Connect with us

Szerbia

A piroti polgármester azt kérte, hogy a migránsokat minél előbb vigyék Szabadkára

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Szabadka Pirot migránsok
A migránsok gyülekezőhelye Pirotban is az amerikai Western Union irodájánál van, amely tevékenyen kiveszi a részét az Európa felé tartó migránsok utazásának segítéséből (Forrás: Screenshot, N1)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

A Szerbia délkeleti részén lévő Pirot majdnem ugyanaz, mint északon Szabadka, csak ott nem a kimenő, hanem a bejövő forgalom okoz gondot. A városban és környékén fegyveres migránsok fosztják ki társaikat, de rátámadnak a helyi lakosságra is. A hétvégén migránsok egy csoportja a Pirot központjában található Royal kávézó látogatóit késelte meg, a szerb rendőrség lakonikusan annyit közölt, hogy több személy könnyebben megsérült, vagy úgy is mondhatnánk, hogy megsebesült.

Pirot környékén is van fegyverük

A rövid rendőrségi közleményből annyi derült ki, hogy a piroti rendőrkapitányság, a határrendészet és a csendőrség tagjai szombaton Pirot közelében elfogtak egy migránscsoportot, amelynek a tagjai más migránsokra támadtak, és minden értéküket elszedték, ami kimeríti a fegyveres útonállás fogalmát.

Merthogy a migránsok őrizetbe vétele során három automata fegyvert és két pisztolyt is találtak, ehhez általában fele ennyit még hozzá lehet számolni, amit a rendőrök valamilyen okból kifolyólag nem találtak meg.

Viszont a helyi lakosoknak a rendőrségről azt a máshonnan már ismert üzenetet küldték, hogy biztonságban vannak.

Szabadka Pirot

A szerb rendőrség szerint aggodalomra semmi ok (Forrás: szerb belügyminisztérium)

Helyszíni beszámolók szerint a bolgár határ közelében lévő városban az utóbbi időben megnövekedett a migránsforgalom, de eddig nem történt olyan incidens, ami a helyi lakosságot érintette volna.

Az ilyesmit szerbiai hivatalos körökben szeretik kiemelni, amivel arra kívánnak utalni, hogy a migránsok a helyi lakosokat, úgymond a bennszülötteket nem bántják.

A CNN-hez közeli N1 Televízió helyszínen járt riportere megjegyezte, hogy ahol migránsok vannak, ott megjelennek a csempészbandák is, ezért növekszik a feszültség a városban, amely felvevőpontnak számít a bolgár határ mentén.

Szabadka

A piroti táborban esőben is száradnak a ruhák: a szerb hatóságok gyakran ide viszik vissza a Zomborban begyűjtött migránsokat (Forrás: X-platform, APC)

Vigyék őket Szabadkára!

A tudósító szerint a helyiek attól tartanak, hogy Pirot lesz a dél Szabadkája, főleg miután késelés történt a városban.

– A rendőrség komoly razziát hajtott végre a városban és környékén. Mi attól tartunk, hogy a migránsok közül egyeseknek, akik a szervezők közé tartoznak, van fegyverük

– nyilatkozta Vladan Vasić, piroti polgármester, aki természetesen a kormányzó Szerb Haladó Párt tagja, és aki a szabadkai “migránsvadász” polgármesterhez, Stevan Bakićhoz hasonlóan úgy nyilatkozott, hogy pánikra semmi ok, és mindenki nyugodjon le.

Pirot migránsok

A piroti polgármester azt üzente, hogy a migránsokat vigyék minél előbb Szabadkára

Vasić arra kérte a rendőrséget és a Biztonsági Hírszerző Ügynökséget (Bezbednosna Infromativna Agencija, BIA), hogy tegye a dolgát, a menekültügyi hivatal pedig fontolja meg, hogy van-e lehetőség a befogadó központ kibővítésére.

Itt a polgármester talán arra gondolt, hogy minél több hely lesz a befogadó központban, annál kevesebb migráns érkezik az országba, de mondott ennél még furcsábbat is.

Vasić annak a megvizsgálását kérte a menekültügyi hivataltól, hogy miként lehetne felgyorsítani a Pirotban várakozó migránsok haladását és elszállítását Szabadka, illetve más országok felé.

Vagyis a polgármester indítványozta, hogy a szerb állam tevékenyen vegye ki a részét az embercsempészetből, ha netalán ezt eddig még nem tette volna meg.

Egyúttal elárulta a migránshelyzet kezelésére kidolgozott szerbiai taktikát, a szabadkaiakat azzal áltatják, hogy a migránsokat Pirotba szállítják, a pirotiakat pedig azzal győzködik, hogy felgyorsítják a migránsok távozását Szabadka felé.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország15 óra telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia4 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava