Connect with us

Szerbia

Vučić: December 17-én választások, Orbán is részt vesz az Új Selyemút-csúcson
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

választások
Véglegesnek tűnik, hogy december 17-én lesznek az előrehozott parlamenti választások Szerbiában, amit a szerb elnök is megerősített a Prva Televíziónak adott interjújában
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A szerbiai választásokat december 17-én tartják – erősítette meg a Prva televízióban a szerb elnök, aki jelezte, hogy november 2-áig írják ki őket. Az interjú ezúttal túllépte Szerbia határait, mert egy montenegrói és egy boszniai szerb csatorna is közvetítette, így az ottani nézők is elsőkézből értesülhettek arról, hogy a szerb elnöknek nincs időpontja bilaterális találkozóra Putyin orosz elnökkel, tegyük hozzá, hogy egyelőre, aztán majd meglátjuk. Jegyezzük még meg, hogy az Új Selyemút csúcstalálkozón Orbán Viktor magyar miniszterelnök is részt vesz, így esetleg neki is lehet esélye egy bilaterális megbeszélésre.

A választások december 17-én lesznek

Aleksandar Vučić egyértelműen közölte, és a riporter kérdésére megerősítette, hogy az előrehozott választásokat december 17-én tartják Szerbiában, és november 2-áig írják ki.

A szerb törvények szerint a választások leghamarabb a kiírás napjától számított negyvenötödik nap tarthatók meg, viszont legkésőbb hatvan napon belül mindenképpen szavazni kell, de az is törvényes előírás, hogy csakis munkaszüneti nap jöhet számításba.

A szerb elnök a bejelentéshez hozzátette, hogy ezzel eleget tett az ellenzéki követeléseknek, amelyek az előrehozott parlamenti és a belgrádi önkormányzati választások megtartására vonatkoztak, viszont megtartják a vajdasági választásokat is, bár ezt az ellenzék nem kérte.

Vučić fontosnak tartotta, hogy az emberek kinyilvánítsák az akaratukat, mert a nép a szuverenitás hordozója.

A következő mondat már a politikai marketing kategóriájába tartozott, Vučić ugyanis itt arra utalt, hogy a népnek tisztában kell lennie azzal, hogy Szerbia gyors és erőteljes fejlődésnek indult, miközben képes volt megvédeni a Montenegróban, a Drina nyugati partján (Bosznia-Hercegovinában) és a bárhol máshol élő szerb nép érdekeit.

Szerbia megőrzi a békét

A Prva TV-nek adott interjú valójában nem a választások kiírásával kapcsolatos kérdéssel kezdődött, hanem a tragikus izraeli fejleményekkel, amelyekkel kapcsolatban a szerb elnök azt mondta, hogy a szerbiai állampolgárok nyugodtak lehetnek, mert véleménye szerint a szerb állam és a szerb hadsereg erejének köszönhetően sikerül megőrizni a békét.

– Ha a hadsereg gyenge lenne, akkor már régen nem lenne béke, mert sokan mások akcióba léptek volna Szerbiával szemben

– nyilatkozta a szerb elnök, aki azt azonban pontosan nem fejtette ki, hogy milyen sokadalomra gondolt, illetve hogy konkrétan ki rohanta volna le Szerbiát.

Viszont tett egy fordulatot, és egy másik témába átcsapva azt kezdte fejtegetni, hogy szerinte nem lesznek szankciók a szerb állampolgárokkal szemben, legfeljebb ellene, merthogy országon belül és kívül nagy a felhajtás ezzel kapcsolatban, de az emberek semmit sem fognak érezni sem az életszínvonalat, sem a vízumkérdést illetően.

Az eredeti kérdés – mint emlékezünk rá – az izraeli háború volt, egy perc alatt sikerült azonban nem a kérdésre válaszolni, amivel ismét beigazolódott a tézisem, hogy kérdezhet az újságíró bármit, a riportalany úgyis azt mond, amit akar, és ami éppen az eszébe jut.

A szerb elnök fél órával később az ellene hozandó esetleges büntetőintézkedésekkel kapcsolatban azt mondta, hogy nincs az a szankció, nincs az a fenyegetés, amelynek hatására elárulja a saját hazáját és a népét, “azt a filmet senki nem fogja látni, mert a Vučić család (a testvére és a fia) mindig a saját népe mellett lesz Koszóvó és Metóhiában”.

Koszovó mindent visz

Ezt követte a Koszovóval kapcsolatos jolly joker kérdés, ami nélkül semmilyen elnöki megnyilvánulás nem telhet el, most azonban nem a szokásos mantrák hangzottak el.

A szerb elnök a csütörtök esti televíziós interjúban arra kérte a koszovói szerb népet, hogy tanulva az áprilisi helyhatósági választások következményeiből, most ők kezdeményezzék a választások mielőbbi megtartását a Koszovó északi részén lévő négy önkormányzat esetében.

– Ez természetesen a kérésem, de lehet, hogy ők másképp látják a helyzetet, de nekem az a kérésem az irányukba, hogy minél előbb menjenek ki a választásokra, és ezzel elindítjuk a konszolidációt, amely által a kormányzás azoknak a kezébe kerülhet, akik ott élnek

– jelentette ki a szerb elnök, aki arra emlékeztetett, hogy tavaly a szerbek ugyan kivonultak a közintézményekből, de ezt nem jókedvükből tették, hanem azért, mert Albin Kurti koszovói miniszterelnök leváltotta az északi területek rendőrparancsnokát, és mert tíz éve hiába várták a Szerb Községek Közösségének megalakítását.

választások

Goran Rakić bejelentette, hogy a helyhatósági választások kiírására szólítják fel a koszovói hatóságokat, és szerinte most “a labda Pristina udvarában pattog”. A kérést vagy felszólítást, kinek hogy tetszik, a szerb média egy része “fordulatnak” minősítette. Rakić balról az első (Forrás: KosovoOnline)

Miután ezt a szerb elnök csütörtökön este 21 óra 5 perckor eléggé bő lére eresztve kifejtette, meg legalább egyszer elismételte, fél nap is alig telt el, és Goran Rakić, a koszovói Szerb Lista vezetője felszólította a pristinai kormányt, hogy minél előbb írja ki a helyhatósági választásokat, amelyeket április 23-án még bojkottáltak.

A BALK ezzel kapcsolatban akkor azt írta, hogy “a cirkusz azért megvolt – hála az összes szerbnek, koszovói albánnak, valamint minden nemzetközi közvetítőnek, a megoldáshoz azonban egy jottányit sem jutottunk közelebb, miközben a helyzet kezd egye irreálisabbá válni”.

Nos, ez most azzal folytatódik, hogy a fél évig tartó huzavonát követően – hogy ne fogalmazzunk csúnyábban! – a szerbek maguk álltak elő azzal a kéréssel, hogy a pristinai vezetés sürgősen szervezze meg nekik a helyhatósági választásokat, mert ők szavazni akarnak.

Némi malíciával azt mondhatnám, hogy Szerbiában biztosan mindenki meg van győződve arról, hogy a szerb elnöknek semmiféle befolyása sincs a koszovói szerbek döntéseire, mert a Szerb Lista a saját fejével gondolkodik. Rakić következő mondatával azonban erre rácáfolt, miután hangoztatta, hogy a politikai döntések mindig Belgráddal egyeztetve születtek, és ezért most is meghallgatják Vučić elnök tanácsát, és azt üzenik, hogy készek részt venni az “észak-koszovói és metóhiai” választásokon.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

8
Találkozzon-e Orbán és/vagy Vučić Putyinnal Pekingben?

Tartson-e Orbán és/vagy Vučić Putyinnal kétoldalú találkozót Pekingben az Új Selyemút csúcsértekezleten?

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava