Connect with us

B A Balkanac

Sport, zene, derű: Szeles Mónika 50 (Balk.open)
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Szeles Mónika a pályán
Szeles Mónika a pályán
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Emlékeimben úgy él, hogy egy parkolóban, még a hetvenesekben Újvidéken, mesterfokon rajzoló édesapja, a karikaturista Szeles Károly egy füzet csücskére – vagy valami ilyesmire – rárajzolta az adogatás minden mozzanatát, majd azt rajzfilmszerűen lepergették, utána elkezdték gyakorolni. Tették ezt úgy, hogy kifeszítettek egy hálót két kocsi között a szabadtéri parkolóban, aztán azon át ütögették a labdát. Persze, valamiféle kisebb ütővel, amit Mónika később nagyra váltott, tehetsége pedig bearanyozott, hogy csupa igazgyönggyel díszítse ki. Olyan volt az egész, mint egy álom, aminek évekkel később egy csontozókés vetett véget.

De hogy tényleg olyan volt-e az alattomos támadást megelőző időszak, mint egy valódi álom, igazából tőle kellene megkérdezni. Mert csak ő tudja, mibe került az a sokmedálos győzelem, a dobogók csúcsa és a többi.

Az immár néhai Đorđe Balašević

Kapcsolódó cikk

Ne törjétek akácfáim

No, de mindegy. Tény, hogy apukája terelgetésével a parkolót egy igazi pálya követte. Az Újvidéki Rádió M-stúdiójának közvetlen szomszédságában, ahová a híres vajdasági bárd, az immár néhai Đorđe Balašević is eljárt teniszezni. Azon a terepen fejlesztette ki a kislány nem csupán az ellenfelet zavarba ejtő nyögéseit, hanem elsősorban azokat a taroló kétkezes ütéseit, amelyeknek csak kevesen és kevésszer találták az ellenszerét. Ott, a szomszédos Duna park egyik padja mögötti salakon, amely padon jó előtte egy szakállas, feketeruhás furcsa szerzet ücsörgött, s újságot olvasott. Azon a napon is ezt tette, amikor felrobbantották a város központjában a Tito marsall sugárút elől az utolsó örmény templomot. Akkor ez az ember csendben összehajtogatta az újságot, felállt és elment. Annyira, hogy többé sose látta senki.

Ő volt ott az utolsó örmény pap Újvidéken. (A róla készült utsó képen jól látható a háttérben a teniszpálya kerítése.) Állítólag elment Amerikába, de bizton nem lehetett tudni. Azt viszont igen, hogy apukája útegyengetésével Mónika tényleg az Újvilágban kötött ki. Méghozzá a híres Nick Bolletieri nem kevésbé híres iskolájában, hogy majd onnan lépjen a fergeteges siker útjára. Sok-sok fényes győzelmet elkönyvelve, sok-sok szívet megdobbantva, sok-sok harsány ovációt és lelkes tapsot aratva. Sőt, könnyeket csalva-csillantva, pedig az igazi sírás ideje még csak utána következhetett. (Crying time…)

Ugye, a sportkrónika feljegyezte, hogy az egyáltalán és messze legsikeresebb magyar teniszező, Szeles Mónika – idő előtt kerékbe tört pályafutása során – kilenc Grand Slam-győzelmet aratott. Ő volt többek közt a francia Roland Garros legfiatalabb győztese. Négyszer nyerte meg az Australian Opent, háromszor a Garrost, plusz kétszer azt az ugyancsak nehezen besöpörhető US Opent. Bár ’kilencvenkettőben elbukta Wimbledont, háromszor sikerült megnyernie a WTA Finals tornát. Olimpián egy bronznak örvendhetett, de az se semmi. (Megverője Venus Williams volt, aki túl jó napot fogott ki.)

Apa és lánya

Apa és lánya

’Kilencvenkettő és ’kilencvenhárom között a többször is a világranglista élére kerülő Szeles Mónika a földkerekség egyik legjobb női játékosa volt, aztán jött az a végzetes, de szerencsére csak majdnem teljesen végzetes 1993 bolondos áprilisának harmincadik napja. – Érkezett egy Günther Parche nevű őrült német munkakerülő esztergályossal, pontosan a hamburgi tenisztorna negyeddöntőjében. A konkurens Steffi Graf elmebeteg rajongójával, aki meg a maga részéről egy borotvaéles henteskéssel próbálta volna hatékonyan segíteni kedvence boldogulását.

Szeles úgy mesélte, hogy leült a játszma szünetében szusszanni. Épp előre dőlt, amikor hirtelen éles fájdalmat érzett a lapockája tájékán. Hátranézett, s a szeme sarkából egy kivörösödött, zavaros tekintetű férfit pillantott meg, aki éppen készült másodszor is lesújtani. Ebben szerencsére a gyorsan észbekapó biztonságiak – pár néző segítségével – megakadályozták. Leteperték, kicsavarván kezéből a kést. Parchét aztán végjátékban beszámíthatatlannak ítélte a bíróság, ezért viszonylag könnyen megúszta: feltételessel. Politikai indítékot nem találtak a dologban, a hamburgi szervezők ugyanakkor simán kibújtak a felelősség alól, hiába követelt tőlük a sértett fél valamiféle elégtételt. – Ám úgy tudjuk, nem is ez fájt legjobban Mónikának, hanem az, ahogy Steffi kollegina utána szemrebbenés nélkül folytatta a maga részéről a nyomulást. Igyekezett kihasználni a váratlan „advantage” nyújtotta lehetőségeket. Még csak sajnálatát sem fejezve ki a történtek miatt.

Szeles Mónika közvetlenül a késes támadást követően

Szeles Mónika közvetlenül a késes támadást követően

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy igazából nem hatolt nagyon mélyre a penge, nem ért létfontosságú szervet, ám annál nagyobb lett a lelki sérülés. Gyakorló lélekbúvárnak kellene itt elmondania, pontosan mi történhetett, mi vezethetett a lelki összeomláshoz, az énkép nagyfokú torzulásához. Összességében annyit elmondhatunk erről, hogy ebben a poszttraumás stressz szindrómában szenvedő ember rádöbben a maga sérülékenységére, hogy minden üveglábakon áll, hogy minden igyekezet értelmetlen. Hogy maga milyen kis fikarc töpörtyű mindenben. A következő stádiumban az egyén hajlamos saját magát is górcső alá helyezni, minden testi-lelki hibáját felnagyítani. Ebben a folyamatban Mónika arról kezdett beszélni, hogy mennyire magasabbak, csinosabbak nálánál a most feljövő sporttársnők. Végeredményben arról, hogy ő kövér. – Édestestvére ez ugyebár, ez az egész zilált lelki állapot a bulimiának, ami mindenre jó, csak újabb csúcssikerek elérésére nem.

Ennek ellenére ’kilencvenöt augusztusában Szeles visszatért. Abban az évben, melynek végén még vezette a világranglistát, hogy a rá következő esztendőben a második helyre csússzon. Amerikai állampolgárként játszott még egy döntőt az Openen, de kikapott Steffi Graftól. (Szubjektíve nézve: kár.) Viszont a következő évben megnyerte az Australian Opent. Később küzdött még egyet a Roland Garroson is, hogy 2003-ban Párizsban olyan lábsérülést szenvedjen, ami pontot tesz a karrier végére. Bár nem derült ki rögtön, végül ez lett belőle: szögre került az ütő.

Meg kell említeni, hogy tisztelői között ott tudhatja az újabb idők legnagyobb férfi teniszcsillagát, a szerb Novak Đokovićot. A bajnok többször is elmesélte, mily óriási ösztönző hatással volt rá Mónika, így csak a legszebbeket tudja mondani róla.

(Szeles Mónika 1973 decemberének második napján született Újvidéken, jelenleg a floridai Sarasotában él. A sajtó sárgásabbik része azt mutatja, hogy egy nálánál sokkal idősebb dúsgazdag férfival, de álljunk is itt meg. Nincs tovább. Gratuláció: tiszta szívből!

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava