Connect with us

Magyarország

A szerb Novának nem tetszett Rózsa Sándor, szégyenletes koreográfiát emlegetett

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Rózsa Sándor
A szerbiai portálok általában tárgyilagosan számoltak be az újabb szerb-magyarról, egy ellenzéki internetes csatorna viszont politikai körítést adott a találkozónak (Forrás: Nova)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Magyarország szégyenletes koreográfiával fogadta a szerb válogatottat, amelyet egy híres bandita, Rózsa Sándor képével köszöntött. Erről ír a belgrádi legellenzékibb Nova hírportál, amely azt is kifogásolta, hogy a magyarok kifütyülték a “koszovózást”, egy részük pedig még a szerb himnuszt is. De nem minden szerb portál ilyen ellenséges, általában – némi szurkolás mellett ugyan – de tárgyilagosan számolnak be a Puskás Arénában játszott mérkőzésről, amelyet két szóval “bolond meccsnek” neveztek.

Rózsa Sándor és a Vajdaság

A Nova a tudósítását azzal indította, hogy a magyar válogatott 2:1-re legyőzte Szerbia csapatát az Európa-bajnoki-selejtező hatodik fordulójában.

A második mondat azonban már kifogást is megfogalmaz a magyar vendéglátókkal szemben, amikor megjegyzi, hogy a magyarok a teltházas Puskás Arénában diadalmaskodtak, ahol a szurkolók egy igazán “szégyenteli koreográfiát” mutattak be a mérkőzés kezdete előtt.

– A magyarok egy Rózsa Sándort ábrázoló nagy zászlót bontottak ki, amely átívelte az egész lelátót. Ő volt a leghíresebb magyar útonálló, aki a 19. század folyamán tevékenykedett a mai Dél-Magyarország és a Vajdaság területén

– jegyezte meg a Nova, amely szerint a magyar szurkolókat valószínűleg az motiválta ennek a koreográfiának a kivitelezésére, hogy Rózsa Sándor élete egy részét Szabadkán és Újvidéken élte le, amin bizonyára a péterváradi raboskodást kell érteni, de ez nincs benne a cikkben.

Rózsa Sándor

NOVA: Magyarország szégyenteli koreográfiája, egy ismert bandita képével várták a szerbeket (Forrás: Nova)

A Nova megjegyzi, hogy a magyarok gyakran hasonlítják a hősüket Robin Hoodhoz, és különösen az 1848-as forradalmi éveiből származó érdemeit ünneplik.

– A nyár közepe óta dolgozunk ezen, finoman szólva is alig vártuk ezt a meccset

– idézte a Nova a magyar szurkolókat, akik egyebek között ilyen kijelentéseket is tettek a meccs előtt.

Nem hagyták őket “koszovózni”

Az általában liberális Nova ellenzéki pártállásával nemigen fér össze a jobboldali és nemzeti eszmék erőteljes éltetése, de ha Koszovóról van szó akkor időnként még ez sem zárható ki.

Rózsa Sándor

Rózsa Sándor a pálya széléről (Forrás: MLSZ)

Így fordulhatott elő, hogy a timeline-ban, vagyis az időrendi “élő” közvetítésben a Nova 20 óra 40 perckor azt írta, hogy “csúnya jelenetek játszódtak le, amikor a szerbek azt énekelték, hogy Koszovó Szerbia szíve, a magyarok pedig fütyülni kezdtek”.

A Nova tehát nem azt kifogásolta, hogy a szerbek politikai rigmusokat énekeltek egy sportrendezvényen, hanem azt hogy a csúnya magyarok kifütyülték őket.

Itt jegyezzük meg, hogy a szerbiai stadionokban, de egyéb sportrendezvényeken is szinte általánossá vált Koszovó gyalázása, és a banjskai támadást elkövető szerbek magasztalása, ami néha fenyegető tartalmakkal is vegyül.

A Nova arról is beszámolt, hogy a szerb himnusz alatt is volt szorványos füttyögés.

Bolond meccs

Szinte egyetlen szerb portál sem annyira ellenséges, mint a Nova, illetve szinte egyáltalán nem ellenséges a magyarokkal szemben.

A kormányközeli portálok – mint az Informer, a Novosti, a Politika, az Alo jóformán meg sem elmlítette Rózsa Sándort, ugyanakkor a Telegraf sportrovata kitért a Rózsa Sándort ábrázoló óriásmolinó kifeszítéséről, de nem ellenséges hangnemben, és korrektül lefordította a magyar betyárnak tulajdonított mondatot.

A Telegraf cikke végén Rózsa Sándorral kapcsolatban azt írta, hogy miután a magyar betyár a jelenlegi Szerbia területén is tevékenykedett és raboskodott, arrafelé, vagyis Észak-Szerbiában (!) sokan tekintik a sajátjuknak, így a nép körében az él, hogy annak a vidéknek a betyárja volt.

A szerb portálok többsége egyébként “bolond meccsként” jellemezte a találkozót, bizonyára a két lesgól és a két gyors egymásutánban lőtt kapufa miatt.

A szerbek általában nem aggódnak a budapesti összecsapás elvesztése miatt, Dragan Stojković Piksi, a szerb válogatott szövetségi kapitánya úgy látta, hogy csapata jobb teljesítményt mutatott, mint a magyarok, de mégis veszített.

Piksi sportemberhez méltóan már most gratulált a magyar csapatnak ahhoz, hogy kijutott az Európa Bajnokságra.

Ugyanakkor azt üzente Dibusz Dénesnek, hogy nagyszerű kapus ugyan, de ezek után lottóznia kellene.

A a szerb szövetségi kapitány arról is beszélt, hogy Dušan Tadić taktikai okokból maradt a kispadon, mert sokkal fontosabb nekik a keddi, Montenegró elleni meccs, a budapesti találkozót pedig gyorsan el kell felejteni.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

254
Az egyik szerb ellenzéki portál szerint szégyenteli volt a fogadtatás Budapesten

Miért veszítettek a szerbek, vajon Rózsa Sándor a szerb verség oka?

Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia5 nap telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország1 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország1 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon
Bosznia1 hét telt el azóta

A Mészáros Lőrinc-féle Talentis Group tovább terjeszkedne a nyugat-balkáni régióban

A Lukavaci Cementgyár magyar tulajdonosai támogatni akarják a helyi egészségügyi és oktatási intézményeket, valamint a sportegyesületeket. Így nem zárható ki...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava