Connect with us

Bosznia

ELMARAD A VIZIT: Orbán Viktor miniszterelnök visszamondta január 25-re tervezett szarajevói látogatását
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Elmarad Orbán Viktor magyar miniszterelnök január 25-re tervezett szarajevói látogatása. A BALK úgy tudja, hogy ma, január 20-án, Orbán Viktor hivatalosan is visszamondta a jövő keddre tervezett látogatást. A döntés indokolásában az egyre romló bosznia-hercegovinai koronavírushelyzet szerepel.

A január 25-i látogatást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2021. november 18-án történt szarajevói látogatásakor egyeztette le Zoran Tegeltijaval, a Miniszterek Tanácsának szerb nemzetiségű elnökével, vagyis az ottani miniszterelnökkel, aki Milorad Dodik jobbkezének számít.

A látogatásnak amiatt lett volna kiemelt jelentősége, mert a tavalyi évben a magyar miniszterelnök a boszniai Szerb Köztársaságba látogatott, ahol a boszniai szerbség politikai és gazdasági központjának számító Banja Luka közelében majd 8 órán keresztül egyeztetett a bosznia-hercegovinai államelnökség szerb tagjával, Milorad Dodikkal.

A látogatást megelőzően és azt követően is turbulens időszak zajlott le a boszniai politikai életben, ennek eredményeként az USA 2022. január 5-én szankciókat vetett ki több boszniai politikai szereplőre, köztük az Orbánnal közeli viszonyra törekvő Dodikra is.

A magyar miniszterelnök banjalukai útját követően a boszniai sajtóban hosszas találgatás kezdődött annak lehetséges okáról. A magyar kormány vélelmezhetően erre reagálva akart a boszniai fővárosban egy magas szintű találkozót szervezni, ami azonban most a hivatalos indoklásban szereplő romló járványügyi helyzet miatt meghiúsul.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava