Connect with us

Magyarország

2 IN 1 JELLEGŰ TALÁLKOZÓ: A szerb elnök szerint a Hunyadiak óta nem volt nagyobb barátja Szerbiának, mint Orbán Viktor
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A szerb államfő és a magyar miniszterelnök találkozóját követően nem csak Orbán nyilatkozott a sajtónak, hanem Aleksandar Vučić is. Miután Orbán mondandóját már többé-kevésbé ismertettük, nem marad más hátra, minthogy foglalkozunk a szerb államfő “magasröptű gondolataival” is. A szerb elnök a találkozót követően úgy nyilatkozott, hogy “az igaz barátok a nehéz időkben is egymásra támaszkodnak, Szerbia és Magyarország pedig mindenképpen igaz barátai egymásnak”, de történelmi ismereteit fitogtatva mondott még mást is a kétségtelenül művelt szerb elnök. Orbán belgrádi kirándulása ugyanakkor egy “kettő az egyben” jellegű találkozó volt, mivelhogy nem csak ő “lovagolt be Nándorfehérvárra”, hanem Milorad Dodik is.

Vučić az MTI tolmácsolásában

A két politikus (Vučić és Orbán) közös sajtótájékoztatóján a szerb államfő megtisztelőnek nevezte, hogy Szerbia a legrangosabb elismerését adhatja át a magyar kormányfőknek a két ország kiemelkedően “jó baráti és testvéri” kapcsolatainak kiépítéséért és megerősítéséért.

Vučić köszönetet mondott Orbán Viktornak azért is, mert folyamatosan dolgozik a két ország kapcsolatának javításán, amely ennek köszönhetően egyre jobb, és jelenleg történelmi csúcson van.

Kiemelte, hogy Szerbia hálás Magyarországnak, főleg a magyar miniszterelnöknek azért, mert mindig és mindenhol nyíltan és egyértelműen támogatja Szerbiát, akkor is, ha az európai integrációról, és akkor is, ha regionális vagy kétoldalú kérdésekről van szó.

A szerb elnök kitért arra is, hogy az igaz barátok a nehézségek közepette mutatkoznak meg, és Magyarországnak akkor is volt ereje Szerbia mellé állni, amikor könnyebb lett volna hátat fordítani neki.

– Ezért Magyarország biztos lehet abban, hogy Szerbia mindig igaz barátja marad, és támogatni fogja

– húzta alá a szerb államfő.

Vučić kitért arra is, hogy a két ország kapcsolatai és közös eredményei lenyűgözőek, ez ugyanakkor arra is kötelezi a feleket, hogy a jövőben óvják és ápolják ezt a barátságot, és továbbra is a két fél stratégiai kapcsolatának és együttműködésének a fejlesztésén dolgozzanak.

A szerb államfő azért is köszönetet mondott Magyarországnak, mert megengedte, hogy Szerbia gázt tároljon a magyarországi tározókban.

– Ezekben a nehéz időkben mindenki csak a saját maga érdekeit nézi, Magyarországnak viszont arra is volt ereje, hogy segítse Szerbiát abban, hogy nyugodtabb és melegebb telet biztosíthasson állampolgárai számára

– húzta alá Vučić, aki végül leszögezte, hogy Orbán Viktor a kitüntetés nélkül is tovább dolgozna a két ország jóllétéért, és hozzátette, hogy Hunyadi János és Hunyadi Mátyás óta nem volt jobb barátja Szerbiának Orbán Viktornál.

Eddig az MTI-jelentés, amelyet kommentár nélkül hagytunk, de azért jó, hogy itt vége van. Aki ettől a Vučić-kijelentéstől nem lesz igazi hazafi, az menthetetlen.

Kettő az egyben

A magyar miniszterelnöki hivatal közzétett egy fotót azzal kapcsolatban, hogy a belgrádi találkozón részt vett Milorad Dodik a bosznia-hercegovinai államelnökség szerb tagja is, így ez egy kettő az egyben jellegű találkozó volt bilaterális csúcsnak álcázva, akárhogy is nézzük.

Ebben erősíthet meg bennünket, hogy Dodik a Twitteren feltette a fenti fotó “testvérét”, amely szerint már nem nagyság szerint sorakoztak fel, és egy bejegyzést is fűzött a képhez, ami alapján minden kétség elhárul afelől, hogy ez a találkozó milyen jelleget is öltött.

– Mindig elégedett vagyok, amikor jó beszélgetést folytatok a barátaimmal, Aleksandar Vučićtyal és Orbán Viktorral. Mi felfogjuk, hogy Európa csak akkor tud megerősödni, ha a fejlődésen keresztül egyesül, és ha gazdasággal rombolja le a határokat

– csicseregte a Twitteren a második számú partner a “2 in 1” összeállításból. Mielőtt továbblépnénk, három dolgot kell tisztáznunk, az első a “kettő az egyben” jelleg.

Bosznia- Hercegovinában legutóbb nem örültek annak, hogy Orbán Viktor csak a laktaši pálinkafőzőt kereste fel, egy újabb ilyen találkozó bizonyára tovább borzolta volna a kedélyeket, főleg azt követően, hogy januárban lemondták a magyar miniszterelnök szarajevói látogatását, hivatalosan a koronavírus-járvány miatt, háttérinformációk szerint Orbán bosnyákokkal kapcsolatban tett kijelentéseire reagálva, miután egyes bosnyák politikusok szerint a magyar miniszterelnök Dodik révén – az “európai muszlimok Kristályéjszakáját készíti elő”.

Ilyen körülmények közepette inkább volt tanácsos egy másik helyszínt keresni a találkozónak, Belgrád pedig teljesen megfelelt a célnak, és az időpont megválasztása sem lehet véletlen, a boszniai szerb vezető ugyanis a jövő hét elején Moszkvába utazik, ahol találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, nem árt előtte egy kis egyeztetés.

A bejegyzésből továbbá kiderül, hogy Dodik szerint ők hárman megértik vagy felfogják – ki így fordítaná, ki úgy – hogy Európa megerősödésének az a feltétele, hogy a fejlődésen keresztól egyesüljön. Ennek értelmezéséhez még magyarázat kellene – de mivel nincs, mert a Twitter csak ilyen, próbáljuk meg “megérteni vagy felfogni”, hogy mire is gondolt a költő. Talán csak nem azt akarta mondani, hogy Európának még fejlődnie kell ahhoz, hogy egyesüljön a szerbekkel & boszniai szerbekkel, mert csak ezáltal tud megerősödni? Elég furmányos gondolat és megfogalmazás.

Ráadásul mindehhez a gazdaságon keresztül le kellene bontania a határokat, de itt már végképp nem tudhatjuk, hogy melyik határokat kellene lebontani és melyik gazdaságról van szó, főleg azt követően, hogy a szerbek jelentős része éppen Európában keresi a kenyerét & a boldogulást – csak mellékesen szólva: nem Oroszországban – tehát ebből a szempontból a határok már rég el & le lettek bontva, jobban, mint az a pálinkafőzőből látszik.

Mindabból, amit itt kifejtettünk, az következik, hogy ez valóban nem egy szimpla Orbán- Vučić találkozó volt, de hogy valójában ki kezdeményezte, azt nem tudnánk megmondani, és talán nem is az a fontos, hanem az, hogy “2 in 1” minden jól megbeszéltek, a többi pedig csak körítés volt Hunyadiakkal és az Európai Parlament viccelődésével súlyosbítva, amiről az előző fejezetben volt szó.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava