Connect with us

B A Balkanac

Papírmalom az Anna utcában (Milorad Krstić Szentendrén)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Milorad Krstić Szentendre Anna utca
Milorad Krstić rajzmesterünk kiállítása a szentendrei VINCZEMILL könyvkötő műhelyben, illetve műhelygalériában (Kardos Judit felvétele)

Hallgasd meg ezt a cikket!

Tegyük fel, Pest felől érkezünk Szentendrére. Csak követnünk kell a helységet átszelő, itt-ott kanyarodó főútvonalat. Utóbb felfelé a dombon a Papsziget felé, azonban még jócskán előtte a szigetnek: balra kell kanyarodnunk. Pontosan a Szentlászló táblánál. Rövidesen elhagyjuk az út jobb oldalán látható templomot. (Nem viccelünk rá a Művész nevének és a keresztvetés gesztusának kínálkozó rímelésére, kibírjuk.) Kisvártatva mintegy könyökszerűen lefordulunk balra, felfelé a kaptatón, majd megállunk a 16-os számnál. Egy tarkára festett kerekes kútnál. Lebattyogunk a kapuhoz, s ezzel meg is érkeztünk: mesebeli VINCZEMILL-be.

(Mindezt azért ilyen bőven, nehogy valaki elszúrja az útirányt, mert a dzsípíeszének esetleg rossz napja van, aztán dühében kihagyjon egy kitűnő élményt, felettébb minőségi épülést & szórakozást. Megbocsáthatatlan hiba lenne. Sőt hangsúlyosan: bődületes.)

Milorad Krstić Szentendre Anna utca

Egy arcban találkozó Marilyn Monroe és Che Guevara

Milorad Krstić rajzmesterünknek, aki egyaránt szuverén ura álló és mozgóképnek, pont ebben a papírmerítő és könyvkötő műhelyben, műhelygalériában nyílt príma kis kiállítása júliusban. Illetve ez az egyébként szeptember elejéig megtekinthető expo nem is olyan kicsi. Hosszan el lehet nézelődni az apró motívumok sokasága meg a papírkészítéshez és egyebekhez szükséges gépek, ijesztő fogaskerekek, csimpaszkodásra csábító jókora vaskarok között.

Megj.: cikkíróként teljes mértékben azonosulni lehet a művek szerzője adta vagy jóváhagyta címmel, ami így szól: EGY TOLL KALANDJAI A VINCZEMILL PAPÍROK MERÍTÉSÉBEN. – Ritkán van ilyen spontán találkozás.

Milorad Krstić Szentendre Anna utca

Nos, e kaland során – nem mellesleg – meg lehetett tudni kalauzolónktól, Vincze Mátétól azt is, hogy a vállalkozást az édesapja, Vincze László papíripari mérnök alapította 1985-ben. Továbbá hogy a technológiájuk a régi kínai hagyományokra épült, aszerint készülnek náluk a valódi, kézzel merített papírok. Természetesen a Vinczemill Kft. („mill” azért, hogy a külföldiek jobban értsék!) grafikai tervezést, nyomdai kivitelezést, nem utolsósorban könyvkötészeti munkákat is ajánl ügyfeleiknek, ez azonban itt természetesen nem az ilyen típusú reklám helye, csupán a cég sokoldalúságát hangsúlyozandó tértünk ki erre.

Mindössze ártatlan nyúlfarok hosszáig, persze.

Milorad Krstić Szentendre Anna utca

A nevezetes napon Iglódi Csaba, a Dreher-szimfónia c. regény szerzője nyitotta meg Milorad Krstić kiállítását (Kardos Judit felvétele)

Benne van a netes krónikákban, hogy a tárlatot, amelyen a művekből vásárolni is lehet, azon a nevezetes napon Iglódi Csaba, a Dreher-szimfónia c. regény szerzője nyitotta meg. Hangsúlyozva a művész egyediségét, meg a fentebb már megpendített főerényét és egyebeket, nem kevésbé az ő privát járatlanságát az ilyen típusú bökkenős feladatok sikeres elvégzésében. (Esetleg kellett volna hozzá egy kis Dr. Eher? ?) – Ja, közben a vásárlást illetően még: konkrétan venni a helyszínen A/3-as méretű Vincze-papírra készült nyomatokat lehet. Illetve tetszés szerint lehet mazsolázgatni a különleges, eddig még ilyen formában nem látott eredeti művek és printek illusztris gyűjteményéből.

Valahol idézik ezzel a szentendrei jeles eseménnyel kapcsolatban a Művész személyének és művének kitűnő ismerőjét is, Kurdy Fehér Jánost, aki jellegzetes bevezető torokköszörülésével imigyen szól róla:

– Milorad Krstić szabadon szörföl a művészeti referenciák között. Úgy sorakoztat fel jelentős művészeket és műalkotásokat, varrja át őket filmes, festészeti és építészeti utalásokkal, hogy elmosódnak a műfaji határok. Az eredmény egy univerzális művészi önarckép, egy eddig ismeretlen portrétípus, amely leginkább a művészeti manifesztumokkal rokonítható.

Milorad Krstić Szentendre Anna utca

Megemlítődik még több helyütt, hogy az 1952-ben a szlovéniai Dornberkben született M. K. tipikusan közép-európai alkotó, aki Budapestre az ezerkilencszáznyolcvanas évek végén költözött. Az is, hogy a hetvenes évek derekán Újvidéken jogi diplomát szerzett, jogi karrierjével párhuzamban szobrokat készített, rajzolt és festett. Milorad a nyolcvanas évek elején kezdett el amott folyamatosan kiállítani, Pesten pedig kilencvenben az első magángalériák között ajtaját kitáró Roczkov Galériában mutatkozott be. Nem mellékesen a vizuális megjelenítés számos területén tevékenykedik, amilyen a rajz, festmény, grafika, szobrászat, film, animáció, fotó, képregény, valamint a látvány- és díszlettervezés.

Milorad Krstić Szentendre Anna utca

Filmjeiről akár külön oldalakat is lehetne idecsatolni. Szép kalligrafikus betűkkel, merített papíron netán, azonban itt – örök szűkében a területnek – elég a híres Ruben Brandtot említeni (ahogy sok más, ez is készült többek között Roczkov Radmila közreműködésével). Vincze Máté úgy nyilatkozott nekünk – cikkírón túl a Balk.hu főszerkesztőjének, Varga Szilveszternek –, hogy szereti Ruben Brandtot, a gyűjtőt. Szerette nézni, ami arra ösztönözte, hogy vegye fel a kapcsolatot a Szerzővel, majd vágjanak neki valamely közös projektnek. Van nála a príma merített papírból bőven. Riporteri kérdésünkre, hogy a kis kényszeres csapatát műkincslopásokkal mozgásban tartó pszichiáter melyikre bukna a Vinczemillben kiállított exponátumok közül, kalauzolónk elnevette magát, majd rövid gondolkodás után… ááá, nem! Nem fogjuk elárulni. Kérem, menjenek személyesen megkérdezni, aztán meg is nézni. Úgy éri.

P. S. Aki ismeri Milorad Krstić rajzolói stílusát, annak az Anna utcában – applikációival és egyéb megoldásaival együtt – könnyen beugrik az évekkel ezelőtti Das Anatomische Theater (DAT), az a sajátos Gesamtkunstwerk, amely ékesen tanúskodik Krstić érdeklődési területének impozáns szélességéről és mélységéről, egyáltalában: sokrétűségéről. Ennek a típusú gondolkodásnak elengedhetetlen összetartója a szintézis, aminek gyönyörű példáját látjuk a két más-más területről érkező, de egy arcban találkozó Marilyn Monroe és Che Guevara képében. Két popikonná vált legendás figura egyben. Legalábbis mi őket látjuk benne, aztán részünkről még csak ennyi:

– BRAVO MAESTRO!Védelem és gyorsaság

EGYETLEN VPN KORLÁTLAN ESZKÖZRE KÉTFAKTOROS AZONOSÍTÁSAL, A BALK MAGAZIN AJÁNLÁSÁVAL

2022 februárjában a Windscribe a Wired UK szerint a legjobb VPN-ek közé került, a következő megállapítással: "A Windscribe mindig is a nagylelkűbb ingyenes VPN-szolgáltatók közé tartozott, de egyben az egyik legmegbízhatóbb és legköltséghatékonyabb fizetős fogyasztói VPN-szolgáltatás is."

2023 májusában az Engadget a Windscribe-ot "2023 legjobb ingyenes VPN-jének" nevezte meg, kijelentve, hogy "Kiválasztottuk a legjobb ingyenes VPN-nek a magas biztonsága és a szerveropciók széles választéka miatt más ingyenes VPN-ekhez képest."

A Windscribe megszabadít a támadóktól!

A Windscribe aktív támogatója az autoriter rezsimek által cenzúrázott információkhoz való szabad hozzáférésnek. Ezek közé az erőfeszítések közé tartozik a kiterjesztett sávszélességű ingyenes fiókok biztosítása mindenkinek, akit az ukrajnai orosz invázió érintett, valamint az ingyenes és korlátlan szolgáltatás a régió összes újságírója számára.Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava