Connect with us

Bosznia

A boszniai szerbek útlezárásokkal üzentek Szarajevónak és a nemzetközi közösségnek

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

útlezárás Szarajevó
A határ létezik - állítják a boszniai szerbek, akik ezzel a jelszóval ma még túl sok ember nem tudtak megmozgatni (Screenshot)
A cikk meghallgatása

A boszniai szerbek útlezárásokat eredményező tömegdemonstrációkkal üzenték meg a nemzetközi közösségnek, hogy nem adják az entitási vagyont, és nem ismerik el legitimnek Christian Schmidt főképviselőt. A két entitás határán szervezett négy rendezvény fokozott rendőri biztosítás mellett zajlott le, mert iszlamista szélsőségesek akartak ezekkel egyidejűleg Szarajevóban tüntetést tartani.

Nem engednek 95-ből

A korábbi évek koszovói szerb politikai akcióinak már szinte hagyományosan bevett eleme a teherautóval vagy tömegmegmozdulással improvizált útlezárás. A boszniai Szerb Köztársaságban ugyanezt a műfajt most először alkalmazta az entitás kormánya a politikai nyomásgyakorlás eszközeként.

Az ország négy pontján pénteken este hattól tartott demonstrációknak két céljuk volt. Az összegyűltek egyrészt kiálltak Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke mellett az ellene való vádemelés miatt. Másodsorban pedig kinyilvánították, hogy nem engednek 95-ből, vagyis a Daytoni Egyezmény azon értelmezéséből, amely szerint a szerb entitás önálló vagyonelemekkel rendelkezik.

A „határ létezik” (Granica postoji) mottóval megtartott demonstrációkat a szerb entitás négy pontján, Kelet-Szarajevóban, Dobojban a Bosna folyó felett átívelő Vila nevű hídon, valamint Nevesinjeben és Pribojban hirdették meg. Mindegyik helyszín közös jellemzője, hogy a bosnyák-horvát Föderáció és a szerb entitás közti határvonalon fekszik.

útlezárás Szarajevó

Doboj Dodik mellett van – hirdette a transzparens (Forrás: Mondo.ba)

Az is közös volt a rendezvényekben, hogy mind a négy helyszínen szónokok fejtették ki markáns véleményüket a Dodik elleni vádemelésről, valamint a boszniai alkotmánybíróság entitási vagyon tárgyában hozott döntéséről.

A kelet-szarajevói és a doboji rendezvényeken jelentek csak meg a boszniai szerb politikai vezetés egyes prominens képviselői.

Dobojban Željka Cvijanović a boszniai államelnökség szerb tagja és Radovan Kovačević parlamenti képviselő, a Dodik vezette Független Szociáldemokraták Szövetségének (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) szóvivője vett részt.

A kelet-szarajevói eseményen Radovan Višković az RS kormány miniszterelnöke, Staša Košarac boszniai külkereskedelmi miniszter, illetve Siniša Karan, a boszniai Szerb Köztársaság belügyminisztere volt jelen.

Egyik rendezvényen sem szólalt fel aktív politikus, ehelyett az SNSD tevékenységében kulcsszerepet játszó aktivisták és ismert közszereplők tartottak gyújtó hangú, pár perces beszédeket.

Az általuk elmondottak sommásan annyiban foglalhatók össze, hogy nem engednek a bosnyák többség akaratának, és nem ismerik el Christian Schmidtnek, a nemzetközi közöség bosznia-hercegovinai főképviselőjének döntéseit legitimnek, ahogy azt nem tekintették annak korábban sem.

A legfontosabb üzenet kétségkívül az volt, hogy a boszniai szerbek nem adják az entitási vagyont, és ha kell, harcolni is fognak érte.

útlezárás Szarajevó

A doboji boszniai szerb különítmény. köztük a boszniai szerb miniszterelnök is, Putyint is magával vitte a tüntetésre (Forrás: slobodnaevropa.org)

A Föderáció nem engedélyezte

A két entitás közti határsáv boszniai szerb oldala amiatt szolgált helyszínül a tüntetésekhez, mert a bosnyák-horvát Föderációban lévő Szarajevó Kanton rendőrsége nem hagyott jóvá egy harminc fős Dodik melletti tüntetést a Szarajevói Bíróság épülete előtt.

A kantonális rendőrség amiatt utasította vissza a gyülekezés engedélyezése iránti kérelmet, mert pontosan meg nem nevezett operatív forrásból információjuk volt arról, hogy a Dodik párti tüntetők elleni provokatív támadás készül.

A veszély forrása és jellege kapcsán a rendőrség megtagadta a további tájékoztatást, így azonban a szerb tüntetőknek új helyszínt kellett keresniük.

Így jött a képbe jelképesen a két országrész közti különállás legfontosabb szimbólumának számító entitási határ.

Lement a főpróba

A boszniai szerb köztelevízió funkcióját betöltő RTRS külön műsort szentelt az eseménynek este fél hattól, majd élőben közvetítette a helyszínek közötti körkapcsolással a nagy népi összejövetelt.

Az egyes helyszíneken megjelentek számát nehéz megmondani a felvételek alapján, annyi azonban egyértelműen megállapítható volt, hogy míg a három „vidéki” helyszínen akár több ezres tömeg is összegyűlhetett, a Szarajevó szomszédságában fekvő, szerbek lakta Kelet-Szarajevóban legfeljebb ötszáz fő mozdult meg.

Milorad Dodik boszniai főszerb arról beszélt, hogy a tüntetéseken tizenkétezer ember vett részt, de ő valószínűleg mindenkit kétszer-háromszor számolt meg.

útlezárás Szarajevó

A boszniai szerb demonstrációkon gyakran előkerül a boszniai főképviselő vonatkozásában az a jelszó, hogy “Schmidt turista”, itt az egyik kisebb tábla hirdeti (Forrás: Mondo.ba)

Vitatható, hogy a boszniai Szerb Köztársaság körülbelül nyolcszázezres lakossága fényében alacsony volt-e a megjelentek száma. Az viszont vitán felüli, hogy a Dodik vezette SNSD és annak koalíciós partnerei a rendezvényeket erődemonstrációként és egyfajta gyülekezési főpróbaként kezelték.

A boszniai szerb kormánypártoknak ugyanis 24 órájuk volt megszervezni a tüntetéseket, és mozgósítani a két entitás közti határ mentén élő párttagokat, hogy vegyenek részt a demonstrációkon.

Az pedig a boszniai szerb kormány értékelésétől függ, hogy mennyiben találták a rögtönzött, 45 perces útzárakat alkalmasnak a Szarajevóval szembeni politikai nyomásgyakorlásra és a nemzetközi közösség figyelmének felhívására.

Fontos azonban megemlíteni, hogy a rendezvényeken voltak olyan felszólalók, akik ködösítve többször azt hangsúlyozták, hogy a szerb nemzetiség jogainak védelme érdekében ennél többet is hajlandók tenni, amennyiben az mutatkozik az egyetlen megoldásnak – utalva a fegyveres harc lehetőségére.

Elmaradt a balhé az útlezárásoknál

Bár a mai tömegmegmozdulások politikai utóhatása még nem látszik, annyit azonban ki lehet jelenteni, hogy a boszniai rendvédelmi szervek meglepően határozott fellépésének és az érintett politikai erők fegyelmezett kommunikációjának köszönhetően mind a négy helyszínen elmaradt a balhé.

Pénteken reggel Nenad Nešić boszniai biztonsági miniszter tárgyalóasztalhoz ültette Siniša Karant, az RS belügyminiszterét és Ramo Isak föderációs belügyminisztert.

Szarajevó útlezárás

Fokozódik a feszültség Bosznia-Hercegovinában

Kapcsolódó cikk

Napi hírek – 2023. szeptember 1-én

A megbeszélést követően Nešić egy rövid sajtótájékoztatón közölte, hogy mindkét entitás rendőri erői részt vesznek valamennyi helyszínen a rendezvények biztosításában, és minden olyan személyt eljárás alá vonnak, aki a gyűléseket megkísérli megzavarni.

A rendőri készenlétet jól példázta, hogy Dobojban és Kelet-Szarajevóban a lakosok több helyen arról számoltak be a közösségi média segítségével, hogy rendőrségi mesterlövészek helyezkedtek el a tetőkön, és kommandósok járőröztek az utcákon.

A fokozott rendőri készenlétet a mindennapokban kézzel fogható politikai feszültség mellett az is indokolttá tette, hogy a szalafista Sanin Musa imám által vezetett Nép, Hit, Állam (Narod, Vijera, Drzava, NVD) elnevezésű, szélsőséges iszlamista csoport a szerb megmozdulásokra reagálva, ugyanezen napon, kora délután akart tüntetést tartani a szarajevói szaúdi nagykövetség által működtetett Al Fahd mecset előtti téren.

Az NVD rendezvényére a kantonális rendőrség Ramo Isak föderációs belügyminiszter utasítása alapján nem adott engedélyt, mivel az komoly biztonsági kockázatot jelentett volna.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava