Connect with us

B A Balkanac

A Balkán fociklubtól az utolsó sípszóig – búcsú a góloktól
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

foci, Balkán
Nyugodtan állhatna itt – remek, frappáns bevezetőként – árván, mintegy pőrén, SZÖVEG NÉLKÜL (Léphaft Pál karikatúrája)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Léphaft Pál fenti karikatúráját, amely most a múltkorinál kissé előkelőbb helyen áll – nagyobb teret kap e sorok írójának egyik kedvence –, amúgy teljesen felesleges magyarázni. Nyugodtan állhatna itt – remek, frappáns bevezetőként – árván, mintegy pőrén, SZÖVEG NÉLKÜL. Ám némi textus mégiscsak fűződik hozzá, mert okvetlenül hangsúlyozni kell, hogy bizony el lehet rajta gondolkodni! Már csak azért is, mert benne rejlik a szóban forgó labdajáték mind isteni, mind ördögi kettőssége.

Nevezzük így: dichotómiája.

Vagy ami még érdekesebb, vajon nem az van-e igazából itt mégiscsak, hogy mind a bűnbeesést, mind a focit maga az Ördög kínálja? Maga a Sátán alkotta volna meg pl. az ISTENI Diego M.-et?

Fogas kérdés, ám van, ahogy van, végeredményben mindegy, mert mára már Éva is helyet kapott nem csupán a lelátókon, hanem magán a pályán úgyszint’. Leszögezhető tehát, hogy az idők változnak, következésképp nők is szép számmal akadnak a nézők között – nem csupán a szebbik nem mérkőzésein, hanem a férfiakén is. És bizony sírnak, valóságos krokodilkönnyeket hullajtanak akkor, amikor kiesik az imádott csapatuk, vagy éppen örökre búcsút int a játéknak valamelyik szeretett játékosuk. – Pontosan így történt ez, filozofálást félre, amikor a legendás hőzöngő, Zlatan Ibrahimović be találta jelenteni a minap, hogy – sportújságírói zsargonnal élve: – örökre szögre akasztja a csukát.

AZTÁN ISTEN ÁLDJA?


Ibra vagy Ibró ezt a bejelentését az olasz bajnokság június eleji zárására időzítette, helyszínül pedig az AC Milan stadionját választotta. A csapatét, amelynek színeiben – ezek szerint tényleg, nem csalás, nem ámítás (?) – befejezte a maga fényes-világvisszhangos karrierjét. A szórványos füttyögést elnyomó tapsviharban valósággal patakzottak a könnyek a lelátókról, meg majdhogynem Ibró szeméből is, miközben Krisztuséra emlékeztető hangnemben így szólt a tömeghez (abban is elsősorban a saját híveihez):

Foci, balkán

– Búcsút mondok a futballnak, de nem nektek. Amikor először érkeztem Milánóba, boldogságot adtatok nekem, amikor másodjára, akkor szeretetet. Tárt karokkal fogadtatok, én meg otthon éreztem magam. Mindig a Milan szurkolója leszek.

Ibrahimović – tudnivaló – alig játszott ebben az utolsó idényben. Térdszalag-sérüléssel bajlódott, mint egykor az az „eggyel hátrébb” Ronaldo (Luis Nazário de Lima). Legutóbbi műtétje után, február végén ugyan visszatért, azonban újra megsérült, ezért dönthetett úgy, ahogy döntött. Tette ezt életének pontosan 41. évében. Utolsó mérkőzésén Zlatan még megrezegtette a hállót az Udinese ellen, amivel minden idők legidősebb gólszerzője lett a Serie A-ban.

Hosszabb-rövidebb formában mindenhol megemlítődik – így a Balk.hu sportrovatában is –, hogy az akrobatikus, többek közt a fantasztikus ollózó góljairól meg a fantasztikus nagyképűségéről ismert focicsillag bosnyák-horvát szülőktől származik. Jugoszláv migránsoktól, vagy szebbre fogva: vendégmunkásoktól. A svédországi Malmö városában, annak az egyik főleg menekültek lakta, Makavejev-filmbe illő negyedében nőtt fel. Cseperedett fel olyan csintalan gyerekként, még inkább vásott kölyökként, hogy az édesanyja mérhetetlen elkeseredésében egyszer szétverte a fején a fakanalat. Ennek ellenére időnként mégiscsak kapott valamiféle ajándékot Zlatikánk, így az egyik sorsdöntő pillanatban például egy focicipőt. – Ez utána fontos szerepet játszott abban, hogy az amúgy jól megnyúlt gyerek ne a kosárlabda palánkok alatt kössön ki.

foci, balkan

Szülővárosában kezdte labdarúgó pályafutását, a Svédországban élő jugók létrehozta FBK BALKAN klub füvén. Csakhamar kinőtte azt is, mint a gyermekkori nadrágjait, úgy került Amszterdamba, a sokkal rangosabb Ajaxba, amelyet ma sem lehet a FBK Balkannal egy napon említeni. Utána jött a Juventus, az Internazionale, az FC Barcelona, majd első ízben az AC Milan. Játszott még a Paris Saint Germaine-ben – oui –, a Manchester Unitedben – yes –, hogy szívesen lássa az óceánon túl a Los Angeles Galaxy is. OK. Volt holland, olasz, spanyol és francia bajnok, rangos egyéni elismerésekben részesült, hadd ne soroljuk! Számunkra legérdekesebb, hogy 2011-ben az év legszebb góljáért övé lett a FIFA alapította PUSKÁS FERENC-DÍJ. (Éltesse ez is Öcsibá’ emléket!)

Emlékezetesek maradnak nyilván Zlatan aranyköpései, a bődületes beszólásai. Például az, amelyikkel az egyik kérdezősködő riportert figyelmeztette arra, hogy ha véletlenül nem tudná, helló, éppen magával az Úristennel beszél! Meg tudta mondani egyebek között azt is, hogy mindig nevethetnékje támad, amikor arra gondol, milyen tökéletes. Hogy dicsőítő verseket írt-e saját magáról, ahogy tette azt valaha a legendás Muhammad Ali, arról nincs tudomásunk. De ódák nélkül is ennyi rövidet és elismerőt nyugodtan lehet mondani: SZÉP VOLT, ZLATAN.

(Ha csakugyan abbahagytad; mert van itt egy szemernyi kétely.)

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava