Connect with us

Szerbia

“Győzelmi megállapodást” írt alá a szerbiai demokratikus ellenzék

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

győzelmi megállapodás ellenzék
Az elsietett "Győzelmi megállapodás" aláírását a CNN közeli N1 televízió közvetítette (Screenshot)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

A választásokat még ki sem hirdették Szerbiában, a “Szerbia az erőszak ellen” elnevezésű tiltakozásokat szervező ellenzéki pártok azonban a szerb parlamentben máris aláírták a „Győzelmi megállapodást”, vagyis azt a tíz pontból álló dokumentumot, amely becslésük szerint rendszerváltáshoz vezet a választásokon. A koalícióhoz több mint tíz párt csatlakozott, bár a szerbiai ellenzéki pártok számát pontosan sosem lehet tudni, mert osztódással szaporodnak, miközben a politikai erejük nem változik, vagy éppen csökken.

Elsietett “Győzelmi megállapodás”

A szerbiai ellenzéknek nagyon sietős lehet, mert már az előtt megalakították a “győzelmi koalíciójukat”, hogy a választásokat még ki sem írták Szerbiában.

Erre csak ígéret van a szerb elnök részéről, aki egy nemrégi tévéműsorban kilátásba helyezte, hogy az év végéig előrehozott választásokat ír ki, amelyet nagy valószínűséggel februárban tartanak meg, bár ezt így még nem kommunikálták, viszont a szerbiai törvényekből ez következhet.

Az ellenzéki megállapodásban többek között közös kampány is szerepel a választásokon való győzelem érdekében, és nem zárták ki a közös részvétel, vagyis a közös lista állítását sem.

Lista még egyelőre nincs, közös mantra viszont máris van, Radomir Lazović a Baloldali Zöld Klub képviseletében ugyanis elismételte azt az álláspontot, amelyet a szerb elnökhöz benyújtott és a választások kiírására vonatkozó követelésük tartalmaz, miszerint Szerbia “mély társadalmi-politikai válságban van, amelyből az előrehozott választások jelentik az egyetlen kiutat”.

A dokumentumról szólva hozzátette: az aláíró pártok együttműködése magában foglalja az ellenzéki szervezetek egymás iránti tiszteletét és egymás támadásának mellőzését, az ellenzéki akciók összehangolását, a választások közös ellenőrzését, valamint a választásokon való részvétel növelését célzó közös tevékenységet.

A “Győzelmi megállapodás” tehát bizonyos értelemben meg nem támadási egyezménynek tekinthető, miközben a közös lista állítása egyelőre csak lehetőségként merül fel, bár egyes ellenzéki vezetők szerint ez több, mint valószínű.

Ellenzéki álomvilág

Nebojša Zelenović az Együtt (Zajedno) párt társelnöke, a CNN közeli (ellenzéki) N1 Televízió műsorában azt mondta, hogy az ellenzéki megállapodást aláíró pártok egy „Szerbia az erőszak ellen” elnevezésű listán indulnak a választásokon, ha azokat decemberben tartják.

Zelenović folyamatosan arról beszélt, hogy a választások decemberben lesznek, és most az a feladat, hogy leváltsák a korrupt és bűnözői kormányt, és új parlamenti többséget hozzanak létre, amely olyan helyzetet tud teremteni, és így megszűnik a társadalmi erőszak, és megszületik az erőszakmentes Szerbia, ami – meg nem sértve az ellenzéket és a jó akaratú szerb embereket – körülbelül fából vaskarika a jelenlegi konstellációban.

győzelmi megállapodás ellenzék

Nebojša Zelenović közös lista állítását helyezte kilátásba (Screenshot, N1 Televízió)

Véleményünk szerint az Együtt vezetője több szempontból is álomvilágban él, először is a szerb elnök aligha írja ki decemberre az előrehozott választásokat, hiszen, mint már egyik korábbi cikkünkben megjegyeztük, erőt kell gyakorolnia, és nem tehet eleget a választásokkal kapcsolatos minden ellenzéki követelésnek, így az előrehozott megmérettetést nagy valószínűséggel a jövő februárra írja ki.

Ugyanakkor az ellenzék is erőt akar gyakorolni, Zelenović szerint ugyanis most az ellenzéknek az a dolga, hogy az embereket tömegesen visszaterelje az utcára, vagyis nagyszabású tüntetéseket szervezzen.

A nagyszabású tüntetések szervezése, vagyis az erőgyakorlás hosszútávon aligha tartható fenn, ezért az ellenzéknek minden kétséget kizáróan az az érdeke, hogy minél előbb, de legkésőbb decemberben tartsanak választásokat Szerbiában, mert ellenkező esetben az emberek elunják a demonstrálást, és hazamennek, vagy ki sem mennek tüntetni.

Érdekes módon a szerbiai ellenzék részéről még mindig nem merül fel követelésként, hogy Aleksandar Vučić maradjon semleges a választásokon, mivel ő minden szerbiai állampolgár elnöke.

Ebben a funkciójában eléggé unfair már az is, hogy a kormánypárti televíziókban folyamatosan az ellenzéket támadja, az pedig végképp elfogadhatatlan lenne, hogy a kormánypárti koalíció az ő neve alatt vonuljon ki a “választási csatatérre”, amire vannak utaló jelek.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország14 óra telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia4 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava