Connect with us

Migráció

Az amerikaiak a tálibok karmai között hagytak bennünket
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

afgán, tálib
A tálibok nem képesek kormányt alakítani, de büszkék arra, hogy győzelmet arattak a NATO felett, és mindenkit, aki együttműködött a nemzetközi szövetséges erőkkel, az ellenségüknek tekintenek. A képen látható férfi a riportalanyunk, az arcát természetesen kitakartuk (Fotó: BALK)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Menekülés a tálibok elől

– Az amerikai hadsereg utolsó repülőgépe 2021. augusztus 31-én éjjel szállt fel a kabuli repülőtérről

– emlékszik vissza Raghip Massoud, az afganisztáni nemzeti erők egykori rendőrtisztje az akkori eseményekre.

– Az amerikaiak kivonulása jelentette a legnagyobb csalódást mindannyiunk számára, akik velük együtt egy államot teremtettünk, mert otthagytak bennünket a tálibok karmai között, akik szerint mi szemetek vagyunk.

Így kezdte történetét Raghip Massoud, az afgán nemzeti erők egykori rendőrtisztje, akivel a felső-ausztriai Welsben, egy menekültügyi központban találkoztunk.

afgán, tálib

Azil Wohnung: itt laknak azok a külföldiek, akik már menedéket kaptak Ausztriában

Massoud harmincöt éves, nős, hat gyermeke van, felesége és gyermekei Afganisztánban maradtak, ahol félelemben élnek, mert attól tartanak, hogy a tálibok bosszút állnak rajtuk, Raghip ugyanis korábban ellenük harcolt, miután amerikai képzést kapott az USA által fenntartott rendőrakadémián.

– A kabuli repülőtérről sikerült Brüsszelbe szöknöm, ahonnan a táliboknak dolgozó iszlamisták jelenlététől tartva kénytelen voltam távozni, így találtam magam Ausztriában, úgy érzem, hogy itt személy szerint nagyobb biztonságban vagyok, viszont nagyon aggódom a családomért.

Az amerikai erők és a szövetségeseik hirtelen kivonulása emberek millióinak okozott csalódást Afganisztánban, különösen azoknak, akik húsz éven át együttműködtek ezekkel az erőkkel az “új állam” megteremtésében.

Sok család kénytelen volt különböző alternatívákat keresni arra, hogy elmeneküljön a tálibok elől, ami azonban nem volt könnyű, mert egyetlen szomszédos ország sem fogadta be őket.

– Kabulban szolgáltam, szerencsére beszéltem néhány emberrel a kabuli repülőtéren, és sikerült meggyőznöm őket, hogy ők is szálljanak fel egy Brüsszelbe tartó gépre, de a családom ott maradt

– mondta a volt afgán rendőr, aki szerint sok kollégája a nemzeti rendőrségtől és a katonaságtól nem tudott elmenekülni Afganisztánból, ezért ők a tálibok kezére kerültek, akik ma az országot irányítják.

A tálibok győztesnek érzik magukat

– A tálibok győztesnek érzik magukat az amerikai erők és az európai szövetségeseik kivonulása után

– tette hozzá Raghip Massoud, aki szerint a tálibok nem képesek kormányt alakítani, de büszkék arra, hogy győzelmet arattak a NATO felett, és mindenkit, aki együttműködött a nemzetközi szövetséges erőkkel, az ellenségüknek tekintenek.

afgán tálib

VAJON JÓ BERUHÁZÁS VOLT? Húsz év alatt dollármilliárdok úsztak el Afganisztánban, a képen az amerikai kivonulásnak örülő tálibok (Forrás: X-platform)

A lakosság helyzetét különösen súlyosbítják a falvakba kihelyezett tálib rendőrségek, ezek távol vannak a városoktól, ott a helyi parancsnokok élet és halál urai.

– Miközben mi a NATO-országok, és különösen az amerikaiak mintájára próbáltuk fenntartani a rendet és megteremteni a nyugalmat, a saját életünket is kockáztatva az emberek életének védelmében, a tálib rendőrség lerombolja ezeket az értékeket. Példátlan módon vágnak vissza a lakosságnak, az iszlám törvényekkel a saríával, hogy félelmet keltsenek az emberekben

– mondta az afgán nemzeti gárda volt rendőrtisztje, aki megjegyezte, hogy a Koránban található saría nem az, amit a tálibok akarnak bevezetni, mert az iszlám békés, ők pedig erőszakosak, ami ellentmond a saría alapjainak.

Az afgán belügyminisztérium volt alkalmazottja arról is beszélt a BALK munkatársának, hogy politikai menedéket kapott Ausztriában, és elégedett az ottani tartózkodásának a feltételeivel.

Bár egyelőre nincs munkavállalási engedélye, arra törekszik, hogy minden nap dolgozzon valamit, és minél jobban tudja segíteni a családját Kabulban.

– Kénytelen vagyok dolgozni, hogy némi anyagi fedezetet biztosítsak a feleségemnek és a hat gyermekünknek Kabulban. Négy lányom és két fiam van, és igyekszem megtalálni a módját, hogy ide hozzam őket. Még van időm arra, hogy megszerezzem az osztrák állampolgárságot, akkor osztrák állampolgárként könnyebb lesz a családegyesítés.

Az Afganisztánnal szomszédos országok hagyományosan mind ellenségesek az Egyesült Államokkal. Az amerikaiak több, mint húsz év után távoztak Afganisztánból, ami boldoggá tette ezeket az országokat, és megerősítette a tálibok pozícióit, akiknek évtizedekre visszamenőleg minden szomszédos országban vannak bázisaik.

– Az afganisztáni tálib rendőrség elől történő menekülés kockázata rendkívül nagy, különösen azok esetében, akik együttműködtek az amerikaiakkal. Az utóbbi időben az Afganisztánnal szomszédos országok ellenszenve fokozódott az amerikaiakkal szemben, itt kiemelkedik Pakisztán, ahol a tálibok számos csoportjának voltak és vannak bázisai, sőt sok parancsnok még mindig Pesavar, Karacsi és más városok leggazdagabb negyedeiben él.

A tálibok háborúja most már a vallási csoportok között is zajlik Afganisztánban, mert alapvető különbségek vannak a szunniták és a síiták között, és ez növeli a bizonytalanságot a lakosság körében, amelyben mindkét tábornak vannak hívei.

Amíg a háborút a sokféle csoport sokféle irányba folytatja, a különböző célok miatt rengeteg vita keletkezik, ezért állandó a kockázata annak, hogy a különböző érdekek miatt egyik-másik csoport ismét valamilyen harmadik felet von be, és ez felboríthat minden eddig elért eredményt.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava