Connect with us

Bosznia

Mi lesz a horvát gázvezeték déli leágazásával?

A déli gázhálózati összeköttetés az egyetlen olyan projekt, amely alternatívát jelent a Szerbián keresztül Bosznia-Hercegovinába érkező orosz gázzal szemben. Ez a fontos energetikai-, külpolitikai és gazdasági projekt megvalósítása azonban nem csak pénzkérdés, hanem kemény politikai erőpróba is

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Gázvezeték (A kép illusztráció, forrás: Freepik)
Gázvezeték (A kép illusztráció, forrás: Freepik)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Bosznia-Hercegovina geoökonómiai helyzete olyan, hogy az országnak csak a török-balkáni vezetékkel van összeköttetése, ez azonban orosz gázt hoz Európába. Az Egyesült Államok és az Európai Unió érdeke ennek a monopóliumnak a megtörése, amerikai szempontból ezért kellene kiépíteni a horvát gázvezeték déli leágazását, Mostar irányában. Ez a fontos energetikai-, külpolitikai és gazdasági projekt megvalósítása azonban nem csak pénzkérdés, a déli gázösszeköttetés (Južna interkonekcija), kapcsán Bosznia-Hercegovina belpolitikai erőviszonyairól is beszélnünk kell. Erre a napokban Anthony Blinken amerikai külügyminiszter hívta fel ismételten a figyelmet, amikor levélben szólította fel a bosznia-hercegovinai politikusokat, hogy állapodjanak meg a projekt végrehajtásáról és irányításáról.

Az elhantolt eb, a leányzó fekvése és egyéb tanmesék

Mint erről már nem egyszer értekeztünk, Bosznia-Hercegovina domináns konfliktusa a bosznia-hercegovinai entitások szövetségének jellege körül folyik. Ha ez polgári lesz, ez a gyakorlatban a horvátok politikai kisebbségbe kerülését eredményezi. A horvát fél – Zágráb aktív támogatásával – ezért a mellett kardoskodik, hogy Bosznia-Hercegovinát, mint a három egyenlő államalkotó nép közösségét alakítsák ki, és tartsák fenn.

Ez a kérdés átterjed az ország állami vállalatainak vezetésével illetve ellenőrzésével kapcsolatos problematikára is. Az állami vállalatok ellenőrzése máshol is, de a Balkánon kifejezetten, első osztályú politikai kérdésnek számít. Bosznia-Hercegovinában, ezeket a cégeket a nemzeti elitek saját „kincsüknek” tekintik, amit a nemzetpolitikai célok és az egyéb érdekmozgalmak projektjeinek megvalósítására használnak fel.

A déli gázhálózati összeköttetés az egyetlen olyan projekt, amely alternatívát jelent a Szerbián keresztül Bosznia-Hercegovinába érkező orosz gázzal szemben

A déli gázhálózati összeköttetés az egyetlen olyan projekt, amely alternatívát jelent a Szerbián keresztül Bosznia-Hercegovinába érkező orosz gázzal szemben (Forrás: Herceg-Bosna)

A hercegovinai horvátok nem meglepő módon, maguknak követelik a kulcsfontosságú gázvezeték bosznia-hercegovinai szakasza feletti ellenőrzést. Ez nem meglepő, ha figyelembe vesszük egyes politikai intézményeik beszüntetését, bankjaik erőszakos felszámolását és a pénzeszközeik rejtélyes eltűnését a páncéltermekből.

Dragan Čović, a bosznia-hercegovinai HDZ elnöke és a hercegovinai horvát politikai testület egyfajta mentőövként látja a gázvezetéket, ami hozzásegítheti őket befolyásuk megőrzéséhez a Föderáción belül.

A bosnyák fél szerint ez zavarja az orosz gáztól való függőség csökkentésére irányuló amerikai projektet.

Szerintük ez egy olyan a forgatókönyv, amely alapján keleten Dodik, délen Čović tartják ellenőrzésük alatt az olaj- és kőolajtermék- vezetékeket, ezzel pedig Bosznia-Hercegovinát személyes érdekeik energetikai túszává teszik.

Az amerikaiak és a déli gázvezeték

Bár az amerikai kormányzat hat hónapon belül kétszer is bírálta Čovićot, amiért saját érdekeit a Föderáció lakóinak érdekei elé helyezte, és követelte, hogy a szarajevói BH-gáz helyett a horvát érdekeltségű posušjei Plinovod Déli Összeköttetés (Južna interkonekcija) vigye tovább a projektet.

Ez az amerikai figyelmeztetés – nyilván bosnyák befolyás alatt – a kettős gazdasági létesítmények létrehozását jelenti, ami veszélyeztetheti Bosznia-Hercegovina Európai Unióba vezető útját.

– Ahogyan létezik a BH Gas, úgy fog létrejönni a Déli Gáz Összekapcsolás is. Ez szintén a szövetségi kormány 100%-os tulajdonát fogja képezni, nekem ebben semmilyen magánérdekem sincs

– válaszolt a bírálatokra Čović.

A bosnyák fél szerint, amennyiben ez a posušjei ügynökség vagy intézmény létrejön, az mindenképpen annak a jele lesz, hogy Bosznia-Hercegovina háromoldalú felosztása megerősödik.

Ugyanakkor “horvát hivatalosan” a posušjei interkonnektor célja egy új ellátási útvonal kialakítása a meglévő és új bosznia-hercegovinai földgázfogyasztók számára, ami a mantra szerint megbízható és diverzifikált földgázellátást biztosít, növelve az ellátás biztonságát.

Mindenkinek megvan a maga baja

A határ túloldalán dúló csatározással szemben a horvát félnek, pontosabban a gázszállítással és ellátással megbízott Plinacro cégnek teljesen földhözragadt gondjai vannak. Nevezetesen az, hogy a horvát gázvezeték déli ága veszteségekkel működik.

Miután a horvát tengerparton nincsenek nagy ipari fogyasztók, egyértelmű, hogy a Plinacro abban érdekelt, hogy a bosznia-hercegovinai kereslettel valahogy talpra állítsa a déli ágat.

Ezen felül, a Plinacro tárgyalásokat folytat a montenegrói, albániai és bosznia-hercegovinai működtetőkkel egy közös cég létrehozásával kapcsolatban.

Itt nyilván arra számítanak, hogy a Bosznia-Hercegovinába és a más országokba irányuló kereskedelem az Azerbajdzsánból érkező gázt szállító déli folyosó kiépülése után, a horvát vezeték déli ága nyereségessé, vagy legalábbis lényegesen jövedelmezőbbé válna.

Ugyanakkor a JANAF

Az Adriai Gázvezeték (JANAF) csütörtökön hírül adta, hogy szerdán egyetértési megállapodást kötött a kazahsztáni JSC NC KazMunayGas-szal az olaj és kőolajtermékek szállítása és tárolása területén lehetséges jövőbeli üzleti együttműködésről.

Az hogy mi nem hallottunk róla, nem jelenti azt, hogy a JSC NC KazMunayGas valamilyen jelentéktelen cégecske lenne.

A kazahsztáni olaj- és gázipar nemzeti üzemeltetőjét tisztelhetjük a furcsa nevű cégben, amely évente a kazahsztáni nyersolaj teljes mennyiségének egynegyedét termeli, a teljes szállított nyersolaj több mint felét szállítja, és az ország finomítói kapacitásának 82%-át kezeli.

Több mint 47 000 embert foglalkoztat, és 2022-ben 18,8 milliárd dollár forgalmat valósított meg, miközben 22 millió tonna nyersolajat termelt ki, közel 20 millió tonnát feldolgozott és 75 millió tonna olajat szállított fel és alá világszerte.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


25
Magyarország növelni akarja a gazdasági szerepét a boszniai Szerb Köztársaságban

Ez egy jó döntés?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava