Connect with us

Bosznia

A boszniai szerbek útlezárásokkal üzentek Szarajevónak és a nemzetközi közösségnek

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

útlezárás Szarajevó
A határ létezik - állítják a boszniai szerbek, akik ezzel a jelszóval ma még túl sok ember nem tudtak megmozgatni (Screenshot)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 5 perc

A boszniai szerbek útlezárásokat eredményező tömegdemonstrációkkal üzenték meg a nemzetközi közösségnek, hogy nem adják az entitási vagyont, és nem ismerik el legitimnek Christian Schmidt főképviselőt. A két entitás határán szervezett négy rendezvény fokozott rendőri biztosítás mellett zajlott le, mert iszlamista szélsőségesek akartak ezekkel egyidejűleg Szarajevóban tüntetést tartani.

Nem engednek 95-ből

A korábbi évek koszovói szerb politikai akcióinak már szinte hagyományosan bevett eleme a teherautóval vagy tömegmegmozdulással improvizált útlezárás. A boszniai Szerb Köztársaságban ugyanezt a műfajt most először alkalmazta az entitás kormánya a politikai nyomásgyakorlás eszközeként.

Az ország négy pontján pénteken este hattól tartott demonstrációknak két céljuk volt. Az összegyűltek egyrészt kiálltak Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke mellett az ellene való vádemelés miatt. Másodsorban pedig kinyilvánították, hogy nem engednek 95-ből, vagyis a Daytoni Egyezmény azon értelmezéséből, amely szerint a szerb entitás önálló vagyonelemekkel rendelkezik.

A „határ létezik” (Granica postoji) mottóval megtartott demonstrációkat a szerb entitás négy pontján, Kelet-Szarajevóban, Dobojban a Bosna folyó felett átívelő Vila nevű hídon, valamint Nevesinjeben és Pribojban hirdették meg. Mindegyik helyszín közös jellemzője, hogy a bosnyák-horvát Föderáció és a szerb entitás közti határvonalon fekszik.

útlezárás Szarajevó

Doboj Dodik mellett van – hirdette a transzparens (Forrás: Mondo.ba)

Az is közös volt a rendezvényekben, hogy mind a négy helyszínen szónokok fejtették ki markáns véleményüket a Dodik elleni vádemelésről, valamint a boszniai alkotmánybíróság entitási vagyon tárgyában hozott döntéséről.

A kelet-szarajevói és a doboji rendezvényeken jelentek csak meg a boszniai szerb politikai vezetés egyes prominens képviselői.

Dobojban Željka Cvijanović a boszniai államelnökség szerb tagja és Radovan Kovačević parlamenti képviselő, a Dodik vezette Független Szociáldemokraták Szövetségének (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) szóvivője vett részt.

A kelet-szarajevói eseményen Radovan Višković az RS kormány miniszterelnöke, Staša Košarac boszniai külkereskedelmi miniszter, illetve Siniša Karan, a boszniai Szerb Köztársaság belügyminisztere volt jelen.

Egyik rendezvényen sem szólalt fel aktív politikus, ehelyett az SNSD tevékenységében kulcsszerepet játszó aktivisták és ismert közszereplők tartottak gyújtó hangú, pár perces beszédeket.

Az általuk elmondottak sommásan annyiban foglalhatók össze, hogy nem engednek a bosnyák többség akaratának, és nem ismerik el Christian Schmidtnek, a nemzetközi közöség bosznia-hercegovinai főképviselőjének döntéseit legitimnek, ahogy azt nem tekintették annak korábban sem.

A legfontosabb üzenet kétségkívül az volt, hogy a boszniai szerbek nem adják az entitási vagyont, és ha kell, harcolni is fognak érte.

útlezárás Szarajevó

A doboji boszniai szerb különítmény. köztük a boszniai szerb miniszterelnök is, Putyint is magával vitte a tüntetésre (Forrás: slobodnaevropa.org)

A Föderáció nem engedélyezte

A két entitás közti határsáv boszniai szerb oldala amiatt szolgált helyszínül a tüntetésekhez, mert a bosnyák-horvát Föderációban lévő Szarajevó Kanton rendőrsége nem hagyott jóvá egy harminc fős Dodik melletti tüntetést a Szarajevói Bíróság épülete előtt.

A kantonális rendőrség amiatt utasította vissza a gyülekezés engedélyezése iránti kérelmet, mert pontosan meg nem nevezett operatív forrásból információjuk volt arról, hogy a Dodik párti tüntetők elleni provokatív támadás készül.

A veszély forrása és jellege kapcsán a rendőrség megtagadta a további tájékoztatást, így azonban a szerb tüntetőknek új helyszínt kellett keresniük.

Így jött a képbe jelképesen a két országrész közti különállás legfontosabb szimbólumának számító entitási határ.

Lement a főpróba

A boszniai szerb köztelevízió funkcióját betöltő RTRS külön műsort szentelt az eseménynek este fél hattól, majd élőben közvetítette a helyszínek közötti körkapcsolással a nagy népi összejövetelt.

Az egyes helyszíneken megjelentek számát nehéz megmondani a felvételek alapján, annyi azonban egyértelműen megállapítható volt, hogy míg a három „vidéki” helyszínen akár több ezres tömeg is összegyűlhetett, a Szarajevó szomszédságában fekvő, szerbek lakta Kelet-Szarajevóban legfeljebb ötszáz fő mozdult meg.

Milorad Dodik boszniai főszerb arról beszélt, hogy a tüntetéseken tizenkétezer ember vett részt, de ő valószínűleg mindenkit kétszer-háromszor számolt meg.

útlezárás Szarajevó

A boszniai szerb demonstrációkon gyakran előkerül a boszniai főképviselő vonatkozásában az a jelszó, hogy “Schmidt turista”, itt az egyik kisebb tábla hirdeti (Forrás: Mondo.ba)

Vitatható, hogy a boszniai Szerb Köztársaság körülbelül nyolcszázezres lakossága fényében alacsony volt-e a megjelentek száma. Az viszont vitán felüli, hogy a Dodik vezette SNSD és annak koalíciós partnerei a rendezvényeket erődemonstrációként és egyfajta gyülekezési főpróbaként kezelték.

A boszniai szerb kormánypártoknak ugyanis 24 órájuk volt megszervezni a tüntetéseket, és mozgósítani a két entitás közti határ mentén élő párttagokat, hogy vegyenek részt a demonstrációkon.

Az pedig a boszniai szerb kormány értékelésétől függ, hogy mennyiben találták a rögtönzött, 45 perces útzárakat alkalmasnak a Szarajevóval szembeni politikai nyomásgyakorlásra és a nemzetközi közösség figyelmének felhívására.

Fontos azonban megemlíteni, hogy a rendezvényeken voltak olyan felszólalók, akik ködösítve többször azt hangsúlyozták, hogy a szerb nemzetiség jogainak védelme érdekében ennél többet is hajlandók tenni, amennyiben az mutatkozik az egyetlen megoldásnak – utalva a fegyveres harc lehetőségére.

Elmaradt a balhé az útlezárásoknál

Bár a mai tömegmegmozdulások politikai utóhatása még nem látszik, annyit azonban ki lehet jelenteni, hogy a boszniai rendvédelmi szervek meglepően határozott fellépésének és az érintett politikai erők fegyelmezett kommunikációjának köszönhetően mind a négy helyszínen elmaradt a balhé.

Pénteken reggel Nenad Nešić boszniai biztonsági miniszter tárgyalóasztalhoz ültette Siniša Karant, az RS belügyminiszterét és Ramo Isak föderációs belügyminisztert.

Szarajevó útlezárás

Fokozódik a feszültség Bosznia-Hercegovinában

Kapcsolódó cikk

Napi hírek – 2023. szeptember 1-én

A megbeszélést követően Nešić egy rövid sajtótájékoztatón közölte, hogy mindkét entitás rendőri erői részt vesznek valamennyi helyszínen a rendezvények biztosításában, és minden olyan személyt eljárás alá vonnak, aki a gyűléseket megkísérli megzavarni.

A rendőri készenlétet jól példázta, hogy Dobojban és Kelet-Szarajevóban a lakosok több helyen arról számoltak be a közösségi média segítségével, hogy rendőrségi mesterlövészek helyezkedtek el a tetőkön, és kommandósok járőröztek az utcákon.

A fokozott rendőri készenlétet a mindennapokban kézzel fogható politikai feszültség mellett az is indokolttá tette, hogy a szalafista Sanin Musa imám által vezetett Nép, Hit, Állam (Narod, Vijera, Drzava, NVD) elnevezésű, szélsőséges iszlamista csoport a szerb megmozdulásokra reagálva, ugyanezen napon, kora délután akart tüntetést tartani a szarajevói szaúdi nagykövetség által működtetett Al Fahd mecset előtti téren.

Az NVD rendezvényére a kantonális rendőrség Ramo Isak föderációs belügyminiszter utasítása alapján nem adott engedélyt, mivel az komoly biztonsági kockázatot jelentett volna.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Bosznia

Hamis titkosszolgálati igazolványt találtak egy Szerbiában elfogott boszniai képviselőnél

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

igazolvány
Tiszteletbeli ügynökként működött a bosnyák Föderáció egyik képviselője (Forrás: Klix)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 6 perc

Salko Zildžić, a Demokratikus Akció Pártjának (Stranka Demokratske Akcije, SDA) tuzlai vezetőjét lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés miatt vették őrizetbe a Szerbiába történő belépésekor a határőrök, a személygépjárműve átvizsgálásakor pedig felleltek egy a bosznia-hercegovinai Hírszerző és Biztonsági Szolgálat (Obavjestajna i Sigurnosna Agencija, OSA) által kibocsátott „tiszteletbeli szolgálati igazolványt”. Bár a honatya kiadatása azóta megtörtént, az eset kapcsán parlamenti vizsgálat indul a nyugat-balkáni Csodaországban.

Fegyver helyett igazolványt találtak

Annak ellenére, hogy a nyári politikai uborkaszezon után a boszniai közvélemény érdeklődésének centrumában változatlanul a Milorad Dodik vezette Független Szociáldemokraták Szövetségének (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) “alkotmányos szabadságharca” áll, a korábbi napokban újfent a bosnyák konzervatívok zászlóshajójának minősülő SDA-ra terelődött a figyelem.

A párttal kapcsolatos legfrissebb botrány érintettje Salko Zildžić, a horvát-bosnyák Föderáció parlamentjének képviselője, és az SDA tuzlai alapszervezetének vezetője, akit még szeptember 19-én vettek őrizetbe a szerb határőrök a Drina szerbiai oldalán fekvő Bajina Bašta határátkelőhelyen.

Zildžić elfogása kapcsán a szerbiai hatóságok kezdetben mindössze annyit közöltek, hogy a boszniai föderációs honatya által használt személyautó átvizsgálása során egy maroklőfegyvert találtak 15 darab lőszerrel. Zildžićnek a fegyverre ugyan volt engedélye, azonban azt Szerbiába nem vihette volna magával.

igazolvány

Nem mindennapi igazolvánnyal rendelkezett Salko Zildžić, a bosnyák-horvát entitás parlamenti képviselője (Forrás: Klix)

Az užicei bíróság nem volt rest mindezek alapján elrendelni a boszniai föderációs honatya előzetes letartóztatását.

Az eset további körülményei ettől a mozzanattól kezdődően eltérő értelmezés alá esnek az érintettek részéről, annyi azonban bizonyos, hogy Zildžić előzetes letartóztatásba vételét követően a szerbiai illetékesek tüzetesebben átvizsgálták a járművét, vélhetően további fegyverek után kutatva.

Így találták meg a bosznia-hercegovinai Hírszerző és Biztonsági Szolgálat (Obavještajna i Sigurnosna Agencija, OSA) igazolványát Zildžić nevére kiállítva.

A nyugat-balkáni sajtóviszonyokat és a hivatalos szervek adatkezelési gyakorlatát jól leképezi, hogy vélhetően előbb jelent meg a nem mindennapi hír a mindig jól értesült szarajevói Klix hírportálon, mint ahogy a BIA-t vezető Aleksandar Vulint tájékoztatták volna az okmány lefoglalásáról.

Az igazolvány kapcsán a szerbiai illetékesek nem is igen tudtak mit kezdeni a helyzettel. Egyfelől azért nem, mert annak birtoklása önmagában még nem valósít meg semmilyen bűncselekményt, így legfeljebb kellemetlen kérdések hada várhatta Zildžićet emiatt a fogdában.

Másfelől pedig a dokumentumon öles betűkkel a „tiszteletbeli szolgálati igazolvány” (Počasna službena iskaznica) felirat szerepelt, ami miatt annak eredetiségével kapcsolatban komoly aggályok merülhettek fel.

Hogyan kaphatott igazolványt?

Zildžić személye kapcsán nem ismert, hogy a korábbi években bármilyen kapcsolatban állt volna az OSA-val. Sőt, az önéletrajza meglehetősen letisztult, mondhatni transzparens, mivel a 2006-ban megkezdett politikai karrierje előtt is széles körben ismert volt a boszniai nyilvánosság előtt, mint élsportoló, aki bokszolóként és cselgáncsozóként jeleskedett nemzetközi szinten.

Az OSA működését szabályozó törvény ugyan lehetőséget ad a szervezet vezetőjének, hogy diszkrecionális jogkörében eljárva, egyedi esetekben adományozzon olyan igazolványt, amin a „tiszteletbeli” jelző szerepel, azonban az N1 Bosna csatorna értesülése szerint ezt a gyakorlatot a korábbi években kizárólag a komoly szakmai teljesítményt nyújtó, nyugállományba vonulók esetében követték a szervezetnél.

Zildžić tekintetében nyugállományról és komoly szakmai teljesítményről nem lehet szó, a sportszakmai karrierje mellett azért sem, mert mindössze 42 éves.

Parlamenti vizsgálat lesz

Önmagában Zildžić elfogása és előzetes letartóztatásba vétele nem érte el a boszniai politikai ingerküszöböt, a nem mindennapi okmány fellelése azonban nagy lendületet adott az eseményeknek.

Elsőként a bosnyák konzervatívok által szerbpárti nézetei miatt évek óta támadott Aleksandar Vranješ, Belgrádba akkreditált boszniai nagykövet jelezte a sajtóban, hogy tud a fogva tartás tényéről, teendője azonban nincs, tekintettel arra, hogy Zildžić nem kért konzuli közbenjárást az ügyében.

Sabina Čudić, a liberális Naša Stranka parlamenti képviselője nyilatkozatában jelezte, hogy kezdeményezte az OSA működését felügyelő parlamenti bizottság rendkívüli ülésének összehívását az eset kapcsán. Szerinte egy vizsgálat keretében kell tisztázni, hogy a korábbi években kik és milyen okból kaptak hasonló igazolványt.

Čudić nyilatkozatára reagálva Ilija Cvitanović, a HDZ 1990 parlamenti képviselője jelezte, hogy mint az illetékes bizottság elnöke megtette a szükséges intézkedéseket ahhoz, hogy a bizottság rendkívüli ülésére 10 napon belül sort kerítsenek. Az ülésen meghallgatják Almir Džuvót, az OSA idén tavasszal kinevezett vezetőjét, akinek válaszolni kell az igazolvány keletkezésével kapcsolatos kérdésekre.

Cvitanović bejelentése csak részben nyugtatta meg a közvéleményt, mert az eset kapcsán lényegében mindenki Osman Mehmedagić, az SDA-t vezető Bakir Izetbegovićtyal szoros kapcsolatban álló korábbi OSA-vezető érintettségét feltételezi. Mehmedagić a vele kapcsolatban megjelent híresztelésekre reagálva közleményt adott ki, amelyben tagadta, hogy ő adott volna utasítást a kérdéses dokumentum kiállítására.

Össze-vissza védekezik

Zildžić az ominózus igazolvány léte és eredete kapcsán az ügy kirobbanása óta több variációt ismertetett a nagyérdeművel. Még a szerbiai fogva tartása alatt ügyvédje útján azt közölte, hogy az igazolvány létezik, az azonban nem eredeti, hanem egy másolat, amit „hülyeségből készítettek neki a barátai, akikkel a Državna Bjezbednost (magyarul Állambiztonság) nevű Viber-csoportot alkotják.”

Zildžić azt is elárulta, hogy mintegy 10 fő tagja ennek a csoportnak, azonban konkrét személyeket nem nevezett meg. Ezen túlmenően arra sem akart magyarázatot adni, miért volt szüksége egy ilyen jellegű dokumentumra, és azt miért vitte magával Szerbiába.

A szeptember 27-i Szarajevóban adott sajtótájékoztatóján Zildžić egy eddig ismeretlen külső tényező vagy a józan logika hatására módosította a védekezését. A szerbiai fogságban ugyanis sem ő, sem az ügyvédje nem számolt azzal, hogy a dokumentum létének és birtoklásának elismerése miatt a boszniai ügyészség okirathamisítás és azzal visszaélés gyanúja miatt nyomozást rendel el.

Így az ügyészek munkáját nehezítendő Zildžić utóbb azzal állt elő, hogy nem is volt nála a kérdéses igazolvány, az nem az övé. Ebből adódóan azt nem találhatták meg nála. A különös nevű Viber csoport létezik ugyan, azonban tagadta, hogy annak a tagjai készítették volna „hülyéskedve” a dokumentum másolatot.

Az általa csak felhajtásnak minősített ügy céljaként pedig a személye lejáratását jelölte meg, továbbá azt, hogy ismeretlen okból minél tovább Szerbiában tartsák.

Tagadta továbbá, hogy valaha használta volna az igazolványt, és perdöntő bizonyítékként arra hivatkozott, hogy az okmányon a róla készült kép régi, így az a közreműködése nélkül kellett, hogy készüljön.

A lőfegyver és a lőszerek kapcsán konzekvensen azzal a magyarázattal állt elő, hogy azok a sajátjai, amiket engedéllyel tartott magánál, csak éppen elfelejtette kivenni az autójából, amikor Szerbiába indult. Azt pedig nem tartotta kommentárra érdemesnek, hogy milyen indokok miatt tartott a személygépjárművében egy lőfegyvert honatyai minőségben.

Megegyezett a szerbekkel

Zildžić kiadatására szeptember 25-én került sor. Ezt megelőzően a lőfegyver és a lőszerek jogosulatlan határon való átvitele miatt az užicei ügyészség gyorsított eljárásban megegyezést kötött vele.

Ennek keretében Zildžić elismerte bűnösségét, és elfogadta az egy éves szabadságvesztést azzal, hogy kiadják Bosznia-Hercegovinának a büntetés végrehajtása végett.

Utóbbi amiatt volt fontos számára, mert a szabadságvesztést meglehetősen szerényen osztó boszniai büntetőjog keretében lehetősége nyílik a jövőben a szerbiai büntetést, mint rövid időtartalmú szabadságvesztést pénzbírsággal megváltani, így a 365 nap szabadságvesztés helyett 365.000 konvertibilis márka, vagyis megközelítőleg 72 millió forint kifizetése ellenében mentesül a szabadságvesztés végrehajtása alól.

Már csak azt kell tisztáznia a parlamenti bizottság és az ügyészség felé az eddigieknél hihetőbb módon, hogy miként került az arcképe egy olyan okmányra, ami a Klix portál által megkérdezett szakértők szerint teljesen egyezik az OSA által kiadott igazolvánnyal.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava