Connect with us

Szerbia

A piroti polgármester azt kérte, hogy a migránsokat minél előbb vigyék Szabadkára

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Szabadka Pirot migránsok
A migránsok gyülekezőhelye Pirotban is az amerikai Western Union irodájánál van, amely tevékenyen kiveszi a részét az Európa felé tartó migránsok utazásának segítéséből (Forrás: Screenshot, N1)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A Szerbia délkeleti részén lévő Pirot majdnem ugyanaz, mint északon Szabadka, csak ott nem a kimenő, hanem a bejövő forgalom okoz gondot. A városban és környékén fegyveres migránsok fosztják ki társaikat, de rátámadnak a helyi lakosságra is. A hétvégén migránsok egy csoportja a Pirot központjában található Royal kávézó látogatóit késelte meg, a szerb rendőrség lakonikusan annyit közölt, hogy több személy könnyebben megsérült, vagy úgy is mondhatnánk, hogy megsebesült.

Pirot környékén is van fegyverük

A rövid rendőrségi közleményből annyi derült ki, hogy a piroti rendőrkapitányság, a határrendészet és a csendőrség tagjai szombaton Pirot közelében elfogtak egy migránscsoportot, amelynek a tagjai más migránsokra támadtak, és minden értéküket elszedték, ami kimeríti a fegyveres útonállás fogalmát.

Merthogy a migránsok őrizetbe vétele során három automata fegyvert és két pisztolyt is találtak, ehhez általában fele ennyit még hozzá lehet számolni, amit a rendőrök valamilyen okból kifolyólag nem találtak meg.

Viszont a helyi lakosoknak a rendőrségről azt a máshonnan már ismert üzenetet küldték, hogy biztonságban vannak.

Szabadka Pirot

A szerb rendőrség szerint aggodalomra semmi ok (Forrás: szerb belügyminisztérium)

Helyszíni beszámolók szerint a bolgár határ közelében lévő városban az utóbbi időben megnövekedett a migránsforgalom, de eddig nem történt olyan incidens, ami a helyi lakosságot érintette volna.

Az ilyesmit szerbiai hivatalos körökben szeretik kiemelni, amivel arra kívánnak utalni, hogy a migránsok a helyi lakosokat, úgymond a bennszülötteket nem bántják.

A CNN-hez közeli N1 Televízió helyszínen járt riportere megjegyezte, hogy ahol migránsok vannak, ott megjelennek a csempészbandák is, ezért növekszik a feszültség a városban, amely felvevőpontnak számít a bolgár határ mentén.

Szabadka

A piroti táborban esőben is száradnak a ruhák: a szerb hatóságok gyakran ide viszik vissza a Zomborban begyűjtött migránsokat (Forrás: X-platform, APC)

Vigyék őket Szabadkára!

A tudósító szerint a helyiek attól tartanak, hogy Pirot lesz a dél Szabadkája, főleg miután késelés történt a városban.

– A rendőrség komoly razziát hajtott végre a városban és környékén. Mi attól tartunk, hogy a migránsok közül egyeseknek, akik a szervezők közé tartoznak, van fegyverük

– nyilatkozta Vladan Vasić, piroti polgármester, aki természetesen a kormányzó Szerb Haladó Párt tagja, és aki a szabadkai “migránsvadász” polgármesterhez, Stevan Bakićhoz hasonlóan úgy nyilatkozott, hogy pánikra semmi ok, és mindenki nyugodjon le.

Pirot migránsok

A piroti polgármester azt üzente, hogy a migránsokat vigyék minél előbb Szabadkára

Vasić arra kérte a rendőrséget és a Biztonsági Hírszerző Ügynökséget (Bezbednosna Infromativna Agencija, BIA), hogy tegye a dolgát, a menekültügyi hivatal pedig fontolja meg, hogy van-e lehetőség a befogadó központ kibővítésére.

Itt a polgármester talán arra gondolt, hogy minél több hely lesz a befogadó központban, annál kevesebb migráns érkezik az országba, de mondott ennél még furcsábbat is.

Vasić annak a megvizsgálását kérte a menekültügyi hivataltól, hogy miként lehetne felgyorsítani a Pirotban várakozó migránsok haladását és elszállítását Szabadka, illetve más országok felé.

Vagyis a polgármester indítványozta, hogy a szerb állam tevékenyen vegye ki a részét az embercsempészetből, ha netalán ezt eddig még nem tette volna meg.

Egyúttal elárulta a migránshelyzet kezelésére kidolgozott szerbiai taktikát, a szabadkaiakat azzal áltatják, hogy a migránsokat Pirotba szállítják, a pirotiakat pedig azzal győzködik, hogy felgyorsítják a migránsok távozását Szabadka felé.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

Jézus sírjánál imádkozott a legfőbb szerb titkosszolga, miközben Koszovóban dúl a válság

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Jézus Szent Sír
Jézus sírjánál imádkozott a BIA vezetője, elvégre ő is keresztény, ha a keresztényi erényeit nem is nagyon csillogtatja (Forrás: Nova.rs)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A belgrádi nagyon ellenzéki hírportál, a Nova fedezte fel, hogy Aleksandar Vulin, a szerbiai Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség (BIA) igazgatója Jézus sírjához zarándokolt, miközben Koszovóban igencsak komoly válság alakult ki. A BIA ezt követően közleményt adott ki, amely szerint a főkém valójában egy napos “hivatalos és hivatali” látogatáson tartózkodott Izraelben. Elképzelhető, hogy meghívása volt Jézus sírjához?

A BIA igazgatója Jézus sírjánál

Három nappal a koszovói vérontás után, ahol három szerb és egy albán rendőr vesztette életét, Aleksandar Vulin, a BIA igazgatója Jeruzsálembe zarándokolt.

Az értesülést a Nova.rs hírportál több fotóval is alátámasztotta, amelyen Vulin a Szent Sír-templomban látható, úgy hogy ezt cáfolni sem lehet.

A “hírportál kémei” a jeruzsálemi Szent Sír-templomból azt jelenttették, hogy a szerb világ ügyeit más alkalommal egyébként a lelkén viselő Vulin biztonsági embereinek a kíséretében érkezett a szent helyre.

– Megállítottak minden zarándokot, hogy soron kívül tudjon bemenni. Körülbelül 20 percig volt ott, majd távozott

– mondta az ellenzéki portálnak egy zarándok, aki a nevét nem árulta el, de a BIA már biztosan nyomoz utána.

A Nova megjegyezte, hogy Vulin “nyilvánvalóan magánlátogatást tett a Szentföldön” mindössze három nappal a banjskai fegyveres konfliktus után, amelyben három szerb és egy koszovói albán rendőr vesztette életét.

A Koszovó északi részén történt fegyveres konfliktust követően az egyik kulcskérdés mindenképpen az, hogy mit tett a lövöldözés előtt és után a BIA, és hogy a szerb titkosszolgálatnak voltak-e információi arról, hogy leszámolás, más értelmezés szerint terrortámadás készül a Banjska kolostor környékén.

Vulin – aki belügyminiszter volt – tavaly december 2-án került a BIA (Bezbednosna Informativna Agencija) élére, ahol Bratislav Gašićtól vette át az irányítást, ezzel Aleksandar Vučić szerb elnök két elnyűhetetlen munkatársa tulajdonképpen pozíciót váltott a “helycserés kormányalakítás” során.

Vulin eddigi “áldásos tevékenységét” az Egyesült Államok szankciókkal jutalmazta.

Jézus Szent Sír

A fotók annyire egyértelműek, hogy cáfolni nem lehetett (Forrás: Nova.rs)

A BIA kármentésbe kezdett

Miután Aleksandar Vulin így lelepleződött, a BIA nem tehetett mást, mint hogy kármentésbe kezdjen, a fotók ugyanis annyira egyértelműek, hogy az értesülés cáfolásának semmi értelme sem volt.

A Politika kormánypárti lap és hírportál egy nappal később, tehát csütörtökön tette közzé a Biztonsági Információs Ügynökség közleményét, miszerint Aleksandar Vulin, a BIA igazgatója régóta tervezett egynapos hivatalos látogatáson volt Izrael Állam partnerszolgálatánál.

A közlemény megjegyezte, hogy Vulin látogatása a házigazdák kíséretében zajlott Jeruzsálemben és Tel-Avivban, és hogy A BIA ezt egy bizonyos médiában megjelent cikkre reagálva teszi közzé, miután a “bizonyos média” azt vélelmezte, hogy a BIA igazgatója, Aleksandar Vulin “nyilvánvalóan magánlátogatáson tartózkodott Jeruzsálemben”.

A rövidke közlemény szerint a BIA a politikusok vagy a média hazugságaitól és trükkjeitől függetlenül nem teszi közzé, hogy vezetői milyen tevékenységet folytatnak, de a pillanat miatt, amikor egyesek megpróbálnak ártani Szerbiának, a BIÁ-nak és a BIA igazgatójának, kénytelen reagálni.

Amiből egyértelműen következik, hogy Vulin Szerbia érdekében ment imádkozni a Szent Sírhoz, és aki azt gondolja, hogy itt már ez sem segít, az biztosan a szerb nép ellensége.

A BIA szempontjából talán jobb lett volna, hogy ha most sem nyilvánul meg, mert a közleményből nem csak az derül ki, hogy a szervezet igazgatója valóban Jeruzsálemben járt, hanem az is, hogy egy korábban tervezett utat annak ellenére nem mondott le, hogy “forró a helyzet”, mint ahogy azt a legfőbb szerb, Aleksandar Vučić éppen aznap este állapította meg, amikor Vulin a “házigazdák társaságában” a Szent Sír-templomban fordult elő.

Az is kényelmetlen lehet – bár ebből a Balkánon általában nem csinálnak ügyet – hogy a “hivatalos és hivatali” látogatásokat magáncélokra, esetleg zarándoklatokra használják fel, vagyis közpénzen mennek el imádkozni Jézus sírjához, vagy mondjuk Bosznia esetében a Kába kövéhez, mint ahogy erre már volt példa bizonyos bosnyák vezetők esetében.

Hiába, Isten és a politikai útjai néha összefonódnak.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava