Connect with us

Szerbia

“Ilyet még nem látott a világ”, a szerb ellenzék levélben kérte Vučić megszankcionálását

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

levél
Még hogy engem? - valahogy így reagált a szerb elnök arra az ellenzéki kérésre, hogy az Európai Unió ne Szerbia, hanem személyesen ő ellene vezessen be szankciókat (Forrás: szerb elnöki Instagram)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Hét szerbiai ellenzéki párt vezetője levelet írt Josep Borrellnek, az EU külpolitikai és biztonsági főképviselőjének. A szerbiai Európa-barát ellenzéki pártok arra kérik az uniót, hogy ne Szerbiát, hanem személyesen Aleksandar Vučićot szankcionálja a Koszovó vonatkozásában kialakult helyzetért. A szerb elnök láthatóan nagyon felháborodott, szerinte az ellenzék azért fordult Borrellhez, mert másképp nem tudja őt legyőzni, és így akarja magához ragadni a hatalmat.

Levelet írtak Borrellnek

Az ellenzéki sajtó által gyakran “demokratikus ellenzéknek” nevezett pártok vezetői arra figyelmeztették az Európai Uniót, hogy potenciálisan szélesebb körű következményekkel járhat az, ami a közelmúltban a koszovói Banjska faluban történt, az események ugyanis „mélyen felkavarták Szerbia lakosságát”.

Úgy vélik, hogy a biztonsági helyzet súlyosan romlott, és semmi kétség nincs afelől, hogy szükség lesz a nemzetközi közösség konstruktív szerepvállalására Koszovóban, többek között az Európai Unió közvetítése által.

levél

Vajon hogy reagál a címzett? (Forrás: Danas)

A hét aláíró párt, amelynek fő ereje a Dragan Đilas által vezetett Szabadság és Igazságosság Pártja üdvözölte ugyan az uniós közvetítő tevékenységet, amely azonban véleményük szerint eddig elégtelennek bizonyult.

– Aleksandar Vučić és kormánya jelentős mértékben felelős a banjskai eseményekért

– írta a hét ellenzéki párt, amely ugyanakkor rámutatott arra is, hogy Albin Kurti kormánya nagy számban követett el erőszakos és indokolatlan intézkedéseket a szerb lakossággal szemben Koszovó északi részén, mint például a 3%-kal megválasztott polgármesterek ráeröltetése az ottani szerbekre.

Az EU-barát szerb ellenzék hibáztatja a pristinai kormányt azért is, mert állítása szerint a koszovói rendőrség “brutálisan viselkedik” az északi területeken, miután Pristina a rendőrség különleges egységeit vezényelte a szerbek által lakott községekbe, ezzel párhuzamosan pedig megtiltotta a Szerbiából származó áruk importját.

A szerb ellenzékiek szerint az emberi és kisebbségi jogok megsértése, a bizonytalanság, a napi fenyegetések és a rendőri erők brutalitása a szerb lakosság Koszovóból történő elvándorlásához vezetett, ezért úgy vélik, hogy ezt a veszélyes tendenciát meg kell állítani.

– A koszovói szerb lakosság egyfelől a kriminalizált és tekintélyelvű Szerb Lista (koszovói szerb párt) és Albin Kurti (koszovói miniszterelnök) szisztematikus elnyomása között találta magát

– írta a hét párt, amely ugyanakkor felrótta a szerb elnöknek, hogy a tavalyi év végén a szerb közalkalmazottakat a koszovói intézmények – különösen a rendőrség – elhagyására ösztönözte, de azért is elmarasztalta, hogy autoriter és antidemokratikus megoldásokat kényszerített ki, vagyis eltörölte a politikai pluralizmust a koszovói szerbek körében.

Az aláírók arra is rámutattak, hogy ez lehetővé tette az erőszakot, politikai áldozatokat provokált, ami Oliver Ivanović koszovói szerb politikus és mások halálához vezetett, de táplálta az általános bizonytalanságot és reménytelenséget is, ami újabb kivándorlási hullámot idézett elő.

A szerb ellenzék a Borellnek írt levelében aggodalmának adott hangot az olyan bejelentések miatt, amelyek szerint intézkedések bevezetése merült fel Szerbiával szemben. Az uniós terminológiában az “intézkedések bevezetése” olyan eufemizmus, mint az oroszok esetében a “különleges hadművelet”, az EU részéről ezt a szankciók “lánykori neveként” használják.

Az EU-barát hét párt azt kéri a Borrellhez intézett levélben, hogy Szerbia lakosságának megbüntetése helyett inkább személy szerint Vučićot szankcionálják nyilvánvaló politikai és személyes felelőssége miatt, és “hozzanak meg minden lehetséges intézkedést vele és legközelebbi politikai szövetségeseivel szemben”, miután Vučić a probléma része, nem pedig a megoldás a jelenlegi helyzetre.

A szerb elnök dühödten reagált

A szerb elnök szemmel láthatóan dühödten reagált az ellenzéki levélre, amelyben a hét párt azt kéri, hogy az Európai Unió ne Szerbia ellen, hanem vele szemben vezessen be szankciókat.

– Ebből az országból valaki nem azért írt levelet Borrellnek, hogy Kurti (koszovói miniszterelnök) és azok ellen vezessenek be szankciókat, akik bántalmazzák a szerb népet Koszovóban, hanem saját hazájuk vezetőjének megbüntetését kérték

– mondta Vučić, aki szerint ilyesmi még soha senkivel sem fordult elő. Szerinte az ellenzék ezt azért teszi, mert máshogy nem képes nyerni.

– Ha nem tudjuk megdönteni, akkor vesszen az ország, csak hogy megszerezzük a hatalmat

– próbálta értelmezni az ellenzéki gondolkodásmenetet a szerb elnök, aki szerint “abszolút hihetetlen” és felelőtlenség, ami történt, ettől még a szava is eláll.

De nem állt el, mert tovább ekézte az ellenzéket megjegyezvén, hogy bajban van egy ország akkor, amikor a párt- és a személyes érdekek számítanak az egyetlen mércének a különböző csoportok esetében.

Ez persze tökéletesen igaz, csakhogy az ilyen észrevételeket mindig a másikra mutogatva szokás használni, és ez alól a szerb elnök sem kivétel, de ő optimista: bár szörnyen nehéz a helyzet, ő hisz Szerbiában és a saját maguk képességeiben, hogy az országot előrefelé tolják, (és nem hátra).

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország12 óra telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia4 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava