Connect with us

Horvátország

Lezuhant egy magyar katonai helikopter Horvátországban, legalább két halott

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

helikopter
play icon A cikk meghallgatása

A horvátországi Drniš közelében, a Čikola patak kanyonjában délután fél egy körül lezuhant egy magyar katonai helikopter, amelynek a fedélzetén három személy tartózkodott. A tragédia a Krka Nemzeti Park közelében történt, amely szintén természetvédelmi terület.

A szerencsétlenség

Az első nem hivatalos értesülések szerint a szerencsétlenséget az okozta, hogy a pilóta nem vette észre az ottani drótkötélpályát, és ezért a helikopter beleakadt, majd rögtön kigyulladt.

A zágrábi Večernji list megkereste a drótkötélpálya tulajdonosát, de az nem akart nyilatkozni a médiának. A pálya 120 méteres magasságban volt.

helikopter

TRAGÉDIA: Drótkötélpálya volt a környéken (Forrás: Večernji list)

A horvát védelmi minisztérium egyelőre nem nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy milyen magasságban repült a magyar helikopter, közben egyes értesülések szerint Mario Banožić védelmi miniszter is a helyszínre indult.

A mentők eddig két holttestet találtak meg a helikopter roncsai között, a harmadik személy után még kutatnak. A mentési akcióban mintegy 50 ember vesz részt.

Horvát értesülések szerint a magyar helikopter kiképzés keretében tartózkodott Horvátországban.

Hivatalos közlemények

A Honvédelmi Minisztérium szerdán az MTI-vel azt közölte, hogy szolgálatteljesítés közben lezuhant egy magyar katonai helikopter Horvátországban.

– A Magyar Légierő 2 Airbus H145-ös helikoptere légi kiképzési feladatot teljesített a horvát légtérben, amikor az egyik helikopter – három emberrel a fedélzetén – egyelőre tisztázatlan körülmények között, Horvátország középső részén lezuhant

– írta a HM, amely szerint a mentőcsapatok megtalálták a helikopter roncsait, átkutatásuk során egyelőre két katona holttestét találták meg, harmadik társukat még keresik.

Közölték azt is, hogy a tárca azonnal megkezdte a családok kiértesítését, a fejleményekről a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség folyamatosan tájékoztat.

Közben Novák Katalin köztársasági elnök részvétét fejezte ki a magyar katonai helikopter horvátországi balesetében elhunyt honvédek hozzátartozóinak, és megköszönte a horvát mentőegységek munkáját.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava