Connect with us

Magyarország

Az orosz propaganda egyre nyomja be Szerbiát a BRICS-be, hol van itt Magyarország?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

BRICS
Az elsődleges cél nem a bővítés, hanem a kapcsolatok szorosabbra fűzése, de azért bármi lehetséges
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 5 perc

Az utóbbi egy hónapban szinte nem múlik el nap, hogy az orosz Szputnyik hírügynökség belgrádi fiókvállalata ne foglalkozna a BRICS-szel, és hetente egyszer-kétszer ne vetné fel, hogy Szerbia számára is ez a társulás jelenti a jövőt. A szerb elnök ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy még akkor sem kíván letérni az európai útról, ha nem lát esélyt az uniós csatlakozásra, vagyis nem ő fogja bevezetni Szerbiát a BRICS-be, bár a vučići nyilatkozatoknak nem mindig lehet hitelt adni.

Egyre gyakrabban felvetődik

Miután a Szputnyik nem a legolvasottabb hírportál Szerbiában, ennek a kérdésnek a latolgatása talán nem is lenne túlontúl érdekfeszítő, ám miután ez a hírszolgálat Oroszország, és még inkább a Kreml szócsövének számít, mégsem mehetünk el szó nélkül a jelenség mellett.

Az ezzel kapcsolatos legfontosabb cikk – a mellékelt egy órás videóval – június 24-én jelent meg a Szputnyik hasábjain még a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum előtt, amely iránt a Szputnyik szerint hatalmas volt az érdeklődés az erős oroszellenes szankciók ellenére, mert hogy a világot egyre inkább behálózzák azok a szervezetek, amelyekben nincs jelen az Egyesült Államok.

fejleszteaibank

Ezt egy félrecsúszott szerb politikus, Branko Pavlović azzal indokolta, hogy Kína, Oroszország és India gazdaságának technológiai képessége szinte szükségtelenné teszi a Nyugatot, amit azzal támasztott alá, hogy a BRICS fejlesztési bankjának tőkeállomány három év alatt két-három milliárd dollárról 30 milliárd dollárra ugrott.

Ne tévesszen meg senkit, hogy az oroszok ma még dollárban számolnak, egy másik szputnyikos cikk szerint az amerikai dollár használatának visszaszorítása már régóta foglalkoztatja a szóban forgó társulást, és ezzel kapcsolatban felmerült a közös valuta létrehozásának lehetősége, bár ez nem egyszerű kérdés, viszont az orosz finanszírozású szerbiai portálon szól róla egy újabb egy órás videó.

A Szputnyik arról is beszámol, hogy a francia elnök is a BRICS felé igyekszik, aminek beszédes jele, hogy állítólag Emmanuel Macron is szeretne részt venni a BRICS közelgő augusztusi csúcstalálkozóján, amelyet Dél-Afrikában rendeznek meg attól függetlenül, hogy a Dél-afrikai Köztársaság tagja a Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC), így köteles lenne letartóztatni Vlagyimir Putyin orosz elnököt, ha az személyesen megjelenik az eseményen.

Erről újabb két órányi, agymosás jellegű videóanyag szól, így már négy órás képanyagnál tartunk, amelyet a Szputnyik a szerb kormányközeli Novostival közösen gyártott le, ami kétféleképpen magyarázható: ez vagy nincs ellenére a szerb vezetésnek, vagy pedig a Novosti rosszhírű főszerkesztője, Milorad Vučelić némileg eltérő álláspontot képvisel, mint a legfelsőbb szerb vezetés.

BRICS

Állítólag Macron is érdeklődik, és megint csak állítólag Putyin nem örül neki

Majd húsz év múlva

Az orosz sajtó, nemcsak a Szputnyik, hanem az angol nyelvű orosz propagandagépezet is, ezekben a napokban számolt be arról, hogy egy újabb ország, Etiópia szeretne csatlakozni a BRICS-hez. Afrika és a világ szegényebb fertályához tartozó Etiópiáról van szó, amelynek viszont van százmillió lakosa.

A szerb elnök is azt számolgatta nemrégiben, hogy hányan is lesznek a BRICS-ben, ha az általa felsorolt országok is betagosodnak, elmondása szerint ugyanis Argentína, Irán, Indonézia, Törökország, Szaúd-Arábia, Nigéria, Banglades, az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom is érdekelt abban, hogy csatlakozzanak ehhez a gazdasági blokkhoz, viszont Szerbiát egyelőre nem sorolta a BRICS ajtaján kopogtató országok közé.

A szerb elnök rámutatott, hogy a BRICS-országok lakossága most 3,2 milliárd fő, míg az egész Nyugat, beleértve a NATO-tagállamokat is, mindössze 950 millió lakost számlál, így az előbb felsorolt országok felvételével a világ politikai térképe “drámaian megváltozik”, főleg ha a BRICS-nek sikerül rendeznie a belső ellentéteket, és szorosabbra fűznie az egymás közötti kapcsolatokat.

Vučić mindezt egy “nemzeti sajtótájékoztató” alkalmával mondta, és a helyzetet latolgatva hozzátette, hogy a jövő nagy kérdése lehet Szerbia számára is a választás az Európai Unió és a BRICS között, ám amíg ő lesz az ország elnöke, vagyis az elkövetkező szűk négy évben, Szerbia az európai úton marad.

A szerb elnök azonban ennek ellenére nem fűzött nagy reményeket az uniós tagsághoz, és szinte nyilvánvalónak tartotta, hogy Szerbia nem lesz az Európai Unió tagja, merthogy az EU nem kívánja felvenni hazáját a tagországok közé.

Vučić arról nem nyilatkozott, hogy mi lesz tizenöt vagy húsz év múlva, de hozzátette, hogy akkortájt történelmi és gazdasági értelemben egyaránt állhatnak másképp a dolgok, még akkor is, hogy ha ez a jelen pillanatban nem úgy néz ki.

BRICS

Mindenféle térképek megjelennek, ezen például a vörös és a kék világ látható, a szerző ismeretlen

Hol van itt Magyarország?

Az oroszok tehát erősen dolgoznak azon, hogy Szerbiát ebbe az irányba, mármint a BRICS-tagság felé mozdítsák el. A TASS például az említett sajtótájékoztatóról szóló tudósítását azzal a címmel hozta le, hogy a szerb elnök szerint Szerbiának a jövőben választania kell az Európai Unió és a BRICS között.

A szintén orosz gondozású, de angol nyelven megjelenő TV BRICS nemzetközi médiacsoport azt a címet adta a cikkének, hogy a szerb elnök szerint a BRICS nagy lehetőségeket rejt magában, vagyis a jelek arra utalnak, hogy a BRICS, vagy legalábbis Oroszország részéről van fogadókészség Szerbia irányában, még akkor is, ha a jelen pillanatban nem a bővítés a fő cél.

Ivan Tyimofejev, az Orosz Nemzetközi Ügyek Tanácsának (RIAC) vezetője a Lenta.ru-nak adott interjújában azt nyilatkozta, hogy a BRICS fő feladata nem az új tagok keresése, hanem a csoporton belüli interakció kialakítása, ezért még korai arról beszélni, hogy mely országok csatlakozhatnak a BRICS-hez, bár egy másik orosz illetékes szerint Moszkva támogatja Egyiptom felvételét.

Tyimofejev szerint természetesen felvetődik Szerbia csatlakozásának lehetősége is, de más európai ország nem nagyon jöhet számításba, mert az európai országok ellenséges magatartást tanúsítanak Oroszországgal szemben.

Miután Magyarországon a sok Brüsszel elleni nyilatkozat hatására csökken az Európai Unió iránti szimpátia, felvetődik a kérdés, hogy a magyar vezetés esetleg a “keleti nyitás” farvizén evezve gondolkodhat-e más megoldásban, esetleg a BRICS-hez való csatlakozásban.

A másik kérdés viszont az, hogy a BRICS-ben akarják-e Magyarország belépését, mert az említett Tyimofejev-interjúan ez is felmerült, és bármilyen meglepő, nem volt túl pozitív a válasz, az Orosz Nemzetközi Ügyek Tanácsának vezetője szerint ugyanis Magyarország “mélyen integrálódott az Európai Unióba és a NATO-ba, ezért nehéz lenne becsatlakoznia a BRICS-be”.

Ennek alapján nagyon leegyszerűsítve a kérdést azt mondhatnánk, hogy ha egyszer esetleg az Európai Unióban már nem kellünk, a BRICS kapui sem állnak tárva nyitva előttünk.

Viszont tegyük hozzá, hogy a szóban forgó interjúban Tyimofejev Magyarországgal kapcsolatban megjegyezte, hogy “bármi megtörténhet”, vagyis maradt egy kis rés, ha netalán Budapesten valakinek a nem éppen pozitív történelmi tapasztalatok ellenére lenne gusztusa ismét Moszkva karjaiba vetni magát.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

Belgrád sokkal aktívabb szerepet vár a KFOR-tól, amelyben több száz magyar katona teljesít szolgálatot

Közzététel:

a megjelenés dátuma

KFOR
MEGBILLENT EGYENSÚLY: A szerb védelmi miniszter Belgrád szerint a KFOR megengedte, hogy a koszovói albánok vadásszanak a szerbekre (Forrás: Screenshot)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

A belgrádi vezetés egyre inkább a KFOR-ra hárítja a felelősséget a vasárnapi eseményekért – természetesen Albin Kurti koszovói miniszterelnökön kívül, miközben azt kéri, hogy a nemzetközi békefenntartó haderő vegye át az ellenőrzést az északi területeken. Miloš Vučević védelmi miniszter, aki nemrég lett a Szerb Haladó Párt elnöke, újabb csavart vitt a konfliktusba, a szerbiai állami televízió (RTS) képernyőjén ugyanis kiábrándultságát fejezte a KFOR-ral kapcsolatban, amely szerinte félreállt, és megengedte a vadászatot a szerbekre.

Másféle reakciót vártak a KFOR-tól

Vučević úgy nyilatkozott, hogy Szerbia más reakciót várt a KFOR-tól, amelynek bázisa nincs túl messze a szeptember 24-i események helyszínétől.

A szerbiai védelmi miniszter szerint a nemzetközi haderő félreállt, és megengedte, hogy a jól felsorakozott albán rendőrök vadászhassanak a szerbekre.

A szerb politikus úgy fogalmazott, hogy sokan elsietik a vélemények megfogalmazását, amikor megint a rossz fiúk szerepét szánják a szerbeknek, és azt állítják, hogy Szerbia mozgatja a szálakat, és bármiféle terrorcselekményt szponzorál.

Vučević hangsúlyozza, hogy Belgrádot leginkább a koszovói (és metóhiai) szerbek helyzete aggasztja, különösen az északi területeken.

– A Kurti-rezsim az egész északot terrorellenes akcióövezetnek nyilvánította, ami lehetővé teszi számukra, hogy minden szabályt megszegve tegyék, amit tesznek

– jelentette ki a szerb politikus, aki Aleksandar Vučić szerb elnök odaadó híve, “karakteresebb megfogalmazást” most vele kapcsolatban nem használnánk a helyzet súlyosságára való tekintettel.

Vučević szerint nem csak üldözésről, lövöldözésről, szó szerint
a szerbek kilövéséről van szó, hanem házakba történő betörésekről, zaklatásokról, tömeges letartóztatásokról és mindannak a folytatásáról, ami hónapok óta a szerbek ellen zajlik.

A szerb védelmi miniszter megjegyezte, hogy mindez ellentétes a brüsszeli megállapodásokkal, de valaki mégis megengedte Albin Kurti koszovói miniszterelnöknek, hogy bázist építsen a koszovói különleges erők (ROSU) számára a szerbek által lakott északi területeken, hogy fokozza a jelenlétét, és hogy állig felfegyverzett rendőrök jelenjenek meg a különleges járműveikkel.

Vučević szavai szerint valaki azt is megengedte, hogy választási bohózatot mutasson be (konténeres választások), és ezáltal a szavazatok két-három százalékával polgármestereket avattak, és valaki abba is beleegyezett, hogy leváltsák az északi területetek rendőri vezetőjét, miközben a feltételezett valaki nem szankcionálta a brüsszeli megállapodások megszegését.

A KFOR-nak kellett volna leállítania a lövöldözést

A szerbiai politikus megjegyezte, hogy Belgrád elítélte a koszovói albán rendőr meggyilkolását, és hangoztatta, hogy szerb részről semmiféle összecsapásokat nem akarnak, és megértik minden család és minden nemzet fájdalmát.

– Ami ezután történt, az borzalom volt, a szerbeket üldözték és vadállatként vadászták le a Banjska környéki erdőkben. Az egymás után publikált felvételekből kiderül, hogy valaki jól előkészítette mindezt

– jelentette ki Vučević, de azt nem tudta megmondani, hogy a koszovói albánok ezt maguk készítették elő, vagy valaki segített nekik.

KFOR

A szerb védelmi miniszter az állami televízió stúdiójában (Forrás: Screenshot)

A szerb védelmi miniszter szerint Szerbia szerette volna és várta a KFOR reakcióját, ezért csalódottnak érzik magukat.

– Szerintünk azonnal mozgósítani kellett volna a KFOR-t, mert a KFOR az első, amely az ilyen helyzetekben reagál, és megakadályozza a további vérontást és a további emberáldozatokat

– nyilatkozta a szerbiai állami televízió stúdiójában Vučević, aki hozzátette, hogy az EULEX-nek is ki kellett volna mennie annak megvizsgálása érdekében, hogy valakit büntetőeljárás alá kell-e vonni, és vannak-e büntetőjogi és egyéb nyomozati elemek.

Vučević szerint a KFOR-nak kellett volna megállítania a lövöldözést.

– Kimentek ugyan, de félreálltak, és megengedték, hogy a jól felsorakozott albán rendőrök folytassák a szerbek levadászását Banjska térségében

– észrevételezte ismételten a miniszter, és egyúttal megjegyezte, hogy a KFOR “az egyetlen legitim erő” Koszovóban, amellyel beszélni kell akár a legalacsonyabb technikai szinten is, bár ez a párbeszéd rosszabb, mint korábban.

– De az együttműködést nem szüntethetjük meg, mert az veszélyes lenne a koszovói (és metóhiai) szerbekre, és rossz lenne Szerbiának is, bár a párbeszéd szó szerint elemi technikai szintre csökkent

– mondta Vučević azzal sem törődve hogy ez nem teljesen igaz, mert Aleksandar Vučić szerb elnök június 14-én találkozott Angelo Michele Ristuccia tábornokkal, akivel saját instagramos bevallása szerint “korrekt megbeszélést” folytatott.

KFOR

A szerb elnök június 14-én találkozott a KFOR parancsnokával, majd tíz nappal később részt vett egy találkozón, amelyen a szerb vezérkari főnök tárgyalt az olasz tábornokkal (Forrás: szerb elnöki Instagram)

Tíz nappal később Milan Mojsilović szerbiai vezérkari főnök szintén eszmét cserélt az olasz katonatiszttel, ezen a találkozón is részt vett a szerb elnök, mint a hadsereg főparancsnoka. Erre talán nem mondhatjuk, hogy “elemi szintre csökkent” párbeszédről van szó.

Vučević az előbbi kijelentés igazságtartalmától függetlenül vagy éppen nem függetlenül megjegyezte, hogy szerb részről sokkal aktívabb szerepet várnak a KFOR-tól, amelyben többszáz magyar katona teljesít szolgálatot, és nem azt szeretnék, hogy a megfigyelő szerepébe helyezze magát valamelyik félreeső domboldalon, és onnan nézze, hogy hány szerbet ölnek meg az albán rendőrök.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava