Connect with us

Magyarország

2 IN 1 JELLEGŰ TALÁLKOZÓ: A szerb elnök szerint a Hunyadiak óta nem volt nagyobb barátja Szerbiának, mint Orbán Viktor

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vucic dodik orban 2 in 1
tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Olvasási idő: 4 perc

A szerb államfő és a magyar miniszterelnök találkozóját követően nem csak Orbán nyilatkozott a sajtónak, hanem Aleksandar Vučić is. Miután Orbán mondandóját már többé-kevésbé ismertettük, nem marad más hátra, minthogy foglalkozunk a szerb államfő „magasröptű gondolataival” is. A szerb elnök a találkozót követően úgy nyilatkozott, hogy „az igaz barátok a nehéz időkben is egymásra támaszkodnak, Szerbia és Magyarország pedig mindenképpen igaz barátai egymásnak”, de történelmi ismereteit fitogtatva mondott még mást is a kétségtelenül művelt szerb elnök. Orbán belgrádi kirándulása ugyanakkor egy „kettő az egyben” jellegű találkozó volt, mivelhogy nem csak ő „lovagolt be Nándorfehérvárra”, hanem Milorad Dodik is.

Vučić az MTI tolmácsolásában

A két politikus (Vučić és Orbán) közös sajtótájékoztatóján a szerb államfő megtisztelőnek nevezte, hogy Szerbia a legrangosabb elismerését adhatja át a magyar kormányfőknek a két ország kiemelkedően „jó baráti és testvéri” kapcsolatainak kiépítéséért és megerősítéséért.

Vučić köszönetet mondott Orbán Viktornak azért is, mert folyamatosan dolgozik a két ország kapcsolatának javításán, amely ennek köszönhetően egyre jobb, és jelenleg történelmi csúcson van.

Kiemelte, hogy Szerbia hálás Magyarországnak, főleg a magyar miniszterelnöknek azért, mert mindig és mindenhol nyíltan és egyértelműen támogatja Szerbiát, akkor is, ha az európai integrációról, és akkor is, ha regionális vagy kétoldalú kérdésekről van szó.

A szerb elnök kitért arra is, hogy az igaz barátok a nehézségek közepette mutatkoznak meg, és Magyarországnak akkor is volt ereje Szerbia mellé állni, amikor könnyebb lett volna hátat fordítani neki.

Ezért Magyarország biztos lehet abban, hogy Szerbia mindig igaz barátja marad, és támogatni fogja

– húzta alá a szerb államfő.

Vučić kitért arra is, hogy a két ország kapcsolatai és közös eredményei lenyűgözőek, ez ugyanakkor arra is kötelezi a feleket, hogy a jövőben óvják és ápolják ezt a barátságot, és továbbra is a két fél stratégiai kapcsolatának és együttműködésének a fejlesztésén dolgozzanak.

A szerb államfő azért is köszönetet mondott Magyarországnak, mert megengedte, hogy Szerbia gázt tároljon a magyarországi tározókban.

Ezekben a nehéz időkben mindenki csak a saját maga érdekeit nézi, Magyarországnak viszont arra is volt ereje, hogy segítse Szerbiát abban, hogy nyugodtabb és melegebb telet biztosíthasson állampolgárai számára

– húzta alá Vučić, aki végül leszögezte, hogy Orbán Viktor a kitüntetés nélkül is tovább dolgozna a két ország jóllétéért, és hozzátette, hogy Hunyadi János és Hunyadi Mátyás óta nem volt jobb barátja Szerbiának Orbán Viktornál.

Eddig az MTI-jelentés, amelyet kommentár nélkül hagytunk, de azért jó, hogy itt vége van. Aki ettől a Vučić-kijelentéstől nem lesz igazi hazafi, az menthetetlen.

Kettő az egyben

A magyar miniszterelnöki hivatal közzétett egy fotót azzal kapcsolatban, hogy a belgrádi találkozón részt vett Milorad Dodik a bosznia-hercegovinai államelnökség szerb tagja is, így ez egy kettő az egyben jellegű találkozó volt bilaterális csúcsnak álcázva, akárhogy is nézzük.

Ebben erősíthet meg bennünket, hogy Dodik a Twitteren feltette a fenti fotó „testvérét”, amely szerint már nem nagyság szerint sorakoztak fel, és egy bejegyzést is fűzött a képhez, ami alapján minden kétség elhárul afelől, hogy ez a találkozó milyen jelleget is öltött.

Mindig elégedett vagyok, amikor jó beszélgetést folytatok a barátaimmal, Aleksandar Vučićtyal és Orbán Viktorral. Mi felfogjuk, hogy Európa csak akkor tud megerősödni, ha a fejlődésen keresztül egyesül, és ha gazdasággal rombolja le a határokat
n dodik vucic orban 2 in 1 2

– csicseregte a Twitteren a második számú partner a „2 in 1” összeállításból. Mielőtt továbblépnénk, három dolgot kell tisztáznunk, az első a „kettő az egyben” jelleg.

Bosznia-Hercegovinában legutóbb nem örültek annak, hogy Orbán Viktor csak a laktaši pálinkafőzőt kereste fel, egy újabb ilyen találkozó bizonyára tovább borzolta volna a kedélyeket, főleg azt követően, hogy januárban lemondták a magyar miniszterelnök szarajevói látogatását, hivatalosan a koronavírus-járvány miatt, háttérinformációk szerint Orbán bosnyákokkal kapcsolatban tett kijelentéseire reagálva, miután egyes bosnyák politikusok szerint a magyar miniszterelnök Dodik révén – az „európai muszlimok Kristályéjszakáját készíti elő”.

Ilyen körülmények közepette inkább volt tanácsos egy másik helyszínt keresni a találkozónak, Belgrád pedig teljesen megfelelt a célnak, és az időpont megválasztása sem lehet véletlen, a boszniai szerb vezető ugyanis a jövő hét elején Moszkvába utazik, ahol találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, nem árt előtte egy kis egyeztetés.

A bejegyzésből továbbá kiderül, hogy Dodik szerint ők hárman megértik vagy felfogják – ki így fordítaná, ki úgy – hogy Európa megerősödésének az a feltétele, hogy a fejlődésen keresztól egyesüljön. Ennek értelmezéséhez még magyarázat kellene – de mivel nincs, mert a Twitter csak ilyen, próbáljuk meg „megérteni vagy felfogni”, hogy mire is gondolt a költő. Talán csak nem azt akarta mondani, hogy Európának még fejlődnie kell ahhoz, hogy egyesüljön a szerbekkel & boszniai szerbekkel, mert csak ezáltal tud megerősödni? Elég furmányos gondolat és megfogalmazás.

Ráadásul mindehhez a gazdaságon keresztül le kellene bontania a határokat, de itt már végképp nem tudhatjuk, hogy melyik határokat kellene lebontani és melyik gazdaságról van szó, főleg azt követően, hogy a szerbek jelentős része éppen Európában keresi a kenyerét & a boldogulást – csak mellékesen szólva: nem Oroszországban – tehát ebből a szempontból a határok már rég el & le lettek bontva, jobban, mint az a pálinkafőzőből látszik.

Mindabból, amit itt kifejtettünk, az következik, hogy ez valóban nem egy szimpla Orbán-Vučić találkozó volt, de hogy valójában ki kezdeményezte, azt nem tudnánk megmondani, és talán nem is az a fontos, hanem az, hogy „2 in 1” minden jól megbeszéltek, a többi pedig csak körítés volt Hunyadiakkal és az Európai Parlament viccelődésével súlyosbítva, amiről az előző fejezetben volt szó.

hajnalcsillag 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=KarlOveKnausg%C3%A5rd%3AHajnalcsillag&t=pi
Albánia

Vonattal Albániából Budapestre és Budapestről Albániába

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

ALBÁN VASÚT: Van hova fejlődni (Forrás: Facebook, Albán Vasutak)
ALBÁN VASÚT: Van hova fejlődni (Forrás: Facebook, Albán Vasutak)
?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

El lehet-e jutni vonattal Albániába, vagy ez a „fából vaskarika” kategóriába tartozik. Miután Albánia – amelynek partjait két tenger mossa – lassan felkerül a magyar és nemcsak a magyar nyaralók térképére, ez a kérdés jogosan merül fel, miközben a balkáni országban is folynak az építkezések, amelyekkel a turistákat szeretnék becsalogatni: elég például a komoly arab befektetéssel épülő „Durrës Yacht & Marina” projektre gondolni. Ehhez kapcsolódhat a Durrës és Budapest közötti vasúti kapcsolt megteremtése, ami persze nem ma lesz, de a türelmesebbek kivárhatják.

Újjá kell építeni

Az albánok hamarosan vonattal utazhatnak Durrësből és Tiranából Belgrádba vagy Budapestre, és ez fordítva is igaz lehet, ám a Balkánon a „hamarosan” időhatározót érdemes úgy értelmezni, hogy ettől kezdve bármikor, de lehet, hogy soha.

Vonattal nem lehet körbejárni Albániát

Vonattal nem lehet körbejárni Albániát (Forrás: Albán Vasutak)

Albániában ehhez fel kell újítani a Durrës és Tirana közötti szakaszt, valamint a Rinas repülőtérre vezető vonalat, ezen a téren azonban most még csak az első lépéseknél tartanak.

A beruházás nem csak a tenger és a turisták miatt fontos, a vasútépítés ugyanis olyan területekre terjed ki, amelyeken Albánia lakosságának csaknem a fele él, és jelentős gazdasági érdekek is kötődhetnek hozzá.

Az albán kikötővárost a fővárossal összekötő vonal 1947-ben épült, és nem csak az a probléma, hogy nem kompatibilis az uniós szabványokkal, hanem az is, hogy az eltelt hosszú idő „amortizálta és igencsak megrongálta” a vasútvonal számos elemét.

Leonard Jani, az Albán Vasúti Főigazgatóság tanácsadója példaként a limuthi híd 2004-es összeomlását hozta fel, ahol szerencsére személyi sérülés nem történt.

A teljes pálya minden eleme az Európai Uniós szabványok szerint valósul meg

– mondta a vasúti szakember, aki közel 50 éve dolgozik a HSH-nál (Hekurudha Shqiptare – Albán Vasutak).

Szerinte a Durrës és Tirana közötti vonal nem változik, maradnak ugyanazok a megállók, viszont minden állomás újjáépül a mai kor igényeit kielégítő várótermekkel és kapcsolódó helyiségekkel.

A jól ismert hidakat, mint a Limuth és Erzen, a Rrashbulli alagút bejáratánál, valamint a tiranai hidakat a nulláról építjük újra, de ugyanott maradnak, ahol most is vannak

– mondta a vasúti tanácsadó, hozzátéve, hogy a megbízott görög cég által kidolgozott projekt alapján a Durrës-Tirana közötti menetidő az eddigi 65-70 percről a nem is olyan távoli jövőben 22-25 percre rövidül, ennyi idő alatt lehet majd vonattal leérni a tengerre.

A vonalon közlekedő szerelvények tervezett sebessége 120 km/h lesz, de a valóságban aligha haladják meg a 80 km/órás átlagot.

Lesz kerítés és felsővezeték is

A pálya területének nagy részét dróthálókkal és korlátokkal „szigetelik el” a lakóközpontoktól, Albániában ez eddig nem volt gyakorlat a vasutak mentén.

A vasúti elektromos felsővezeték építésének 2024. végi befejezése ezen a szakaszon csak a kezdete a vasúti villamoshálózat megteremtésének.

Tiranai vasútállomás

Tiranai vasútállomás (Forrás: Wikipédia)

Az áruszállításra összpontosítva Leonard Jani elmondta, hogy a Durrës-Tirana vasútvonalon található Sukthi állomás kapcsolódik a helyi üzemanyagkikötőhöz és az újonnan épülő Porto Romano teherkikötőhöz.

Az újjáépülő vasúthálózat kikötői csatlakozása az Albániába importált üzemanyagok, valamint a különféle áruk szállítását és elosztását is elősegíti, de szerepet játszhat a nemzetközi fuvarozásban is.

Leonard Jani a HSH stratégiájára utalva elmondta, hogy a Durrës-Tirana vonal után tervezik a vasút felújítását a montenegrói határig, ami által az albán vasutak csatlakoznának a nyugat-balkáni hálózathoz.

Montenegrói oldalon létezik vasút az albán határig, így az albánok rácsatlakozhatnak a Belgrád-Bar vonalra, amely a montenegrói tengerparttal köti össze a szerb fővárost, és miután épül a Budapest-Belgrád vasútvonallal, már csak idő kérdése, hogy a magyar turisták mikor utazhatnak vonattal az albán tengerpartra.

Csak győzzük kivárni!

?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Szerbia

Orbán leugrott Belgrádba egy biliárdpartira

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Belgrádi biliárd
Orbán elment Belgrádba biliárdozni (Forrás: MTI)
?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 1 perc

Vučić és Orbán biliárdozott egyet, az utóbbi szívott egy kis friss levegőt Belgrádban. Erről számolt be a szerb kormányközeli Informer, amelynek a főszerkesztője a napokban telesírta a szerb baráti médiát amiatt, hogy heteken belül börtönbe vonul, de ez most nem tartozik ide.

Két mondat a biliárdról

A szerb elnök és a magyar miniszterelnök biliárdozásáról annyi derült ki, hogy egyiket Orbán, a másikat pedig Vučić nyerte, jóbarátok között így az „igazságos”, mondhatnák, akik pikírtkedni szeretnének.

Lejátszottam egy barátságos billiárdpartit Orbán Viktorral, miután három és fél órányi beszélgetést folytattunk a Magyarország és Szerbia közötti együttműködés minden stratégiai kérdéséről

– írta az elnöki Instagramon Vučić. A bejegyzés majdnem ugyanannyi szívecskét kapott, mint a NATO-légicsapások kezdetének 24. évfordulója alkalmából tartott zombori nagygyűlésről készült két fotó.

Valószínűleg a nagygyűlés hatása alatt lehetett az az „oktondi csápoló”, aki megjegyezte, hogy „bravó Orbánnak, Magyarország az egyetlen uniós ország, amely nem bombázott minket”, és ezt 22 ember kedvelte is. Így terjed Magyarország jóhíre Szerbiában!

Büszke vagyok a szerbek és magyarok közötti barátságra, és hálás vagyok Orbán Viktornak, hogy rengeteg fáradságot és energiát fektetett abba, hogy ez a barátság lényegbevágó és őszinte legyen

– tette hozzá még Vučić az Instagramon a fent már említett egy mondathoz.

Orbán a közösségi médiában

Eközben a magyar miniszterelnök a Facebookon csak három szót csatolt a biliárdos fényképhez, miszerint „magyar-szerb rangadót” vívott, miután Brüsszel után felkereste Belgrádot, hogy találkozzon Vučićtyal.

Biliárd

Orbán a Twitteren már némileg bőbeszédűbb volt.

Brüsszel után egy kis friss levegő Belgrádban. A magyar-szerb kapcsolatok történelmi csúcson. Köszönöm a játékot és a barátságot

– írta a magyar miniszterelnök a madárkás portálon, amire egy Levente nevű fickó megjegyezte, hogy Belgrádban sok minden van, de a friss levegő sajnos nem tartozik ezek közé.

tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: