Connect with us

Bulgária

EZ MÁR GOMBÓCBÓL IS SOK: Két éven belül jöhet a hatodik választás Bulgáriában

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Bulgáriában 2 éven belül a hatodik választást tarthatják / parliamentary elections in Bulgaria for the 6th time in a row
VAN ILYEN NÉP: Rendezhetnek még húsz választást, akkor sem lesznek más erőviszonyok

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Rumen Radev bolgár államfő kormányalakítási megbízást adott Marija Gabrielnek, az április másodikai parlamenti választáson legjobban szerepelt párt, a GERB képviselőjének. A többi parlamenti párt nincs lenyűgözve a jelölttől, egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a balkáni országban megrendezik a két éven belüli hatodik törvényhozási választást is.

Csak egy kérdés

De minek? Az utóbbi választások ugyanis arról szóltak, hogy egyetlen párt sem tudott olyan többséget elérni, amely elégséges lett volna egy működőképes kormánykoalíció megteremtéséhez.

Az utóbbi két évben kétféle megoldás született. Az egyik az volt, hogy néhány – egymástól igencsak különböző ideológiát valló – párt összeállt egymással, majd néhány hónap múlva kiderült, hogy a kényszerházasság akkor sem működik, ha a válás a hatalom elvesztését jelenti.

Így járt például az européer, EU-párti kormányfő, Kiril Petkov is, akinek a Folytatjuk a Változást nevű pártja élén alig félév jutott a kormányfői székben.

A második, lényegesen egyszerűbb forgatókönyv az volt, hogy már kormányt sem sikerült alakítani, és így az újabb választás kiírása előtt meg lehetett spórolni a bizalmatlansági indítvány benyújtását.

Most is a második megoldás körvonalazódik. Rumen Radev államfő – aki a bulgáriai politikai élet egyetlen stabil pontja, hiszen már 2017 januárja óta hivatalában van – Marija Gabrielt, a Polgárok Európai Fejlődéséért (GERB) nevű párt egyik prominens képviselőjét, az Európai Bizottság innovációért és kutatásért felelős biztosát bízta meg a kormány megalakításával.

Gabriel arról beszélt, hogy egy olyan szakértői kormányt akar létrehozni, amelynek egyetlen célja van, a polgárok életminőségének a javítása.

Az ellenzék és valószínűleg a polgárok jó része nincs elragadtatva attól, hogy a GERB alakítson kormányt, hiszen a párt valódi vezetője az a Bojko Boriszov, aki ugyan kormányfőként szintén a polgárok életminőségének a javításán dolgozott, ám ezeknek a polgároknak a köre rá és közeli szövetségeseire terjedt ki – ezt más néven korrupciónak hívják, s Boriszov bele is bukott az egyre durvábbá váló vesztegetési botrányokba.

Politika – a lehetetlen művészete?

Boriszov valószínűleg nagyon szeretne megint kormányfő lenni, ám tudja, hogy a jelenlegi parlamenti felállásban – amikor pártja alig több, mint a voksok negyedét szerezte meg – erre semmi esélye.

Ezért már több alkalommal is javasolta a különféle „szakértői” kormányok, illetve egységkormányok megalakítását, ám az ellenzék egyelőre nem adta be a derekát.

Petkovék, a második legerősebb parlamenti párt vezetői, határozottan kizárták a Boriszov-féle GERB-bel való együttműködést, és úgy tűnik, hogy a kisebb tömörülések is úgy érzik, csak ártana jövőbeli esélyeiknek, ha közösködnének a GERB-bel.

Az is probléma viszont, hogy a többi parlamenti párt ugyan meg tudná kerülni a GERB-et, ám egyrészt már korábban kiderült, hogy ezek a szövetségek sem túl tartósak, másrészt az is fontos, hogy megerősödtek azok a nacionalista és részben oroszpárti – tömörülések – amelyekkel ugyancsak nem hajlandó kooperálni a Folytatjuk a Változást.

Gabrielnek most egy hete van arra, hogy partnereket, majd miniszterjelölteket találjon, s ha ez nem sikerül neki, akkor próbálkozhatnak Petkovék is.

Az egyetlen, ami talán optimizmusra adhat okot, hogy lassan már mindenki tisztában van azzal, hogy rendezhetnek még húsz választást is, a jelenlegi erőviszonyok közepette aligha lesz olyan eredmény, amely lehetővé teszi egy valódi és tartós parlamenti többség kialakulását.

Ez pedig talán arra ösztönözheti a politikai élet szereplőit, hogy félretéve személyes és politikai ellentéteiket, megpróbálják kimozdítani az országot a holtpontról.

Erre utal az is, hogy az utóbbi napokban mintha halkabbak lennének a GERB és a Folytatjuk a Változást között áthidalhatatlan ellentétekről szóló nyilatkozatok és a közvélemény-kutatók már azt szondázzák, mekkora lenne egy ilyen koalíció társadalmi támogatottsága.

Nem nagy: a megkérdezetteknek csak 29 százaléka támogatná és 56 százaléka ellenezné a két párt összefogását. Ugyanakkor az is igaz, hogy a választók körében még ez a legnépszerűbb koalíció, a többi lehetőséget még ennél is kevesebben támogatják.

Önrobbantó

A politikai életbe egy kis színt az vitt be, hogy Ivan Gesev főügyész – Boriszov egykori szövetségese – önálló életre kelt, és mindenképpen ki akarja tölteni hivatalában a 2019-ben kezdődött hétéves mandátumot.

Gesev néhány nappal ezelőtt merénylet áldozatává vált: egy pokolgép robbant fel a kocsija mellett, s a főügyész Boriszovot, illetve az országot uraló politikai maffiát vádolta meg a támadás elkövetésével.

Gesev arról beszélt, hogy kis híján családtagjai is áldozattá váltak, ami már csak azért is alig hihető, mert közben kiderült, hogy felesége és gyermeke nem is volt a helyszínen.

Gesev autója sem sérült meg az állítólagos robbanás következtében, egyre többen akadnak, akik úgy vélik, a „merényletet” a főügyész rendezte meg, hogy ezzel is szert tegyen némi olcsó népszerűségre.

A merénylet – ha egyáltalán volt – fordítva sült el, most egyre többen követelik a főügyész távozását, aki a támadásról szóló „mesével” lejáratta hivatalát. Gesev egyelőre nem hajlandó menni, a nyilvánosság előtt látványosan szét is tépte egy korábban aláírt lemondó nyilatkozatát.

English

This is already too much even for dumplings: The sixth election may come within two years in Bulgaria

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Bulgáriában 2 éven belül a hatodik választást tarthatják / parliamentary elections in Bulgaria for the 6th time in a row

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

President has entrusted Mariya Gabriel, a representative of the GERB party which performed the best in the Bulgarian parliamentary elections on April 2nd, with the task of forming a government. The other parliamentary parties are not impressed with the candidate, and it is becoming increasingly likely that the country will hold its sixth legislative election within two years.

One question remains

Why? Recent elections have shown that no single party could secure a sufficient majority to form a functional coalition government.

In the past two years, two different solutions emerged. One involved several parties with divergent ideologies coming together, only to find out a few months later that a forced marriage cannot work, even if divorce means losing power.

This was the case for the pro-European, EU-supporting Prime Minister Kiril Petkov, whose party, „Continuing the Change,” barely lasted six months in the prime minister’s seat.

The second, much simpler scenario was that forming a government became impossible altogether, saving the effort of submitting a vote of no confidence before calling for new elections.

Currently, the second solution seems to be taking shape. President Rumen Radev, who has been the only stable figure in Bulgarian political life since January 2017, has entrusted Mariya Gabriel, a prominent representative of the GERB party, responsible for innovation and research at the European Commission, with the task of forming the government.

Gabriel spoke about her intention to create an expert government with a single goal: improving the quality of life for citizens.

However, the opposition and likely a large portion of the population are not thrilled about GERB forming a government. The real leader of the party, Boyko Borissov, who previously worked on improving the quality of life for citizens as Prime Minister, was only focused on benefiting himself and his close allies—known as corruption—which eventually led to his downfall amidst escalating bribery scandals.

Politics – the art of the impossible?

Borissov probably has a strong desire to become Prime Minister again, but he knows that in the current parliamentary composition, where his party barely received more than a quarter of the votes, he has no chance.

That’s why he has proposed the formation of various ‘expert’ governments or unity governments several times, but the opposition has not yielded thus far.

Petkov and the leaders of the second-strongest parliamentary party firmly ruled out any cooperation with Borissov’s GERB, and it seems that even smaller factions believe that joining forces with GERB would only harm their future prospects.

The problem is that while other parliamentary parties could avoid GERB, these alliances have proven to be short-lived in the past. Additionally, the nationalist and partly pro-Russian factions have gained strength, which the ‘Continuing the Change’ party is also unwilling to cooperate with.

Gabriel now has one week to find partners and ministerial candidates, and if she fails, Petkov’s party may attempt to form a government.

The only glimmer of optimism may lie in the fact that almost everyone is aware that even twenty more elections could be held, but given the current power dynamics, it is highly unlikely that any outcome would allow for the formation of a genuine and lasting parliamentary majority.

This might encourage the players in the political arena to set aside their personal and political differences and try to move the country forward.

Indications of this can be seen in the past few days, as statements about insurmountable differences between GERB and ‘Continuing the Change’ have become quieter. Public opinion pollsters are already gauging the level of societal support for such a coalition.

It’s not significant: only 29 percent of respondents would support the collaboration between the two parties, while 56 percent would oppose it. However, it is true that among voters, this is still the most popular coalition, with even fewer supporting the other possibilities.

Self-destructive

Some color has been injected into the political arena by Ivan Geshev, the Chief Prosecutor and a former ally of Borissov, who has come alive and is determined to complete his seven-year term that began in 2019.

A few days ago, Geshev became the target of an assassination attempt: a car bomb exploded near his vehicle, and the Chief Prosecutor accused Borissov and the political mafia that rules the country of carrying out the attack.

Geshev spoke of how his family members were almost victims, which is hardly believable since it was revealed that his wife and children were not even present at the scene.

Geshev’s car was not damaged by the alleged explosion, and an increasing number of people believe that the Chief Prosecutor staged the „assassination attempt” to gain some cheap popularity.

If the attack, if it even happened, backfired. More and more people are demanding the Chief Prosecutor’s resignation, as he has tarnished his office with the „story” about the attack. For now, Geshev is unwilling to step down and publicly tore apart a previously signed resignation statement.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava