háborús bűnök elkövetése miatt jogerősen elítélt Radovan Karadžić volt boszniai szerb elnök, Ratko Mladić, a boszniai szerbek népirtásért és háborús bűnökért elítélt katonai vezetője, valamint Momčilo Krajišnik volt boszniai parlamenti elnök, akit a nem szerb nemzetiségű lakosság ellen elkövetett bűncselekmények miatt ítéltek el.

Ugyanezt a díjat kapta meg Vojislav Šešelj, csetnikvajda is, akit Hágában a herkócai (Hrtkovci) horvát lakosság ellen végrehajtott bűncselekmények miatt mondtak ki bűnösnek.

Külföldi vezetők lényegesen kisebb számban kerültek a kitüntetettek listájára, amelyen azért ott van Vlagyimir Vlagyimirovics Putyint (2023) és Szergej Lavrov (2018).

Az indoklás szerint Dodik a boszniai Szerb Köztársaság iránti hazafias törődésért és szeretetért jutalmazta Putyint.

A tavalyi évben Kelet-Szarajevóban tartott megemlékezésen Vlagyimir Putyin az ukrajnai konfliktus miatt a vele szemben korábban elrendelt nemzetközi szankciók miatt nem tudott részt venni, így az érdemérmet Dodik adta át neki 2023. június 6-i moszkvai látogatása során, amikor az orosz elnök viszonzásul az Aleksandar Nevsky érdemrenddel tüntette ki Dodikot.

Az Európai Unió ugyanakkor elítélte, hogy a boszniai-hercegovinai szerb entitás vezetője Vlagyimir Putyin orosz elnököt tüntette ki a boszniai Szerb Köztársaság érdemrendjével.

Peter Stano, az Unió szóvivője tavaly sajnálatosnak és tévesnek minősítette Putyin kitüntetését, szerinte ugyanis “nincs helyük” az Európai Unióban az olyan politikusok kitüntetésének, akik egy szomszédos ország megsemmisítésére és lakosságának legyilkolására törekszenek.

Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

47
Orbán Viktornak ítélték idén oda a boszniai Szerb Köztársaság érdemrendjét a nyakékkel, ami a boszniai szerb entitás vezetése által adományozható legmagasabb kitüntetés

Átvegye-e a miniszterelnök az elismerést?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava