Connect with us

Szlovénia

Lendva polgármestere a szerbekkel üzletel, magyar pénzből újítanak fel egy iskolát

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

polgármester Lendva
Janez Magyar, Lendva polgármestere, aki a szerb építőipar szlovéniai szálláscsinálója lehet. A háttérben az uniós és a szlovén zászló mellett ott a magyar zászló is (Forrás: Necenzurirano)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 5 perc

Magyar Janez, vagy Janez Magyar lendvai polgármester, kinek, hogy tetszik, szoros kapcsolatokat épített ki Újvidékkel, ugyanakkor Lendvára szerbek érkezhetnek, akik nyilván nagy üzletet várnak a maroknyi szlovéniai magyarság központjának számító településen. A szlovén Necenzurirano internetes magazin arról ír, hogy Magyar, aki Janez Janša szociáldemokrata pártjának (SDS) színeiben politizál, a szerb elnök (egyik) jobb kezével, Miloš Vučević szerbiai védelmi miniszterrel alakított ki szoros kapcsolatot.

A polgármester és a magyar kaja

Janez Magyar, az SDS volt parlamenti képviselője Lendva polgármestere, amely az utóbbi években egyre szorosabbra fűzi kapcsolatait Újvidékkel, Szerbia második legnagyobb városával, a Vajdaság központjával.

Magyar 2021-ben kezdte intenzíven építeni a barátság hídját Újvidékkel, amikor ott találkozott Vučevićtyel, akinek szédületesen alakul a karrierje Aleksandar Vučić szerb elnök kiszolgálása által.

A sajtó általában azt emeli ki, hogy Magyar vállalkozóból lett politikus, mivel korábban magyarországi élelmiszerekkel kereskedett, és amikor 2019-ben Lendva polgármestere lett, a 16 évig regnáló korábbi polgármestert búcsúztatta.

Elmondása szerint népszerűek a magyar termékek a Muravidéken, de az üzletet, miután megválasztották polgármesternek, a fiaira bízta, hogy Lendva fejlesztésére koncentrálhasson. Vagy pedig még nagyobb üzletekre.

A Necenzurirano beszámolója szerint a Janez Magyar által vezetett Lendva az utóbbi években egyre szorosabbra fűzi kapcsolatait Újvidékkel, Szerbia második legnagyobb városával, a Vajdaság központjával, ahova már többször is ellátogatott.

Május végén például díszvendégként vett részt a helyi mezőgazdasági vásár megnyitóján, ahol a szerb kormány több miniszterével is találkozott, ebből mostanra konkrét együttműködések születtek.

Június közepén, alig három héttel Magyar Újvidéken tett látogatása után, az újvidéki Inobačka építőipari vállalat fióktelepet alapított Szlovéniában.

Tíz nappal később Lendva önkormányzata közbeszerzési pályázatot írt ki egy régi iskola felújítására és bővítésére Csentében 600 ezer euró értékben. A pályázatot az Inobačka cég nyerte meg, sokakat megelőzve.

A szlovéniai portál szerint több más jel is utal arra, hogy a volt újvidéki polgármester, Miloš Vučević környezetében építési üzlethullámra készülnek Szlovéniában, és Magyar nyitja meg a szerbek előtt leginkább az ajtót.

Szerbiai tőke Lendván

Tavaly novemberben jelentették be, hogy hamarosan egy új, 220 ágyas szálloda épül a sportpark és a Terme Lendava gyógy- és termálfürdő közelében.

A Muravidéken már akkor széles körben elterjedt a hír, hogy a 20 millió euróra becsült beruházás mögött szerbiai tőke áll.

Újvidék első várostervezőjének, Dušan Miladinovićnak már van egy cége Lendván, miközben májusban harmadszor is őt nevezték ki az Urbanizam újvidéki urbanisztikai közvállalat igazgatójának, a megbízatás négy évre szól, és számtalanszor lehet ismételni.

Tavaly Lendván megalakult az Archi Lend nevet viselő cég, amely építészeti tanácsadással és tervezéssel foglalkozik, tulajdonosa pedig az előbb említett Miladinović, akit először Vučević mandátuma idején neveztek ki az állami Urbanizam élére, ahol tripláznia is sikerült, amit aligha tehetett volna meg, ha nem ápolna közeli kapcsolatokat a Kisfarkassal.

Az Archi Lend az Újvidéki Kulturális és Turisztikai Egyesület lendvai címére van bejegyezve, ez a szervezet kulcsszerepet játszik a két város – Újvidék és a legalább százszor kisebb Lendva – közötti kulturális kapcsolatok erősítésében.

polgármester Lendva

Janez Magyar Újvidéken idén májusban, mellette Dalibor Rozić kultúrfelelős és Jelena Marinković Radomiović, az újvidéki közgyűlés elnöke (Forrás: Necenzurirano)

A Necenzurirano úgy tudja, hogy idén tavasszal Magyar részt vett egy újvidéki koncerten, és egyúttal találkozott Miladinovićtyal is. Ezt követte a régi csentei iskola felújítására és bővítésére vonatkozó pályázat kiírása, a munkálatokat a magyar állam külön alapból finanszírozza.

A kiírásra öt pályázó, többnyire helyi építőipari vállalkozók jelentkeztek, az önkormányzat két tételt kívánt odaítélni, és mindkét esetben a tárgyalások után a belatinci (Beltinci) Zidarstvo Maučec cég nyert.

Nem sokkal később azonban fordulat történt, az önkormányzat ugyanis kizárta a nagyobb, több mint 600 ezer euró értékű tételre kiírt pályázatból a belatinci céget. Az ok? A munkák leltárát nem megfelelő formanyomtatványon készítették el.

Bár az önkormányzat a második legjobb ajánlattevő, az Inobačka referenciáiban is hiányosságokat talált, ennek ellenére lehetőséget adott neki további bizonyítékok benyújtására.

Két nappal azt követően, hogy az önkormányzat megkapta az új dokumentumokat, Magyar polgármester úgy döntött, hogy a szerbeket hozza ki győztesként.

Szlovéniában (még) nem mindig nyer

Az nem világos, hogy a kiválasztott építtető számára milyen gazdasági előnyökkel jár az üzlet, és azt sem tudni, hogy egy Lendvától több mint 400 kilométerre lévő cég miként győzte le a helyi versenytársakat.

Lendva önkormányzata kiírt egy másik, sokkal nagyobb pályázatot is, amelyben a szerbek szintén nagyon közel álltak ahhoz, hogy megnyerjék.

polgármester Lendva

CSALÁDI VÁLLALKOZÁS: Vukajlo Babić és Danilo Babić, az Inobačka két tulajdonosa (Forrás: Inobačka)

Magyar a gyertyánosi (Gaberje) fiókiskola tornatermének építéséhez keresett vállalkozót. Ez egy megismételt pályázat volt, amelyet először a Pomgrad, a Muravidék messze legnagyobb építővállalata nyerte meg, de az 1,8 millió eurós ajánlat meghaladta a rendelkezésre álló keretet.

Az önkormányzat idén júniusban új pályázati felhívást tett közzé, amelyre kilenc ajánlattevő jelentkezett, akik 1,5 és 2,3 millió euró közötti összegért vállalták volna a tornaterem megépítését.

Az Inobačka volt a második legjobb ajánlattevő, és a tárgyalásokon is jól szerepelt, de végül a gornja radgonai GDO legyőzte, miután csaknem a felére csökkentette a munkálatok elvégzéséhez ajánlott 2,1 millió eurós árat, 1,3 millió euróra, ami alá a szerbek már nem mentek.

Az Inobačka, amelyet többségi tulajdonosként Vukajlo Babić (50,50%) vezet, és amelynek szlovéniai igazgatója Boštjan Peterman, jelenleg csak Lendván pályázik Szlovéniában, a szomszédos településeken (még) nem.

Az Inobačka is a Kisfarkas köréhez tartozik

Az Inobačka a Vajdaságban az elmúlt években több üzletet is elnyert.

Egyebek között Újvidéken egy Hyatt szállodát épít, amely 900 vendég befogadására lesz alkalmas. Vukajlo Babić cégtulajdonos szerint ez a projekt kétségtelenül az egyik legnagyobb újvidéki beruházás, amelynek értéke 107 millió euró.

polgármester Lendva

Az újvidéki Báni Palotánál épülő mélygarázs (Forrás: Inobačka)

A Necenzurirano írása szerint az Inobačka Vućevićtől, egy osztrák partnerrel együtt 40 évre szóló koncessziót kapott négy parkolóház építésére és üzemeltetésére, így összesen több mint 1100 parkolóhelyet kezelnek majd, például a közigazgatási központnak számító Báni Palota közvetlen közelében.

Ez ellen a szerbiai ellenzék helyi aktivistái ugyan erősen tiltakoztak, szerintük ugyanis az Inobačka a törvények megkerülésével szerezte meg a földalatti garázsok építési engedélyét, de az ellenzék a hőzöngésen kívül túl sokat aligha ér el, hiába tesz feljelentéseket.

Öreg Anna, a Szabad Polgárok Mozgalmának parlamenti képviselője ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy Szerbia olyan ország, ahol ha valamit meg akarsz oldani az adminisztrációban, mindig hiányzik valamilyen papír.

Hozzátette azonban, hogy ha valaki Miloš Vučević környezetéhez tartozik, Vukajlo Babićnak hívják, és netalán az Inobačka cég igazgatója, akkor ilyen probléma nem létezik.

Öreg szerint ebben az esetben az építési engedélyt minden jogi eljárás nélkül kiadják akár arra is, hogy Újvidék kellős közepén vad építkezés indulhasson még akkor is, ha netalán a vajdaság képviselőház (Báni Palota) épületét is megrongálják.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

Szlovénia ellenőrzést vezet be a horvát határon a megszaporodott migránsok miatt

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

ellenőrzés
A cikk keletkezésekor tudósítónk még csak sejtette, azóta viszont hivatalosan megerősítést nyert, hogy Brüsszelben összefutott a szlovén és a horvát belügyminiszter, és közös migránsellenes intézkedésekről egyeztetett. A képen balról Boštjan Poklukar szlovén, jobbról Davor Božinović horvát belügyminiszter (Forrás: X-platform)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A szlovén 24 óra, azaz a 24ur kiszimatolta, hogy a szlovén rendőrség az ellenőrzések fokozása végett ellenőrző pontokat létesít a szlovén-horvát határon, miután idén drámaian megugrott az országba érkező illegális migránsok száma. A szlovén belügy szerint, az év elejétől augusztus végéig a rendőrség 36 137 illegális határátlépést észlelt Szlovénia és Horvátország között, szemben a tavalyi 13 601 illegális behatolással.

Szárnyas kapu á la Szlovénia

Boštjan Poklukar szlovén belügyminiszter nyilatkozatában ezt felkerekítette 40 ezerre, azt ígérve, hogy a rendőrség az operatív tervek szellemében jár el. Ennek értelmében máris fokozták a munkát a horvát határ legkritikusabb részein. Jelenleg ezek a Novo mesto és a Koperi Rendőrkapitányság azon területei, ahol az adatok és elemzések a legnagyobb terhelést mutatják.

Mint ahogy annó az osztrák sógorok sem kerítést, hanem csak “szárnyas kaput” telepítettek a határra, Poklukar szerint sincs arról szó, hogy belső ellenőrzést hoznának létre: ezek kizárólag “kompenzációs intézkedések” amelyeket “fokoznak” a horvát határ menti területeken.

– A rendőrök tevékenysége továbbra is az embercsempészek és a határokon átnyúló bűnözés felderítésére összpontosít

– mondta Poklukar, vastag ecsetvonalakkal vázolva a helyzetet. Még nem teljesen világos, hogy miért kerülnek a “szárnyas fejvadászok” a szlovén-horvát határ közelébe, ugyanis nyolc nappal ezelőtt a szlovén kormány még azt mondta, hogy nem fontolgatja a határellenőrzés bevezetését a horvát határon. Egészen pontosan ezt Marko Štucin, a szlovén külügyminisztérium államtitkára jelentette ki a ljubljanai kormány ülése után.

Úgy tűnik, időközben valami történt, mert hirtelen meggondolták magukat.

ellenőrzés

Egy szlovén rendőr figyel a horvát határ mentén lévő Rigoncéban, ahova közúton és vasúton is érkezhetnek a migránsok (Forrás: Dnevnik.si)

A horvátok nyugodtan fogadták a hírt

A szlovén és a horvát kormány úgy tetszik egyeztetett az intézkedések bevezetése előtt, mert a horvát fél nyugodtan fogadta a hírt. Davor Božinović horvát belügyminiszter például így kommentálta Szlovénia lépését:

– Az, hogy Szlovénia rendőrségi ellenőrző pontokat vezetett be a horvát határ mentén, nem a schengeni övezet megszüntetését jelenti, hanem fokozott megfigyelést az embercsempészek tevékenysége miatt.

Božinović szerint a határforgalom az ellenőrzés ellenére, továbbra is a schengeni rendszer szerint, fennakadás nélkül folytatódik.

A horvát belügyminiszter elmondta, hogy Horvátország is hasonló rendszert vezetett be a határátlépések megszüntetése után életbe léptetett kompenzációs intézkedésekkel, amelyek a forgalomban lévő járművek szúrópróbaszerű ellenőrzését jelentik.

Gordan Jandroković, a horvát parlament elnöke – aki éppen az Európai Néppárt spliti ülésén vett részt -, úgy találta, hogy ez nem a bizalmatlanság jele szlovén részről, hanem az Európát fenyegető jelenségre adott válasz.

A renitens polgárok által kizárólag Nyónyónak – Njonjo – titulált házelnök úr azt is el tetszett mondani, hogy ez az intézkedés várható volt, és csakis ideiglenes jellegű, de ugyanakkor nincs semmi gáz, mert ezzel nem állt le az emberek és áruk szabad áramlása.

Jandroković ugyanakkor azt is elárulta, hogy a horvát fél beszélni kíván szlovén kollégáival és barátaival, akikkel “nyílt párbeszédet” folytatnak.

– Nem titkolunk el semmit egymás elől, van egy közös problémánk, amit együtt kell megoldanunk. Horvátországban több mint 6000 rendőr van a határokon, meglátjuk, szükség van-e a határellenőrzés fokozására

– jelentette ki Nyónyó, akinek van becsületes neve is, de azt már föntebb említettük.

Rendkívüli körülmények, drasztikus megoldások

A horvát házelnök arról beszélt, hogy ezek rendkívüli körülmények, ezért úgy gondolta, hogy a mostani intézkedések ideiglenesek, és addig tartanak, amíg nem állítják meg ezt a megnövekedett migrációs hullámot.

Jandroković hozzátette, hogy a közelgő európai választások mindenképpen szerepet játszhatnak az újkeletű intézkedések meghozásában, a hatóságok ugyanis egyértelműen meg akarják mutatni az állampolgároknak, hogy “szilárdan kézben tartják az irányítást”.

Nyónyó hangsúlyozta, hogy ma az illegális migráció ellenőrzése sokkal szervezettebb mint 2015-ben. Ám a migrációs nyomás ismét erősödik, amiért is Jandroković szerint nem kizárt, hogy amennyiben ez szintet lép, “drasztikus megoldásokat” kell foganatosítani.

– Európának meg kell védenie magát, biztosítani a túlélését, meg kell védenie az értékeit. Az ideérkező embereket szocializálni kell. El kell fogadniuk az európai értékeket, nem változtathatják meg Európát ezek lerombolásával. A bevándorlókat be kell fogadni, de ennek a mikéntjére nincs gyors és egyértelmű válasz.

Ehhez mi csak annyit tennénk hozzá, hogy: No, ugye!

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava