Connect with us

Törökország

ISZTAMBULI NAGYBAZÁR: Erdoğan zöld utat adott a svéd NATO-csatlakozásnak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

isztambul, bazár
Jens Stoltemberg főtitkár szerint ez egy történelmi lépés, amely minden NATO-szövetségest erősebbé tesz (Forrás: Twitter, Jens Stoltenberg)
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A NATO vilniusi csúcsa előtt úgy tűnik, sikerült pontot tenni a svéd NATO-csatlakozás több mint egy éve húzódó ügyére: hosszas tárgyalások után Recep Tayyip Erdoğan török elnök bejelentette, hogy támogatja az észak-európai ország tagságát a világ legerősebb katonai szervezetében. Az alkudozási folyamat nem volt mentes látványos követelésektől és sértődésektől, ami miatt páran biztosan azt érezhették, főleg a svéd delegáció részéről, hogy az isztambuli Nagybazárban vannak.

Isztambuli Nagybazár

Bő egy éve a török államfő jelezte, hogy Svédországnak (s akkor még Finnországnak) számos feltételt kell teljesítenie ahhoz, hogy tagságot nyerjen a védelmi szövetségben.

Ide tartozott a különböző, a török állam által terrorista szervezeteknek tartott szerveződés elleni fellépés – a jelentős kurd kisebbség miatt a Kurdisztáni Munkáspárt, a PKK támogatói játszották itt a fő szerepet, de a gülenisták is vehették a lapot –, több tucat személy kiadása – ez a létszám később már több mint száz főre nőtt, legalábbis retorikailag –, hadiipari együttműködés újraindítása.

Isztambul, bazár, Erdoğan

A tavalyi NATO-csúcs után sikerül megszerezni a török támogatást, de nem a parlamenti ratifikációt, viszont létrehoztak egy háromoldalú mechanizmust, amely alapvetően a terrorellenes fellépést hivatott monitorozni a török érdekek szerint a két északi államban.

A svédek, többszöri törökországi látogatás után számos lépést tettek a török feltételek kielégítésére.

Újraindult a fegyverexport, még ősszel módosították az alkotmányt, hogy ezzel is megkönnyítsék a terrorellenes törvény változtatását, ami végül május elején meg is történt.

A májusi török választások idején, s az azt megelőző kampány során is igyekeztek inkább hátrább lépni – a csatlakozás ügye amúgy is belpolitikai kérdéssé vált, ebben a helyzetben érdemes volt nem kiélezni a feszültséget, különösen az év eleji Koránégető akció után.

A júniusi újabb égetés az egész muszlim világban felháborodást váltott ki, Erdoğan maga is elítélte az akciót – akkor sokak számára úgy tűnt, tényleg a füstbe ment a gyors svéd csatlakozás, legalábbis a NATO-csúcs előtt.

Politikai alkudozás

A vilniusi csúcsra ráfordulva a török államfő többször jelezte, hogy elégedetlen a svéd erőfeszítésekkel: a korábbiakhoz képest még azt is bedobta, hogy az országot vegyék fel az Európai Unióba – ha már a csatlakozási tárgyalások 2005-ben még éppen Erdoğan alatt kezdődtek.

Végezetül a NATO-főtitkár, a svéd miniszterelnök és a török államfő közös, hétpontos nyilatkozatot adott ki a csúcs előestéjén. Ebben kiemelték a svédek eredményeit, illetve megerősítették a még tavaly, a finnek részvételével létrehozott háromoldalú mechanizmust.

Stockholm egyúttal vállalta, hogy nem támogatja a PKK-t és a hozzá tartozó szervezeteket, valamint a Gülen-mozgalmat, amit FETÖ néven Törökországban szintén terrorista szervezetként tartanak nyilván.

Az eddig elért eredmények megőrzése végett továbbra is fenntartják a mechanizmust, ezt nem fogja befolyásolni a svéd csatlakozás.

Végezetül Svédország vállalta, hogy támogatja Törökország csatlakozását az EU-hoz, valamint az évek óta napirenden lévő vízumliberalizációt és a még 1995-ben aláírt vámunió modernizációját.

A nyilatkozat alapján a török fél mindezért cserébe vállalta, hogy a Nagy Török Nemzetgyűlés elé terjeszti a csatlakozási protokollt, és azon fog dolgozni, hogy a parlament ratifikálja azt.

isztambuli bazar putyin

A Szputnyik jelentése szerint Putyin orosz elnök megszüntette Erdoğan követését az Instagramon (Forrás: Szputnyik)

A svéd nagykövetnek ezután vissza kell fognia magát

A régóta húzódó folyamat befejezettnek tűnik.

Már az is optimizmusra adhatott okot, hogy a török parlament július 1-jén nem ment nyári szünetre, erről már június közepén döntöttek. Később pedig a Házbizottság munkájáról újabb döntés született, miszerint a hónap végéig biztosan tart a parlamenti munka.

Erdoğan pedig a májusi országos választás után biztos többségre számíthat a törvényhozásban, s nagy valószínűséggel ugyanúgy különösebb gond nélkül ratifikálni fogják a protokollt, mint ahogy márciusban megtették a finnekkel.

De a nagy vitával és a nemzetközi kritikák ellenére mit nyert Erdoğan?

Alapvető nyereség, hogy egy jól mediatizálható környezetben, egy NATO-csúcs előestéjén demonstrálhatott erőt, és ért el lényegében annyi eredményt, amit sikerként lehetett felmutatni.

A helyzet a választási kampány során nem érett meg erre, az új parlament összeülése előtt pedig túl olcsó lett volna gyorsan megszavazni a svéd csatlakozást, látványos eredmények nélkül.

A nyilatkozatban foglalt svéd vállalások egyrészt már korábban megtörténtek, másrészt pedig inkább szimbolikusnak tekinthetők – nem várható, hogy Stockholm válik majd a török csatlakozás motorjává –, de annyiban a kormánypárti erők megelégedésére szolgálhat, hogy a korábbi évek emberi jogi, jogállami kritikái után a svéd nagykövetnek ezután majd vissza kell fognia magát.

A török-svéd egyezkedés mögött meghúzódik az amerikai szál is; a török kormány már évek óta F-16-os vadászgépeket szeretne beszerezni az Egyesült Államokból. A török sajtó úgy tudja, hogy Joe Biden amerikai elnöktől pozitív válasz érkezett az ügyben.

Ez persze messze nem jelenti azt, hogy hamarosan érkezne a 40 amerikai gép, de optimistábban lehet tekinteni a jövőre.

Noha Erdoğan jelezte, hogy a NATO-csatlakozás és az F-16-osok ügye két különböző kérdés, sokan azonban úgy látják Törökországban, hogy a nemrég újraválasztott elnöknek erőt demonstrálva nemcsak a gazdag EU-tag Svédországtól sikerült kedvezményeket kicsikarnia, hanem a világ legerősebb katonai hatalmától is.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Egymilliárd eurós kézfogás, Mickoszki ilyen értékű pénzügyi csomagban állapodott meg Orbánnal a macedón Forum című hetilap szerint Egymilliárd eurós kézfogás, Mickoszki ilyen értékű pénzügyi csomagban állapodott meg Orbánnal a macedón Forum című hetilap szerint
Macedónia2 nap telt el azóta

Egymilliárd eurós magyar hitelből lökné be a gazdaságot az új macedón miniszterelnök

Magyarország pénzét - nem hivatalos értesülések szerint - olyan infrastrukturális projektek befejezésére fordítják, mint például a Kicsevo-Ohrid autópálya, és nem...

HŐSÉG: Hőhullám sújtja a héten Horvátországot és a Balkánt, ahol rekordmagas hőmérsékletek várhatók, Magyarország sem ússza meg HŐSÉG: Hőhullám sújtja a héten Horvátországot és a Balkánt, ahol rekordmagas hőmérsékletek várhatók, Magyarország sem ússza meg
Horvátország1 hét telt el azóta

Hőség a horvát tengerparton és az egész térségben, 40 fok körüli hőmérsékletek várhatók

A legmelegebb légtömegek a hét közepétől érik el a közép-balkáni térséget, Németországot, Csehországot, Szlovákiát, Magyarországot és Lengyelországot. Az előrejelzések szerint...

8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban 8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban
Bosznia1 hét telt el azóta

8372: Srebrenicára utaló graffiti jelent meg a magyar és a szlovák nagykövetség falán Szarajevóban

TartalomjegyzékIsztambuli NagybazárPolitikai alkudozásA svéd nagykövetnek ezután vissza kell fognia magát A labdák segítségével értékeld a cikket! [Összesen: 8 Átlag: 5]...

A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén
Fegyverzet3 hét telt el azóta

A szerb média szerint Orbán 66, és nem 26 BTR-t küld(ött) ajándékba Vučićnak, mi lesz a MiG-29-esekkel?

A magyar és a szerbiai hírek több ponton is eltérnek egymástól: magyar részről eladásról beszélnek, a szerbiai kormánymédia viszont arról...

A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent
Horvátország3 hét telt el azóta

A Real Madrid győzelme pénzesőt hozott a zágrábi Dinamónak

Az fájlalható leginkább, hogy sem a Hajduk, sem az összes többi horvát csapat nem tud megbirkózni azzal a pénzügyi fölénnyel,...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava