Connect with us

Szerbia

Tálibok a magyar határon, a szerb rendőrök 3811 migránst razziáztak össze

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

tálibok
A képen látható fiatalember a kezében lévő "hangszerrel" a magyar határ mentén sétál, miközben arról értekezik a TikTokon, hogy Törökország-Németország hatezer euró
A cikk meghallgatása

A szerb rendőrség igazgatójának helyettese szombaton közölte, hogy egy hét alatt 3811 migránst találtak annak a nagyszabású akciónak a során, amelyet az október 27-én történt három halálos áldozatot követelő lövöldözést követően indítottak. A rendőrök öt automata puskát, öt pisztolyt és 1511 töltényt is lefoglaltak, de 305 útlevél is előkerült, ebből 215-öt Törökországban adtak ki. A razziában sok száz rendőr vesz részt, és még többet vonnak be. Előfordulhat azonban, hogy a szerb rendőrök akciója megkésett, miután a különböző embercsempész bandák, amelyeknek egy része valószínűleg az afganisztáni tálibok felügyelete alatt áll, csak visszavonult, ezért minden rendőri beavatkozás ellenére folytatódik “Európa csendes megszállása”.

Afgán bandák harcolnak

Egy nappal korábban, pénteken a rendőrség azt is közölte, hogy több hónapos nyomozást követően egy szervezett bűnözői csoport hét tagját kapták el Belgrád és Szabadka térségében illegális határátlépés és embercsempészet gyanújával. A lefogott csempészek idén április közepétől július közepéig segítettek a migránsoknak abban, hogy illegálisan lépjék át a Szerbia és Magyarország közötti határt, amiért 2350 eurót kértek el.

A szerb belügyminisztérium közleménye azt nem tartalmazza, hogy ez a szép kerek szám hogy jött ki, arra viszont fény derült, hogy ebben már benne van a tranzitdíj is a boldogabb európai országokban történő landolással.

Az embercsempész bandák közötti erőszakról és fegyveres harcokról szóló jelentések mára már mindennapossá váltak a magyar határ térségében, ahol főleg afgán bandák csapnak össze egymással, amit az is alátámaszt, hogy a rendőrök elől menekülő, vagy inkább visszavonuló bandák egy afgán zászlót is hátrahagytak.

A múlt szombati lövöldözés után Szerbia több száz rendőrt küldött az erdős határzónába, miközben ígéretet tett az irreguláris migráció megfékezésére és a biztonság helyreállítására. Aleksandar Vučić szerb elnök arra is figyelmeztetett, hogy a hatóságok a hadsereget is bevethetik a probléma kezelésére.

Szerbia a Nyugat-Európa felé vezető úgynevezett balkáni szárazföldi migrációs útvonal középpontjában fekszik, amely Törökországból Görögországba és Bulgáriába, majd onnan Észak-Macedóniába, Szerbiába vagy Boszniába vezet.

Az embercsempészek különböző csatornákon kommunikálnak a migránsokkal, ehhez gyakran használják a TikTokot, amely segítségével “leboltolják” az üzletet. A BALK által kikutatott egyik üzenet a bolgár határ leküzdésére vonatkozik.

tálibok

Egy üzenet a TikTokról

A fenti képből ugyan nem derül ki, de más TikTok profilokon látható, hogy az embercsempészek törökországi és szerbiai telefonszámokat is megadnak, amelyeken el lehet érni őket.

Tálibok a határon

Most még nagy a forgalom a határokon, mert a migránsok még a tél beállta előtt szeretnének eljutni az általuk kiszemelt célországba, ugyanakkor a rossz időjárás megakadályozza a migránsokat abban, hogy a Földközi-tengeren csónakázzanak Európa felé.

A Magyarország által felhúzott kerítés azonban megállítja a migránsokat a haladásban, ugyanakkor elősegíti az embercsempész bandák megtelepedését a határ menti térségben, ahol gyakran összecsapnak egymással a területek ellenőrzéséért.

A magyar kormány által összeállított titkosszolgálati dosszié megerősítette a kormánypárti médiában kiszivárgott értesüléseket azzal kapcsolatban, hogy az afganisztáni tálibok átveszik az irányítást a Szerbiában működő embercsempész csoportok felett.

– Aggodalomra ad okot, hogy a tálibok nem csak a finanszírozási, hanem operatív szervezési oldalról is kontroll alá helyezték az embercsempész tevékenységet, kiemelten a szerb-magyar határ térségében

– olvasható a jelentésben, amely megjegyzi, hogy a tálib kormányzat az embercsempészetből származó hatalmas jövedelmet saját bevételként használja, és akár terrorfinanszírozásra is fordíthatja, ami során a helyi hatóságok lefizetése és fegyverek vásárlása is finanszírozható.

313, 7777 és 40059

fegyver

Ezek nem telefonszámok vagy pin kódok, hanem azoknak az afganisztáni bandáknak a nevei, amelyek a Vajdaságban, főleg a határmenti övezetben tevékenykednek, az utóbbi a közelmúltban videókat helyezett el a TikTok közösségi platformon, amelyek azonban már nem a migránsok toborzását szolgálják.

Az előbb említett titkosszolgálati jelentés szerint a videók stílusjegyeik alapján hasonlítanak az Iszlám Állam és az al-Kaida által korábban közzétett képanyagokra, amelyeken saját harci erényeiket dicsőítik és mutatják be.

Az említett jelentés szerint a magyar határ mentén most történt összetűzések mindegyike a 313-as és 40059-es elnevezésű afganisztáni csoportok közötti területi harc következménye. Egy migránsokra szakosodott Facebook-csoport szerint a 313-as csoport tagjai szombaton a Szabadka és Zombor közötti út mentén lévő Tavankúton tűntek fel.

Az általunk a TikTokról letöltött képből viszont kiderül, hogy egy harmadik csoport, a 7777-es is jelen van a Vajdaságban. A mellékelt kép az október végi lövöldözést követően került fel az internetre, és szinte biztosra vehető, hogy Szabadka környékén készült. A képen az látható, hogy a 7777-es csoport a rivális 40059-es csoport egyik sebesült tagját ejtette fogságba.

Dejan Luković rendőrtábornok, aki a most zajló szerbiai akciót vezeti a Tanjug szerb hírügynökség videószolgálatának nyilatkozva megerősítette, hogy több csoportról van szó, de ezzel kapcsolatban részletekbe nem bocsátkozott.

tálibok

Migránstábor az erdőben (Forrás: Screenshot, Tanjug)

A csoportok azonosítását és az ellenük történő intézkedéseket megnehezíti, hogy mobil hadiszállással rendelkeznek az erdőségekben, és a helyi rendőrök sem igen mernek bemenni a bandák felségterületeire, ezt csak az erre kiképzett, és esetenként kivezényelt egységek teszik meg.

Egyes értesülések szerint az embercsempészek csakis azokat engedik át a drótkerítésen, akik fizetnek nekik, így vált a magyar kerítés a migráció fizetőkapujává, a kerítés tehát már csak arra jó, hogy megállítsa az emberáradatot, hiszen az átlépés módját csak a beavatottak ismerik, és pénzhez juttassa az embercsempészeket, például az afganisztáni bandákat, és rajtuk keresztül az afganisztáni tálib rendszert.

Az akció nem fejeződött be

A szerbiai belügyminisztérium szombat esti közlése szerint az október végén kezdődött razzia még nem fejeződött be, sőt arra lehet számítani, hogy a szerbek újabb erőket vonnak be az akcióba.

tálib

Dejan Luković szerb rendőrtábornok a Tanjug hírügynökségnek arról beszélt, hogy 3811 migránst fogdostak össze, bár a feliratban még 3400 migráns szerepel (Forrás: Screenshot)

A “hangulatjavító közlemény” szerint a szerb rendőrség az elkövetkező napokban fokozott intézkedéseket vezet be, és minden rendőri erőt bevon az akció végrehajtásába az illegális migráció visszaszorítása érdekében, hogy a lakosság még nagyobb biztonságban érezze magát.

Dejan Luković az előbb már említett nyilatkozva arról is beszélt, hogy Bratislav Gašić szerb belügyminiszter a napokban Horgoson találkozott magyar kollégájával, amine véleménye szerint az eredményei már most látszanak, mert a “magyar kollégák korrektebb módon viselkednek”, mint korábban.

A rendőrtábornok arra is kitért, hogy lesznek rendőrségek közötti találkozások, amelyek keretében magyar rendőrök látogatnak Szerbiába, és fordítva, hogy véleményt cseréljenek a miniszteri megállapodás szellemében.

Luković abban bízik, hogy a továbbiakban jobb lesz az együttműködés Magyarországgal, és magyar részről felhagynak a pushback jellegű kitoloncolások “rossz gyakorlatával”.

– Ez számunkra problémát jelent, főleg akkor, ha a magyarok nem szólnak, hogy 200-300 migránst küldenek vissza, akik szétszaladnak, és elszöknek előlünk, aztán nekünk zavarásznunk kell őket

– mondta a szerbiai rendőrség igazgatójának helyettese, és hozzátette, hogy a két belügyminiszter horgosi találkozóját követően ezen a téren máris javult a helyzet.

Luković arról is beszélt, hogy a térségben megfogyatkozott a migránsok száma, ami arra utal, hogy elvágták azokat a csatornákat amelyeken keresztül a migránsok a határ térségébe érkeztek.

A BALK részéről csak annyit mondanánk, hogy nem vagyunk optimisták, mert akkor nem érhet kellemes meglepetés bennünket, vagyis várjuk csak ki a végét!


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

13
Afgán bandák háborúznak egymással a magyar határ mentén, egyelőre szerb területen

Megállítható-e migráció, vagy folytatódik "Európa megszállása"?

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon
Bosznia6 óra telt el azóta

A Mészáros Lőrinc-féle Talentis Group tovább terjeszkedne a nyugat-balkáni régióban

A Lukavaci Cementgyár magyar tulajdonosai támogatni akarják a helyi egészségügyi és oktatási intézményeket, valamint a sportegyesületeket. Így nem zárható ki...

Egyre szorosabb szövetségben Egyre szorosabb szövetségben
Magyarország10 óra telt el azóta

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke most Budapesten találkozik Orbán Viktorral

TartalomjegyzékAfgán bandák harcolnakTálibok a határon313, 7777 és 40059Az akció nem fejeződött beMini közvélemény-kutatás A cikk meghallgatása A boszniai Slobodna Bosna...

A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt
Koszovó10 óra telt el azóta

Szijjártó az uniós bővítésről tárgyalt a koszovói miniszterelnök-helyettessel

Bislimi és a magyar fődiplomata közötti találkozóra két nappal azt megelőzően kerül sor, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ülésezik,...

PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala
Horvátország3 nap telt el azóta

PORTAL KOMBAT: Működésbe léptek az orosz “békeharcos portálok” a világ félretájékoztatására

A VIGINUM dezinformáció-ellenes francia állami hivatal nyomozói ez év februárjában csaknem 200 oldalt azonosítottak a Portal Kombat csoportban, de azóta...

A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta
Bosznia4 nap telt el azóta

Pert nyert az FGSZ a két boszniai gázszolgáltatóval szemben, miután a Gazprom kigolyózta Boszniából

Az iparági pletykák arról szóltak, hogy a boszniai földgázszükségletet 100%-ban kielégítő Gazprom vezetése gyakorolhatott nyomást a földgáz beszerzésért felelős boszniai...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava