Connect with us

Horvátország

BENNÉGETT? A magyar helikopter személyzetének harmadik tagját még mindig keresik

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

helikopter, magyar helikopter
Öten álltak ki az újságírók elé, de csak négyet idézünk. Középen a horvát védelmi miniszter, aki nem sok vizet zavart a sajtóértekezleten azon kívül, hogy a fejével és a szemével instruálta a többieket (Forrás: Screenshot)
play icon A cikk meghallgatása

A horvát védelmi minisztérium közlése szerint szerdán (június 21-én) déli 12 óra körül Drniš, illetve Pakovo Selo közelében lezuhant egy magyar Griffon helikopter (nem Griffon, de erre majd kitérünk), amely a Zadar melleti Zemunik Donji repülőtérhez kapcsolódó, Különleges Légierő Nemzetközi Kiképzőközpontjában (MSAP TC) gyakorlatozott. A helikopter-balesetben a legénység két tagja meghalt, a harmadikat még keresik. Egy tűzoltóparancsnok a Nova Televíziónak nyilatkozva azt feltételezte, hogy a harmadik magyar katona bennégett a helikopterben. A Horvát Köztársaság Védelmi Minisztériuma legmélyebb részvétét fejezte ki a magyar katonák családtagjainak, kollégáinak és barátainak, akárcsak az alábbi megszólalók. A délutáni órákban a zemuniki “Mirko Vukušić ezredes” laktanyában Mario Banožić védelmi miniszter, Robert Hranj admirális, a horvát fegyveres erők vezérkari főnöke, Michael Križanec dandártábornok, a horvát légierő parancsnoka és Tomislav Pušnik ezredes, a Különleges Légierő Nemzetközi Kiképzőközpontjának igazgatója sajtótájékoztatót tartott a magyar katonai helikopter lezuhanását követően.

Várják a magyar szakértők csatlakozását

A horvát védelmi miniszter megerősítette, hogy a szerencsétlenül járt magyar katonák zárai (Zadar) kiképzésen vettek részt. Mario Banožić annak a reményének adott hangot, hogy hamarosan megkezdődik a vizsgálat, amely feltárja az eset részleteit.

– Tudomásunk szerint a legmodernebb eszközökről van szó

– tette még hozzá a horvát védelmi miniszter, aki minden támogatás megígért az eset kivizsgálásához.

Robert Hranj tengernagy, vezérkari főnök (balról a második) szintén megerősítette, hogy a szerencsétlen esemény egy gyakorlaton történt, amelyet a különleges erőkhöz tartozó pilóták hegyes vidéken végrehajtott repülésnek neveznek.

– Várjuk a magyar szakértők csatlakozását a vizsgálat megkezdéséhez

– jelentette ki a horvát vezérkari főnök, amit még azzal toldott meg, hogy a vizsgálatot a NATO szabványainak megfelelően folytatják le.

helikopter, magyar helikopter

Füst emelkedik a magasba a tragédia helyszínén (Forrás: Twitter)

Hranj egyúttal arra emlékeztetett, hogy a zárai repülőtérhez kapcsolódó nemzetközi kiképzőközpontot négy ország: Szlovénia, Horvátország, Bulgária és Magyarország hozta létre 2019-ben a NATO, illetve az Egyesült Államok szponzorálásával, de néha más tagállamok is használják.

Michael Križanec dandártábornok, a horvát légierő parancsnoka (jobbról a második) a történtekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy ez tragikus és nem kívánt esemény, de szerinte az “ilyesmi előfordul”, amivel nyilván arra akart utalni, hogy a katonai lét veszélyes üzemmódnak tekinthető.

Egyúttal a lehetséges emberi hibára hívta fel a figyelmet, mert a gyakorlatot igen alacsonyan repülve tartották, a magasság 1000 láb, azaz 300 méter alatt volt.

– Az ezer láb alatti magasságban történő repülés szabályai szerint a személyzetnek kötelessége a körülötte lévő légtér figyelése, és az akadályok aktív elkerülése. A szabály a “see and aviod”, vagyis a “látni és elkerülni” elven alapul. 300 méter alatti magasságban soha nem lehetünk biztosak abban, hogy nincs semmi a levegőben

– jelentette ki a horvát légierő parancsnoka, aki azt is elmondta, hogy a repülési térképeket frissítették, és azokon mind a balesetet legvalószínűbben előidéző drótkötélpálya, mind az ott elhaladó távvezeték be volt jelölve, és ezekkel a térképekkel a magyar helikopterek pilótái is rendelkeztek.

helikopter, magyar helikopter

A horvát légierő parancsnoka szerint a pilótának az a dolga, hogy figyeljen, és elkerülje az akadályokat (Forrás: Screenshot)

A horvát légierő parancsnoka szerint ezzel kapcsolatban nem lehet senkire sem ujjal mutogatni, mert akkor “minden madarat be kellene rajzolni a térképekbe”.

Tomislav Pušnik ezredes, a Különleges Légierő Nemzetközi Kiképzőközpontjának igazgatója elmondta, hogy a kiképzőközpontban folyó, két hetesre tervezett felkészítés során két magyar helikopter tartott gyakorlatot, amely ugyanabban a zónában repült.

– Nincs információ arról, hogy mi okozta a balesetet. Jelenleg csak annyit tudunk biztosan, hogy a baleset a repülőtérre való visszatérés folyamán történt, ennek megkezdése előtt volt az utolsó kapcsolatfelvétel a lezuhant helikopter legénységével, így arról semmiféle információval nem rendelkezünk, hogy mi okozta a tragédiát

– mondta Pušnik ezredes, aki megerősítette, a szerencsétlenség nem a kiképzésre fenntartott terület felett következett be, hanem annak elhagyását követően.

Magyarul átcsúszópálya

Az említésre méltó dolgok között elsősorban talán arról szólnék, hogy a nem hivatalos változat szerint a magyar helikopter beleakadt a Čikola nevet viselő folyócska felett vezető zipline-ba – vagyis acélsodronyból készült drótkötélpályába, amelyet magyarul átcsúszópályának nevezünk – azonnal kigyulladt és lezuhant.

A horvát Twitter kommentek-arra hívják fel a figyelmet, hogy itt az Airbus szakértőinek is lesz dolguk, mert állítólag az Airbus 145M rendelkezik olyan rendszerrel, amelynek éppen az lenne a szerepe, hogy átvágja a gép útját keresztező sodronyt.

Pletykaszinten, azt is megjegyezzük, hogy érthetetlen módon, a védelmi minisztérium összekeverte a Bell CH-146 Griffont az Airbussal, ami némileg árnyékot vet a kompetenciák kérdésére, de hát ez van.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a horvátországi Különleges Légierő Nemzetközi Kiképzőközpontban meglehetősen veszélyes dolgokat gyakorolnak, ami valószínűvé teszi, hogy ilyen vagy hasonló szerencsétlenség minden elővigyázatosság ellenére a jövőben is történik.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava