Connect with us

Bosznia

A szerb kormányfő online, a 2/3 boszniai elnökség személyesen vett részt a Krími Platformon

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Krími Platform
JELSZAVAKBÓL ÉRT AZ EMBER: A Krími Platform csúcstalálkozójának résztvevői Kijevben
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A szerb miniszterelnök online kapcsolódott be a Krími Platform ülésébe, a bosznia-hercegovinai elnökség két tagja – Novák Katalin magyar elnökasszonyhoz hasonlóan – ugyanakkor személyesen jelent meg a platform kijevi csúcstalálkozóján. A Krími Platform egy informális fórum, amelyet az ukrán külügyminisztérium Volodimir Zelenszkij államfő kezdeményezésére hozott létre 2020-ban.

Újabb gesztus az ukránok felé

Ana Brnabić szerb miniszterelnök augusztus 23-án kijelentette, hogy Szerbia “nem értéksemleges”, hozzátéve, hogy teljes mértékben tiszteletben tartja Ukrajna területi integritását és szuverenitását.

Ezt azzal a megállapítással tetézte, hogy Szerbia Ukrajna “igazi barátja”.

Brnabić erről akkor beszélt, amikor online résztvett a Krími Platform csúcstalálkozóján, ebből az alkalomból azt is hangsúlyozta, hogy Szerbia sajnálja Ukrajna és az ukrán nép által átélt szenvedéseket.

Szerb sajtójelentések szerint Brnabić felszólalásában azt üzente, hogy Szerbia továbbra is kiemelt figyelmet fordít az ukrajnai humanitárius helyzetnek, és ezentúl is segítséget nyújt Ukrajnának, amint azt a közelmúltban küldött áru- és gyógyszeradományával is bizonyította.

Szerb részről az utóbbi napokban ez már a második olyan gesztus, amelyet Ukrajna irányában tettek, a hét elején ugyanis Aleksandar Vučić szerb elnök Athénban találkozott az ukrán államfővel.

A szerb bekapcsolódás a Krími Platform munkájába a belgrádi hozzállás némi módosulását jelzi, Szerbia ugyanis nem vett részt a platform csúcstalálkozójának előző találkozóján, amelyet tavaly októberben Zágrábban tartottak.

A szerb miniszterelnök beszédében ugyanakkor többé-kevésbé azt az álláspontot képviselte, amelyet a belgrádi vezetés Ukrajna orosz lerohanását követően fogalmazott meg, miszerint támogatják ugyan Ukrajna területi integritását, viszont nem vezetnek be szankciókat Moszkvával szemben.

Az európai úton tébláboló országok közül Törökország, Szerbia és Bosznia-Hercegovina nem követte az EU Moszkva elleni szankciós politikáját, az utóbbi ezt a boszniai szerbek ellenkezése miatt nem tudta megtenni.

Krími Platform

Ukrán 1/1 és bosznia-hercegovinai 2/3 (Forrás: ukrán elnöki hivatal)

Megvolt a kétharmad

A bosznia-hercegovinai elnökség soros elnöke, Željko Komšić és a bosznia-hercegovinai elnökség bosnyák tagja, Denis Bećirović hivatalos látogatásra utazott Ukrajnába, ennek során részt vett a Krími Platform kijevi ülésén.

Ezzel meg is volt a kétharmad, miután a testület szerb tagja, Željka Cvijanović nem utazott el Ukrajnába, főnöke, Milorad Dodik ugyanis Moszkvában szokta őt helyettesíteni, így “nem lenne helyénvaló”, hogy Cvijanović meg Kijevbe menjen.

Denis Bećirović a Zelenszkijjel folytatott megbeszélésen azt hangoztatta, hogy ezzel a látogatással Bosznia-Hercegovina polgárai és testületei egy nagyon fontos üzenetet küldtek, miszerint “minden kétséget kizáróan támogatják a független és szuverén Ukrajna hős népét és vezetését Volodomir Zelenski elnökkel az élen”.

Bećirović arra emlékeztetett, hogy Bosznia-Hercegovina eddig összesen 86-szor szavazott az EU-hoz hasonlóan az Ukrajna elleni orosz agresszió elítélése mellett, beleértve ebbe az ENSZ Közgyűlésének határozatát is, amiből – mellékesen szólva – majdnem kormányválság lett Szarajevóban, viszont egy centivel sem kerültünk közelebb az ukrajnai békéhez.

A kijevi találkozó résztvevőihez Bosznia-Hercegovina nevében azonban nem Bećirović, hanem az elnökségbe horvát tagként beválasztott Željko Komšić szólt, aki úgy fogalmazott, hogy “Krím = Ukrajna”, és nem állt ellen a kísértésnek, hogy Ukrajnát Bosznia-Hercegovinához hasonlítsa, és fordítva: a hangsúly lényegében a hasonlítgatáson volt.

Krími Platform

Željko Komšić, a bosznia-hercegovinai elnökség kvázi horvát tagja (jobbról az első) kvázi angolul olvasta fel a beszédét Kijevben

Komšić annak a véleményének adott hangot, hogy az ország, amelyből érkezett – szintén agresszió és egy erőszakos területrablásra tett kísérlet áldozata volt, és további hasonlóságként hozta fel, hogy messze erősebb és nagyobb katonai erővel kellett felvennie a küzdelmet.

A kvázi horvát elnökségi tag hangoztatta, hogy Bosznia-Hercegovinát annak ellenére meg akarták fosztani politikai, gazdasági és kulturális identitásától, hogy az ország államisága ezer éves múltra tekint vissza.

Komšić mondott még egyebeket is, amire most nem térnénk ki, viszont azt megjegyeznénk, hogy a beszéde végét egészen harciasra fogta, kijelentette ugyanis, hogy közösen kell szembeszállni azokkal, akik megsértik más országok szuverenitását, és ebben nincs kompromisszum.

A bosznia-hercegovinai elnökségbe horvát tagként beválasztott politikus mondandóját azzal az ukrán felkiáltással zárta, hogy Слава Україні!

Ez felüdülésként hatott a kvázi angolul felolvasott beszéd után, amit a résztvevők lelkes tapsolással lájkoltak, mert ezt legalább értették, régi igazság ugyanis, hogy “jelszavakból ért az ember”.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Bosznia

Hamis titkosszolgálati igazolványt találtak egy Szerbiában elfogott boszniai képviselőnél

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

igazolvány
Tiszteletbeli ügynökként működött a bosnyák Föderáció egyik képviselője (Forrás: Klix)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 6 perc

Salko Zildžić, a Demokratikus Akció Pártjának (Stranka Demokratske Akcije, SDA) tuzlai vezetőjét lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés miatt vették őrizetbe a Szerbiába történő belépésekor a határőrök, a személygépjárműve átvizsgálásakor pedig felleltek egy a bosznia-hercegovinai Hírszerző és Biztonsági Szolgálat (Obavjestajna i Sigurnosna Agencija, OSA) által kibocsátott „tiszteletbeli szolgálati igazolványt”. Bár a honatya kiadatása azóta megtörtént, az eset kapcsán parlamenti vizsgálat indul a nyugat-balkáni Csodaországban.

Fegyver helyett igazolványt találtak

Annak ellenére, hogy a nyári politikai uborkaszezon után a boszniai közvélemény érdeklődésének centrumában változatlanul a Milorad Dodik vezette Független Szociáldemokraták Szövetségének (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) “alkotmányos szabadságharca” áll, a korábbi napokban újfent a bosnyák konzervatívok zászlóshajójának minősülő SDA-ra terelődött a figyelem.

A párttal kapcsolatos legfrissebb botrány érintettje Salko Zildžić, a horvát-bosnyák Föderáció parlamentjének képviselője, és az SDA tuzlai alapszervezetének vezetője, akit még szeptember 19-én vettek őrizetbe a szerb határőrök a Drina szerbiai oldalán fekvő Bajina Bašta határátkelőhelyen.

Zildžić elfogása kapcsán a szerbiai hatóságok kezdetben mindössze annyit közöltek, hogy a boszniai föderációs honatya által használt személyautó átvizsgálása során egy maroklőfegyvert találtak 15 darab lőszerrel. Zildžićnek a fegyverre ugyan volt engedélye, azonban azt Szerbiába nem vihette volna magával.

igazolvány

Nem mindennapi igazolvánnyal rendelkezett Salko Zildžić, a bosnyák-horvát entitás parlamenti képviselője (Forrás: Klix)

Az užicei bíróság nem volt rest mindezek alapján elrendelni a boszniai föderációs honatya előzetes letartóztatását.

Az eset további körülményei ettől a mozzanattól kezdődően eltérő értelmezés alá esnek az érintettek részéről, annyi azonban bizonyos, hogy Zildžić előzetes letartóztatásba vételét követően a szerbiai illetékesek tüzetesebben átvizsgálták a járművét, vélhetően további fegyverek után kutatva.

Így találták meg a bosznia-hercegovinai Hírszerző és Biztonsági Szolgálat (Obavještajna i Sigurnosna Agencija, OSA) igazolványát Zildžić nevére kiállítva.

A nyugat-balkáni sajtóviszonyokat és a hivatalos szervek adatkezelési gyakorlatát jól leképezi, hogy vélhetően előbb jelent meg a nem mindennapi hír a mindig jól értesült szarajevói Klix hírportálon, mint ahogy a BIA-t vezető Aleksandar Vulint tájékoztatták volna az okmány lefoglalásáról.

Az igazolvány kapcsán a szerbiai illetékesek nem is igen tudtak mit kezdeni a helyzettel. Egyfelől azért nem, mert annak birtoklása önmagában még nem valósít meg semmilyen bűncselekményt, így legfeljebb kellemetlen kérdések hada várhatta Zildžićet emiatt a fogdában.

Másfelől pedig a dokumentumon öles betűkkel a „tiszteletbeli szolgálati igazolvány” (Počasna službena iskaznica) felirat szerepelt, ami miatt annak eredetiségével kapcsolatban komoly aggályok merülhettek fel.

Hogyan kaphatott igazolványt?

Zildžić személye kapcsán nem ismert, hogy a korábbi években bármilyen kapcsolatban állt volna az OSA-val. Sőt, az önéletrajza meglehetősen letisztult, mondhatni transzparens, mivel a 2006-ban megkezdett politikai karrierje előtt is széles körben ismert volt a boszniai nyilvánosság előtt, mint élsportoló, aki bokszolóként és cselgáncsozóként jeleskedett nemzetközi szinten.

Az OSA működését szabályozó törvény ugyan lehetőséget ad a szervezet vezetőjének, hogy diszkrecionális jogkörében eljárva, egyedi esetekben adományozzon olyan igazolványt, amin a „tiszteletbeli” jelző szerepel, azonban az N1 Bosna csatorna értesülése szerint ezt a gyakorlatot a korábbi években kizárólag a komoly szakmai teljesítményt nyújtó, nyugállományba vonulók esetében követték a szervezetnél.

Zildžić tekintetében nyugállományról és komoly szakmai teljesítményről nem lehet szó, a sportszakmai karrierje mellett azért sem, mert mindössze 42 éves.

Parlamenti vizsgálat lesz

Önmagában Zildžić elfogása és előzetes letartóztatásba vétele nem érte el a boszniai politikai ingerküszöböt, a nem mindennapi okmány fellelése azonban nagy lendületet adott az eseményeknek.

Elsőként a bosnyák konzervatívok által szerbpárti nézetei miatt évek óta támadott Aleksandar Vranješ, Belgrádba akkreditált boszniai nagykövet jelezte a sajtóban, hogy tud a fogva tartás tényéről, teendője azonban nincs, tekintettel arra, hogy Zildžić nem kért konzuli közbenjárást az ügyében.

Sabina Čudić, a liberális Naša Stranka parlamenti képviselője nyilatkozatában jelezte, hogy kezdeményezte az OSA működését felügyelő parlamenti bizottság rendkívüli ülésének összehívását az eset kapcsán. Szerinte egy vizsgálat keretében kell tisztázni, hogy a korábbi években kik és milyen okból kaptak hasonló igazolványt.

Čudić nyilatkozatára reagálva Ilija Cvitanović, a HDZ 1990 parlamenti képviselője jelezte, hogy mint az illetékes bizottság elnöke megtette a szükséges intézkedéseket ahhoz, hogy a bizottság rendkívüli ülésére 10 napon belül sort kerítsenek. Az ülésen meghallgatják Almir Džuvót, az OSA idén tavasszal kinevezett vezetőjét, akinek válaszolni kell az igazolvány keletkezésével kapcsolatos kérdésekre.

Cvitanović bejelentése csak részben nyugtatta meg a közvéleményt, mert az eset kapcsán lényegében mindenki Osman Mehmedagić, az SDA-t vezető Bakir Izetbegovićtyal szoros kapcsolatban álló korábbi OSA-vezető érintettségét feltételezi. Mehmedagić a vele kapcsolatban megjelent híresztelésekre reagálva közleményt adott ki, amelyben tagadta, hogy ő adott volna utasítást a kérdéses dokumentum kiállítására.

Össze-vissza védekezik

Zildžić az ominózus igazolvány léte és eredete kapcsán az ügy kirobbanása óta több variációt ismertetett a nagyérdeművel. Még a szerbiai fogva tartása alatt ügyvédje útján azt közölte, hogy az igazolvány létezik, az azonban nem eredeti, hanem egy másolat, amit „hülyeségből készítettek neki a barátai, akikkel a Državna Bjezbednost (magyarul Állambiztonság) nevű Viber-csoportot alkotják.”

Zildžić azt is elárulta, hogy mintegy 10 fő tagja ennek a csoportnak, azonban konkrét személyeket nem nevezett meg. Ezen túlmenően arra sem akart magyarázatot adni, miért volt szüksége egy ilyen jellegű dokumentumra, és azt miért vitte magával Szerbiába.

A szeptember 27-i Szarajevóban adott sajtótájékoztatóján Zildžić egy eddig ismeretlen külső tényező vagy a józan logika hatására módosította a védekezését. A szerbiai fogságban ugyanis sem ő, sem az ügyvédje nem számolt azzal, hogy a dokumentum létének és birtoklásának elismerése miatt a boszniai ügyészség okirathamisítás és azzal visszaélés gyanúja miatt nyomozást rendel el.

Így az ügyészek munkáját nehezítendő Zildžić utóbb azzal állt elő, hogy nem is volt nála a kérdéses igazolvány, az nem az övé. Ebből adódóan azt nem találhatták meg nála. A különös nevű Viber csoport létezik ugyan, azonban tagadta, hogy annak a tagjai készítették volna „hülyéskedve” a dokumentum másolatot.

Az általa csak felhajtásnak minősített ügy céljaként pedig a személye lejáratását jelölte meg, továbbá azt, hogy ismeretlen okból minél tovább Szerbiában tartsák.

Tagadta továbbá, hogy valaha használta volna az igazolványt, és perdöntő bizonyítékként arra hivatkozott, hogy az okmányon a róla készült kép régi, így az a közreműködése nélkül kellett, hogy készüljön.

A lőfegyver és a lőszerek kapcsán konzekvensen azzal a magyarázattal állt elő, hogy azok a sajátjai, amiket engedéllyel tartott magánál, csak éppen elfelejtette kivenni az autójából, amikor Szerbiába indult. Azt pedig nem tartotta kommentárra érdemesnek, hogy milyen indokok miatt tartott a személygépjárművében egy lőfegyvert honatyai minőségben.

Megegyezett a szerbekkel

Zildžić kiadatására szeptember 25-én került sor. Ezt megelőzően a lőfegyver és a lőszerek jogosulatlan határon való átvitele miatt az užicei ügyészség gyorsított eljárásban megegyezést kötött vele.

Ennek keretében Zildžić elismerte bűnösségét, és elfogadta az egy éves szabadságvesztést azzal, hogy kiadják Bosznia-Hercegovinának a büntetés végrehajtása végett.

Utóbbi amiatt volt fontos számára, mert a szabadságvesztést meglehetősen szerényen osztó boszniai büntetőjog keretében lehetősége nyílik a jövőben a szerbiai büntetést, mint rövid időtartalmú szabadságvesztést pénzbírsággal megváltani, így a 365 nap szabadságvesztés helyett 365.000 konvertibilis márka, vagyis megközelítőleg 72 millió forint kifizetése ellenében mentesül a szabadságvesztés végrehajtása alól.

Már csak azt kell tisztáznia a parlamenti bizottság és az ügyészség felé az eddigieknél hihetőbb módon, hogy miként került az arcképe egy olyan okmányra, ami a Klix portál által megkérdezett szakértők szerint teljesen egyezik az OSA által kiadott igazolvánnyal.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava