Connect with us

Szlovákia

TUSVÁNYOS: A szlovák nyugatellenes erőkkel szembejött a zsigeri magyar revizionizmus

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Tusványos revizionizmus miniszterelnök
Egy a zászló: ismét visszaköszönt a múlt (Forrás: Facebook, Orbán Viktor)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 5 perc

Lehet, hogy a magyar fül számára fel sem tűnnek az olyan hétköznapi revizionizmust sugárzó kifejezések, mint az „elszakított országrészek”, ám a szlovák közönség azonnal ugrik, ha akár a legkisebb mértékben is kétségbe vonják az ország önállóságát, netalán területi integritását. Míg Orbán Viktor magyar miniszterelnök 2023-as tusványosi beszédében szándékosan provokálta a román kormányt, addig Szlovákiát egy elejtett jelzős szerkezet hozta lázba. Végeredményben mindkét országban a szőnyeg szélére kellett állnia a magyar nagyköveteknek. Az ominózus kifejezések akkor hangoztak el, amikor Orbánt a szlovákiai választások kapcsán a magyar képviseletről kérdezték. Válaszában megjegyezte, a felvidéki magyarság politikusai gyenge teljesítményt nyújtanak, és ennél azért többre van szükség, ha valaki a hazáért dolgozni akar az elszakított országrészekben.

A szlovák külügy történelem-leckéje Magyarországnak

A Zuzana Čaputová köztársasági elnök által kinevezett szakértői kormány külügyminisztériuma a következő nyilatkozatot tette közzé, miután behívatták Magyarország nagykövetét, Balogh Csabát, és magyarázatot kértek tőle a magyar miniszterelnök szavaira:

– Csehszlovákia (és később Szlovákia) vagy Magyarország egyformán utódállamai Ausztria–Magyarországnak. A mai Magyarországtól ezért semmit nem szakíthattak el. Szlovákia területi integritásának vagy szuverenitásának bármilyen közvetett vagy közvetlen megkérdőjelezése számunkra abszolút elfogadhatatlan. Ismételjük ezért, hogy a Magyarországgal való normális és nyugodt kapcsolatok fenntartása áll érdekünkben, de a kölcsönös érzékenységek szem előtt tartásával és tiszteletben tartásával. A magyar miniszterelnök aktuális kijelentései nem ebbe az irányba tartanak.

A nyugatbarát politika tart a térképek átrajzolásától

Az a furcsa helyzet állt elő, hogy egy szlovák nemzeti szempontból érzékeny kérdésben a mérsékeltebb, nyugatbarát politikai erők tudtak önazonosak maradni és teljes erkölcsi fölénnyel tudták kikérni maguknak a Szlovákia szuverenitását megkérdőjelező kifejezéseket, és egyben rá tudtak mutatni Orbán populista politikájának veszélyeire. Többen megjegyezték, hogy a szomszédban (Ukrajnában) zajló területszerző háború is más fénytörésbe helyezi az efféle kijelentéseket.

A volt miniszterelnök, Eduard Heger, aki a nagy-magyarországos sálas incidens idején szlovák sálat adott Orbánnak, úgy értékelt, hogy Szlovákia nem Magyarország elszakított része, inkább Orbán szakadt el a valóságtól. Az egyik liberális párt, az SAS részéről Sulík azzal szúrt oda Orbánnak, hogy az ilyen eszközökkel csak a hazai rekordmagas inflációról akarja elterelni a figyelmet, illetve Putyinnal ápolt szoros barátságát és térkép-átrajzolási hajlandóságaikat is felemlegette.

A nyugati orientáltságú pártok közül legnépszerűbb, másik liberális párt, a Progresszív Szlovákia úgy vélte, Orbán azért engedhet meg magának ilyen kijelentéseket, mert az európai rendszerellenes politikusok a saját bajnokukat látják benne.

Tusványos, revizionizmus

A magyar miniszterelnök nem csak a múltról beszélt, hanem a jövőről is: 2040-ig tervez (Forrás: Facebook, Orbán Viktor)

Az oroszbarát pártok nem szemezgethetnek Orbántól, az egész csomagot kapják

A rendszeresen nemzeti húrokat pengető oroszbarát politikusok szintén kénytelenek voltak elhatárolódni Orbántól, akivel pedig egyébként szinte minden más kérdésben egyetértenek kezdve az Ukrajnában zajló háborúval és a V4-ek jelentőségével, az LMBTQ-n keresztül egészen addig, hogy a vétójog létfontosságú az EU-ban.

A mérsékeltebb Hlas a három éve tartó bizonytalan szlovákiai kormányzás bizonyítékát látta abban, hogy Orbán ilyen szavakat megengedhetett magának.

Az igazi ruszofil pártok közül a Szlovák Nemzeti Párt elnöke, Andrej Danko abban bízott, hogy Orbánt csak az érzelmei ragadták el, bár szerinte ilyen tapasztalt politikusnál ennek nem lenne szabad megtörténnie.

A legnépszerűbb párt, vezetője, a korábbi háromszoros miniszterelnök, Robert Fico is elutasította a hozzá igen közel álló magyar miniszterelnök kijelentését. Fico úgy próbálta érzékeltetni a nyilatkozat ellentmondását, hogy ő például sosem nyilatkozott Kárpátaljáról, mint elszakított országrészről, pedig az valaha Csehszlovákiához tartozott.

Az Orbánra felnéző, biztos parlamenti pártnak látszó fasiszták vezetője, Milan Uhrík is keményen fogalmazott a közösségi hálón: „Orbán úr, Szlovákia nem elszakított terület. Szuverén és büszke állam vagyunk. Végre megérthetnék ezt Budapesten is.”

Az Orbánnal ambivalens viszonyt ápoló Igor Matovič, az OľaNO vezetője, tőle szokatlan módon nem reagált, pedig élete minden fontos és kevésbé fontos rezdülését dokumentálni szokta a közösségi hálón. 2020-as választási győzelme után még a követendő példát látta Orbánban, a Szputnyik-beszerzés érdekében is Budapestre utazott tárgyalni Gyimesi Györggyel az oldalán, ám mivel továbbra is Ficoval szemben határozza meg magát, a “politika bináris kódja” miatt nem sodródhatott mellé az Orbán-kérdésben sem.

Tusványos nem használt a szlovákiai magyaroknak

A Tusványost követő diplomáciai botrány egyáltalán nem használ a szlovákiai magyaroknak.

A szlovákiai magyar pártok közül a Híd úgy értékelt, hogy Orbán kijelentései jól jöhetnek egyes, a szlovák-magyar kapcsolatok rombolásából hasznot húzó pártoknak a választási kampány során, megnevezve a nyugatellenes pártokat, köztük a magyar kormány stratégiai partnerét, a Szövetséget is.

A Szövetség bagatellizálni próbálta a Tusványoson elhangzottakat, de a párt jelölőlistájára felkerülő Gyimesi György – aki miatt szétszakadt a magyar gyűjtőpártnak tervezett alakulat – egy szlovák nyelvű podcastban kétszer is megismételte Orbán szavait.

Ódor Lajos Szlovákia első magyar miniszterelnökeként furcsa helyzetbe került, hiszen az ország képviseletében nem hagyhatta szó nélkül, hogy a magyar miniszterelnök az általa képviselt ország integritását megkérdőjelezze.

Ódor a külügyminisztérium nyilatkozata után saját maga is megszólalt, és elmondása szerint az ilyen mondatok nem járulnak hozzá a kétoldalú kapcsolatokhoz, és a szlovákiai magyar kisebbségnek sem segítenek.

Ódor nem szívesen kommentál politikai, ideológiai kérdéseket, szeret megmaradni a szakmai viták szintjén, ami az ő esetében a gazdasági, pénzügyi kérdéseket jelenti, ennek ellenére nem először került szembe a magyar állásponttal.

Az infláció elleni harc kapcsán megjegyezte, hogy a Magyarország által preferált árstopok nem működnek, de az EU-csúcson is elhatárolódott Orbán kijelentésétől, amikor magyar kollégája az EU csődjéről beszélt.

Szuverenitás más oldalról

Az első közép-európai reakció Orbán tusványosi beszédjére a cseh miniszterelnöktől, Fialától érkezett, aki amiatt szólalt meg, hogy Orbán a föderalisták és a szuverenisták harcát vizionálva megjegyezte, az európai föderalisták támadást intéztek a visegrádi négyek ellen, és ebben a csehek lényegében átálltak, Szlovákia billeg, csak a lengyelek és a magyarok tartanak ki.

A cseh miniszterelnök szerint Csehország szuverén állam, és kormánya saját nemzeti érdekeit védi.

A szlovák politikusok ezen orbáni kép kapcsán (föderalisták és szuverenisták harca) nem foglaltak állást, de úgy tűnik, hogy mégiscsak kényesek a saját szuverenitásukra, akkor is, ha éppen Magyarország kérdőjelezi azt meg.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szlovákia

Szlovákia választ: Kelet vagy Nyugat? Fico pedig nem eszik szénát

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

fico poutin
Ha Robert Fico nyer a miniszterelnöki versenyben, akkor vajon hány töltényt küld Ukrajnába egy békés ország vezetőjeként? (Forrás: X-platform)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Mind a kelet- azaz oroszbarát, mind a nyugatbarát oldal kormányalakítása elképzelhető, de mindkét oldalon vannak akadályozó tényezők, amelyek feloldása nem lesz egyszerű. Persze sok függ attól, hogy a parlamenti küszöb körül táncoló öt párt közül melyeknek sikerül bekerülni a törvényhozásba. A magyar pártokat ilyen veszély nem fenyegeti. A szlovákiai választók szeptember 30-án reggel 7 és este 10 között járulhatnak három és fél év után újra az urnákhoz.

Elszalasztott akkugyár

A választási kampány egyik sajátossága az volt, hogy az elmúlt öt hónapban szakértői kormány vezette Szlovákiát, így azóta nem beszélhetünk érdemben pártszintű kormányról és ellenzékről.

Ahogy arról korábban írtunk, a kampányban előkerült a Magyarország felől érkező migránshullám, de nem vitte el a fókuszt az ország aggasztó gazdasági és pénzügyi helyzetéről, az egészségügy áldatlan állapotáról, a szomszédban zajló háborúról, illetve az ország keleti vagy nyugati irányultságáról szóló vitáról.


Mit mondott Fico egy német újságírónak?


– Ha valaki Európában az ukrajnai konfliktus békés megoldását támogatja, az automatikusan oroszbarát. Ha valaki nem hajlandó fegyvereket küldeni Ukrajnába, mert az csak meghosszabbítja a konfliktust, akkor az automatikusan oroszbarát. Azt mondjuk, hogy a szankciók nem működnek, mert nem működnek, tehát oroszbarát… Nem vagyunk kötelesek az Amerikai Egyesült Államok vagy Nyugat-Európa retorikáját ismételgetni! Mi vagyunk a szuverén Szlovák Köztársaság! Miért kellene megismételnem, amit az önök szövetségi kancellárja mond? Azt kellene mondanom, amit Macron mond? Nem, Szlovákia egy olyan ország, amely történelmi kötelékeket ápol azokkal a nemzetekkel, amelyek a múltban a Szovjetuniót alkották… Szlovákiában olyan emberek élnek, akik nem esznek szénát… a mi népünknek saját gondolata van. A Globsec által végzett felmérésből kiderült, hogy a szlovákok többsége úgy gondolja, hogy az ukrajnai háborúért elsősorban maga Ukrajna a felelős… vagy hogy az USA biztonsági fenyegetést jelent… a népünknek saját véleménye van!


A magyar nagykövetnek Orbán elszakított országrészekről tett kijelentései után Szijjártó Szövetséget támogató szlovákiai kijelentései miatt is magyarázkodnia kellett a pozsonyi külügyminisztériumban, mivel úgy gondolták, hogy Magyarország beleavatkozik Szlovákia belügyeibe.

A migránshullám kapcsán felmerülő hasonló vádak mellett a Szövetség politikusai kifejezetten elismerték, hogy a FIDESZ aktivistákkal is segítette a kampányukat.

A magyar szál Matovič kapcsán is előkerült, aki miután tettlegességig fajuló vitába keveredett a legnépszerűbb párt, a Smer sajtótájékoztatóján, az utolsó napokban korábbi szövetségesét és koalíciós társát, Richard Sulíkot támadta be.

Többek között azt vetette a szemére, hogy Szlovákia azért bukta el történetének legnagyobb befektetését, mert Sulík gazdasági miniszterként nem tett ajánlatot annak a kínai akkumulátorgyárnak, amely végül Debrecenben kötött ki.

Az ilyen viták is rámutatnak arra, miként veszítették el a 2020-ban alkotmányos többséggel bíró kormánypártok először a parlamenti többségüket, majd engedték ki a kormányrudat a kezükből, és miért táncol mindegyikük a bejutási küszöb körül.

Az Oľano és a Zaľudí (Az emberekért) koalícióban indulva próbálja megugrani a koalíciók számára 7%-ra megemelt parlamenti küszöböt.

Az SaS és a Sme rodina (Család Vagyunk) egymaga indult, utóbbit azonban egyre többször parlamenten kívül mérik, nem függetlenül attól, hogy a 11 nőtől 12 gyermekkel rendelkező pártvezért, Boris Kollárt több korábbi partnere is erőszakos viselkedéssel, illetve abortuszra kényszerítéssel vádolta, ezzel szertefoszlani látszik a nagy szexuális étvággyal rendelkező, de a korábbi partnereivel később is törődő férfi mítosza.

A parlamenten kívüli pártok felemelkedése

A jobboldali szavazók a volt kormánypártok helyett két, 2020-ban éppen hogy csak a parlamenten kívül rekedt pártot emeltek fel. A Kereszténydemokrata Mozgalom esetében azért kétséges a bejutás, de a Progresszív Szlovákiának jó esélye van akár a választások megnyerésére is.

Ha ez meg is történne, akkor sem biztos, hogy kormányt tudna alakítani és nem csak azért, mert a programját túlságosan liberálisnak tartják a potenciális szövetségesei.

Nem mindegy ugyanis, hogy a jobbközép pártok közül mennyi kerül be a parlamentbe, ráadásul a korábbi tapasztalatok szerint Matovičcsal nehéz együttműködni, hiszen lételeme a politikai riválisok ekézése (neki estek áldozatul 2020-ban a kereszténydemokraták és a progresszívek, de részben a Híd is).

Nemzetibb gondolkodású választóik miatt könnyen lehet, hogy a jobbközép pártok közül a Sme rodina és kereszténydemokraták is koalícióra lépnének a Smerrel, ha szükség lenne rájuk.

Budapest a keleti tömbnek szurkol?

Nincs könnyű helyzetben ugyanis a másik oldal vezető ereje, a már említett Fico vezette Smer sem, akinek sikeréért a magyar kormány is szorít.

Az ő problémájukat a szélsőjobboldali Republika jelenti, akivel a Smerből kiváló, de a Smer politikáját diplomatikusabb köntösben előadó volt miniszterelnök, Peter Pellegrini pártja, a Hlas (Hang/Szavazat) nem kíván együttműködni.

Pellegriniék sokáig vezették a népszerűségi listát, de miután felmerült, hogy összeállnának a Progresszívekkel, visszacsúsztak a képzeletbeli dobogó harmadik fokára.

Az újra a parlamentbe készülő Szlovák Nemzeti Párttal tehát visszatérhetnek a 2020-ban megbukó kormány főbb szereplői immár fékező tényezők, azaz a Híd nélkül.

A magyar gyűjtőpártnak tervezett Szövetség a Híd kilépése óta korántsem tölti be a neki szánt szerepet, és korábbi jobbközép társaitól eltávolodva a kampányban egyre inkább a Smer-féle csoporthoz közeledett.

A Híd a kétszeres miniszterelnökkel, Mikuláš Dzurindával próbál szerencsét a jobbközép oldalon, a Magyar Fórum pedig sok kis párttal fogott össze.

A felmérések szerint egyik formáció sem kerül be a parlamentbe. A Szövetség 3-4%-ra számíthat, a hidasok támogatottságát 1% körülre mérik, a Magyar Fórum csoportosulását még ennyire sem.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava