Connect with us

Horvátország

Horvátország nem támogatja a konszenzus eltörlését az Európai Unióban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A horvát miniszterelnök elfordult Micheltől? A legolvasottabb bosnyák hírportál, a Klix.ba ezzel a fotóval számolt be a zágrábi találkozóról (Forrás: Klix.ba)
Plenković elfordult Micheltől? A legolvasottabb bosnyák hírportál, a Klix.ba ezzel a fotóval számolt be a zágrábi találkozóról (Forrás: Klix.ba)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Csütörtökön, november 16-án, Horvátország volt az európai körutazásra indult Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének a harmadik állomása. Ennek folyamán Michel a tagállamok vezetőivel konzultál annak érdekében, hogy jövő év júniusáig kidolgozzák az Európai Unió ötéves stratégiai tervét. Ez a terv olyan kulcsfontosságú prioritásokat tartalmaz majd, amelyekkel az EU az európai választásokat, valamint az új Európai Bizottság és az Európai Tanács új elnökének megválasztását követő intézményi ciklusban foglalkozik.

Michel turnézik

A zágrábi látogatást megelőzően Michel Berlinben és Koppenhágában tárgyalt.

A konzultációk jellemzője, hogy azokat kisebb csoportokban folytatják, így az Andrej Plenković miniszterelnök által szervezett zágrábi munkavacsorán rajta és Charles Michelen, a Tanács elnökén kívül részt vett Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, Mateusz Morawiecki (leköszönő) lengyel miniszterelnök és máltai kollégájuk, Robert Abela is.

Az uniós intézmények jelenlegi vezetőinek megbízatása egy év múlva lejár. A most távozó vezetőknek olyan váratlan kihívásokkal kellett megküzdeniük, mint a Covid-19-es világjárvány és az Ukrajna elleni orosz agresszió.

A biztonsági kihívások, a jelenlegi, 2027-ben lejáró többéves uniós pénzügyi keret felülvizsgálata, az Ukrajna elleni orosz agresszió után felbomló világrend, valamint az EU bővítésének folyamata tartozott a zágrábi beszélgetések fő témái közé.

Horvát nyet a vétójog eltörlésére

Miután manapság egyre több az olyan ember, aki nem ismeri La Fontaine állatmeséit, zanzásítva elmondom.

A holló és a róka története arról szól, hogy a ravaszdi addig duruzsolt mézes-mázos hülyeségeket a hiú holló fülébe, amíg az ki nem nyitotta a csőrét, és földre nem hullajtotta a jókora darab sajtot. Ezt a róka természetesen befalta és valamilyen tanulság elhangzása után faképnél hagyta a hoppon maradt madarat.


Orbánhoz hasonlítják

Az interneten Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz hasonlítják a horvát kormányfőt, a következő vélemény egy aktívan bosnyák kommentelőtől származik.

A bejegyzés szerzője konstatálta, hogy Plenković ellenzi a francia-német javaslatot, amely a minősített többségi szavazás bevezetésére irányul az uniós intézményekben.

Plenković tehát Orbánhoz hasonlóan nem akarja feladni azt a lehetőséget, hogy a meglévő konszenzusos modellen keresztül eltérítse az EU-politikát, különösen Bosznia-Hercegovina esetében.


Így Michel Zágrábban hangoztatta, hogy az EU a bővítést ismét a blokk prioritásai közé emelte, ami horvát szemszögből valami olyasmi, amit szeretnek hallani, tekintettel a szomszédos Bosznia-Hercegovinára.

Sőt, ami a bővítést illeti, Michel szerint ez már nem csupán technikai kérdés, amely során az egyes fejezetekben szereplő kritériumok teljesítését vizsgálják, hanem geostratégiai eszköz is az EU belülről történő megerősítésére és a világban betöltött szerepének növelésére.

A jövőbeni sikeres uniós fellépéshez, amikor a jelenlegi 27-ből 36 vagy több tagország lesz, az EU belső reformjára is szükség van.

Michel szerint itt nem lesz könnyű konszenzusra jutni, mert a kisebb országok ellenzik a vétó feloldásának gondolatát, annak ellenére, hogy ezt leggyakrabban kulcsfontosságú megoldásként említik, ami a jövőben megakadályozná az Európai Unió döntéshozatalának megbénulását.

Plenković horvát miniszterelnök nem engedte el egy pillanatra sem a sajtot: megismételte, hogy ezt Horvátország is ellenzi, mert úgy véli, hogy ez a jog garantálja valamennyi tagállam nemzeti érdekeinek védelmét. Különös tekintettel a kisebb országokra, amelyek a vétójog nélkül könnyen kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnének.

Különben minden oké

Plenković miniszterelnök és vendégei megismételték, hogy a bővítésre az európai béke és biztonság megerősítése érdekében van szükség.

Kommentálták Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozatát is, aki azt mondta, hogy információi szerint Oroszország konfliktust tervez kiprovokálni a Nyugat-Balkánon.

A horvát miniszterelnök szerint Horvátország és Olaszország közös álláspontot foglal el az EU közlekedési folyosóinak felülvizsgálatát és Bosznia-Hercegovina támogatását illetően (Forrás: X-platform, Andrej Plenković)

A horvát miniszterelnök szerint Horvátország és Olaszország közös álláspontot foglal el az EU közlekedési folyosóinak felülvizsgálatát és Bosznia-Hercegovina támogatását illetően (Forrás: X-platform, Andrej Plenković)

Plenković ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy “sajnos” több ilyen válsággóc van Horvátország közvetlen szomszédságában, és nem tudja megfejteni, hogy pontosan mire utalt az ukrán államfő.

– Csak az tudja garantálni a békét és a biztonságot, ha a szomszédságunkban lévő országok szilárdan beágyazódnak az európai folyamatba

– mondta Plenković, megismételve, hogy Horvátország maximális erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a nemzetközi közösség nagyobb szerepet vállaljon a Nyugat-Balkánon.

– Az EU-nak igazán nem hiányzik egy újabb válsággóc, egy újabb háború

– zárta beszédét Plenković. Egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy egy állig felfegyverzett szerb félkatonai csoport közelmúltbeli behatolása Észak-Koszovóba és a bosznia-hercegovinai helyzet alakulása figyelmeztetés az EU és a NATO számára, hogy a régióban milyen könnyen kicsúszhatnak a dolgok az ellenőrzés alól, amiből Oroszország profitálhat.

Michel az egyeztetések után javaslatot tesz a tagállamok vezetőinek az EU jövőbeli stratégiai tervére, amelyet a jövő júniusi EU-csúcson, az európai választásokat megelőzően fogadhatnak el.

Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

10
Horvátország nem támogatja a konszenzusos döntéshozatal eltörlését az Európai Unióban

Ha téged kérdeznének, te mit mondanál?

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország4 perc telt el azóta

Csehszlovák alagút Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

TartalomjegyzékMichel turnézikHorvát nyet a vétójog eltörléséreKülönben minden okéMini közvélemény-kutatás Kattints ide a cikk meghallgatásához Magyarország nyersanyagbeszerzési nehézségeiről beszélve Orbán Viktor...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia3 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava