Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Magyarország

2 IN 1 JELLEGŰ TALÁLKOZÓ: A szerb elnök szerint a Hunyadiak óta nem volt nagyobb barátja Szerbiának, mint Orbán Viktor

vucic dodik orban 2 in 1
SORAKOZÓ NAGYSÁG SZERINT: Kettő az egyben jellegű találkozó Belgrádban (Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda)
Olvasási idő: 4 perc

A szerb államfő és a magyar miniszterelnök találkozóját követően nem csak Orbán nyilatkozott a sajtónak, hanem Aleksandar Vučić is. Miután Orbán mondandóját már többé-kevésbé ismertettük, nem marad más hátra, minthogy foglalkozunk a szerb államfő “magasröptű gondolataival” is. A szerb elnök a találkozót követően úgy nyilatkozott, hogy “az igaz barátok a nehéz időkben is egymásra támaszkodnak, Szerbia és Magyarország pedig mindenképpen igaz barátai egymásnak”, de történelmi ismereteit fitogtatva mondott még mást is a kétségtelenül művelt szerb elnök. Orbán belgrádi kirándulása ugyanakkor egy “kettő az egyben” jellegű találkozó volt, mivelhogy nem csak ő “lovagolt be Nándorfehérvárra”, hanem Milorad Dodik is.

Vučić az MTI tolmácsolásában

A két politikus (Vučić és Orbán) közös sajtótájékoztatóján a szerb államfő megtisztelőnek nevezte, hogy Szerbia a legrangosabb elismerését adhatja át a magyar kormányfőknek a két ország kiemelkedően “jó baráti és testvéri” kapcsolatainak kiépítéséért és megerősítéséért.

Vučić köszönetet mondott Orbán Viktornak azért is, mert folyamatosan dolgozik a két ország kapcsolatának javításán, amely ennek köszönhetően egyre jobb, és jelenleg történelmi csúcson van.

Kiemelte, hogy Szerbia hálás Magyarországnak, főleg a magyar miniszterelnöknek azért, mert mindig és mindenhol nyíltan és egyértelműen támogatja Szerbiát, akkor is, ha az európai integrációról, és akkor is, ha regionális vagy kétoldalú kérdésekről van szó.

A szerb elnök kitért arra is, hogy az igaz barátok a nehézségek közepette mutatkoznak meg, és Magyarországnak akkor is volt ereje Szerbia mellé állni, amikor könnyebb lett volna hátat fordítani neki.

Ezért Magyarország biztos lehet abban, hogy Szerbia mindig igaz barátja marad, és támogatni fogja

– húzta alá a szerb államfő.

Vučić kitért arra is, hogy a két ország kapcsolatai és közös eredményei lenyűgözőek, ez ugyanakkor arra is kötelezi a feleket, hogy a jövőben óvják és ápolják ezt a barátságot, és továbbra is a két fél stratégiai kapcsolatának és együttműködésének a fejlesztésén dolgozzanak.

A szerb államfő azért is köszönetet mondott Magyarországnak, mert megengedte, hogy Szerbia gázt tároljon a magyarországi tározókban.kis festett kabatok222kis festett kabatok

Ezekben a nehéz időkben mindenki csak a saját maga érdekeit nézi, Magyarországnak viszont arra is volt ereje, hogy segítse Szerbiát abban, hogy nyugodtabb és melegebb telet biztosíthasson állampolgárai számára

– húzta alá Vučić, aki végül leszögezte, hogy Orbán Viktor a kitüntetés nélkül is tovább dolgozna a két ország jóllétéért, és hozzátette, hogy Hunyadi János és Hunyadi Mátyás óta nem volt jobb barátja Szerbiának Orbán Viktornál.

Eddig az MTI-jelentés, amelyet kommentár nélkül hagytunk, de azért jó, hogy itt vége van. Aki ettől a Vučić-kijelentéstől nem lesz igazi hazafi, az menthetetlen.

Kettő az egyben

A magyar miniszterelnöki hivatal közzétett egy fotót azzal kapcsolatban, hogy a belgrádi találkozón részt vett Milorad Dodik a bosznia-hercegovinai államelnökség szerb tagja is, így ez egy kettő az egyben jellegű találkozó volt bilaterális csúcsnak álcázva, akárhogy is nézzük.

Ebben erősíthet meg bennünket, hogy Dodik a Twitteren feltette a fenti fotó “testvérét”, amely szerint már nem nagyság szerint sorakoztak fel, és egy bejegyzést is fűzött a képhez, ami alapján minden kétség elhárul afelől, hogy ez a találkozó milyen jelleget is öltött.

Mindig elégedett vagyok, amikor jó beszélgetést folytatok a barátaimmal, Aleksandar Vučićtyal és Orbán Viktorral. Mi felfogjuk, hogy Európa csak akkor tud megerősödni, ha a fejlődésen keresztül egyesül, és ha gazdasággal rombolja le a határokat


n dodik vucic orban 2 in 1 2

– csicseregte a Twitteren a második számú partner a “2 in 1” összeállításból. Mielőtt továbblépnénk, három dolgot kell tisztáznunk, az első a “kettő az egyben” jelleg.

Bosznia-Hercegovinában legutóbb nem örültek annak, hogy Orbán Viktor csak a laktaši pálinkafőzőt kereste fel, egy újabb ilyen találkozó bizonyára tovább borzolta volna a kedélyeket, főleg azt követően, hogy januárban lemondták a magyar miniszterelnök szarajevói látogatását, hivatalosan a koronavírus-járvány miatt, háttérinformációk szerint Orbán bosnyákokkal kapcsolatban tett kijelentéseire reagálva, miután egyes bosnyák politikusok szerint a magyar miniszterelnök Dodik révén – az “európai muszlimok Kristályéjszakáját készíti elő”.

Ilyen körülmények közepette inkább volt tanácsos egy másik helyszínt keresni a találkozónak, Belgrád pedig teljesen megfelelt a célnak, és az időpont megválasztása sem lehet véletlen, a boszniai szerb vezető ugyanis a jövő hét elején Moszkvába utazik, ahol találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, nem árt előtte egy kis egyeztetés.

A bejegyzésből továbbá kiderül, hogy Dodik szerint ők hárman megértik vagy felfogják – ki így fordítaná, ki úgy – hogy Európa megerősödésének az a feltétele, hogy a fejlődésen keresztól egyesüljön. Ennek értelmezéséhez még magyarázat kellene – de mivel nincs, mert a Twitter csak ilyen, próbáljuk meg “megérteni vagy felfogni”, hogy mire is gondolt a költő. Talán csak nem azt akarta mondani, hogy Európának még fejlődnie kell ahhoz, hogy egyesüljön a szerbekkel & boszniai szerbekkel, mert csak ezáltal tud megerősödni? Elég furmányos gondolat és megfogalmazás.

Ráadásul mindehhez a gazdaságon keresztül le kellene bontania a határokat, de itt már végképp nem tudhatjuk, hogy melyik határokat kellene lebontani és melyik gazdaságról van szó, főleg azt követően, hogy a szerbek jelentős része éppen Európában keresi a kenyerét & a boldogulást – csak mellékesen szólva: nem Oroszországban – tehát ebből a szempontból a határok már rég el & le lettek bontva, jobban, mint az a pálinkafőzőből látszik.

Mindabból, amit itt kifejtettünk, az következik, hogy ez valóban nem egy szimpla Orbán-Vučić találkozó volt, de hogy valójában ki kezdeményezte, azt nem tudnánk megmondani, és talán nem is az a fontos, hanem az, hogy “2 in 1” minden jól megbeszéltek, a többi pedig csak körítés volt Hunyadiakkal és az Európai Parlament viccelődésével súlyosbítva, amiről az előző fejezetben volt szó.


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: