Connect with us

Szerb Köztársaság

ÖSSZEÖLELKEZTEK: A boszniai szerb elnök Ankarában fotózkodott Orbán Viktorral

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Ankara
EGYMÁSBA KAPASZKODTAK: Orbán Viktor és Milorad Dodik egymásba kapaszkodott az ankarai beiktatási ünnepségen (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A boszniai szerb elnök is részt vett Recep Tayyip Erdoğan ankarai beiktatásán, és ebből az alkalommal találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, amit a Twitteren szorgalmasan dokumentált. A magyar miniszterelnök a Facebookon számolt be a beiktatási ünnepségről, ő viszont nem posztolt fotót arról, hogy összeölelkezett Milorad Dodikkal.

A “békepárti” Erdoğan

A magyar miniszterelnök úgy fogalmazott a Facebookon, hogy Magyarországnak és általában is nagyon kellett Erdoğan győzelme, mert ő Orbán megfogalmazása szerint a kihívójával, a “háborúpárti” Kemal Kılıçdaroğluval ellentétben az újraválasztott török elnök “békepárti” politikus.

Ebből már világossá válik, hogy Orbán melyik oldalra szurkolt, és hogy a továbbiakban is változatlanul “jól fejlődnek” a török magyar kapcsolatok.

Akárcsak a magyar-boszniai szerb kapcsolatok, bár erről nem a magyar miniszterelnöktől értesülhettünk, hanem Milorad Dodik boszniai szerb elnöktől, aki általában a Twitteren közli “magvas” gondolatait.

Most azt írta, hogy mindig szívesen találkozik Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, akit a boszniai Szerb Köztársaság barátjának nevezett, miután Ankarában találkozott vele.

Ankara

CSALÁDI FOTÓ: A képen látható szőke hölgy nem Dodik felesége (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

A Dodik mellett látható “szőkített hölgy” nem a boszniai szerb elnök felesége, hanem Dodik “politikai dalárdájának” lelkes énekese, név szerint Željka Cvijanović, a boszniai államelnökség 1/3 tagja a szerbek képviseletében.

Orbán az 1/3 taggal az európai közösség moldovai találkozóján is elbeszélgetett, amit viszont már a magyar miniszterelnök dokumentált a Facebookon közzétett videóban.

Orbán a moldovai csúcson Balkán-napot tartott, Cvijanović mellett megbeszélést folytatott a horvát miniszterelnökkel, valamint a szerb elnökkel és a macedón miniszterelnökkel is. Erről mindről van fotó, de már nem fért ide.

Dodik és a törökök

A boszniai szerb elnöknek nem lehetett ilyen “sűrű napja” Ankarában, legalábbis erre lehet következtetni az internetre kiakasztott fotókból.

Ankara

Milorad és Mevlüt erősen vigyorognak Ankarában az örökkévalóság kedvéért (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

Ezek azt igazolják, hogy Dodik a magyar miniszterelnökön csak Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszterrel futott össze a folyosón, amit a boszniai szerb elnök az interneten találkozóként emlegetett, Çavuşoğlu viszont nem tartotta szükségesnek, hogy a világhálón (Twitter és Facebook) eldicsekedjen a Dodikkal folytatott “folyosói beszélgetésről”.

Milorad Dodik a dodik.net címen található internetes honlappal is erősíti médiajelenlétét, ez olyan, mint ha a magyar miniszterelnöknek lenne egy orban.net vagy orban.hu oldala.

A boszniai szerb elnök ezen is beszámolt ankarai útjáról, és magáról a beiktatási ünnepségről. Az ott készült fotón jól látható, hogy Dodik és Cvijanović egy sorral a magyar miniszterelnök előtt ült.

Ankara

Ankarában Dodik egy sorral hátrébb kapott helyett, mint Milorad Dodik (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

A fotóhoz csatolt bejegyzésben a boszniai szerb elnök gratulált a török államfőnek, ha úgy tetszik, akkor a “török szultánnak”, a hatalom átvétele alkalmából, ami helyesebben mondva a hatalom továbbvitelét jelenti.

A boszniai szerb tévécsatornáknak nyilatkozva (Una, RTRS) Dodik visszalapozott a múltban, és felidézte azokat az időket, amikor a boszniai államelnökség szerb tagjaként találkozott Erdoğannal.

– Szerintem egy komoly elnökről van szó. Természetesen nincsenek illúzióim, de tény, hogy lehetőség van a párbeszédre (tudunk beszélni), és minden partnernek kijár a tisztelet

– mondta az őt meginterjúvoló újságíróknak a boszniai szerb elnök, aki a Twitteren ehhez még hozzátette, hogy a daytoni békemegállapodáshoz nyújtott eddigi határozott támogatás Erdoğan részéről kulcsfontosságú a jó együttműködés folytatásához.

A dodik.net által közölt cikk címe szerint Erdoğan minden partnerét tiszteletben tartja, és a (belső) megállapodást támogatja Bosznia-Hercegovinában, és amint ezt a fenti mondatból láthattuk, mindezt a daytoni szerződés szellemében teszi.

Dodik gyakran hozakodik elő a daytoni szerződésre utaló frázisokkal, amivel magát – függetlenül a szecesszionista törekvésektől – a boszniai békét megalapozó dokumentum védelmezőjeként igyekszik feltüntetni, azokat viszont rendszeresen kiosztja, akik nem követik az ilyen-olyan boszniai békét megteremtő és szavatoló dokumentum általa értelmezett iránymutatását.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Bosznia

Fellendül a tyúktartás Dodikföldön: a boszniai főszerb tojással várná a főmegbízottat

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

tojás
Előfordulhat, hogy a boszniai szerb elnök itt éppen azt magyarázza el a boszniai szerb fiataloknak, hogy bal kézzel hogyan kell megfogni a tojást (Forrás: X-platform, Milorad Dodik)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke az általa vezetett Független Szociáldemokraták Szövetségének (Savez nezavisnih socialdemokrata, SNSD) fiataljaihoz szólva arra buzdított, hogy tojással fogadják Christian Schmidtet, a nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főképviselőjét, ha az netalán feltűnik a boszniai Szerb Köztársaságban.

A tankok ideje után itt a tojások ideje

A Beta szerb hírügynökség beszámolója szerint a boszniai szerbek Miléje úgy fogalmazott, hogy a meg nem nevezett ők (bújtatott alany) attól félnek, hogy összegyűjt ötezer embert, akik tojással dobálják meg Christian Schmidtet, amikor a boszniai Szerb Köztársaságba látogat.

– A tankok és a fegyverek ideje lejárt, a paradicsomok ideje lejárt, szóval tojást kell használnunk

– mondta a boszniai szerb elnök, aki ezzel a “puhán agresszív” módszerrel mutatott példát a párt fiataljainak, akik tisztújító közgyűlést tartottak.

Dodik, mint ahogy korábban arról a BALK-on beszámoltunk, néhány nappal ezelőtt azzal fenyegette meg Christian Schmidtet, akit nem ismer el főképviselőnek, hogy a boszniai szerb rendőrség letartóztatja, majd “kidobja” az általa uralt entitás területéről.

tojás

Dodik és az utánpótlás (Forrás: X-platform)

Mikor megy Schmidt Dodikföldre?

A boszniai főmegbízott Dodik akkori fenyegetéseire azt válaszolta, hogy hamarosan felkeresi a boszniai Szerb Köztársaságot, ahol, mint mondta, egy sor találkozót tervez.

Az újabb fenyegetést követően egyelőre nem világos, hogy a boszniai szerbek előbb megdobálják tojással Christian Schmidtet, és utána tessékelik ki Dodikföldről, vagy előbb kidobják onnan, majd utánaküldenek néhány törékeny lövedéket.

A jelek szerint jó helyre megy a boszniai szerb kis- és közepes agrárvállalkozások részére nyújtott 35 millió eurós magyar pályázati forrás, és egy kis politikai hátszéllel kitűnő eredmények érhetők el a boszniai szerb mezőgazdaságban.

A magyar agrárbefektetés azonban akkor érheti el igazán a célt, ha sikerülne rávenni a nemzetközi közösség boszniai főmegbízottját, hogy minél gyakrabban látogasson a boszniai Szerb Köztársaságba, mert azzal fellendítheti az ottani “tojásipart”, vagyis a tyúktartást.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava