Connect with us

Szerbia

ISMÉT SIKERÜLT NÓTÁZNI: Bunyevác zenekarral erősített szerb-magyar barátság

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

zenekar, bunyevác
MUNKAEBÉD: Zvonko Bogdan bunyevác nótafa énekel a Magyar-Szerb Stratégiai Együttműködési Tanács résztvevőinek, Vučić és Pásztor jó hangulatban (Forrás: szerb elnöki Instagram)
SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A szerb-magyar barátságot akár szerb-magyar-bunyevác hármasbarátságra is bővíthetnénk, a szerb elnök ugyanis nem először látja vendégül az éppen aktuális magyar küldöttséget Zvonko Bogdan étteremmel is felszerelt szőlészetében. A zombori születésű veterán énekes ugyanis a bunyevác nótakultúra “égő vize” (Winnetou), ha úgy tetszik, akkor utolsó mohikánja, de mondhatnánk azt is, hogy a bunyevác nép legnagyobb nagykövete, ami a horvát származású szerbiai kisebbségi miniszter szerint bizonyára nem igaz, mert a bunyevácok imaginárius lények, és csak a horvát kisebbség gyengítésére találták ki őket Szerbiában. Aleksandar Vučić szerint Zvonko Bogdannak és zenekarának az a legjobb tulajdonsága, hogy a szerb és a magyar nótákat egyformán jól énekli, de nem ez volt a Magyar-Szerb Stratégiai Együttműködési Tanács találkozóját követően elhangzott legfontosabb megállapítás. Voltak ennél rosszabbak is.

Orbán hozzájárulása a koszovói rendezéshez

A Reuters brit hírügynökség repítette világgá a hírt, miszerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök az Aleksandar Vučićtyal történt keddi találkozóját követően azt kérte a szerb elnöktől, hogy Szerbia engedje szabadon azt a három koszovói rendőrt, akiket a múlt héten fogtak el a koszovói határ egyik vagy másik oldalán, az még nem tisztázódott teljesen egyértelműen, hogy melyiken.

A Magyar-Szerb Stratégiai Együttműködési Tanács ülését követően Orbán Viktor úgy vélte, hogy a három rendőr szabadon bocsátása “biztosan segítene Szerbiának”, és arra kérte a szerb elnököt, hogy “fontolja meg” ezt a lehetőséget.

szerb-magyar

A szerb elnök igencsak morcos lett a magyar kormányfő felvetését követően (Forrás: Screenshot)

– Nem tudtam, hogy (Orbán) ma nyilvánosan beszél a kezdeményezésről, de hálás vagyok neki, mert így én is nyíltan beszélhetek róla, nincs ezzel bajom. Ez az illetékes szervek hatáskörébe tartozik, Önnek köszönöm a gondoskodást (aggodalmat), drága barátom, Önnek minden tanácsát vagy kérését a legnagyobb figyelemmel és tisztelettel vesszük figyelembe

– mondta Vučić, aki tehát nem válaszolt közvetlenül Orbán kérdésére, viszont “erőteljesen magázta” a magyar miniszterelnököt, miközben olyan képet vágott a felvetéshez, mint akit leforráztak. Jóformán fel sem nézett, amikor a fenti két mondatot elmondta, közben-közben többször rá jellemző csücsörítések és rángások jelentek meg a szája környékén.

A magyar miniszterelnök ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja, hogy a nemzetközi közösség legitimként ismerte el az áprilisi koszovói önkormányzati választások eredményét, amelyeken a részvétel 4 százalék alatt volt.

Ki tárgyal, és ki nem?

Az MTI nem sokkal később arról számolt be, hogy a szerb elnök nem vesz részt azon a brüsszeli találkozón, amelyre Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hívta meg őt és Albin Kurti koszovói miniszterelnököt.

A szerb államfő elmondta: nem hajlandó tárgyalni a koszovói kormányfővel mindaddig, amíg a koszovói hatóságok nem engedik szabadon az elfogott koszovói szerbeket, ha jól számolunk, akkor hat szerbről van szó.

Albin Kurti szintén vacillált a brüsszeli részvételt illetően, hétfőn ugyanis úgy nyilatkozott, hogy azután dönt a brüsszeli találkozón való részvételről, miután Koszovó belgrádi összekötő diplomatája találkozik a kraljevói börtönben fogvatartott három koszovói albán rendőrrel.

Ez közben megtörtént, így Kurti jelezte, hogy kész elmenni Brüsszelbe, ahol szeretné bemutatni a három rendőr “elrablásával” kapcsolatos dokumentumokat.

A koszovói miniszterelnök a szerb-magyar “munkaebéddel” párhuzamosan jelentette be, hogy a szerb fogságban lévő koszovói rendőrök elmondták Koszovó szerbiai irodavezetőjének, Jetish Jasharinak, hogy körülbelül 15 ember rabolta el őket Koszovó területéről, amikor éppen ebédeltek.

szerb-magyar, zenekar, bunyevác

A koszovói miniszterelnök szerbül mondta el a követeléseit, nyilván azért, hogy Vučićnak ne kelljen albán tolmácsért küldenie

– Azt akarjuk, hogy ezeket a rendőröket azonnal engedjék szabadon, feltételek nélkül, én ugyanakkor átadom a tényeket tartalmazó dokumentációt (Brüsszelnek), miszerint az emberrablás, amelynek a rendőreink estek áldozatul, koszovói területen történt

– mondta Kurti, aki tehát kitart eddigi álláspontja mellett, és a jelek szerint az álláspontja mintha megerősítést nyert volna az elrabolt koszovói albán rendőrök részéről, de azért legyünk óvatosak.

Ezek a fejlemények nyilván tovább komplikálják a helyzetet, és esetleg más elhatározásra bírhatják a szerb elnököt, mint amiről az MTI és más hírügynökségek is beszámoltak, miközben a szerb kormány Koszovóval foglalkozó irodájának vezetője máris reagált: Petar Petković szerint, Kurti és külügyminisztere egyaránt hazudik.

Lesz itt még nemulass, Zvonko Bogdanék szögre akaszthatják a tamburáikat.

Az összefoglaló egyelőre nem folytatódik

Itt kellene annak a sok mantrának következnie, hogy égbeszökő szerb-magyar kapcsolatok, vagy a két ország közös útja a csillagok felé, de mantrák egyelőre nincsenek – vagy a szerbiai média megfeledkezett róluk, a koszovói helyzet gyors ütemű romlása ugyanis még a soha nem látott, lelkes szerb-magyar összeborulást is képes beárnyékolni, miután egy nem túlzottan tetsző felvetés szinte azonnal sündisznóállásba rántotta a szerb elnököt.

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava