Connect with us

Horvátország

Horvátország nem támogatja a konszenzus eltörlését az Európai Unióban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A horvát miniszterelnök elfordult Micheltől? A legolvasottabb bosnyák hírportál, a Klix.ba ezzel a fotóval számolt be a zágrábi találkozóról (Forrás: Klix.ba)
Plenković elfordult Micheltől? A legolvasottabb bosnyák hírportál, a Klix.ba ezzel a fotóval számolt be a zágrábi találkozóról (Forrás: Klix.ba)
play icon A cikk meghallgatása

Csütörtökön, november 16-án, Horvátország volt az európai körutazásra indult Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének a harmadik állomása. Ennek folyamán Michel a tagállamok vezetőivel konzultál annak érdekében, hogy jövő év júniusáig kidolgozzák az Európai Unió ötéves stratégiai tervét. Ez a terv olyan kulcsfontosságú prioritásokat tartalmaz majd, amelyekkel az EU az európai választásokat, valamint az új Európai Bizottság és az Európai Tanács új elnökének megválasztását követő intézményi ciklusban foglalkozik.

Michel turnézik

A zágrábi látogatást megelőzően Michel Berlinben és Koppenhágában tárgyalt.

A konzultációk jellemzője, hogy azokat kisebb csoportokban folytatják, így az Andrej Plenković miniszterelnök által szervezett zágrábi munkavacsorán rajta és Charles Michelen, a Tanács elnökén kívül részt vett Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, Mateusz Morawiecki (leköszönő) lengyel miniszterelnök és máltai kollégájuk, Robert Abela is.

Az uniós intézmények jelenlegi vezetőinek megbízatása egy év múlva lejár. A most távozó vezetőknek olyan váratlan kihívásokkal kellett megküzdeniük, mint a Covid-19-es világjárvány és az Ukrajna elleni orosz agresszió.

A biztonsági kihívások, a jelenlegi, 2027-ben lejáró többéves uniós pénzügyi keret felülvizsgálata, az Ukrajna elleni orosz agresszió után felbomló világrend, valamint az EU bővítésének folyamata tartozott a zágrábi beszélgetések fő témái közé.

Horvát nyet a vétójog eltörlésére

Miután manapság egyre több az olyan ember, aki nem ismeri La Fontaine állatmeséit, zanzásítva elmondom.

A holló és a róka története arról szól, hogy a ravaszdi addig duruzsolt mézes-mázos hülyeségeket a hiú holló fülébe, amíg az ki nem nyitotta a csőrét, és földre nem hullajtotta a jókora darab sajtot. Ezt a róka természetesen befalta és valamilyen tanulság elhangzása után faképnél hagyta a hoppon maradt madarat.


Orbánhoz hasonlítják

Az interneten Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz hasonlítják a horvát kormányfőt, a következő vélemény egy aktívan bosnyák kommentelőtől származik.

A bejegyzés szerzője konstatálta, hogy Plenković ellenzi a francia-német javaslatot, amely a minősített többségi szavazás bevezetésére irányul az uniós intézményekben.

Plenković tehát Orbánhoz hasonlóan nem akarja feladni azt a lehetőséget, hogy a meglévő konszenzusos modellen keresztül eltérítse az EU-politikát, különösen Bosznia-Hercegovina esetében.


Így Michel Zágrábban hangoztatta, hogy az EU a bővítést ismét a blokk prioritásai közé emelte, ami horvát szemszögből valami olyasmi, amit szeretnek hallani, tekintettel a szomszédos Bosznia-Hercegovinára.

Sőt, ami a bővítést illeti, Michel szerint ez már nem csupán technikai kérdés, amely során az egyes fejezetekben szereplő kritériumok teljesítését vizsgálják, hanem geostratégiai eszköz is az EU belülről történő megerősítésére és a világban betöltött szerepének növelésére.

A jövőbeni sikeres uniós fellépéshez, amikor a jelenlegi 27-ből 36 vagy több tagország lesz, az EU belső reformjára is szükség van.

Michel szerint itt nem lesz könnyű konszenzusra jutni, mert a kisebb országok ellenzik a vétó feloldásának gondolatát, annak ellenére, hogy ezt leggyakrabban kulcsfontosságú megoldásként említik, ami a jövőben megakadályozná az Európai Unió döntéshozatalának megbénulását.

Plenković horvát miniszterelnök nem engedte el egy pillanatra sem a sajtot: megismételte, hogy ezt Horvátország is ellenzi, mert úgy véli, hogy ez a jog garantálja valamennyi tagállam nemzeti érdekeinek védelmét. Különös tekintettel a kisebb országokra, amelyek a vétójog nélkül könnyen kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnének.

Különben minden oké

Plenković miniszterelnök és vendégei megismételték, hogy a bővítésre az európai béke és biztonság megerősítése érdekében van szükség.

Kommentálták Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozatát is, aki azt mondta, hogy információi szerint Oroszország konfliktust tervez kiprovokálni a Nyugat-Balkánon.

A horvát miniszterelnök szerint Horvátország és Olaszország közös álláspontot foglal el az EU közlekedési folyosóinak felülvizsgálatát és Bosznia-Hercegovina támogatását illetően (Forrás: X-platform, Andrej Plenković)

A horvát miniszterelnök szerint Horvátország és Olaszország közös álláspontot foglal el az EU közlekedési folyosóinak felülvizsgálatát és Bosznia-Hercegovina támogatását illetően (Forrás: X-platform, Andrej Plenković)

Plenković ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy “sajnos” több ilyen válsággóc van Horvátország közvetlen szomszédságában, és nem tudja megfejteni, hogy pontosan mire utalt az ukrán államfő.

– Csak az tudja garantálni a békét és a biztonságot, ha a szomszédságunkban lévő országok szilárdan beágyazódnak az európai folyamatba

– mondta Plenković, megismételve, hogy Horvátország maximális erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a nemzetközi közösség nagyobb szerepet vállaljon a Nyugat-Balkánon.

– Az EU-nak igazán nem hiányzik egy újabb válsággóc, egy újabb háború

– zárta beszédét Plenković. Egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy egy állig felfegyverzett szerb félkatonai csoport közelmúltbeli behatolása Észak-Koszovóba és a bosznia-hercegovinai helyzet alakulása figyelmeztetés az EU és a NATO számára, hogy a régióban milyen könnyen kicsúszhatnak a dolgok az ellenőrzés alól, amiből Oroszország profitálhat.

Michel az egyeztetések után javaslatot tesz a tagállamok vezetőinek az EU jövőbeli stratégiai tervére, amelyet a jövő júniusi EU-csúcson, az európai választásokat megelőzően fogadhatnak el.

Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

10
Horvátország nem támogatja a konszenzusos döntéshozatal eltörlését az Európai Unióban

Ha téged kérdeznének, te mit mondanál?

A szavazás jelenlegi állása

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava